Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στην τελική ευθεία για το rollover

Ο εφιάλτης της ύφεσης και οι φήμες για την έκτη δόση ταλαιπωρούν το ΧΑ. Στο επίκεντρο και το rollover. Στα όρια των 400 ο Ft-20. Οι πωλητές ενισχύουν τις short θέσεις τους, ενώ η ΕΤΕ από τα €3,55 "εγκλωβίζει" τον κλάδο.

Συνεχίζεται η διόρθωση στο Χ.Α., εν μέσω φημών, αρνητικών εκθέσεων και αβεβαιότητας και νευρικότητας στα ξένα χρηματιστήρια, τα οποία επίσης ταλαιπωρούνται.

Σε νέα χαμηλά χθες οι βασικοί δείκτες και μετοχές, ελάχιστα 176 μηνών μέτρησε τη χθεσινή μέρα ο Θανάσης Σταυρόπουλος, καθώς ο Γενικός Δείκτης διόρθωνε στις 940 μ., ο Ftse-20 στις 401,15 μονάδες, με τη μετοχή-σηματωρό της Εθνικής να γράφει ακόμη ένα χαμηλό στα 3,55 ευρώ, ενδοσυνεδριακά.

Προφητείες της S&P για χρεοκοπία, φήμες για τη δόση του Σεπτεμβρίου και ο εφιάλτης της ύφεσης έριξαν για πολλοστή συνεδρίαση τις τράπεζες και τα περισσότερα ισχυρά επιχειρηματικά χαρτιά.

Σε αυτά τα επίπεδα τιμών και χρηματιστηριακής αξίας, το Χ.Α. εισέρχεται στην περίοδο όπου θα καθοριστούν (και θα ξεκαθαριστούν) σχεδόν τα…πάντα, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.

Αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί πως μοιράζεται σε δύο φάσεις: στην πρώτη, που σχετίζεται με το πρόγραμμα ανταλλαγής - μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων, και στη δεύτερη με τους ελέγχους της BRS.

Ενδιάμεσα, θα υπάρξει η δοκιμασία της... έκτης δόσης, γύρω από την οποία παίζονται ήδη πολλά παιχνίδια στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, με εκκρεμή την υπόθεση της συμφωνίας Αθήνας - Ελσίνκι.

Ρευστότατο το περιβάλλον, που δικαιολογεί και τη θεαματική αύξηση των στοιχημάτων υπέρ ή κατά της χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας, των αντοχών του συστήματος και ένα σωρό πονταρίσματα, τα οποία θεριεύουν άλλοτε από μία έκθεση της Moody's κι άλλοτε από μία βομβίδα της Standard & Poor's.

Πρόγευση -μόνο πρόγευση, όμως- για τα επερχόμενα θα έχουμε σύντομα, καθώς, όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα του euro2day, "ακόμη και σήμερα θα μπορούσαν να λάβουν οι τράπεζες που συμμετέχουν στο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας το σύμφωνο κατανόησης (memorandum of understanding), που περιγράφει αναλυτικά τους τρόπους και τις διαδικασίες συμμετοχής στο πρόγραμμα ανταλλαγής - μετακύλισης ελληνικών ομολόγων".

Με την αποτίμηση της ΕΤΕ στα 3,39 δισ. ευρώ, της Alpha Bank στο 1,35, της Eurobank στο 1,19, της Κύπρου πλέον χαμηλότερα του 1 δισ., της Πειραιώς στα 754,6 εκατ. ευρώ, οι πωλητές της αγοράς παραγώγων εξακολουθούν να έχουν τη συγκυρία με το μέρος τους.

Μετά μάλιστα την αδυναμία του 20άρη να περάσει πάνω από τις 418 μονάδες (η αντίδραση εξαντλήθηκε οριακά στις 417,67 μονάδες), κίνηση που (σύμφωνα με τη μέτρηση του calculator-analysis.blogspot.com) θα άνοιγε ένα παράθυρο στην προοπτική αντίδρασης (έως τις 450 μονάδες), οι θέσεις πώλησης αυξήθηκαν τόσο σε ΣΜΕ του δείκτη όσο και σε συμβόλαια δεικτοβαρών μετοχών.

Το μεγαλύτερο φορτίο εξακολουθεί να το έχει, και εύλογα, η Εθνική -κυρίως λόγω της μεγαλύτερης έκθεσής της σε ελληνικά ομόλογα- και το χθεσινό κλείσιμό της στο ελάχιστο ημέρας των 3,55 ευρώ είναι λογικό να προσθέτει και άλλες θέσεις short για χαμηλότερα επίπεδα.

Μεταξύ παικτών και τεχνικών αναλυτών επανέρχονται σενάρια για συνέχιση της διόρθωσης προς τις 380 μονάδες (για τον Ftse-20) με όλο και περισσότερες πιθανότητες, αν και οι αγορές "χρωστούν" πάντα μία τεχνικής μορφής αντίδραση.

Σε μία άλλη συγκυρία, και με αποτελεσματικότερη διαχείριση της κρίσης, θα δίναμε περισσότερη σημασία στην πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών να συναντηθεί με υψηλόβαθμα στελέχη περισσότερων από 35 εισηγμένων.

Όπως αναφέρεται σχετικά στο θέμα του euro2day, "η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται με αφορμή και το επικείμενο roadshow στο Λονδίνο (αρχές Σεπτεμβρίου), στο οποίο θα συμμετάσχουν 30 εταιρίες".

Υπό άλλες συνθήκες, η πράγματι αξιόλογη αυτή προσπάθεια θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ ορισμένων εταιριών, υπέρ ενός μέρους της αγοράς. Φοβούμεθα, όμως, πως ανάλογες πρωτοβουλίες έρχονται πολύ, μα πολύ, καθυστερημένα και σε μία συγκυρία όπου το επιβαρυνόμενο διεθνές περιβάλλον δίνει τις αφορμές στην κάθε S&P να κάνει τα παιχνίδια της.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v