Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πανικός σε ΧΑ και ευρωαγορές

Κατακρημνίζονται οι ευρωαγορές με τον DAX να υποχωρεί 5,2% και τον FTSE 3,58%, ενώ το ευρώ σημειώνει πτώση στα 1,40 δολάρια. Ακολούθησε κατά πόδας το ΧΑ με ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες.

Κοκκίνησαν τα ταμπλό στη Σοφοκλέους και τις μεγάλες ευρωπαικές αγορές καθώς απώλειες άνω του 3% σημειώνουν FTSE και CAC, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί κατά 5,5%.

Την ίδια ώρα το ευρώ κινείται κάτω από τα 1,41 δολάρια και τόσο τα spreads όσο και τα CDS των χωρών της ευρωπεριφέρειας καταγράφουν σημαντική άνοδο.

Στο ΧΑ η “προγραμματισμένη” αναχώρηση της τρόικας άνοιξε εκ νέου τον “ασκό του Αιόλου”, δίνοντας πρόσφορο έδαφος και στα πλέον αρνητικά σενάρια, όσον αφορά τις εξελίξεις στην Ελληνική οικονομία, ενώ ταυτόχρονα δείχνει να επιδεινώνεται αισθητά και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, με όλο και περισσότερους “ειδικούς” να προβλέπουν ταχύτατη επιστροφή στην ύφεση για Ευρωζώνη και ΗΠΑ.

Ξεκινώντας από τα “εντός των τειχών” απόλυτα απογοητευμένο δηλώνει το σύνολο των επαγγελματιών του χώρου, καθώς συνεχίζεται η διάλυση των αποτιμήσεων, ακόμα και με ελάχιστους τζίρους, λόγω παντελούς έλλειψης αγοραστών.

Μάλιστα η μηδενική διάθεση ανάληψης ρίσκου, ακόμα και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, αφ΄ ενός δυσκολεύει το “έργο” των εν δυνάμει πωλητών και αφ΄ ετέρου παρατείνει σημαντικά την ταλαιπωρία στο Χ.Α., αφού αυτοί που έχουν αποφασίσει να μηδενίσουν τις θέσεις τους στην εγχώρια Αγορά δεν βρίσκουν πρόθυμους αγοραστές.

Η τάση θα παραμείνει “νότια” εκτιμούν όλο και περισσότεροι αναλυτές, όσο τα δύσκολα (roll over, BlackRock) για τον Τραπεζικό κλάδο δείχνουν να είναι μπροστά και όσο δεν εκτονώνονται (αντίθετα μάλιστα μεγιστοποιούνται) οι ανησυχίες για την έγκριση και εκταμίευση της 6ης δόσης προς την Ελλάδα, αλλά οι φημολογίες για πιθανές αρνητικές εξελίξεις στις Τράπεζες.

Με αυτά τα δεδομένα, τίποτα δεν πείθει ότι οι πιέσεις στις Τραπεζικές μετοχές τείνουν να ολοκληρωθούν, ενώ η Αγορά μετά την ανακοίνωση της πρόσφατης Τραπεζικής συγχώνευσης δεν έδειξε ιδιαίτερα πρόθυμη να “αγοράσει” άλλα σενάρια Τραπεζικών προσεγγίσεων.

Η επιφύλαξη σχετίζεται αφενός με την ικανότητα άντλησης νέων κεφαλαίων αυτή την περίοδο αφετέρου με την επικείμενη εξέταση των δανειακών χαρτοφυλακίων από την Blackrock εξέλιξη η οποία δημιουργεί νέες επενδυτικές αναστολές αναφορικά με το επαρκές μέγεθος των προβλέψεων που ήδη λαμβάνουν οι Τράπεζες για τις χορηγήσεις τους.
 
Και βέβαια σε όλα αυτά και για την κάκιστη εικόνα της Αγοράς, ας προστεθεί η “αμφίβολη ποιότητα” των κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται αυτή την περίοδο στο Χ.Α. για τα οποία ο επενδυτικός ορίζοντας περιορίζεται σε λίγες ώρες ή σε ελάχιστες ημέρες.

Οι περισσότεροι χρηματιστές συνεχίζουν να συστήνουν στάση αναμονής, ενώ για όσους επιμένουν στο ημερήσιο trading του “τρόμου” συνιστούν κοντινά περιθώρια περικοπής ζημιών, καθώς η αυξημένη μεταβλητότητα ενεργοποιεί διαρκώς συστημικές πωλήσεις επιτείνοντας την υποχώρηση των αποτιμήσεων.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι, ότι σε μόλις πέντε συνεδριάσεις να χαθούν όλα τα κέρδη της περασμένης Δευτέρας (+14,37% ο Γενικός Δείκτης, +29,12% ο Τραπεζικός).

