Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικό "ρεσιτάλ" με άνοδο 17%

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης οδήγησαν σε άλμα 7,98% το ΓΔ με πονταρίσματα σε όλο το ταμπλό. Στις πρώτες θέσεις του αγοραστικού ενδιαφέροντος ΕΤΕ (22,66%), Αlpha (20,73%), TT (18,27%), Πειραιώς (14,81%).

Οι πρωτοβουλίες-εξπρές της κυβέρνησης οδήγησαν σε άλμα 7,98% τον Γ.Δ., με πονταρίσματα σε όλο το ταμπλό. Στις πρώτες θέσεις του αγοραστικού ενδιαφέροντος η ΕΤΕ (22,66%), η Αlpha (20,73%), το T.T. (18,27%) και η Πειραιώς (14,81%).

Άραγε η κυβέρνηση του "ας το για αργότερα" μπορεί έστω και με τραγική καθυστέρηση να πείσει τις αγορές;

Ο πρωθυπουργός… ακούει φωνές και μάλιστα υποστηρικτικές για να προχωρήσει γρήγορα η κυβέρνηση στις αλλαγές που θα οδηγήσουν στην έξοδο της χώρας από την κρίση, σύμφωνα με όσα τόνισε στο υπουργικό συμβούλιο. Κατόπιν αυτού, θα πάρει μαζί του επιπλέον 15.000 αστυνομικούς και θα ανηφορίσει στη Θεσσαλονίκη για να μιλήσει στη ΔΕΘ!

Από την άλλη, ο υπουργός Οικονομικών, αφού τις αμέσως προηγούμενες μέρες διαβεβαίωσε τους πάντες και σε όλους τους τόνους ότι η πρόσφατη διακοπή των συνομιλιών με τους τροϊκανούς ήταν εντός προγράμματος, χθες αποφάσισε να ανακοινώσει κάποιες εξπρές πρωτοβουλίες, προκειμένου να δείξει στους δανειστές της χώρας ότι κάτι επιτέλους κινείται!

Άραγε, έστω και με καθυστέρηση διετίας, μπορούν οι κυβερνώντες να συνειδητοποιήσουν ότι, εάν το δάνειο που παίρνει μία κυβέρνηση είναι καλή επένδυση ή ένας τρόπος να αποφύγει δύσκολες αποφάσεις, εξαρτάται από το πώς χρησιμοποιείται το κεφάλαιο;

Το να χρησιμοποιείς το νέο μακροπρόθεσμο δάνειο για την κατασκευή εθνικών δρόμων και σταθμών παραγωγής ενέργειας, που θα συμβάλουν στην ταχεία ανάπτυξη και στις εξαγωγές, μπορεί να είναι εποικοδομητική ιδέα.

Αντίθετα, αν το δάνειο χρησιμοποιηθεί μόνο για να αποφευχθεί η απόλυση υπεράριθμων δημοσίων υπαλλήλων ή για την επιδότηση ζημιογόνων κρατικών επιχειρήσεων, απλώς θα αναβάλει τη λήψη δύσκολων αποφάσεων στο μέλλον και τη στρεσογόνα κατάσταση στην οποία θα περιέλθει η χώρα υπό την πίεση του χρέους.

Η Ελλάδα θα πρέπει επιτέλους να πείσει ότι μπορεί να ακολουθήσει και το δύσκολο μονοπάτι των σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών και αποφάσεων, καθώς σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση απλώς θα καταφέρνει να αναβάλει την ημέρα της κρίσης, κάτι που θα προσπαθεί να μαντέψει κάθε Έλληνας ξεχωριστά και σύμφωνα με τα δικά του δεδομένα.

Εννοείται ότι στα νέα μέτρα-εξπρές που ανακοινώθηκαν χθες υπήρχε μέσα και η ενότητα αποκρατικοποιήσεις (οι κακεντρεχείς εντόπισαν ότι από το πρώτο κύμα αποκρατικοποιήσεων αφαιρέθηκαν ο ΟΛΘ (23,3%) και η ΕΥΑΘ (40%), αν και ήταν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και μάλιστα στο γ΄ τρίμηνο τρέχοντος έτους, πιθανόν διότι ανήκουν στην εκλογική περιφέρεια του υπουργού Οικονομικών) και έτσι από τις εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρίες απέμειναν ο ΟΠΑΠ και τα Ελλ. Πετρέλαια (35,5%), ενώ σημαντικό ενδιαφέρον αναμένεται να υπάρξει και για το 65% της ΔΕΠΑ.

