Διαλυτήριο αποτιμήσεων η Σοφοκλέους

Όγδοη διαδοχική συνεδρίαση πτώσης στο ΧΑ με αθροιστικές απώλειες 13,08% για το ΓΔ και 24,92% για τον τραπεζικό δείκτη. "Σφαγή" στις κεφαλαιοποιήσεις, πίσω και από τον ΟΠΑΠ η ΕΤΕ, έχασε το 1 δισ. η Eurobank.   

Ακόμα μία συνεδρίαση που αποδείχθηκε υγιεινός περίπατος για πωλητές και “short sellers”, οι οποίοι παρά τον τζίρο απελπισίας έκαναν με ιδιαίτερη ευκολία το 8Χ8 για Γενικό και Τραπεζικό δείκτη (ο πρώτος γλύτωσε με ηπιότερες απώλειες λόγω ενεργοποίησης κάποιων αγοραστών στον τίτλο της Coca-Cola, ο οποίος μάλιστα μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στο υψηλό ημέρας με σημαντικά κέρδη).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τελευταίες οκτώ σφαγιαστικές συνεδριάσεις, αποψίλωσαν τον Γενικό Δείκτη κατά 13,08% και τον Τραπεζικό δείκτη κατά 24,92%, γυρνώντας τον πρώτο σε τιμές Νοεμβρίου 1996 και τον δεύτερο σε τιμές Ιανουαρίου 1993 (!)

Η Alpha Bank έχασε την τελευταία θεωρητική στήριξη των 2,00 ευρώ και η Εθνική των 3,00 ευρώ, δίνοντας περαιτέρω στροφές στο “sell off”, ενώ οι υπόλοιποι Τραπεζικοί τίτλοι κινούνται κυριολεκτικά στο κενό (!)

Δραματική η εικόνα στους περισσότερους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, που υφίστανται τις συνέπειες των “αναγκαστικών” πωλήσεων από τα εκατοντάδες margins που “σκάνε με θόρυβο”, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα κεφαλαιοποιήσεις εταιρειών που έχουν κυριολεκτικά εξαθλιωθεί να υφίστανται και νέες οδυνηρές πιέσεις, απλά γιατί είχαν την ατυχία η μετοχή τους να έχει κάποια εντολή αγοράς, έστω και στο απώτατο όριο πτώσης (!!!)

Σε αυτό τον φαύλο κύκλο των αυτοτροφοδοτούμενων αρνητικών σεναρίων για την Χώρα και της καθημερινής αποψίλωσης των αποτιμήσεων στο Χ.Α., ήλθε ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομίας κ. Ευ. Βενιζέλος να δηλώσει στην Βουλή ότι η Ελλάδα ίσως να μην καταφέρει να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2012 λόγω της υψηλότερης του αναμενομένου ύφεσης φέτος (!!!)

Για ακόμα μία συνεδρίαση, “σάκος του μποξ” ο Τραπεζικός κλάδος, ενώ σχετικά καλύτερη εικόνα επέδειξαν οι υπόλοιποι τίτλοι που απαρτίζουν τον FTSE, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά ever, από την ίδρυσή του.

Άλλοθι των σημερινών πωλητών στις Τράπεζες η εκτίμηση σύμφωνα με την οποία δύο μεγάλες ιδιωτικές Τράπεζες κατέφυγαν ήδη στον έκτακτο μηχανισμό στήριξης (ELA) αντλώντας συνολικά 5 δισ ευρώ, ενώ μετά την Deutsche Bank, χθες, σήμερα ήταν η σειρά της UBS να “τσεκουρώσει” τις τιμές – στόχους για τα εγχώρια Τραπεζικά Ιδρύματα και όλα αυτά πριν ακόμα αρχίσουν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εξαμήνου (!)

Πιο συγκεκριμένα, στην υποβάθμιση της σύστασης για την μετοχή της Εθνικής σε "neutral" από "buy" και μείωση της τιμής-στόχου στα 4 ευρώ, από 6,2 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η UBS κάνοντας λόγο για επιδείνωση του περιβάλλοντος μεγαλύτερη από ότι είχε προβλεφθεί. Οι αναλυτές της UBS επισημαίνουν ότι η έκθεση της Εθνικής σε Ελληνικά Κρατικά ομόλογα είναι μεγάλη και εκτιμούν ότι οι Ελληνικές Τράπεζες συνολικά καταγράφουν το δεύτερο τρίμηνο απομειώσεις ύψους 4 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι θα χρειαστούν και νέες κεφαλαιακές ενισχύσεις.

