Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νοεμβριανά του 1996 ζει η Σοφοκλέους

Παρελθόν αποτελούν και οι 900 μονάδες για τον ΓΔ με τη νέα κάθοδο να συντελείται ευκολότερα από όσο αναμενόταν. Πτώση για ΕΤΕ (2,17%), Αlpha (7,17%), TT (9,7%). Kάτω από τα €4 ο ΟΤΕ. Κέρδη για Jumbo, Folli.

Παρελθόν αποτελούν και οι 900 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και μάλιστα η καθοδική διαφυγή συνετελέσθη περισσότερο εύκολα από όσο αναμενόταν.

Οι πωλητές βρήκαν και σήμερα άλλοθι προκειμένου να κάνουν το 6Χ6 τόσο στον Γενικό όσο και στον Τραπεζικό δείκτη και να προσπαθήσουν να ρίξουν την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. χαμηλότερα των 36 δισ ευρώ, αλλά και οι όποιοι εν δυνάμει αγοραστές να απέχουν για μία ακόμα συνεδρίαση από την Αγορά.

Κατ΄ αρχήν, εκτός του Ευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 θα βρεθεί η μετοχή της Eurobank και 12 ακόμη μετοχές, σύμφωνα με το πρωινό report της Πειραιώς Χρηματιστηριακής που επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg.

Οι αλλαγές στη σύνθεση του δείκτη θα πραγματοποιηθούν από τις 19 Σεπτεμβρίου. Να σημειωθεί ότι τη θέση της Ελληνικής Τράπεζας στον εν λόγω δείκτη θα λάβει η Bank of Ireland.
Εννοείται ότι με αυτή την εξέλιξη και βάσει καταστατικού, αρκετά ξένα funds είναι αναγκασμένα να μηδενίσουν θέσεις στην εν λόγω μετοχή και δεν αποκλείεται η ταλαιπωρία του τίτλου να συνεχιστεί.

Από εκεί και πέρα, σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία της Αγοράς έπαιξε και η εκτίμηση – φήμη (που έδωσε επιπλέον τροφή στα αρνητικά σενάρια), σύμφωνα με την οποία, μικρή παράταση για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους ήταν ενδεχόμενο να ζητήσουν οι Τράπεζες, καθώς η διορία που τους έχει δώσει το Υπουργείο Οικονομικών για να απαντήσουν στο πώς επιθυμούν να εμπλακούν στο πρόγραμμα εθελοντικής αναδιάταξης του Ελληνικού χρέους λήγει στις 9 Σεπτεμβρίου.

Παρά την κινητικότητα που αναπτύχθηκε τις τελευταίες ημέρες και το - άτυπο - αίτημα Τραπεζών για λήψη παράτασης στη δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων εξαμήνου, η διαδικασία δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων θα ολοκληρωθεί, όπως όλα δείχνουν, κανονικά.
 
Ενδεχόμενη παράταση θα δινόταν μόνο με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, δεδομένου ότι θα χρειαζόταν νέα διάταξη στο σχετικό νόμο και όχι απλή λήψη απόφασης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Παρά την ανακοίνωση – διάψευση, οι πωλητές φάνηκαν εν νέου δραστήριοι λίγο μετά τις 16.05, όχι μόνο στον Τραπεζικό κλάδο, αλλά και στους γνωστούς “ύποπτους” των τελευταίων ημερών, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Ο πρώτος αποχαιρέτησε και την ψυχολογική και τεχνική στήριξη των 4,00 ευρώ και κινείται προς άγνωστον κατεύθυνση, μία από τα ίδια και για την ΔΕΗ μετά την εύκολη απώλεια της ύστατης στήριξης των 5,70 ευρώ, ενώ για τον τίτλο του Οργανισμού προγνωστικών, σαν τελευταίο “ανάχωμα” στην παρατεταμένη πτώση, δείχνει το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 8,00 ευρώ.

Αντίθετα αξιοπρόσεκτες αμυντικές διαθέσεις, για μία ακόμα συνεδρίαση, επέδειξαν Jumbo και Folli Follie Group.

