Ελάχιστα κρατούν οι Αλκυονίδες στο ΧΑ

Εκεί που πάει να ξαστερώσει, εκεί ξανασυννεφιάζει στην ελληνική αγορά και τα όποια ανοδικά διαλείμματα αποδεικνύονται παγίδες εγκλωβισμών. Πτώση άνω του 10% για Alpha, ETE, TT. Πιέσεις σε Eurobank.

Εκεί που πάει να ξαστερώσει, εκεί ξανασυννεφιάζει στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και τα όποια ανοδικά διαλείμματα αποδεικνύονται τεράστιες παγίδες εγκλωβισμών, ακόμα και σε αυτά τα απόλυτα αποψιλωμένα επίπεδα τιμών, για όσα χαρτοφυλάκια δεν κινούνται ταχύτατα ακολουθώντας τις αλλοπρόσαλλες αλλαγές μία απόλυτα τασικής Αγοράς.

Η κάκιστη “ποιότητα” των κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται εδώ και πολύ καιρό στην Σοφοκλέους και των οποίων ο επενδυτικός ορίζοντας είναι από λίγες ώρες έως και μιάμιση μέρα, έχει σαν αποτέλεσμα τις ακραίες ημερήσιες μεταβολές και την απόλυτη απέχθεια που αισθάνονται για αυτή την εικόνα της Αγοράς τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια.
Δεικτοβαρείς τίτλοι με συμπεριφορά ακραίας Περιφέρειας, απλά επιτείνουν την αποχή όσων κινούνται τουλάχιστον με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και οι οποίοι δεν μπορούν να εξηγήσουν τις εντυπωσιακές αλλαγές κλίματος που συντελούνται από ημέρα σε ημέρα.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η συνεχής αποδυνάμωση, όσων χαρτοφυλακίων επιμένουν να δραστηριοποιούνται σε αυτή την Αγορά, κυνηγώντας το “μεροκάματο του τρόμου”.

Εννοείται ότι το μόνο συναίσθημα που μένει τελικά είναι αυτό της απογοήτευσης, το οποίο ενδυναμώνει επιφυλακτικότητα και αυτοτροφοδοτούμενη πτωτική τάση και έτσι η κίνηση σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα δείχνει σαν απόλυτα φυσιολογικό αποτέλεσμα.

Συμπερασματικά, η Σοφοκλέους με χαμηλούς τζίρους και απόλυτα βραχυπρόθεσμους παίκτες, δεν έχει να περιμένει τίποτα, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Κανείς πλέον δεν ενοχλείται από το γεγονός ότι χθες ο Τραπεζικός δείκτης κέρδισε 17,31% και σήμερα με χαρακτηριστική ευκολία έκλεισε με απώλειες 8,19%.

Απόλυτος προβληματισμός και για την συμπεριφορά των υπόλοιπων μετοχών του FTSE, ο οποίος μετά το χθεσινό +10,04%, σήμερα “είδε” να κλείνει με απώλειες 5,53%. Η πολύ γρήγορη επιστροφή από τα πρόσφατα υψηλά δημιουργεί έντονο προβληματισμό για τη μετέπειτα πορεία. Νέα καθοδική διάσπαση της ύστατης στήριξης στις 358,57 μονάδες, θα επαναφέρει τον εν λόγω δείκτη στο … κενό (!)

Όλο και πιο φειδωλοί σε δηλώσεις – εκτιμήσεις οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, περιορίζονται σε αναφορές όσον αφορά την πρωτόγνωρη κρίση που περνά το επάγγελμα, παρά να προχωρούν σε προβλέψεις όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη πορεία της Αγοράς.

Από την άλλη παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα, πως η Χρηματιστηριακή αγορά που παραμένει η “καρδιά” του συστήματος, αφού δέχεται πρώτη τις πληροφορίες από τον έξω κόσμο και στη συνέχεια τις αξιολογεί και τις διοχετεύει παίρνοντας θέση στα επερχόμενα γεγονότα, επιμένει να συμπιέζει τις αποτιμήσεις των εισηγμένων, σε μία Αγορά που κεφαλαιοποίησή της έχει χάσει περίπου 170 δισ ευρώ κατά την τελευταία τετραετία (!)

