Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ:Τραπεζικός joker απεγκλωβίζει τον FT20

Αρκεί ένας ισχυρός…joker (Alpha Bank-Eurobank) να απεγκλωβίσει τον FTSE 20 από το καθοδικό κανάλι. Σημείο αναστροφής οι 405-410 μονάδες, αν και απαιτούνται και άλλα καλά νέα προκειμένου να «μαλακώσουν» οι ξένοι πωλητές.

Με έναν ισχυρό… joker ξεκινά χρηματιστηριακά η εβδομάδα. Από τις ελάχιστες τιμές των 880 για τον Γενικό Δείκτη, των 365,4 μονάδων για τον FTSE 20. Με τις τράπεζες υπό ασφυκτική πίεση, μέχρι και το τελευταίο λεπτό της συνεδρίασης της 26ης/8, την Εθνική στα 2,78, την Alpha Bank στο 1,90 και τη Eurobank στο 1,73 ευρώ με -5,98% και αυξημένες συναλλαγές.

Προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης για τις δύο τραπεζικές μετοχές, θα φανεί -μετά τα πρώτα 30-45΄ της συνεδρίασης- εάν η αγορά ποντάρει σε κάτι περισσότερο από μία τεχνικής μορφής κίνηση ή σε συνέχεια των εξελίξεων. Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, πάντως, το χρηματιστήριο υποδέχτηκε τις εξελίξεις με limit up για τις τραπεζικές μετοχές.

Χρηματιστηριακή πηγή σημείωνε -και λογικά κατά την άποψή μας- ότι αρκετά θα εξαρτηθούν από το… ρευστό που θα ταμιευτεί στο νέο σχήμα, την αντίδραση των ξένων και την επιβεβαίωση (ή όχι) εκτιμήσεων, προσδοκιών πως η ενέργεια του Κατάρ δεν θα είναι μεμονωμένη.

Υποστηρίζεται από μερίδα ανθρώπων της αγοράς πως σε πρώτη φάση (δηλαδή την περίοδο του roll over και των ελέγχων της BlackRock Solutions) κυρίως αραβικά και ρωσικά κεφάλαια θα μπορούν να… ρισκάρουν να επενδυθούν στις ελληνικές τράπεζες.

Ενδεχομένως σε επόμενη φάση θα μπορούσαμε να δούμε και την άμεση είτε έμμεση συμμετοχή λ.χ. γερμανικών κεφαλαίων (στην περίπτωση της KfW θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή).

Το ερώτημα είναι εάν και σε ποιον βαθμό θα πειστούν οι ξένοι (οι δανειστές) πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να συνεχίσει με τις απαραίτητες στηρίξεις και κεφαλαιακές ενέσεις από κεφάλαια των Καταριανών ή των Ρώσων μεγαλοεπενδυτών.

Αυτό γιατί ορισμένοι παίκτες εκτιμούν πως, εάν ο κλάδος ενισχυθεί με ακόμη 2 - 3 τέτοιες ενέργειες μέχρι τον Δεκέμβριο, τότε και η αντιμετώπιση της BRS θα μπορούσε να είναι κάπως πιο ελαστική.

Οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες προσβλέπουν σε μία τεχνικής μορφής κίνηση, που ωστόσο γνωρίζουν πολύ καλά πως από μόνη της δεν αρκεί. Άντε να πυροδοτηθεί μία τέτοια κίνηση, να υπερισχύσουν οι αγοραστές των βραχυπρόθεσμων πωλητών μετά τα πρώτα 35 - 40 λεπτά της συνεδρίασης.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την αντίδραση του FTSE 20, που παραμένει εγκλωβισμένος στο πτωτικό κανάλι και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, αυξημένες συναλλαγές και… καλά νέα για να επανέλθει στη φορά προς τις 405 και πάνω μονάδες.

Αποτελεί κοινό μυστικό από νωρίτερα το πρωί πως πολλά θα εξαρτηθούν βεβαίως από την τάση στα ξένα χρηματιστήρια, την αντίδραση της Wall (από τη στιγμή όπου οι συνέπειες της φυσικής καταστροφής είναι ηπιότερες σε σχέση με τις χειρότερες που περίμεναν), κυρίως όμως από τη διάθεση που θα δείξουν οι ξένοι πωλητές των τελευταίων ημερών.

Εάν η συμφωνία Alpha Bank - Εurobank τους φανεί πειστική, οικονομικά ισχυρή και επιχειρηματικά ενδιαφέρουσα (ως προοίμιο αλλαγών στον κλάδο), τότε -και μόνον τότε- θα έχει ενδιαφέρον να μετρήσουμε στο… ταμπλό τη στάση τους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v