Επιστρέφοντας στον Τραπεζικό κλάδο, αξίζει να σημειωθεί ότι με την καταγραφή του πρώτου ενδοσυνεδριακού χαμηλού των 881,63 (-3,23%) μονάδων (13.04), σημειώθηκε μία πρώτη προσπάθεια αντίδρασης με μοχλό αντίδρασης των τίτλο της Εθνικής, όμως στην δεύτερη επίθεση των πωλητών, οι λίγοι αγοραστές έδειξαν ότι δεν διαθέτουν “απάντηση”, αφήνοντας όλα τα αρνητικά σενάρια ανοιχτά για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Ήδη σε αρκετές χρηματιστηριακές ακούγονται έως και πολύ μαύρες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες αν δεν αντέξει η στήριξη των 820 μονάδων, θα ανοίξει η “καταπακτή” για υποχώρηση σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, με την “βοήθεια” των νέων προβλημάτων που θα παρουσιαστούν στα ήδη καταταλαιπωρημένα margins.

Τεχνικά και όσο μπορεί μία τέτοια Αγορά να “ακούει” σε τεχνική ανάλυση, τα ύστατα στηρίγματα για Εθνική, Eurobank και Alpha Bank εντοπίζονται στα 3,00 ευρώ, 1,80 ευρώ και 2,20 ευρώ αντίστοιχα.

Σε αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά και κίνηση “χωρίς πυξίδα” και ο τίτλος του Ταχ. Ταμιευτηρίου.

Για όσους αρέσκονται στην προϊστορία και ψάχνοντας σε … βάθος χρόνου, τελευταίο κλείσιμο του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 900 μονάδων συναντάται στις 15/11/1996 (890,39 μονάδες).

Ακόμα χειρότερα τα πράγματα για τον Τραπεζικό δείκτη που το σημερινό χαμηλό των 565,87 μονάδων (-4,04%), επανασυναντάται στις 28/5/1993 (κλείσιμο στις 565,22 μονάδες).
Ο εν λόγω δείκτης, έκλεισε τελικά ακριβώς επάνω στην στήριξη των 575 μονάδων, με την αμέσως επόμενη να εντοπίζεται στις 500 μονάδες.

Παρά την διάλυση των αποτιμήσεων, οι ξένοι οίκοι παραμένουν επιφυλακτικοί για τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο.

Έτσι, επιφυλακτική απέναντι στις Ελληνικές Τράπεζες εμφανίζεται η Cheuvreux, σημειώνοντας ότι θα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις και ότι στο προηγούμενο τρίμηνο το περιβάλλον συνέχισε να επιδεινώνεται, με πολύ σφιχτές συνθήκες ρευστότητας και με τις προοπτικές του ΑΕΠ να αποδυναμώνονται.

Η Cheuvreux αναφέρει ακόμη ότι με δεδομένες τις εκτιμήσεις για την πορεία του Ελληνικού ΑΕΠ, έχει υποβαθμίσει εκ νέου τις εκτιμήσεις της και αναμένει “περιορισμένη κερδοφορία το 2011 και 2012, με την όποια ανάκαμψη να μετατίθεται για το 2013” και σχολιάζει παράλληλα πως παρά το γεγονός ότι οι μετοχές των Ελληνικών Τραπεζών είναι πολύ φθηνές, κάτω από το 04x P/TBV, το book value παραμένει αβέβαιο και η ορατότητα των μακροοικονομικών μεγεθών περιορισμένη.

Πώληση των μετοχών των Ελληνικών Τραπεζών συστήνει η UniCredit ενόψει των αποτελεσμάτων εξαμήνου, καθώς θεωρεί ότι ακόμη δεν έχει γίνει ξεκάθαρο το τι θα συμβεί με τη συμμετοχή του κλάδου στην αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους.

Οι απομειώσεις που αναμένεται να ανακοινωθούν εκτιμά ότι θα επηρεάσουν σημαντικά την κερδοφορία των Τραπεζών. Αναφορικά με τις τιμές - στόχους, η Ιταλική Τράπεζα δίνει 4,00 ευρώ για την Εθνική, 2,60 ευρώ για την Alpha Bank, 2,15 ευρώ για την Eurobank, και 0,80 ευρώ για την Πειραιώς.

