Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατοχύρωση κερδών μετά το ράλι

Ρευστοποιήσεις κερδών στο ΧΑ με τον ΓΔ να υποχωρεί έως και 4%, μετά τη χθεσινή φρενήρη άνοδο. Απώλειες 3,6% για την Εθνική, ευνοείται η Alpha (+6%) από τη σχέση ανταλλαγής έναντι της EFG (-11%). Πτώση για Κύπρου (13%), ΔΕΗ.

Σε περίπου 32 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο τζίρος στα πρώτα 30 λεπτά της συνεδρίασης. Εφτασε τα 80 κατά τις 13.000

Μεγάλο μέρος από πρώτες συναλλαγές θα πρέπει να θεωρηθεί βέβαιο πως αφορά σε κατοχύρωση σημαντικού μέρους βραχυπρόθεσμων θέσεων στην κορύφωση του Γ.Δ. προς τις 1.033 και του FTSE-20 προς τις 450 μονάδες.

Σημαντικό κομμάτι των συναλλαγών, όμως, αφορά και σε φρέσκες αγορές, κυρίως στη μετοχή της Alpha Bank και στο εύρος των 2,70 - 3,00 ευρώ.

Αυτό γιατί ο τίτλος της Alpha Bank (+6%) ευνοείται από τη σχέση ανταλλαγής έναντι της Eurobank (-11,2%).

Λογικό είναι βραχυπρόθεσμα κεφάλαια που ποντάρουν σε αυτήν τη σχέση ανταλλαγής να τοποθετούνται στη μετοχή της πρώτης.

Είναι ενδεικτικό πως στις 11:00 οι συναλλαγές σε απόλυτο αριθμό τεμαχίων στην Alpha Bank ξεπερνούσαν αυτές της Εθνικής και βεβαίως των υπόλοιπων μετοχών του FTSE-20.

Πάνω από 3,3 εκατ. μετοχές της Alpha Bank είχαν αλλάξει χέρια περίπου στις 11:00, έναντι 2,6 εκατ. στην Εθνική και 1,3 εκατ. στην Πειραιώς.

Όσον αφορά στον τίτλο της Πειραιώς (4,17%), από τεχνικής πλευράς παρουσιάζει ενδιαφέρον η προοπτική επαναπροσέγγισης του 0,88 ευρώ.

Κάτι που δικαιολογεί μέρος των βραχυπρόθεσμων τοποθετήσεων, που θα πρέπει να συνεκτιμηθούν με όσους προεξοφλούν εξελίξεις και σε αυτόν τον όμιλο.

Εκτίμησή μας, αλλά και οι πληροφορίες μας δεν δίνουν πολλές πιθανότητες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τουλάχιστον γι’ αυτήν τη φάση της αγοράς.

Η μετοχή της Εθνικής αντέδρασε έως τα 4 ευρώ, ωστόσο προϋπόθεση θεωρούμε την επαναφορά στο εύρος των 4,10 - 4,20 ευρώ.

Όπως, αντίστοιχα, την προσέγγιση σε αυτήν τη φάση των 450 μονάδων για τον FTSE-20.

Να προσεχθεί πως στην αρχή της συνεδρίασης ο 20άρης αντέδρασε, αλλά δεν πάτησε τις 450, καθώς οι πωλήσεις ξεκίνησαν από την τοπική κορυφή των 449,84 μονάδων.

Πιέσεις δέχεται η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία υποχωρεί έως και 15%.

Κατοχύρωση θέσεων σημειώνεται και σε ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, αν και η μέχρι τώρα διόρθωση δικαιολογείται απόλυτα με γνώμονα την τεχνική ανάλυση σε σχέση με τα ελάχιστα επίπεδα της Παρασκευής.

Κατοχύρωση θέσεων σημειώνεται και στις περισσότερες μετοχές του FT MID, με τον δείκτη να διορθώνει κατά 3,11% προς τις 1.007 μονάδες.

Περίπου την ίδια ώρα, το ευρώ υποχωρεί οριακά, παραμένει όμως πάντα στην περιοχή του 1,45 δολ., ενώ οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες αντιδρούν έως 0,5% υψηλότερα.

Οριακά χαμηλότερα των 5.700 μονάδων ο DAX, λίγο υψηλότερα των 3.175 μονάδων ο CAC στο Παρίσι.

Ένα εμπόδιο, όμως, που έχουν να ξεπεράσουν οι ευρωαγορές σχετίζεται με την υποβάθμιση της πρόβλεψης της S&P για το ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης βλέπει φρένο στα επιτόκια της ΕΚΤ.

Δυσοίωνη η εκτίμηση της S&P, που θα αποτυπωθεί στη διακύμανση των ευρωχρηματιστηρίων, με το Χ.Α. να γυρνά και πάλι πτωτικά λίγο μετά τις 11:05 και τον Γ.Δ. να υποχωρεί οριακά χαμηλότερα των 1.000 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v