Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πτωτικά κάνει ποδαρικό ο Σεπτέμβρης

Ανέβασαν ταχύτητα οι πωλητές και βασικοί δείκτες, μετοχές διορθώνουν σε πολυετή χαμηλά ή νέα ιστορικά ελάχιστα, χωρίς πολλές αντιστάσεις. Χαμηλό στις 884 για τον Γ.Δ. με την ΕΤΕ έως τα 2,86 ευρώ. Προσπάθειες αντίστασης. 

Με καθοδικό χάσμα ξεκίνησε πτωτικά η συνεδρίαση, όπου ο Γ.Δ. και ο FTSE-20 συνεχίζουν σταθερά χαμηλότερα.

Χωρίς πολλές-πολλές αντιστάσεις και σχεδόν μηδενική διάθεση από την πλευρά εν δυνάμει αγοραστών, ο Γ.Δ. υποχωρεί προς τα ελάχιστα των 886 μονάδων, δηλαδή σε απόσταση περίπου 20 μονάδων από τα πολυετή χαμηλά.

Ανάλογη, σχεδόν… κάθετη κίνηση και για τον FTSE-20, που διορθώνει προς τις 368, μόλις 10 μονάδες πάνω από τον ιστορικό πυθμένα του.

Με τους πωλητές να έχουν ξεκάθαρο προβάδισμα, και παρότι η προσφορά δεν μπορεί να θεωρηθεί μεγάλη, τραπεζικές μετοχές και τίτλοι εταιριών του FTSE-20 βυθίζονται χωρίς καμία προσπάθεια συγκράτησής τους.

Νέα ιστορικά χαμηλά για τη μετοχή της Eurobank, που υποχωρεί σχεδόν 7,8% στα νέα ελάχιστα του 1,46 ευρώ.

Με αυξημένες, μάλιστα, συναλλαγές, ενώ ανάλογα υψηλός είναι ο τζίρος για το σύνολο των μετοχών του κλάδου.

Σε νέα ελάχιστα η Πειραιώς, καθώς γράφει απώλειες 15,4%, με περισσότερα από 1,1 εκατ. κομμάτια λίγο μετά τις 11:00.

Χαμηλότερα, και λόγω της Eurobank, παρασύρεται και η Alpha Bank, η οποία διορθώνει σχεδόν 12%, έως τα 2,03 ευρώ.

Στην ίδια… μοίρα και η Εθνική, που με το ελάχιστο ημέρας των 2,87 ευρώ απέχει μόλις 15 λεπτά από τον πολυετή πυθμένα της. 

Ανάλογη η εικόνα για την ΜΡΒ, το Τ.Τ. και την Κύπρου.

Λίγο μετά τις 11:00 μειώνονταν περισσότερο οι εν δυνάμει αγοραστές και οι πωλητές ενέτειναν τις ρευστοποιήσεις τους, με συνέπεια την κατάρρευση κατά 4,6% του FTSE-20, προς τις 365 μονάδες πλέον.

Και με τις απώλειες του Γ.Δ. να διευρύνονται στο 3,4%, ξεπερνώντας τις 30 μονάδες.

Μεγάλη η πτώση και για μετοχές τάσης, όπως θεωρούνται η Ελλάκτωρ, ο Μυτιληναίος και η Βιοχάλκο.

Αν και για τις μετοχές των δύο τελευταίων οι απώλειες της τάξεως του 2,4% - 2,8% λογίζονται… κέρδη μπροστά στα διψήφια ποσοστά διόρθωσης των τραπεζικών τίτλων.

Μόλις 3 μετοχές (Άβαξ, Intralot, Frigoglass) διασώζονται από τον FTMID, όπου και εδώ οι συναλλαγές παραμένουν μέτριες.

Το αρνητικό για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες σε αυτήν τη φάση είναι πως γυρίζουν καθοδικά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία τις προηγούμενες 2 - 4 συνεδριάσεις είχαν αντιδράσει ανοδικά.

Απώλειες 0,9% - 1,2% για τους κυριότερους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες, με νέες πιέσεις στο ευρώ, που κινείται χαμηλότερα του 1,44 δολ., τη στιγμή όπου ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί κατά 1,03%, προς τις 5.720 μονάδες.

Θα επαναλάβουμε πως από τεχνική πλευρά για τον DAX και τον CAC απαραίτητη προϋπόθεση για να συντηρηθεί η ανοδική φορά είναι η πειστική υπέρβαση των 5.800 και των 3.300 μονάδων αντίστοιχα.

Με τη μέχρι τώρα διόρθωσή τους ο μεν DAX υποχωρεί στις 5.715, ο δε CAC στις 3.240 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v