Απογοητευμένοι οι επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνουν ότι η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και ουδείς δείχνει να ενδιαφέρεται, ενώ τα πλέον αρνητικά σενάρια δίνουν και παίρνουν. Εν τω μεταξύ, μαύρα συνεχίζουν να δείχνουν τα μηνύματα, από το μέτωπο της ανεργίας και των μικρών Επιχειρήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, έκρηξη λουκέτων, απώλεια θέσεων απασχόλησης και μεγαλύτερη μείωση του τζίρου αναμένονται το επόμενο 12μηνο, όπως αποτυπώνει έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρεία MARC.

Συνολικά, 373.000 Επιχειρήσεις θέτουν ερωτήματα για το αν θα μπορέσουν να επιβιώσουν ή όχι το επόμενο διάστημα. Τα πιθανά λουκέτα για το επόμενο διάστημα συνεπάγονται κίνδυνο απώλειας 250.000 θέσεων απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί) το επόμενο δωδεκάμηνο. Σημειώνεται ότι πλέον σε κάθε 1 πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα αντιστοιχούν 7 απολύσεις.

Σε αντίθεση με το εσωτερικό, “χαρούμενες” δείχνουν και σήμερα οι Αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ενώ δεύτερη μέρα σημαντικής διόρθωσης βιώνει ο χρυσός, έστω και αν τα μηνύματα δείχνουν μάλλον αρνητικά.

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης των Ιαπωνικών Κρατικών ομολόγων σε "Aa3" από "Aa2" προχώρησε η Moody's, αποδίδοντας την απόφασή της αυτή στα υψηλά ελλείμματα του προϋπολογισμού και στην αύξηση του χρέους από την παγκόσμια ύφεση του 2009. Σύμφωνα ωστόσο με τον Αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, το outlook είναι πλέον "σταθερό", δεδομένης της "αμείωτης προτίμησης" των Ιαπώνων επενδυτών για Κρατικά ομόλογα, κάτι που θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση των Κρατικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων με τα χαμηλότερα ονομαστικά επιτόκια παγκοσμίως.

Αιφνιδιαστική υποχώρηση καταγράφηκε τον Αύγουστο στον δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo στην Γερμανία. Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στο 108,7 έναντι εκτιμήσεων – βάσει δημοσκόπησης του Reuters – στο 111. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε στο 118,1 τον Αύγουστο έναντι προβλέψεων στο 120 ενώ ο δείκτης προσδοκιών έφτασε το 100,1 τον Αύγουστο έναντι εκτιμήσεων για 103.

Το οικονομικό ινστιτούτο αναφέρει ότι οι δύο βασικοί παράγοντες για την επιδείνωση του κλίματος επιχειρηματικής εμπιστοσύνης είναι η επιβράδυνση των ΗΠΑ και η κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Αναφέρει μάλιστα πως οι αναταραχές στις Χρηματιστηριακές Αγορές δημιουργούν νευρικότητα στους καταναλωτές και αβεβαιότητα για τις Επιχειρήσεις. Τονίζεται μάλιστα πως αν και ακόμη δεν γίνεται λόγος για ύφεση, “η οικονομία επιβραδύνεται πολύ σημαντικά”. Επίσης, δυσμενέστερα των προβλέψεων είναι τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για τις παραγγελίες στον Βιομηχανικό κλάδο Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, σε μηνιαία βάση, οι Βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν τον Ιούνιο κατά 0,7%, ενώ αντιθέτως οι αναλυτές - βάσει δημοσκόπησης του Reuters- προέβλεπαν αύξηση κατά 0,5%. Σε ετήσια βάση, οι Βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 11,1% έναντι εκτιμήσεων για μεγαλύτερη αύξηση κατά 12,1%.