Ίσως αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι με ρυθμό 217% κινήθηκαν τα κέρδη της ΔΕΠΑ στο εξάμηνο, ξεπερνώντας ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσαν τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΠΑ στο πρώτο εξάμηνο του έτους εμφάνισε κέρδη μετά από φόρους 97 εκατ. ευρώ έναντι 31 εκατ. ευρώ πέρυσι, συνεισφέροντας μάλιστα στα ΕΛΠΕ 34 εκατ. ευρώ (ο όμιλος έχει το 35% της εταιρίας).

Σε επίπεδο όγκων, στο πρώτο εξάμηνο η ΔΕΠΑ πούλησε 2,08 δισ. κυβικά μέτρα, 21% περισσότερο από το 1,73 δισ. κυβικά μέτρα πέρυσι. Μεγάλο μέρος των κερδών (42%) προέρχεται από τις ρυθμιζόμενες υπηρεσίες του ΔΕΣΦΑ, ενώ θετική πορεία εμφανίζουν οι εταιρίες διανομής και ιδιαίτερα η ΕΠΑ Αττικής, που αύξησε σημαντικά τις πωλήσεις της σε όγκους.

Με αυτά τα δεδομένα, ευνόητο είναι ότι ο τίτλος των Ελλ. Πετρελαίων βρέθηκε στις πρώτες θέσεις του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Θετική για την ψυχολογία των αγοραστών και η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Γερμανίας που ανακοίνωσε ότι απέρριψε τις προσφυγές κατά της συμμετοχής της χώρας στα πακέτα στήριξης της Ελλάδας και στο ευρωπαϊκό ταμείο διασώσεων EFSF. Η απόφαση βγήκε οριακά, αναφέρει η ανακοίνωση του δικαστηρίου, ενώ επίσης σημειώνεται πως η κυβέρνηση θα πρέπει να λαμβάνει την έγκριση από την επιτροπή προϋπολογισμού του κοινοβουλίου πριν αποφασίσει τη χορήγηση βοήθειας.

Προσπάθεια αντίδρασης και από τον καταταλαιπωρημένο τραπεζικό κλάδο, όπου ως επόμενο σημείο αναφοράς δείχνει η 9η Σεπτεμβρίου, όταν και θα υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο rollover των ελληνικών ομολόγων.

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με δηλώσεις στο Reuters του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου, δεν θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για το ποσοστό συμμετοχής των ομολογιούχων στις 9 Σεπτεμβρίου, οπότε και λήγει η περίοδος εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στο PSI, αλλά όλο και κάτι θα ψυχανεμιστεί η επενδυτική κοινότητα από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Δεν φάνηκε να συμμερίζεται τη βραχυπρόθεσμη αισιοδοξία η αγορά ομολόγων, καθώς τα ελληνικά spreads συνέχισαν τον ανηφορικό τους δρόμο, με το 10ετές να ξεπερνά τις 1.814 μ.β. και το 2ετές τις 5.401 μονάδες βάσης!

Περισσότερα πειστήρια θέλουν οι συντηρητικά σκεπτόμενοι προκειμένου να επαναδραστηριοποιηθούν και μέχρι τότε περιορίζονται στο να τονίσουν ότι "με τα λόγια η κυβέρνηση χτίζει ανώγεια και κατώγεια"!

Ο πόνος στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπως και τα λεφτά που έχουν χαθεί είναι τεραστίου μεγέθους και ίσως ανυπέρβλητου για τα ελληνικά δεδομένα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Alpha Trust, στις 17/9/1999, όταν ο Γενικός Δείκτης σημείωσε το ιστορικό του υψηλό (6.355,04), η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. μετατρεπομένη σε ευρώ ήταν 210,85 δισ. και στις 6/11/2007, όταν ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε το δικό του ιστορικό υψηλό (7.758,07) η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ήταν 201,66 δισ.

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση, η κεφαλαιοποίηση το Χ.Α. είχε υποχωρήσει στα 33,46 δισ., ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, παρά τις αυξήσεις κεφαλαίου που μεσολάβησαν και τις εισαγωγές νέων εταιριών! Ασφαλώς και η τεχνική ανάλυση έχει προ πολλού σηκώσει τα χέρια ψηλά.

Παρά ταύτα, θα ήταν ενθαρρυντικό ο Γενικός Δείκτης να πετύχει τρία συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 880 μονάδων (σενάριο που θεωρητικά απομακρύνει την πιθανότητα για άμεσα νέα χαμηλά), ενώ πιθανά κλεισίματα του Δείκτη υψηλότερα των 1.025 μονάδων θα τύχαιναν σημαντικής... επιχορήγησης από το αναμενόμενο short covering.