Επίσης πλην της Eurobank και οι Alpha Bank, Πειραιώς επέστρεψαν σε προ του deal τιμές, ενώ τα πράγματα για τον Γενικό Δείκτη, σήμερα, θα ήταν ακόμα χειρότερα αν ΟΠΑΠ και Coca-Cola (εξετέθη από τις τελικές δημοπρασίες και έκλεισε στο χαμηλό ημέρας) δεν έπαιρναν κάποιες πρωτοβουλίες σχετικής αντίδρασης μετά το μέσον της συνεδρίασης και μάλιστα όλα αυτά με τον δεύτερο χαμηλότερο τζίρο του τρέχοντος έτους (ο μέχρι στιγμής χαμηλότερος στις 22/8 και στα 33,3 εκατ.).

Εννοείται ότι με ένα τέτοιο περιβάλλον να διαμορφώνεται στην Ελληνική Αγορά, δεν θα άφηναν την “ευκαιρία” χαμένη τα “εισαγόμενα” δημοσιεύματα και εκτιμήσεις.

Το ότι η Ελληνική λαϊκή δυσαρέσκεια για την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης εντείνεται είναι γεγονός που διαφαίνεται όχι μόνο στους κόλπους της Χώρας, αλλά και στο εξωτερικό. Οι Financial Times συγκεκριμένα, αναφέρονται στη έκδοση της Δευτέρας, στις ανησυχίες αξιωματούχων της Ελληνικής Κυβέρνησης που εκτιμούν ότι μπορεί να ξεσπάσουν νέες διαδηλώσεις στην Αθήνα αντίστοιχης έντασης με εκείνες του Ιουλίου.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ δήλωσε σήμερα ότι η αποχώρηση της τρόικας από την Αθήνα, αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, όπως μετέδωσε το Reuters. O ίδιος τόνισε ότι χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση του EFSF.

Το ευρω-ομόλογο θα πάρει την αξιολόγηση της πιο αδύναμης Χώρας Μέλους, εάν εκδοθεί από κοινού από όλα τα Κράτη της Ευρωζώνης, προειδοποιεί ο επικεφαλής Κρατικών αξιολογήσεων της Standard & Poor’s, Moritz Kraemer. Όπως εξήγησε ο Kraemer, η αξιολόγηση του ομολόγου θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα δομηθεί η έκδοση. “Εάν έχουμε ένα ευρω-ομόλογο όπου η Γερμανία εγγυάται το 27%, η Γαλλία το 20% και η Ελλάδα το 2%, τότε η αξιολόγηση του ευρω-ομολόγου θα είναι CC, που είναι η αξιολόγηση της Ελλάδας”, δήλωσε.

Σαφώς επιδεινούμενη η εικόνα και στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς όλες οι εξελίξεις δεν φαίνεται να βοηθούν την ψυχολογία των αγοραστών, ενώ σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω διόρθωσης. Μία ακόμη ήττα υπέστησαν η Γερμανίδα Καγκελάριος κ. Angela Merkel και το κόμμα των χριστιανοδημοκρατών, αυτήν τη φορά στο κρατίδιο Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η τοπική τηλεόραση, το CDU έχασε 5,5 μονάδες υποχωρώντας στο 23,3% από 28,8% που είχε καταγράψει στις προηγούμενες εκλογές. Είναι η χειρότερη επίδοση της Ιστορίας του CDU στο Κρατίδιο της βορειοανατολικής Γερμανίας. Καθίζηση υπέστη για ακόμα μία φορά το FDP, ο εταίρος της Μέρκελ στην Κυβέρνηση συνασπισμού, που είδε τα ποσοστά του να μειώνονται από το 9% στο 2,8% και να μένει εκτός τοπικής Βουλής.

“Η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε μία νέα επικίνδυνη φάση, με βασικούς παράγοντες το υψηλό επίπεδο χρεών, την αδύναμη ανάπτυξη και την επιδείνωση στην εμπιστοσύνη των επενδυτών”. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Robert Zoellick μιλώντας κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο.