Θετικό και το ξεκίνημα στην Wall Street, όπως οι συντηρητικά σκεπτόμενοι επισημαίνουν ότι ανεξαιρέτως των θετικών προσήμων, ο Αμερικανικός Τραπεζικός κλάδος στις περισσότερες συνεδριάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο πωλήσεων και αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
Ανησυχία προκαλεί η περίπου ελεύθερη πτώση της μετοχής της Bank of America στη Wall Street. Η μετοχή της Τράπεζας έχει προσγειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάρτιο του 2009, εντείνοντας τις ανησυχίες για μια νέα χρηματοοικονομική κρίση, ανάλογη με εκείνη του 2008. Η Αγορά φοβάται ότι η BoA θα χρειαστεί να προχωρήσει σε τεράστιες διαγραφές αξιών, λόγω της έκθεσής της σε επισφαλή δάνεια.
 
Το κόστος ασφάλισης έναντι του ενδεχόμενου χρεοκοπίας της Τράπεζας αυξάνεται σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ η Bank of America έχει χάσει κεφαλαιοποίηση περίπου 65 δισ. δολαρίων από τις αρχές του έτους. Κινητικότητα πωλήσεων για διαφορετικούς λόγους σημειώνεται και στην Goldman Sachs.

Επιστρέφοντας εντός των τειχών και στην Αγορά ομολόγων, νέο “πανηγύρι” έχει στηθεί εκεί σε spreads και CDS.

Το spread στο Ελληνικό 10ετές βρέθηκε υψηλότερα των 1558 μονάδων βάσης και στο 2ετές υψηλότερα των 4217 μονάδων βάσης, διεκδικώντας νέα ιστορικά ρεκόρ (!)

Το CDS 5ετίας υψηλότερα των 2158 μονάδων και όλα υψηλότερα από την 21/7/2011 όταν και επετεύχθη η συμφωνία Κορυφής (!)

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, μόλις πέντε οι τίτλοι με θετικό πρόσημο στο ταμπλώ του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Ελλάκτωρ (+1,10%), Κύπρου (+2,68%), Jumbo (+1,07%), Folli Follie Group (+5,74%) και MPB (+3,57%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της MIG.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Ταχ. Ταμιευτήριο (-9,7%), ΔΕΗ (-6,14%), Alpha Bank (-7,17%), Eurobank (-3,94%).

Απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων για ΟΤΕ, Εθνική και Coca-Cola, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 37 μονάδων με υψηλό ημέρας τις 918,31 (10.56) και χαμηλό τις 881,63 (13.04) για να κλείσει τελικά στις 892,96 μονάδες με απώλειες 1,99%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 64 εκατ. από τα οποία τα 1,7 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή για πολλοστή φορά η τελική εικόνα με 31 ανοδικές μετοχές έναντι 107 πτωτικών και 29 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 6 έως 18,75%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Σε “αχαρτογράφητα ύδατα” επανεισέρχεται η παγκόσμια οικονομία, εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας.

Η συμπεριφορά των Αγορών τους τελευταίους μήνες, είτε αφορούν κινητές αξίες (μετοχές -ομόλογα) είτε εμπορεύματα, είτε νομίσματα, προκαλεί έντονο σκεπτικισμό σε όλους τους παρατηρητές.

Η νευρικότητα που εμφανίζουν είναι πρωτόγνωρη (προϊόν και αυτό της παγκοσμιοποίησης), με αποτέλεσμα η συμμετοχή σε αυτές, σύμφωνα με κάποιο σενάριο μεσοπρόθεσμης επενδυτικής δικαίωσης, να είναι ολοένα και λιγότερο εφικτή.

Για παράδειγμα, η αδυναμία προσδιορισμού της ποιότητας του ενεργητικού των Τραπεζών και των προοπτικών κερδοφορίας τους δεν επιτρέπει τη διατύπωση συγκεκριμένων επενδυτικών προτάσεων για τις Τραπεζικές μετοχές.