Από εκεί και πέρα ασφαλώς και τα μηνύματα παραμένουν μαύρα από την εγχώρια οικονομία, ενώ στο εξωτερικό η Χώρα αντιμετωπίζεται πλέον ως “μαύρο πρόβατο”, καθώς οι “Κουτόφραγκοι” είναι πλέον υποψιασμένοι και δύσκολα μπορείς να τους παραμυθιάζεις. Στο 16,0% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας τον Ιούνιο του 2011, έναντι 11,6% τον Ιούνιο του 2010 και 16,6% τον Μάιο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Τα πράγματα εδώ θα επιδεινωθούν εντυπωσιακά μετά το τέλος Σεπτεμβρίου, όταν και θα κλείσουν όλα τα Καλοκαιρινά τουριστικά επαγγέλματα.

Χειρότερα και απ' όσο αρχικά αναμένονταν ήταν τα στοιχεία για την ύφεση στο β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 7,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, σύμφωνα με τα διορθωμένα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 6,8% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2010.

Και ενώ η Κυβέρνηση, έστω και απελπιστικά καθυστερημένα, με τις τελευταίες εξαγγελίες, προσπάθησε να δώσει μία “κλωτσιά” στην οικονομία, κατά της εργασιακής εφεδρείας τάχθηκαν εννέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επιστολή τους προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημήτριο Ρέππα (!) Από την άλλη και σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, ο κ. Βαν Ρομπάι ετοιμάζει προτάσεις για την “οικονομική διακυβέρνηση” της Ευρωζώνης οι οποίες θα κοινοποιηθούν τον Οκτώβριο και θα διαμορφώνουν τις πρώτες σαφείς προϋποθέσεις για τον προσωρινό ή οριστικό εξοστρακισμό μιας Χώρας από την ΟΝΕ.

Νέα μέτρα άμεσου δημοσιονομικού αποτελέσματος αναζητεί το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα έχει διαμηνύσει ότι η έκτη δόση δεν θα παρασχεθεί αν δεν καλυφθεί η “τρύπα” ύψους 1,7 δισ. ευρώ.

Επιτυχημένη θα είναι η επόμενη συνάντηση με την Τρόικα, λόγω του πολύ περιορισμένου χώρου για ελιγμούς που έχει πλέον η Ελληνική Κυβέρνηση, προέβλεψε ανώνυμα Έλληνας Υπουργός, σύμφωνα με τα όσα γράφει η Wall Street Journal. Κατά το δημοσίευμα, ο ίδιος Υπουργός που ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει ακόμη ρευστό για 25 ημέρες, εκτίμησε ότι η επόμενη δόση θα εκταμιευθεί κανονικά.

Η Ολλανδία δεν θα συμμετάσχει στην χρηματοδότηση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, χωρίς να υπάρχει πράσινο φως από το κλιμάκιο της Τρόικας, προειδοποίησε ο Υπουργός Οικονομικών Jan Kees de Jager, επαναλαμβάνοντας την πρόταση για Επίτροπο- Τσάρο, που μάλιστα δεν απαιτεί αλλαγές στις Ευρωπαϊκές συνθήκες.

O κ. Schaeuble, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, προειδοποίησε ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για να πάρει την επόμενη δόση αλλά και για να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.

Μιλώντας ενώπιον του κοινοβουλίου, ο κ. Roesler δήλωσε πως “Συνεχίζετε να συζητάτε για ευρωομόλογο ενώ το Συνταγματικό Δικαστήριο κατέστησε σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό και δεν θα επιτραπεί ποτέ” δήλωσε και συμπλήρωσε:
 
“Και πολιτικά είναι κάτι που δεν θέλουμε και δεν θα αφήσουμε τον Γερμανό φορολογούμενο να πληρώσει τα χρέη άλλων Χωρών”. Επιφυλακτικότητα και αλλαγές προσήμων στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, αλλά και στο άνοιγμα της Wall Street, καθώς κάθε μέρα πυκνώνουν οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη διεθνή οικονομία κρούει ο ΟΟΣΑ, προβλέποντας απότομη επιβράδυνση στην G7 κατά τα τέλη του έτους, καθοδηγούμενη από τη Γερμανία, της οποίας η οικονομία εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί το τέταρτο τρίμηνο.

