ΧΑ: Με... 5 δισ. αγοράζεις ΕΤΕ, Alpha, EFG

Απώλειες έως 8,02% εξανεμίζουν την αποτίμηση των Eurobank, Alpha στο χείλος του 1 δισ. Χαμηλότερα και των 370 ο FTSE-20, με πιέσεις και στην Εθνική, που σε λίγο "βλέπει" το δυάρι μπροστά στη μετοχή της.

Συνεχίζονται οι πωλήσεις, κυρίως ξένων, σε μετοχές ελληνικών τραπεζών, με συνέπεια την περαιτέρω διόρθωση του Γ.Δ. προς τις 880 και του FTSE-20 στις 370 μονάδες.

Οι πωλήσεις και οι πιέσεις είναι εμφανείς περισσότερο στον κλάδο των τραπεζών και λόγω του Stoxx 600 οδηγούν τη μετοχή της Alpha Bank στα χαμηλά των 2,10 ευρώ, της Eurobank έως το 1,84 ευρώ και την Εθνική έως τα 3,05 ευρώ.

Πλέον, η μετοχή της Εθνικής φαίνεται, από διαγραμματική πλευρά, να επιστρέφει σε τιμές του 1994 και ακόμη παλαιότερα.

Είναι ενδεικτικό πως η χρηματιστηριακή αξία της Εθνικής στις 10:55 διαμορφωνόταν στα 2,94 δισ. ευρώ.

Περίπου το ίδιο διάστημα, η αποτίμηση της Eurobank περιοριζόταν στο 1,03 και της Alpha Bank στο 1,12 δισ. ευρώ.

Οι πιέσεις στο Χ.Α. συνεχίζονται, τη στιγμή όπου σε πολλά ισχυρά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επιχειρείται επαναφορά σε μεσοπρόθεσμο ανοδικό κανάλι.

Συγκεκριμένα, στη Φρανκφούρτη, πριν από λίγο, ο Dax κέρδιζε επιπλέον 1,2%, φτάνοντας τις 5.750 μονάδες.

Λίγο πιο χαμηλά, δηλαδή, από την περιοχή-κλειδί των 5.800 μονάδων, ενδεχόμενη υπέρβαση της οποίας θα επανέφερε τον δείκτη ακόμη υψηλότερα.

Θα πρέπει, ωστόσο, αυτήν την αντίδραση της Φρανκφούρτης να την ακολουθήσει και το Παρίσι, καθώς η παραμονή του CAC 40 χαμηλότερα των 3.200 μονάδων εγκυμονεί πάντα κινδύνους.

Πριν από λίγο, ο γαλλικός χρηματιστηριακός δείκτης διαμορφωνόταν στις 3.170 μονάδες, περίπου 0,95% υψηλότερα.

Αναφερόμαστε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια γιατί ενδεχόμενη επαναφορά τους σε ανοδικό κανάλι πιθανόν να συμπέσει με την ολοκλήρωση της επίπονης πτωτικής διαδικασίας στο Χ.Α.

Προς ώρας, όμως, ο 20άρης υποχωρεί κάτω από τις 370, με στόχο, σύμφωνα με την εκτίμηση κάποιων αναλυτών, τις 350 μονάδες.

Από τις λοιπές εισηγμένες του FTSE-20 προβληματική παραμένει για ακόμη μία συνεδρίαση η ΔΕΗ, η αποτίμηση της οποίας συρρικνώνεται ακόμη πιο πολύ στο 1,2 δισ. ευρώ.

Το ότι κλιμάκιο Γερμανών πολιτικών και τραπεζιτών επισκέπτεται αυτές τις μέρες την Αθήνα, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθούν και θέματα ενέργειας, είναι σύμπτωση.

Όπως επίσης οι ξεκάθαρες δηλώσεις άλλων πολιτικών πως η Γερμανία χρειάζεται τον ελληνικό λιγνίτη, περιοχές για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών αλλά και τον χρυσό της Θράκης.

Όλα αυτά αναφέρονται στα γερμανικά ΜΜΕ και φαίνεται να αποτελούν προετοιμασία της κοινής γνώμης (στη Γερμανία και στην Ελλάδα) για τη σταδιακή αποδοχή των επόμενων απαιτήσεων του Βερολίνου και των όλο και πιο δυσβάσταχτων εγγυήσεων από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου.

Όλα αυτά τα διαβάζει ο κόσμος, ακόμη και σε λαϊκίστικες εφημερίδες, όπως θεωρούν την "Bild", όπου ωστόσο φιλοξενούνται ανεπίσημες δηλώσεις πολιτικών του κυβερνώντος κόμματος στις σελίδες μιας εφημερίδας που είναι η πρώτη σε κυκλοφορία στη γερμανική επικράτεια.

Και για να μην ξεχνιόμαστε, ένα από τα σπουδαιότερα μέσα κατευνασμού της λαϊκής κοινής γνώμης των Γερμανών, οι οποίοι βεβαίως δεν θέλουν να ακούν το ελάχιστο για… βοήθεια - χωρίς εγγυήσεις προς τους τεμπέληδες του Νότου.

Συμπτώσεις όλα αυτά, αλλά υποχρέωσή μας να τα υπενθυμίζουμε σε κάθε αφορμή που θεωρούμε δόκιμη.

Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχάλκο αντιδρά στα 3,24 ευρώ, η 3E σταθερή στα 14,20 ευρώ, η ΜΡΒ στο 0,29 ευρώ, η Jumbo αντιδρά στα 3,85 ευρώ, ενώ η Πειραιώς παραμένει σταθερή στο 0,60 ευρώ.

Ωστόσο, η ένταση της πίεσης στη μετοχή της Eurobank, που λίγο πριν από τις 11:10 υποχωρούσε έως 7,18% στα νέα χαμηλά του 1,81 ευρώ, έφερε στο χείλος του 1 δισ. ευρώ τη χρηματιστηριακή αξία του ομίλου.

Την ίδια στιγμή, οι πιέσεις, πολύ έντονες, βύθιζαν έως τα 2,02 ευρώ, δηλαδή 8,02% χαμηλότερα, την Alpha Bank, και αυτήν στο χείλος του 1 δισ. ευρώ.

Εμφανέστατο το παιχνίδι που διαδραματίζεται στο Χ.Α. και δη στον τραπεζικό κλάδο.

Με τη διόρθωση των μετοχών του κλάδου να μην αφήνει τις όποιες δυνάμεις της αγοράς επιχειρούν ή θέλουν να κινηθούν κόντρα σε αυτήν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v