Επίσης, η UBS προχώρησε σε μείωση της τιμής-στόχου για την Eurobank στα 2,5 ευρώ από 3,8 ευρώ προηγουμένως (neutral), την Alpha Bank στα 3,20 ευρώ από 4,50 ευρώ (buy), την Marfin στα 0,30 ευρώ από 0,80 ευρώ (neutral), την ΑΤΕ στα 0,30 ευρώ από 1 ευρώ (sell) και την Πειραιώς στα 0,50 ευρώ από 0,80 ευρώ (sell).

Οι παράγοντες που μπορούν να βελτιώσουν το κλίμα στον Τραπεζικό κλάδο, σύμφωνα με την National Sec., είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI) και η έγκριση των αποφάσεων που έλαβε η Ε.Ε στις 21 Ιουλίου. Μέχρι τότε, υπογραμμίζει η ΑΧΕ, οι μετοχές του Τραπεζικού κλάδου πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα, παρά το πρόσφατο “ξεπούλημα” και προσθέτει ότι θα προχωρήσει σε αλλαγή των εκτιμήσεων της μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων (!!!)

Σε όλα αυτά ας προστεθεί και η εκλογολογία, που δείχνει να επιστρέφει δριμύτερη μετά τις τελευταίες εξελίξεις μέσα στον Κυβερνόν Κόμμα.

Η αξιολόγηση της Ελλάδας συνεπάγεται ότι η Xώρα κινδυνεύει με αναδιάρθρωση χρέους στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της Standard & Poor’s. Όπως ανέφερε το Dow Jones Newswires, ο παγκόσμιος επικεφαλής Κρατικών αξιολογήσεων της S&P, David Beers, τόνισε παράλληλα ότι στην περίπτωση που δημιουργηθούν τα ευρωομόλογα θα έχουν πιθανότατα επιπτώσεις για τις αξιολογήσεις ορισμένων Κρατών της περιοχής.

Περισσότερες από 2.000 Ελληνικές Επιχειρήσεις λειτουργούν στη Βουλγαρία, με το 40% εξ αυτών να έχουν εγγραφεί στα μητρώα φέτος, καθώς οι Έλληνες επιχειρηματίες αναζητούν ένα καταφύγιο από την Ελληνική κρίση. Η Βουλγαρία, η φτωχότερη Χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνει στους Έλληνες “πρόσφυγες” ένα φορολογικό καταφύγιο, αναφέρει ρεπορτάζ του Bloomberg.

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Βουλγαρία είναι πολλά, όπως ο φορολογικός συντελεστής του 10% για τις επιχειρήσεις και τα εισοδήματα, που είναι ο χαμηλότερος στην ΕΕ. Το δημόσιο χρέος είναι μόλις 18% του ΑΕΠ, το τρίτο χαμηλότερο στην ΕΕ, μετά την Εσθονία και το Λουξεμβούργο.

Επιστροφή ανησυχιών και αρνητικών προσήμων για τους Ευρωπαϊκούς δείκτες και το ξεκίνημα της Wall Street, καθώς δείχνουν να επιμένουν τα αρνητικά μακροοικονομικά μηνύματα.
Το Αμερικανικό ΑΕΠ β’ τριμήνου υποβαθμίστηκε στην δεύτερη καταμέτρηση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό 1% στο εξεταζόμενο διάστημα και όχι 1,3% όπως ανακοινώθηκε στην α΄ εκτίμηση. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί περί το 1,1%.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται πλέον στην ομιλία Bernanke στο Jackson Hole (17.00 ώρα Ελλάδος) και στις συζητήσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στη διάσωση της Ελλάδας.
“Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα μελετήσει επιλογές για την επιβολή χαλαρότερης πιστωτικής πολιτικής, κατά την τακτική συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου”, δήλωσε ο διοικητής της Federal Reserve, κ. Ben Bernanke, ξεκινώντας την πολυαναμενόμενη ομιλία του στο διεθνές συμπόσιο Κεντρικών Τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ.

Με τις αρχικές αυτές δηλώσεις, ο κ. Bernanke εμφανίζεται να αναβάλλει για τον Σεπτέμβριο τις όποιες αποφάσεις για την διευκόλυνση της ρευστότητας στην Αμερικανική οικονομία, απογοητεύοντας τους επενδυτές.

Πιθανότητες 50% να διολισθήσει η παγκόσμια οικονομία σε ύφεση καθώς η Ευρώπη και οι ΗΠΑ μετά βίας αναπτύσσονται, “βλέπει” ο νομπελίστας κ. Michael Spence. ”Ανησυχώ πολύ” δήλωσε ο κ. Spence σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg Television.
 