Η αδυναμία διατύπωσης αξιόπιστης εκτίμησης για την πορεία του Δημόσιου χρέους πολλών Χωρών αποτρέπει τοποθετήσεις στα ομόλογα των Χωρών αυτών, διευρύνοντας την Αγορά των σχετικών CDS με ιδιαίτερα κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Για διαφορετικούς λόγους, είναι ιδιαίτερα δυσχερής η διατύπωση εκτιμήσεων για τις προοπτικές των εμπορευμάτων, ενώ οι εκτιμήσεις για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες έχουν τόσο μεγάλο εύρος ώστε να περιλαμβάνουν ακόμη και την εξαφάνιση(!) κάποιων, καθώς δεν λείπουν οι αναλυτές που θεωρούν ότι η Ευρωζώνη έχει “ημερομηνία λήξης”, αγνοώντας ωστόσο τους λόγους που οδηγούν το δολάριο στην εκθρόνισή του από το νομισματικό θρόνο που κατέχει μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συνοπτικά, μπορούν να επισημανθούν τα παρακάτω:

Η κουλτούρα της “βραχυθεσμοπάθειας” (έμφαση στη βραχυπρόθεσμη τάση) που χαρακτηρίζει ολοένα και περισσότερο τις Αγορές. Χωρίς υπερβολή, όσοι έχουν επαγγελματικά βιώματα από τις Αγορές ή και απλά συμμετείχαν σε αυτές τις προηγούμενες δεκαετίες, μένουν άναυδοι από τη μετάλλαξή τους τα τελευταία χρόνια.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις, η θεσμική απελευθέρωση και η έντονη παγκοσμιοποίηση οδήγησαν στη γιγάντωση του Χρηματοπιστωτικού κλάδου, με συνέπεια την πλήρη υποταγή της επενδυτικής φυσιογνωμίας στην κερδοσκοπική που οδήγησε στην χρηματοπιστωτική (ήδη και οικονομική) κρίση του 2008 και τα παρεπόμενα της.
 
Οι εξελίξεις ήταν τόσο καταιγιστικές ώστε τα ίδια τα Κράτη υπέκυψαν στις επιθυμίες των Αγορών σπεύδοντας να προσφέρουν “χείρα βοηθείας” όποτε ζητήθηκε χωρίς να απαιτήσουν την αυστηροποίηση τουλάχιστον του θεσμικού πλαισίου χρηματοπιστωτικής λειτουργίας (!)

Ήδη, βιώνουμε τις συνέπειες της ήττας των Κρατών έναντι των Αγορών με τη μορφή της σταδιακής υποβάθμισής τους από τους οίκους αξιολόγησης, που περιλαμβάνει ακόμη και τη Χώρα προπύργιο του παγκόσμιου οικονομικού φιλελευθερισμού, τις ΗΠΑ.

Αδυναμία εφαρμογής “κατάλληλης πολιτικής” με αποτέλεσμα να καθίσταται ολοένα και περισσότερο πιθανή η επάνοδος της παγκόσμιας οικονομίας σε υφεσιακή πορεία (double dip recession). Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την έλλειψη ικανών πολιτικών ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες συνεννόησης, τουλάχιστον όσον αφορά την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, αναδεικνύεται καθημερινά ολοένα και περισσότερο η αδυναμία των πολιτικών να διαμορφώσουν συνθήκες παγκόσμιας συνεννόησης σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον που απαιτεί παγκόσμιες λύσεις. Ενόσω λοιπόν τα Κράτη περιχαρακώνονται στα τείχη τους, οι τεράστιες ανισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί δεν θα βρίσκουν λύσεις και θα απειλούμαστε με αναβίωση του προστατευτισμού και όξυνση των συγκρούσεων, ενώ οι οικονομικές ανισότητες θα εκτρέφουν τις κοινωνικές αναταραχές.

Εκτός από την έλλειψη πολιτικών “με ανάστημα”, λείπουν και οι διανοητές ευρύτερης παιδείας που θα διαμορφώσουν το κατάλληλο όραμα σε σχέση με την οριοθέτηση της νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων σε ένα ταραγμένο περιβάλλον με κρίση βαθύτερη της οικονομικής, κρίση αξιών.