Παρά τις εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών, οι εισαγόμενες εκτιμήσεις παραμένουν επιφυλακτικές έως πιεστικές, καθώς οι αγορές θα πιέσουν και για άλλες ρηξικέλευθες κινήσεις - αποφάσεις.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, αν και δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να είναι μέλος της ευρωζώνης, διαβεβαίωσε πως το Βερολίνο δεν μπορεί να επιτρέψει την κατάρρευση του ευρώ, γιατί θα οδηγήσει και στην κατάρρευση της Ενωμένης Ευρώπης.

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν μπορεί να αποκλειστεί, δήλωσε ο κ. Horst Seehofer, πρόεδρος του CSU, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της κ. Merkel, και πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βαυαρίας. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Bild", ωστόσο, δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα πετύχει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Το δικό της σχέδιο προτάσεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση κατέθεσε η κυβέρνηση της Ολλανδίας, βάσει του οποίου θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη αποχώρησης από τη ζώνη του ευρώ των χωρών που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες.

"Οι χώρες που δεν είναι προετοιμασμένες να μπουν υπό καθεστώς διαχείρισης θα μπορούν να επιλέγουν τη δυνατότητα εξόδου από την ευρωζώνη", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας κ. Mark Rutte μιλώντας ενώπιον του κοινοβουλίου της χώρας, παρουσιάζοντας το σύνολο των προτάσεων που θα προωθήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ολλανδία τάσσεται υπέρ της αυστηρότερης δημοσιονομικής πολιτικής με επιβολή κυρώσεων για τους παραβάτες. Καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι η κρίση χρέους της ευρωζώνης θα λάβει διεθνείς διαστάσεις με βασικό θύμα τον χρηματοοικονομικό κλάδο, ο κ. George Soros κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνει ότι η κρίση της ευρωζώνης ενδέχεται να αποδειχθεί χειρότερη από αυτήν της Lehman Brothers, επισημαίνοντας κυρίως τις διαφωνίες απόψεων και το κενό ηγεσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ελληνική κρίση χρέους δυναμιτίζει το κλίμα ανασφάλειας στις ευρωπαϊκές αγορές, σημειώνει η "Le Figaro" σε της πρωτοσέλιδο με τίτλο "Διάσωση της Ελλάδας: η καχυποψία πολλαπλασιάζεται" και αναφέρει ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο επικρατεί ανησυχία στις αγορές είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα "δύο χρόνια μετά τις πρώτες ενισχύσεις που έλαβε από τους εταίρους της επιδεικνύει μία άνευ λογικής αδυναμία να ξεπεράσει τα προβλήματά της".
 
"Η ελληνική κυβέρνηση μοιάζει απολύτως αποδιοργανωμένη, ανίκανη να διαμορφώσει ακόμη και τη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων που είχε προαναγγείλει, ενώ η φοροδιαφυγή αποτελεί εθνικό σπορ και παραμένει ατιμώρητη", τονίζει η γαλλική εφημερίδα.

Σημαντικά κέρδη για τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ με κέρδη ξεκίνησε και η συνεδρίαση στη Wall Street, παρά τις εντεινόμενες ανησυχίες των... ειδικών για την παγκόσμια οικονομία.

Οι βραχυπρόθεσμες ενδείξεις καταδεικνύουν ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη συνεχίζει να υποχωρεί, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, κ. Olli Rehn, όπως μετέδωσε το Reuters. Ο κ. Rehn τόνισε ότι η κατάσταση των χρηματοοικονομικών αγορών είναι πολύ σοβαρή και ειδικά οι πιέσεις ρευστότητας στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα αυξήθηκαν.

Σύμφωνα με τον κ. Rehn, η αναταραχή στις χρηματοοικονομικές αγορές μεταφέρεται και στην πραγματική οικονομία. Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α., ασφαλώς και το +17,31% του τραπεζικού δείκτη δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για την αντίδραση του πιεσμένου ελατηρίου, ενώ η τελική αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών, που διαμορφώθηκε στο 1 προς 5, δείχνει ότι στην αντίδραση ακολούθησαν και αρκετοί τίτλοι χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, με κινήσεις σαφώς χαμηλού κόστους.

Αν διατηρηθεί το συγκρατημένα και βραχυπρόθεσμα θετικό κλίμα, οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα καταδείξουν ποιοι τίτλοι εμπεριέχουν δυναμική που θα τους βοηθήσει να κινηθούν και σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, ή αν και η σημερινή συνεδρίαση δεν θα είναι τίποτε άλλο από μία ακόμα bull trap, που θα δημιουργήσει και νέους εγκλωβισμούς ακόμα και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., "γκαζόν" τα ταμπλό του 20αρη, όπου όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι έκλεισαν με θετικό πρόσημο.