“Ο συνδυασμός της πτωτικής πορείας Ευρώπης και ΗΠΑ, που καταλαμβάνουν μεγάλο κομμάτι των βιομηχανοποιημένων καρτών, είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα επιβραδύνει την ανάπτυξη της Κίνας, ειδικά και αυτό θα επεκταθεί ταχύτατα στις υπόλοιπες αναδυόμενες οικονομίες”.

Η Αμερικανική οικονομία κατευθύνεται προς νέα ύφεση, προέβλεψε ο κ. N. Roubini, εκτιμώντας παράλληλα ότι η FED θα ξεκινήσει έναν νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, κατά τη διάρκεια του έτους. Η αλήθεια είναι ότι κατευθυνόμαστε προς ύφεση, ενώ ξεμένουμε από “σφαίρες”, δήλωσε ο γνωστός οικονομολόγος. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι "μία από τις λίγες σφαίρες που μας έμειναν είναι η ποσοτική χαλάρωση".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. ίσως αξίζει υποσημείωσης η ενεργοποίηση αντανακλαστικών επιβίωσης που σημειώθηκε αμέσως μετά τις 15.59, όταν ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας των 866,61 μονάδων (-2,54%), ο Τραπεζικός των 507,69 μονάδων (-7,97%), η Alpha Bank των 1,80 ευρώ (-10%), η Εθνική των 2,72 ευρώ (-10%), η Eurobank των 1,62 ευρώ (-11,96%) κ.λ.π.

Να σημειωθεί ότι μετά και την σημερινή συνεδρίαση η Εθνική πέρασε εκ νέου στην τρίτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. αφήνοντας την δεύτερη θέση στον ΟΠΑΠ, η κεφαλαιοποίηση της Eurobank υποχώρησε χαμηλότερα του 1 δισ ευρώ, ενώ οριακά υψηλότερα βρίσκονται οι Κύπρου και Alpha Bank.

Έτσι η πρώτη δεκάδα των αποτιμήσεων του Χ.Α. διαμορφώθηκε ως εξής: Coca-Cola (5,36 δισ), ΟΠΑΠ (2,71 δισ), Εθνική (2,66 δισ), ΟΤΕ (1,99 δισ), Ελ. Πετρέλαια (1,59 δισ), ΔΕΗ (1,27 δισ), Κύπρου (1,04 δισ), Alpha Bank (1,02 δισ), Τιτάν (0,98 δισ), Eurobank (0,96 δισ).

Πέντε τίτλοι κατόρθωσαν να τερματίσουν την συνεδρίαση με θετικό πρόσημο, στο ταμπλό του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (+3,03%), MIG (+7,14%), Βιοχάλκο (+1,56%), ΔΕΗ (+0,37%) και Κύπρου (+0,87%), ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι Μυτιληναίος, ΟΤΕ και MPB.
 
Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Εθνική (-7,64%), Πειραιώς (-6,67%) και Ταχ. Ταμιευτήριο (-7,08%), ενώ με απώλειες ίσες ή μεγαλύτερες του 5% έκλεισαν οι Alpha Bank και Eurobank και με μικρότερες απώλειες οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 886,61 μονάδες (15.59) και έκλεισε τελικά στις 880,08 με απώλειες 1,02%, ενώ ο τζίρος υποχώρησε στα 58 εκατ.

Κακή εκ νέου η τελική εικόνα με 42 ανοδικές μετοχές έναντι 87 πτωτικών και 30 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 6 έως 16,67%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το πτωτικό της σερί συνέχισε η εγχώρια χρηματιστηριακή Αγορά, η οποία έχοντας ως σύμμαχο το αρνητικό κλίμα των υπολοίπων διεθνών Χρηματαγορών πραγματοποίησε την 8η συνεχόμενη πτωτική ημέρα, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Στο τεχνικό κομμάτι, o Γενικός Δείκτης αν και ολοκλήρωσε ακόμη μία ημέρα σε αρνητικό έδαφος, ο ταλαντωτής MACD προσέγγισε μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα τη γραμμή που ορίζει τα βραχυπρόθεσμα σήματα εισόδου, με ενδεχόμενη διάσπαση της, να οδηγεί την Ελληνική Κεφαλαιαγορά σε μία τεχνική ανοδική αντίδραση.
 