“Η κρίση χρέους της Ευρωζώνης θα πλήττει την κερδοφορία των Τραπεζών για τα επόμενα χρόνια και ενδεχομένως να οδηγήσει στην κατάρρευση των πιο αδύναμων Χρηματοπιστωτικών οργανισμών”, προειδοποίησε ο κ. Josef Ackermann. Μιλώντας σε Τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank δήλωσε πως “οι προοπτικές για τον Χρηματοοικονομικό κλάδο συνολικά είναι μάλλον περιορισμένες”.

Στο χαμηλότερο επίπεδο 2 ετών υποχώρησαν οι δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού κλάδου υπηρεσιών, ενώ πτωτικά αναθεωρήθηκαν και τα στοιχεία για τον σύνθετο ΡΜΙ Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ κλάδου υπηρεσιών υποχώρησε τον Αύγουστο στο 51,5 από 51,6 τον προηγούμενο μήνα, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2009. Ο συνολικός ΡΜΙ που συνυπολογίζει τις δραστηριότητες στον κλάδο μεταποίησης και υπηρεσιών υποχώρησε στο 50,7, από 51,1 τον προηγούμενο μήνα και ενώ η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για μηδενική υποχώρηση. Η νέα ένδειξη του δείκτη είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2009.

Επιπλέον τα στοιχεία της Markit δείχνουν μείωση των παραγγελιών του ιδιωτικού τομέα για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, αλλά και επιδείνωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης σε χαμηλό 28 μηνών.

Σε χαμηλό 22 μηνών κινείται το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ενώ σημαντική υποχώρηση καταγράφουν σχεδόν όλοι οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις Ευρωπαϊκές Αγορές, κυρίως του Ευρωπαϊκού Νότου (η Wall Street είναι σήμερα κλειστή Labor Day).

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να κινηθεί νομικά εναντίον 17 Τραπεζών με την κατηγορία της παραποίησης στοιχείων σε στεγαστικά δάνεια. Στους παραλήπτες των αγωγών συγκαταλέγονται και Ευρωπαϊκές Τράπεζες όπως η HSBC, η Royal Bank of Scotland, η Deutsche Bank, η Societe Generale και η Barclays.

Εννοείται ότι με αυτή την εικόνα των Αγορών, ο χρυσός κάνει ένα ακόμα βήμα να επανακαταλάβει το ψυχολογικό όριο των 1900 δολαρίων, ενώ νέο ιστορικό ρεκόρ (στην τιμή πώλησης) σημειώνει στην Ελλάδα η χρυσή λίρα, σύμφωνα με το δελτίο τιμών της Τράπεζας της Ελλάδας.

Κινητικότητα και στις Αγορές ομολόγων του Ευρωπαϊκού Νότου, με το Ισπανικό spread στο 10ετές να ξεπερνά τις 330 μονάδες και το Ιταλικό τις 363 μονάδες.

Ασταμάτητα τα spreads στα Ελληνικά ομόλογα κατέγραψαν νέα ιστορικά υψηλά, με το 10ετές να ξεπερνά τις 1730 μονάδες και το 2ετές τις 4930 μονάδες βάσης, ενώ τα CDS 5ετίας βρέθηκαν στις 2387 μ.β.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α. αξίζει να αναφερθεί ότι μέσω των δημοπρασιών και πλην της Coca-Cola, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Εθνική, Κύπρου, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο, Motor Oil, Alpha Bank, MPB, MIG.

Επίσης μετά από ακόμα μία ημέρα καταστροφής των αποτιμήσεων, αξίζει να αναφερθεί ότι μόλις σε επτά εισηγμένες η κεφαλαιοποίηση ξεπερνά το 1 δισ ευρώ, με τις πρώτες θέσεις να διαμορφώνονται ως εξής: Coca-Cola (5,02 δισ), ΟΠΑΠ (2,80 δισ), Εθνική (2,68 δισ), ΟΤΕ (1,99 δισ), Ελ. Πετρέλαια (1,75 δισ), ΔΕΗ (1,26 δισ), Κύπρου (1,03 δισ), Τιτάν (0,996 δισ), Alpha Bank (0,93 δισ), Motor Oil (0,72 δισ), Eurobank (0,71 δισ).

