Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγκλωβισμένο στα χαμηλά το ΧΑ

Νέα πτώση για τη Σοφοκλέους, με τον ΓΔ στις 895, τον FTSE-20 στις 375 και τις 20 μετοχές του δείκτη χαμηλότερα. Λεκτικά "παιχνίδια" για τη στάση της τρόικας προβληματίζουν την αγορά. Απώλειες για ΕΤΕ, EFG.

"Πολιτικό θέμα" πλέον είναι οι στόχοι του 2011, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη.

Στο Χ.Α. ακόμα και οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται να απαντήσουν στο ερώτημα εάν η ελληνική πλευρά τα έσπασε με τους εκπροσώπους της τρόικας ή αν αποχώρησαν για να επανέλθουν σε εύθετο χρόνο, όπως υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών.

Στο ταμπλό, πάντως, αποτυπώνεται πρωτίστως η έλλειψη εμπιστοσύνης σε αυτό καθεαυτό το πολιτικό σύστημα, εν προκειμένω στις δηλώσεις, αντιδηλώσεις και στις προ ολίγου καθησυχαστικές νέες δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, και οι βασικοί δείκτες και οι μετοχές παραμένουν σε διόρθωση.

Έως 3,5% υποχωρεί ο Γ.Δ., λίγο χαμηλότερα των 900 μονάδων, κατά 3,9%, προς τις 375 μονάδες ο FTSE-20.

Στην αγορά είναι διάχυτη πλέον η αίσθηση πως… έχει χαθεί το τόπι.

Άσχετα από όσα υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών, από αυτά που υποστηρίζουν συναρμόδιοι υπουργοί και από όσα κατά καιρούς έχουν δεσμευτεί οι κυβερνώντες.

Η ουσία, κατά την εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς, βρίσκεται σε αυτό που αναφέρει η Έλενα Λάσκαρη, πως επέρχεται "βροχή διαρθρωτικών αλλαγών".

Η αγορά, όμως, δεν φαίνεται να είναι απόλυτα βέβαιη ούτε για τον χρόνο και τον τρόπο καταβολής της 6ης δόσης ούτε για το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.

Η αγορά δεν έχει να πιαστεί από κάτι συγκεκριμένο, δεν έχει πού να πατήσει σταθερά, δεν έχει πυξίδα για να πορευτεί.

Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή αποτυπώνεται και χρηματιστηριακά.

Οριακά πάνω από τα 3 ευρώ η Εθνική, στο 1,44 η Eurobank, στα 2,03 η Alpha Bank, στο 0,60 η Πειραιώς, στο 1,23 το Τ.Τ., στο 1,19 η Κύπρου, στο 0,31 η ΜΡΒ, η μόνη σταθερή από τον κλάδο.

Χαμηλότερα οι υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές, με τον Μυτιληναίο στα 3,68 ευρώ, τη ΜΟΗ στα 6,76, την Ελλάκτωρ στο 1,73, αλλά και τη ΔΕΗ στα 5,78 ευρώ, τον ΟΠΑΠ στα 8,39 και τον ΟΤΕ στα 4,26 ευρώ.

Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 40 εκατ. ευρώ (λίγο μετά τις 14:15), από τα οποία τα 11,2 εκατ. στη μετοχή της 3E και τα 6,6 στην Εθνική.

Όμως, περίπου την ίδια ώρα, επιδεινωνόταν η κατάσταση στις ευρωαγορές.

Έως 2,9% χαμηλότερα ο DAX, στις 5.565 μονάδες, μέχρι 2,5% ο CAC, στις 3.185, και το ευρώ κλίνει προς το 1,4320 δολάριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v