Σε αντίθετη περίπτωση στήριξη παραμένουν οι 870 μονάδες. Η πίεση του Τραπεζικού κλάδου παραμένει η βασική πηγή αδυναμίας της Αγοράς λειτουργώντας ανασταλτικά στην εκδήλωση κάποιας ουσιώδους αντίδρασης στο σύνολο των μετοχών παρά τις όποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις παρατηρούνται στην συμπεριφορά κάποιων Εμποροβιομηχανικών τίτλων.

Η Αγορά παραμένει υπερπουλημένη χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια αποκλιμάκωση στην προσφορά αφού ο συνολικός αριθμός τεμαχίων που διακινούνται παραμένει σταθερά πάνω από τα 25 εκατ. μετοχές.

Η Σοφοκλέους διατηρεί επιφυλάξεις ως προς την επιτυχή συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους καθώς μια αστοχία στην επίτευξη ποσοστού συμμετοχής θα συνεπάγεται επέκταση των λήξεων και άρα μεγαλύτερες απομειώσεις από όσες Τράπεζες συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής.

Σε ότι αφορά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα 6μήνου οι ανακοινώσεις δεν προσέθεσαν κάτι θετικό ως προς την οπτική. Η απουσία κάποιου εγχώριου θετικού καταλύτη καθιστά βραχυπρόθεσμη οποιαδήποτε ανοδική κίνηση της Αγοράς, εκτιμά ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Στον Καιάδα βρίσκονται οι Τραπεζικές αποτιμήσεις εν μέσω ανησυχιών, τονίζει ο Αντώνης Χριστοφίδης.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της ΑΤΕ Sec. οι Τραπεζικές ανησυχίες των επενδυτών εστιάζονται στα λογιστικά αποτελέσματα των Τραπεζών από το roll over των Ελληνικών ομολόγων και τον πιθανό αντίκτυπο που θα έχουν στην κεφαλαιακή επάρκεια των εγχώριων Τραπεζών και στις τελικές συνέπειες από τον αναμενόμενο έλεγχο της Black Rock οι οποίες είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε αποτύπωση πρόσθετων προβλέψεων.

Οι τελευταίες κινήσεις της Κυβέρνησης για θωράκιση του Τραπεζικού κλάδου με τρεις διαφορετικούς μηχανισμούς στήριξης, ανακυκλώνουν τους φόβους των επενδυτών τροφοδοτώντας σενάρια για εξελίξεις τύπου Ιρλανδίας (Κρατικοποιήσεις Τραπεζών), τα οποία κάνουν τον γύρο της Αγοράς.

Σύμφωνα με την άποψη του κ. Χριστοφίδη και αν αυτά τα δεδομένα συνδυαστούν με την επιστροφή των επιφυλάξεων στο διεθνές Χρηματοοικονομικό σύστημα, με πολλά σενάρια να αναφέρονται σε επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, αν όχι επιστροφή σε ύφεση, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η πειστική αναστροφή της πτωτικής τάσης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

-------ΧΠΑ

Παραμένει το σκηνικό πωλήσεων, ενώ περίπου στα ίδια μέτρια επίπεδα παρέμειναν οι συναλλαγές.

Σχετικά καλύτερη συμπεριφορά από το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, με αποτέλεσμα ο πρώτος μήνας να κλείσει κοντά στην θεωρητική του τιμή. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5965, τιμή εκκαθάρισης 365,36) κινήθηκαν μεταξύ 358,75 και 371 μονάδων. Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στα επίπεδα του 56% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 726 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (488 δικαιώματα αγοράς και 238 δικαιώματα πώλησης).

Σχετικά αυξημένος ο δανεισμός τίτλων (8300 Coca-Cola, 6000 ΟΠΑΠ, 7500 Ελ. Πετρέλαια, 6300 ΔΕΗ, 325300 Πειραιώς, 49300 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (8812), Alpha Bank (3755), Πειραιώς (862), Eurobank (2217), ΟΤΕ (440), Αγροτική (1013), ΔΕΗ (306), Κύπρου (526), Μυτιληναίο (286), ΟΠΑΠ (531), Ταχ. Ταμιευτήριο (859), Intralot (349), MPB (199), MIG (336), Motor Oil (106).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 25/8 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων, σε Τιτάνα (534 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7757702 τεμ.), Εθνική (14122637 τεμ.), Πειραιώς (18057191 τεμ.), ΟΤΕ (5940497 τεμ.), MIG (4364413 τεμ.), MPB (5329987 τεμ.), Eurobank (12293912 τεμ.) Κύπρου (8450831 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v