Μόλις τρεις τίτλοι διασώθηκαν με θετικό πρόσημο από το ταμπλώ του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Ελ. Πετρέλαια (+0,88%), Jumbo (+0,26%) και ΟΠΑΠ (+3,91%, μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στο υψηλό ημέρας).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-10,71%) και Eurobank (-9,86%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 8% για Πειραιώς και Ταχ. Ταμιευτήριο, του 7% για Ελλάκτωρα, του 6% για Μυτιληναίο, MPB, MIG και του 5% για ΔΕΗ και Εθνική, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Coca-Cola, Motor Oil, ΟΤΕ, Τιτάνας και Κύπρου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 862,94 μονάδες (13.42), ασθενής αντίδραση μέχρι τις 874,98 μονάδες (16.17) και νέα υποχώρηση με κλείσιμο στις 863,9 μονάδες και τελικές απώλειες 3.14%, ενώ ο τζίρος “κατόρθωσε” να ξεπεράσει τα 37 εκατ. από τα οποία τα 1,6 αφορούσαν “πακέτα”.

Σεληνιακό τοπίο” η τελική εικόνα με 31 ανοδικές μετοχές έναντι 114 πτωτικών και 32 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 7 έως 13,89%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Στο Χ.Α. η ταλαιπωρία των τιμών θα συνεχιστεί, καθώς η εγχώρια πραγματική οικονομία έχει μπει σε ένα φαύλο κύκλο ανατροφοδοτούμενης κρίσης εμπιστοσύνης, εκτιμά ο Παναγιώτης Χριστόπουλος.

Με αυτές τις συνθήκες, η περαιτέρω πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών δεν μπορεί να αποκλεισθεί το επόμενο δεκαπενθήμερο, αφού τα κρίσιμα θέματα παραμένουν ανοικτά. Οι μετοχές των Τραπεζών βρίσκονται σε “διακεκαυμένη ζώνη” εξαιτίας του rollover και των επισφαλειών των δανείων.

Η λύση του Τραπεζικού προβλήματος περνά μέσα από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και κυρίως μέσα από νέα σχήματα τα οποία θα είναι σε θέση να σηκώσουν “βάρη”. Όσες Τράπεζες δεν μπορέσουν να βρουν λύσεις είναι προφανές ότι θα οδηγηθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο θα δώσει τη δική του λύση στο πρόβλημα.

Οι τρέχουσες αντιξοότητες τόσο της Χρηματιστηριακής Αγοράς όσο και της Ελληνικής οικονομίας αντιμετωπίζονται μόνο με πολιτικές πρωτοβουλίες που θα προέρχονται από τον πυρήνα της εξουσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή τη Γερμανία, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ.

“Όπως είχαμε γράψει στις προηγούμενες γενικές διαγραμματικές ενδείξεις ο ισχυρός όγκος συναλλαγών, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη λειτούργησε ως μέγγενη καθοδικής πίεσης «σπρώχνοντας» το δείκτη FTSE ASE 20 χαμηλότερα από τη ζώνη των 400 με 380 μονάδων” υπενθυμίζει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Από εκεί και έπειτα η συνεχιζόμενη πίεση ελέω δραματικών εξελίξεων στο Ελληνικό χρέος δεν αποκλείεται να φέρει νέο κύμα ρευστοποιήσεων, που θα συνοδεύονται με διψήφια αρνητικά ποσοστά (!!!)

Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι και οι ενδείξεις, που λαμβάνουμε τόσο από τα διαγράμματα των διεθνών δεικτών με προεξέχον εκείνο του Γερμανικού δείκτη DAX 30 όσο και από τα διαγράμματα των ισοτιμιών του EUR και της GBP σε σχέση με το Αμερικανικό δολάριο.

Οι κινήσεις αυτές εάν συνδυαστούν με την άνοδο του χρυσού και του Ελβετικού φράγκου σε σχέση με τα υπόλοιπα ισχυρά νομίσματα μας προϊδεάζουν για ένα πολύ “ενδιαφέρον” Φθινόπωρο.

Από εκεί και πέρα η διαγραμματική εικόνα των περισσότερων Δεικτοβαρών μετοχών και όχι μόνο, αφήνει την επώδυνη αίσθηση ότι πλέον η κατάσταση βρίσκεται “εκτός ελέγχου”. Έκφραση η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα χρησιμοποιείται συνεχώς καθώς καθρεπτίζει από πολλούς αναλυτές και την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας.

Τέλος κανένα ανοδικό “φως” δεν διαφαίνεται από τη τεχνική ανάλυση των εβδομαδιαίων διαγραμμάτων με το τελευταίο προπύργιο της ΕΕΕΚ να γυρνάει σε μεσοπρόθεσμο καθοδικό κυματισμό με ότι αυτό συνεπάγεται για τους δύο δείκτες (ΓΔ, FTSE 20), επισημαίνει ο κ. Μάνθος.

