Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citigroup: Νέες τιμές-στόχοι για ΕTE, EFG, Alpha

Και η Citigroup με τη σειρά της, ακολουθώντας τους άλλους διεθνείς οίκους, ”σήκωσε” αρκετά υψηλότερα τις τιμές-στόχους για τις τρεις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζε, διατηρώντας ταυτόχρονα τη σύσταση ”buy”. Οι νέες υψηλότερες τιμές-στόχοι για Εθνική, Eurobank και Αlpha.

Citigroup: Νέες τιμές-στόχοι για ΕTE, EFG, Alpha
Νέες τιμές-στόχους για τις μετοχές των Εθνικής, Eurobank και Alpha Bank θέτει η Citigroup, σε έκθεσή της με ημερομηνία 21 Οκτωβρίου και τίτλο ”Παράδεισος περιθωρίων” - (”Margin Heaven”).

Για την Εθνική η νέα τιμή-στόχος είναι τα 24 ευρώ (από 22,3 ευρώ), για τη Eurobank τα 23,6 ευρώ, από 20,5 ευρώ, ενώ για την Alpha τα 26,1, από 25,4 ευρώ. Η σύσταση διατηρείται ίδια και για τις τρεις τράπεζες (buy/medium risk).

Ο διεθνής οίκος στην ανάλυσή του επισημαίνει ότι η ελληνική τραπεζική αγορά είναι ολιγοπωλιακή, ενώ οι ”κύριοι παίκτες” δεν προτίθενται να ξεκινήσουν πόλεμο τιμών μεταξύ τους.

Το στοιχείο αυτό, συνεχίζει η Citigroup, δημιουργεί ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον, στο οποίο δεν αναμένεται να λάβουν χώρα σημαντικές πιέσεις στα spreads βραχυπρόθεσμα. Τελικά, αναφέρει η Citigroup, οι ελληνικές τράπεζες θα δουν τα spreads να συμπιέζονται και την κερδοφορία τους να μειώνεται.

Ωστόσο, αναφέρεται, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής τραπεζικής αγοράς είναι πιθανό να σημαίνουν ότι η ισχυρή ανάπτυξη της κερδοφορίας θα διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έναντι του κλάδου σε άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Η Citigroup αναφέρει ακόμη ότι οι αποτιμήσεις είναι πιθανόν να θεωρηθούν ”πλήρεις” βραχυπρόθεσμα, προσθέτοντας ωστόσο ότι ”όταν οι επενδυτές ”ψάξουν τις εκτιμήσεις για τα μεγέθη του 2006, θα διαπιστώσουν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι λογικά αποτιμημένες”.

Ο οίκος εκφράζει την εμπιστοσύνη του στο upside potential των ελληνικών ιδρυμάτων, ενώ πιστεύει πως τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου θα είναι υποστηρικτικά της θετικής τάσης.

Εξάλλου, η Citigroup προχωρά σε ανοδικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεών της για το 2005 και 2006, σε ό,τι αφορά τα καθαρά κέρδη της Εθνικής και της Alpha Bank, ενώ, όπως αναφέρει, σε ό,τι αφορά τη Eurobank δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές.

Η ελληνική τραπεζική αγορά, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες αγορές της Νότιας Ευρώπης, απολαμβάνει ρυθμούς ανάπτυξης εντός ενός περιβάλλοντος σχετικής ελευθερίας, χωρίς προφανή ανάμειξη από την κυβέρνηση ή τη ρυθμιστική αρχή, αναφέρεται στην έκθεση.

Ο διεθνής οίκος τονίζει ακόμη ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να παραμείνουν εύρωστα, ακόμη και εάν υποχωρήσουν τα μεγέθη δανεισμού.

Στο τωρινό οικονομικό περιβάλλον η Εθνική Τράπεζα και η EFG Eurobank βρίσκονται σε καλύτερη θέση, όπως εκτιμά η Citigroup, ωστόσο η Alpha Bank θα κατορθώσει να συμπεριφερθεί καλύτερα σε δυσμενείς καταστάσεις. Το μεγαλύτερο περιθώριο επέκτασης εμφανίζεται στην Eurobank, ενώ το μικρότερο στην Alpha.

Όσον αφορά στο τμήμα της αγοράς που καταλαμβάνει η κάθε μια τράπεζα, η Citigroup επισημαίνει ότι η Εθνική παραμένει η μεγαλύτερη τράπεζα, όσον αφορά στο ενεργητικό, καταλαμβάνοντας το 37% της αγοράς.

Το υψηλό αυτό μερίδιο της αγοράς οφείλεται στο γεγονός ότι η Εθνική παραδοσιακά θεωρείται η ”τράπεζα του λαού”, στοιχείο το οποίο είναι εμφανές από το μερίδιο που καταλαμβάνει η τράπεζα στην αγορά καταθέσεων.

Η EFG Eurobank είναι η τράπεζα με την μεγαλύτερη ανάπτυξη, σχολιάζει η Citigroup, και από το 1990, όταν και ιδρύθηκε, έχει κερδίσει μερίδιο της τάξης του 20% στην αγορά, λίγο πίσω από την Alpha Bank, η οποία χάρη στη συγχώνευσή της με την Ιονική αλλά και την ώθηση που έλαβε στον κλάδο λιανικής τα τελευταία χρόνια έρχεται δεύτερη πίσω από την Εθνική, με μερίδιο της τάξης του 21%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v