Ο ΟΟΣΑ καλεί, παράλληλα, τις Κεντρικές Τράπεζες να στηρίξουν τη διεθνή οικονομία κρατώντας τα επιτόκιά τους σε χαμηλά επίπεδα και να προετοιμαστούν για κινήσεις μείωσης επιτοκίων σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης.

Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Ευρώπη κινούνται ολοταχώς προς την ύφεση εκτιμούν οι HSBC και η Capital Economics. Μάλιστα οι δύο οίκοι προειδοποιούν ότι οι επενδυτές πρέπει να είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί και να μην παρασύρονται από τυχόν περιστασιακά ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία. Το στοιχείο εκείνο που αποδεικνύει ότι ΗΠΑ και ΕΕ βρίσκονται πλέον ορατά αντιμέτωπες με τον κίνδυνο νέας ύφεσης είναι η στασιμότητα που επιδεικνύεται στο σκέλος των καταναλωτικών δαπανών.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε, όπως αναμενόταν, αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 1,5%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 1,4-1,8% έναντι 1,5-2% για το 2011 καθώς και τις εκτιμήσεις για το 2012. Ο Κεντρικός Τραπεζίτης κ. Jean-Claude Trichet δήλωσε ότι οι πτωτικοί κίνδυνοι “έχουν αυξηθεί αισθητά” για την οικονομία της Ευρωζώνης αλλά τόνισε ότι η ΕΚΤ θα φροντίσει να διασφαλίσει την ρευστότητα των Τραπεζών.

Εννοείται ότι αυτές οι εξελίξεις έφεραν πιέσεις στο ενιαίο νόμισμα.

Ηχηρό καμπανάκι για τη Γαλλία έκρουσε ο Αμερικανικός επενδυτικός οίκος Morgan Stanley, θέτοντας ουσιαστικά εν αμφιβόλω τις προοπτικές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη. Εξηγώντας ότι ο φαύλος κύκλος της κρίσης στην Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με την υπονόμευση της εμπιστοσύνης στον Χρηματοπιστωτικό και στον Δημόσιο τομέα, μπορεί να θέσει σε ισχυρή πίεση την αξιολόγηση "ΑΑΑ" της οικονομίας της.

Επιστρέφοντας εντός των τειχών, τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων παραμένουν τουλάχιστον ανησυχητικά, καθώς τα spreads συνεχίζουν ακούραστα τον ανηφορικό τους δρόμο.
Το Ελληνικό 10ετές ξεπέρασε τις 1826 μονάδες και το 2ετές τις 5460 μ.β.

Ασφαλώς, κρίσιμη θεωρείται η αυριανή συνεδρίαση, η οποία θα κινηθεί σύμφωνα με τις διαρροές που θα υπάρχουν όσον αφορά την συμμετοχή των ιδιωτών στο roll over των Ελληνικών ομολόγων.

Ενδείξεις επιτυχούς κάλυψης, θα φέρουν μίνι ράλι ανακούφησης στον Τραπεζικό κλάδο.
Αντίθετα μια αστοχία στην επίτευξη ποσοστού συμμετοχής θα συνεπάγεται επέκταση των λήξεων και άρα μεγαλύτερες απομειώσεις από όσες Τράπεζες συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, από το χθεσινό “καταπράσινο” ταμπλώ του 20αρη, σήμερα μόνο οι Jumbo (+0,74%) και Κύπρου (+0,83%) έκλεισαν με θετικό πρόσημο, ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Ελλάκτωρα και MIG.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Alpha Bank (-12,63%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 10% για Εθνική και Ταχ. Ταμιευτήριο, του 8% για Πειραιώς και Eurobank, απώλειες 5% για τα Ελ. Πετρέλαια και μεγαλύτερες του 4% για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca-Cola, Folli Follie Group. Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.
 
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, προσέκρουσε πολλαπλώς στις παρυφές των 885 μονάδων και έκλεισε τελικά στις 886,77 μονάδες με απώλειες 4,59%, ενώ ο τζίρος σαφώς μειωμένος έφθασε τα 56 εκατ. από τα οποία τα 2,2 αφορούσαν “πακέτα”.

