ΧΑ: Ζητείται ...φως από τα χαμηλά 17 ετών

Οι εξελίξεις βάζουν…φωτιά στο ΧΑ και απειλούν με εκτροχιασμό της κατάστασης. Απαιτούνται άμεσα δράσεις από τους υπεύθυνους διαχείρισης της κρίσης. Κινδυνεύει να χάσει και τα 3 δισ. αποτίμηση η ΕΤΕ, το 1 δισ. η ΕΥΡΩΒ.

Για νέο τραπεζικό μακροβούτι σε χαμηλά 17 ετών έκανε λόγο εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος μετά το…νιοστό ξεπούλημα σε μετοχές του κλάδου και την βύθιση του FTSE 20 σε περιοχές χαμηλότερα και των 400 μονάδων.

Κλείσιμο στις 384,3 με τον Γενικό Δείκτη στις 911,07 την ΕΤΕ κατά 9% χαμηλότερα στα νέα ελάχιστα των 3,23 ευρώ με τον φόβο, τις φήμες και την…απεργία αγοραστών (δες σχετικό θέμα του euro2day) να προκαλούν κινήσεις πανικού. Δημιουργώντας έτσι με μεγαλύτερη ευκολία ένα πτωτικό αυτοτροφοδοτούμενο σπηράλ που προσώρας δεν δείχνει να αντιδρά.

Αλώθηκαν τα τελευταία τέσσερα οχυρά του ΧΑ, σημειώνει ο Στέφανος Κοτζαμάνης καθώς μετοχές εταιρειών του Δημοσίου αλλά και εξαγωγικών ομίλων (με ισχυρή οικονομική διάρθρωση) παρασύρονται από την πτωτική δίνη. Κίνηση, που ευτελίζει πλέον όλο και περισσότερο την αξία εταιρειών από το σύνολο των κλάδων, δραστηριότητας καθώς εχθές μόνον τα Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, CCH 3E, Τιτάν (και Κύπρου από τις τράπεζες) διασώθηκαν.

Την ίδια στιγμή ο DAX επανέρχονταν πάνω από τις 5.500 μονάδες, αργότερα στην Wall ο DJIA υψηλότερα και πάλι των 11.000 μονάδων με την Ευρώπη εγκλωβισμένη στον ρυθμό των εγγυήσεων και με την Αγκελα Μέρκελ να "βγάζει κόκκινη κάρτα" στην Φινλανδία. Η γερμανίδα απορρίπτει τις αξιώσεις του Ελσίνκι για εγγυήσεις από την Ελλάδα σημειώνοντας το αυτονόητο, πως δηλαδή "δεν δουλεύουν έτσι οι συμφωνίες".

Όμως η ζημιά έχει γίνει οι αποτιμήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων κατέβηκαν δύο – τρεις βαθμίδες χαμηλότερα, τα ασφάλιστρα κινδύνου των ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν και πάλι, ο δείκτης μιζέριας της Ελλάδας πλησιάζει και πάλι τις 18-19 μονάδες με τις "αγορές" να συνεχίζουν την επίθεση που ξεκίνησαν σχεδόν με την ολοκλήρωση του ανοδικού διημέρου 21-22 Ιουλίου.

Διαγραμματικά φαίνεται πως οι "αγορές" κιόλας από την Δευτέρα 25 Ιουλίου συνειδητοποίησαν ΤΙ ΔΕΝ είχε γίνει στην περίφημη Σύνοδο Κορυφής, ΠΩΣ ΔΕΝ υπήρχε για πολλοστή φορά πλήρες σχέδιο ικανό να αντισταθμίσει τις πιέσεις τους και πως η Ευρωζώνη παρέμενε μία ευάλωτη… παιδική χαρά.

Δεν είναι τυχαίο (και αυτό φαίνεται ακριβέστερα στον σημερινό Εκηβόλο) πως οι επιφυλάξεις, οι ενστάσεις, η αμφισβήτηση του πλαισίου συμφωνίας ξεκίνησαν τη στιγμή που κορυφώνονταν οι πανηγυρισμοί της ελληνικής αντιπροσωπείας. Φευ! μία…τρύπα στο νερό αποδείχθηκαν και αυτή τη φορά οι σχεδιασμοί των Ευρωπαίων, οι λαθεμένες- όπως αποδείχτηκε- αισιόδοξες εκτιμήσεις της Αθήνας.

Οι "αγορές" διέβλεψαν έγκαιρα και σταδιακά ξεκίνησαν τη νέα επίθεση τους αυτή τη φορά με επίκεντρο την ελληνική οικονομία.

Κατά την εκτίμηση μας το πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε τις τελευταίες 2-3 ημέρες με τις φήμες, τις αρνητικές ενδείξεις (από την κάλυψη της λήξης ομολόγων), τους φόβους για μεγαλύτερη επιβάρυνση των τραπεζών με αφορμή το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Αφορμή ήταν όσα διαδραματίστηκαν αυτές τις συνεδριάσεις με το ΧΑ να κινείται πτωτικά κόντρα στην προσπάθεια αντίδρασης των ξένων χρηματιστηρίων.

Τα αίτια θα πρέπει να αναζητηθούν από την…επόμενη της περίφημης (και προσώρας κενής ουσίας & περιεχομένου) συμφωνίας και με όλο αυτό έχει να αντιπαλέψει, να αντιστρέψει το οικονομικό επιτελείο. Θέλουμε να πιστεύουμε, πως έστω και στο…και δέκα θα ενεργοποιηθούν κοινός νους και λογική ειδάλλως…

Η άμεση σύγκρουση του Βερολίνου με το Ελσίνκι μας αφήνει μικρές ελπίδες, πως η ανεξέλεγκτη (τουλάχιστον έτσι δείχνει) κατάσταση θα "μαζευτεί". Μένει να δούμε πόσο χαμηλότερα και με ποιες επιπλέον συνέπειες για τις ελληνικές τράπεζες, τις επιχειρήσεις, την πραγματική οικονομία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v