Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτόξευση με 10% στο Χρηματιστήριο

Ξέσπασαν οι αγοραστές στο ΧΑ με τη συμφωνία Alpha Bank - Eurobank να στέλνει έως και 30% υψηλότερα την ΕΤΕ και τον 20άρη άμεσα στην περιοχή των 405-410 μονάδων. Μεγάλα κέρδη, άνω του 25%, για Πειραιώς, Κύπρου, ΜΙG, MPB, TT.

Ξέσπασμα… ανακούφισης για τραπεζικές και λοιπές μετοχές στο Χ.Α.

Με την απόδοση τραπεζικών μετοχών να φτάνει έως το ακραίο 29,5% (Τ.Τ.), ο FTSE-20 κερδίζει περί τις 38 μονάδες, δηλαδή 10,5%, και ο Γενικός περί τις 68 αντιδρώντας κατά 7,7% προς τις 950 μονάδες.

Όλα αυτά με συναλλαγές 15,5 και πλέον εκατ. ευρώ, λίγο πριν από τις 11:00.

Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως τα 7,4 εκατ. ευρώ έχουν πραγματοποιηθεί στη μετοχή της Εθνικής και στο ξέσπασμά της έως 26,3% υψηλότερα, προς τα 3,52 ευρώ.

Επίσης, η προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των εμπλεκομένων Alpha Bank, Eurobank, που θεωρητικά θα συνεισέφεραν τουλάχιστον άλλα 6 έως 7 εκατ. ευρώ τζίρου.

Δυνητικά μιλάμε για μία ακραία αντίδραση του Χ.Α., με συναλλαγές πάνω από τα 22 εκατ. ευρώ μέσα στα πρώτα 30 - 35 λεπτά και με την υπόθεση πως συναλλαγές θα γίνονταν και στις Alpha Bank, Eurobank.

Εκτός, όμως, από τις μετοχές των τραπεζών, που δικαιολογημένα αντιδρούν από 22% και πάνω, ακολουθεί και το υπόλοιπο ταμπλό.

Από τις μη τραπεζικές μετοχές μεγαλύτερη απόδοση έχουν οι Μυτιληναίος με 11,3%, Ελλάκτωρ, με 11,7%, ΔΕΗ με 8,2%, Βιοχάλκο με 6,8%, ΟΠΑΠ με 6% και με 5,8% ο ΟΤΕ.

Λίγο μετά τις 11:00 ο Γ.Δ. ξεπερνούσε το 8% σε απόδοση και ο 20άρης το 11%, πατώντας πάνω από τις 405 μονάδες.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τον 20άρη, όπως ξεκάθαρα είχε αναφερθεί στο προσυνεδριακό σχόλιο του Euro2day.gr.

Με οδηγό αυτήν ακριβώς την ακραία βραχυπρόθεσμη αντανακλαστική αντίδραση, περιμένουμε την επόμενη φάση, που κατά την εκτίμησή μας είναι και ουσιαστικότερη.

Να καταγράψουμε δηλαδή τη στάση των βραχυπρόθεσμων παιχτών που έχουν ήδη στην… τσέπη μια γερή απόδοση από τα χαμηλά της Παρασκευής, κυρίως όμως την τακτική που θα ακολουθήσουν συγκεκριμένα ξένα σπίτια.

Θέλουμε πρακτικά να δούμε ποια είναι η αντίδραση πελατών της Citigroup, της UBS ή, γιατί όχι, της Deutsche Bank.

Εάν βγουν αγοραστές από το +28,5% της Εθνικής, θα πρέπει, εκτός από την εξέλιξη της βραχυπρόθεσμης τάσης, να ποντάρουν και σε επιχειρηματικές εξελίξεις στον κλάδο, στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Μέχρι στιγμής, πάντως, παράπονο δεν έχουμε, καθώς ο τραπεζικός… joker αποφέρει σημαντικές υπεραξίες σε εγκλωβισμένους συμπαίκτες, φίλους και αναλυτές.

Κρατάμε επίσης το γεγονός πως το σύνολο των μετοχών του MID ακολουθεί επίσης με διψήφιες αποδόσεις.

Από τα ΕΧΑΕ, την Intralot, μέχρι το Υγεία, τη ΓΕΚ Τέρνα, την J&P ΑΒΑΞ.

Kαι η… ανάσα διαχέεται σε μεγάλο μέρος του ταμπλό σε πληθώρα μετοχών του SC, με Βωβό, Βιομηχανία Ζάχαρης, Ελληνικά Καλώδια, Ιντρακάτ, Lavipharm, Forthnet, ΣΩΛΚ, Proton Bank, Παρνασσό και αρκετές ακόμη να γράφουν 10άρια και πάνω.

Θα πρέπει να σταθούμε, όμως, και στο γενικότερο κλίμα που επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Πριν από λίγο ο DAX στη Φρανκφούρτη αντιδρούσε κατά 1,5% στις 5.620 μονάδες, ο CAC κατά 1,4% στις 3.135 μονάδες, ενώ και το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,4%.

Περιμένουμε ακόμη δύο παραμέτρους, τη Wall, αλλά νωρίτερα στις 4 ώρα Ελλάδος την έκτακτη συνεδρία Τρισέ, Ρεν, Γιούνκερ, Ροστόφσκι.

Εάν από την έκτακτη συνάντηση των Ευρωπαίων προκύψει κάτι ουσιαστικό, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ανάλογα.

Ομοίως, ενδεχόμενη θετικότερη ανταπόκριση της Wall μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ.

Με τον Dow Jones, θυμίζουμε, στις 11.284,5 (1,21%) και τον S&P 500 στις 1.176,8 μονάδες, κατά 1,51% υψηλότερα.

Προς ώρας κρατάμε τον τραπεζικό joker, που οδηγεί έως 8,9% υψηλότερα την αγορά μας και τον 20άρη στις 410 μονάδες.

Και περιμένουμε αρχικά τη συνάντηση των Ευρωπαίων και το βράδυ την αντίδραση της Wall.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v