Επιστροφή στις αρνητικές εμφανίσεις για την τελική εικόνα με 44 ανοδικές μετοχές έναντι 92 πτωτικών και 32 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 18,99%.

Μεταξύ των λίγων τίτλων που κινήθηκαν αντίθετα στο πτωτικό ρεύμα και οι εβζ (στις 15/9 και ώρα 17.00 υποβάλλονται οι ολοκληρωμένες μη δεσμευτικές προσφορές, στον Σύμβουλο Eurobank Eq.), Ελ. Καλώδια, Ιντρακάτ, Ιντρακόμ, Ικτίνος, Intralot, Centric κ.λ.π.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Οι τελευταίες διακυμάνσεις της Αγοράς έχουν να κάνουν με τις πολιτικές επιλογές του Υπουργείου Οικονομίας και την προσπάθεια αποκατάστασης του κύρους του αρμόδιου Υπουργού, μετά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, εκτιμά ο Δημήτρης Παπαριστείδης.

Επανήλθε μία βραχυπρόθεσμη ισορροπία στην Αγορά, μετά τις τελευταίες εξαγγελίες της Κυβέρνησης και την απόφαση του Γερμανικού δικαστηρίου να απορρίψει την ένσταση των 27 βουλευτών, για παράνομη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Από εκεί και πέρα η Αγορά θα περιμένει την Κυβέρνηση, να περάσει άμεσα από την φάση των εξαγγελιών στην φάση της υλοποίησης.

Σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου διοίκησης της Fortius Finance, η σημερινή εικόνα στο ταμπλώ του Χ.Α. οφείλεται αφ΄ ενός στην αναμονή περαιτέρω εξελίξεων και αφ΄ ετέρου στην διόρθωση των χθεσινών ακραίων μεταβολών, η οποίες δημιουργούνται από το γεγονός ότι η Αγορά βρίσκεται σε υπερπουλημένα επίπεδα, ενώ οι τα εξαιρετικά βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια εξακολουθούν και διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις.

-----ΧΠΑ

Επιστροφή σε αρνητικό πρόσημο, με τις συναλλαγές να παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα.
 
Περίπου αντίστοιχη κίνηση στο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, με αποτέλεσμα ο πρώτος μήνας να κλείσει πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή και με οριακό premium 0,07%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 13500, τιμή εκκαθάρισης 370,25) κινήθηκαν μεταξύ 368 και 393,25 μονάδων. Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 ανήλθε στο 71%, με τους επενδυτές να αγνοούν πλήρως την παρούσα αγορά αφού διαπραγματεύτηκαν μόλις 532 δικαιώματα (455 δικαιώματα αγοράς και 77 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (8400 Ταχ. Ταμιευτήριο, 11000 ΓΕΚ, 14000 Ελλάκτωρ, 29200 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (15738), Alpha Bank (4737), Πειραιώς (2297), Eurobank (3626), ΟΤΕ (1743), Αγροτική (1024), ΔΕΗ (793), Κύπρου (895), Μυτιληναίο (856), ΟΠΑΠ (706), Ταχ. Ταμιευτήριο (867), MIG (1826), Ελ. Πετρέλαια (218), Motor Oil (117), Intralot (823), ΕΧΑΕ (175), Ιντρακόμ (510).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 8/9 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Eurobank (547345 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8641698 τεμ.), Εθνική (14298237 τεμ.), Πειραιώς (18165793 τεμ.), ΟΤΕ (5435523 τεμ.), MIG (4364413 τεμ.), MPB (5302415 τεμ.), Eurobank (18098492 τεμ.) Κύπρου (4637431 τεμ.).

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η διαχειρίστρια εταιρεία MARSHALL WACE LLP γνωστοποιεί ότι την 07/09/2011 κατείχε καθαρή ανοικτή θέση μεγαλύτερη του 0,10% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΑΕ: Επενδυτής: Marshall Wace LLP. Εκδότης: Εθνική Τράπεζα Α.Ε. Αριθμός μετοχών (07/09/2011): -2.022.077. % ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου (07/09/2011): -0,211%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v