Η κρίση χρέους αρχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές της Ευρωζώνης, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, εκτιμά ο Στρατής Πολυχρονέας.

Δυστυχώς ούτε ακόμα και το επιχειρηματικό νέο της χρονιάς, μέχρι στιγμής, δηλαδή ο “γάμος” Alpha Bank με Eurobank μπόρεσε να αποτελέσει ανάχωμα στην υποχώρηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και στην εντυπωσιακή απαξίωση εταιρειών και κλάδων.

Από τη στιγμή που η ύφεση για το 2011 είναι μεγαλύτερη της εκτιμώμενης, θέτοντας εκτός στόχου το έλλειμμα για το 2011 και η απόκλιση των μακροοικονομικών στοιχείων δυσχεραίνει τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, όπως άλλωστε φάνηκε την προηγούμενη εβδομάδα, μάλλον θα πρέπει να αναζητήσουμε περισσότερες σημαντικές επιχειρηματικές ειδήσεις που θα μπορέσουν αφενός να πιστοποιήσουν τη δημιουργία ή/και την ύπαρξη μιας εγχώριας δυναμικής που θα αυξήσει τις προσδοκίες και θα βελτιώσει τις προοπτικές για το μέλλον του Ελληνικού επιχειρείν και αφετέρου να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια που θα επικροτήσουν ανάλογα εγχειρήματα.

Όσον αφορά την έκθεση της Black Rock για τις Τράπεζες αυτή θα έπρεπε να έχει συνταχθεί και ανακοινωθεί εδώ και αρκετούς μήνες πριν, κατά το παράδειγμα της Ιρλανδίας, γιατί δυστυχώς πολυτέλεια χρόνου δεν υπάρχει τη στιγμή που πληθαίνουν οι ανησυχίες για νέα ύφεση στην παγκόσμια οικονομία. Προς το παρόν τα ξένα κεφάλαια περιμένουν να τοποθετηθούν στις χαμηλότερες δυνατές τιμές, αναμένοντας τις εξελίξεις στο εσωτερικό (μακροοικονομικά στοιχεία, φορολογία, νομοθετικό πλαίσιο) και παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη.

Μόνο αν δημιουργηθεί μια εγχώρια δυναμική που θα πιστοποιήσει την αλλαγή τάσης σε όλα τα επίπεδα, τότε και τα πολυπόθητα ξένα κεφάλαια θα εισρεύσουν στην Ελλάδα και στις Επιχειρήσεις αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Αυτό όμως θα πρέπει εμείς να το κάνουμε και όχι να περιμένουμε να το κάνουν οι άλλοι για εμάς, ιδίως όταν οι συνθήκες στο εξωτερικό επιδεινώνονται, τονίζει ο αναλυτής της Solidus Sec.

----- ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια, ενώ οι συναλλαγές βυθίστηκαν σε απελπιστικά επίπεδα.

Σχετικά μικρότερη πίεση στο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, με αποτέλεσμα ο πρώτος μήνας να μειώσει την υποτίμηση στο οριακό 0,04%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3876, τιμή εκκαθάρισης 358,59) κινήθηκαν μεταξύ 357 και 365,75 μονάδων. Μικτές και λίγες οι κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 διατηρήθηκε στο 63%, ενώ ισχνή ήταν η διαπραγμάτευση καθώς διακινήθηκαν μόλις 438 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (380 δικαιώματα αγοράς και 58 δικαιώματα πώλησης).
 
Μικρός ο δανεισμός τίτλων (5000 Eurobank, 5000 Jumbo, 5000 Πειραιώς, 12800 Ταχ. Ταμιευτήριο, 14200 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (7381), Alpha Bank (1829), Πειραιώς (669), Eurobank (1316), ΟΤΕ (273), Αγροτική (237), ΔΕΗ (467), Κύπρου (486), Μυτιληναίο (454), ΟΠΑΠ (627), Ταχ. Ταμιευτήριο (424), MIG (300), ΓΕΚ (292), Ελ. Πετρέλαια (211), Ιντρακόμ (286), Τιτάνα (228), Ελλάκτωρα (193), Motor Oil (168), MPB (147).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 5/9 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Eurobank (110293 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8433698 τεμ.), Εθνική (14150137 τεμ.), Πειραιώς (18310664 τεμ.), ΟΤΕ (5437667 τεμ.), MIG (4364413 τεμ.), MPB (5330087 τεμ.), Eurobank (18115291 τεμ.) Κύπρου (8491431 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v