Η μεγαλύτερη άνοδος για Εθνική (+22,66%), Ταχ. Ταμιευτήριο (+18,27%) και Alpha Bank (+20,73%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 14% για Πειραιώς και Eurobank, του 13% για την MPB, του 12% για τον Μυτιληναίο και του 11% για την Ελλάκτωρ, ενώ με μικρότερα αλλά σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 932,17 μονάδες (17:08) και έκλεισε τελικά στις 929,45, με κέρδη 7,98%, ενώ ο τζίρος σχετικά ενισχυμένος (ο μεγαλύτερος των τελευταίων 6 συνεδριάσεων) ξεπέρασε τα 74 εκατ. από τα οποία το 1,3 αφορούσε σε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Εντυπωσιακή αλλαγή στην τελική εικόνα, με 135 ανοδικές μετοχές έναντι 26 πτωτικών, και 32 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 8% έως 22,66%

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Ελλάδα παίρνει μία απόλυτα τελευταία ευκαιρία για να δείξει ότι συμμορφώνεται με αυτά που έχει υπογράψει στο μεσοπρόθεσμο, τονίζει ο κ. Δημήτρης Τζάνας. Η αβεβαιότητα που κυριαρχεί στις τάξεις των επενδυτών σχετικά με την έγκριση της 6ης δόσης από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ δείχνει ότι η χώρα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Δεν είναι βέβαια καλύτερη και η εικόνα στην υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς το ελληνικό πρόβλημα αφορά στο σύνολο της ευρωζώνης. Άλλωστε, ακόμη και οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν εφαρμόσει όλα όσα ζητούμε εμείς από τους ισχυρούς της Ε.Ε. και την ΕΚΤ να εφαρμόσουν, δεν βρίσκονται σήμερα σε καλύτερη κατάσταση.

Αυτό που πρέπει να γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο είναι να δημιουργηθεί μια άλλη τάξη πραγμάτων, να αναδιαταχθεί η αρχιτεκτονική του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, καθώς τα υλικά πάνω στα οποία είχε χτιστεί το ισχύον θεωρούνται πια παρωχημένα. Επιστρέφοντας στα δικά μας, η ύστατη κίνηση της κυβέρνησης πρέπει να συνοδευτεί από συγκεκριμένες ενέργειες και όχι από νομοθετήματα χωρίς συνέχεια, που απλώς ψηφίζονται για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Παρά ταύτα, οι πιθανότητες τελικής υλοποίησης των απαιτούμενων διαρθρωτικών αλλαγών που εξαγγέλθηκαν χθες δεν δείχνουν εξαιρετικά ισχυρές, διότι το παρελθόν σκιάζει το μέλλον.
 
Σε αυτήν την περίπτωση, θα είναι καταλυτική μία τελευταία απογοήτευση της αγοράς, που θα στείλει τις αποτιμήσεις σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, εκτιμά ο σύμβουλος επενδύσεων της Proton Bank.

---- ΧΠΑ

Έντονα ανοδική συνεδρίαση, μετά τις νέες Υπουργικές εξαγγελίες, που συνοδεύτηκε με νεότερη αύξηση των συναλλαγών.

Περίπου αντίστοιχη κίνηση στο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, με αποτέλεσμα ο πρώτος μήνας να κλείσει πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συναλλαγές πύκνωσαν μετά την επιβεβαιωμένη κίνηση του 20αρη υψηλότερα των 375 μονάδων, σαφείς ενδείξεις για κινήσεις “stop loss” από διατηρούντες “short” θέσεις. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 15212, τιμή εκκαθάρισης 390,15) κινήθηκαν μεταξύ 363,5 και 395 μονάδων. Αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 αμετάβλητη στο 68%, με τον όγκο συναλλαγών να μένει χαμηλά, στα 972 δικαιώματα (779 δικαιώματα αγοράς και 193 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (82700 Εθνική, 180000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (18443), Alpha Bank (7465), Πειραιώς (7429), Eurobank (3484), ΟΤΕ (593), Αγροτική (906), ΔΕΗ (905), Κύπρου (1643), Μυτιληναίο (1077), ΟΠΑΠ (534), Ταχ. Ταμιευτήριο (1527), MIG (459), ΓΕΚ (198), Ελ. Πετρέλαια (388), Motor Oil (211), MPB (195), Intralot (680), Ελλάκτωρα (111), ΕΧΑΕ (236), Μέτκα (132).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 7/9 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Eurobank (129329 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8433698 τεμ.), Εθνική (14215837 τεμ.), Πειραιώς (18215793 τεμ.), ΟΤΕ (5413523 τεμ.), MIG (4364413 τεμ.), MPB (5317417 τεμ.), Eurobank (18096191 τεμ.) Κύπρου (8237431 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v