Πώς είναι δυνατό να ξεπεραστεί η κρίση εμπιστοσύνης προς τις Αγορές αν δεν μπορούν οι οικονομολόγοι να υποδείξουν μια πειστική λύση σε σχέση με τη αποκατάσταση της νομισματικής και μακροοικονομικής σταθερότητας; Ίσως, αρκεί η βούληση από πλευράς Κρατών να κάνουν τους απαραίτητους συμβιβασμούς στις συνόδους κορυφής (G7, G20) ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ανισορροπίες και να αποφευχθεί η είσοδος της παγκόσμιας οικονομίας σε υφεσιακή τροχιά με απρόβλεπτες ενδεχομένως παρενέργειες, καθώς ήδη πορευόμαστε σε “αχαρτογράφητα ύδατα”, τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της Proton Bank

Την έκτη συνεχόμενη πτωτική της συνεδρίαση πραγματοποίησε η εγχώρια χρηματιστηριακή Αγορά, η οποία παρουσιάστηκε για ακόμη μία ημέρα αδύναμη να ακολουθήσει τις έντονα ανοδικές τάσεις των υπολοίπων διεθνών Χρηματαγορών, παρά το ανοδικό ξεκίνημα, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Στο τεχνικό κομμάτι, η απώλεια των 900 μονάδων ανοίγει πλέον το δρόμο για τη στήριξη των 870 μονάδων, επίπεδα τα οποία έχει να δει ο Γενικός Δείκτης από τα τέλη του 1996. Ενδεχόμενη διάσπαση και της προαναφερθείσας περιοχής τοποθετεί την επόμενη στήριξη αρκετά χαμηλότερα και συγκεκριμένα στα επίπεδα των 830 μονάδων.

Η πίεση στις κυριότερες Τραπεζικές μετοχές παραμένει η βασική αιτία επενδυτικής αναστολής της εγχώριας Αγοράς καθώς οι επιφυλάξεις που διατυπώνονται για την ανανέωση των ομολόγων και το μέγεθος των επισφαλειών που θα κληθούν να εγγράψουν μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων από την Blackrock αποτελούν λόγο αποφυγής τοποθετήσεων από κεφάλαια μακρόπνοων διακρατήσεων και πιο υγιών χαρακτηριστικών ως προς την μόχλευση τους.

Επισημαίνεται ακόμα ότι η τεχνική εικόνα των περισσοτερων τραπεζικών διαγραμμάτων παρουσιάζει ιστορικά χαμηλές τιμές στους δείκτες μέτρησης της έντασης της τάσης σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

---ΧΠΑ

Πιέσεων συνέχεια, με τις συναλλαγές να παραμένουν σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα.
Σχετικά χειρότερη συμπεριφορά από το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, με αποτέλεσμα ο πρώτος μήνας να αυξήσει την υποτίμηση στο 1%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7560, τιμή εκκαθάρισης 373,05) κινήθηκαν μεταξύ 368,5 και 388 μονάδων. Επιλεκτικές αγορές στα χαμηλά ημέρας από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 57% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν πολύ χαμηλός στα 315 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (234 δικαιώματα αγοράς και 81 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (70000 Alpha Bank, 20300 Coca-Cola, 20000 ΟΠΑΠ, 40000 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (9373), Alpha Bank (2643), Πειραιώς (1977), Eurobank (2242), ΟΤΕ (1324), Αγροτική (1414), ΔΕΗ (625), Κύπρου (865), Μυτιληναίο (825), ΟΠΑΠ (812), ΓΕΚ (218), Ταχ. Ταμιευτήριο (506), Intralot (255), ΕΧΑΕ (110), MPB (1905), MIG (1059), Coca-Cola (148).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 24/8 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων, σε Εθνική (16996 τεμ.), Πειραιώς (110000 τεμ.), Eurobank (25000 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (29333 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7697388 τεμ.), Εθνική (14160134 τεμ.), Πειραιώς (18712191 τεμ.), ΟΤΕ (6185312 τεμ.), MIG (4394413 τεμ.), MPB (5334987 τεμ.), Eurobank (12518545 τεμ.) Κύπρου (8362831 τεμ.).

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η διαχειρίστρια εταιρεία MARSHALL WACE LLP γνωστοποιεί ότι την 22/08/2011 κατείχε καθαρή ανοικτή θέση μεγαλύτερη του 0,10% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΑΕ: Επενδυτής: Marshall Wace LLP. Εκδότης: Εθνική Τράπεζα Α.Ε. Αριθμός μετοχών (22/08/2011): -2.023.486. % ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου (22/08/2011): -0,212%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v