Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε πτωτικό σπιράλ η Σοφοκλέους

Επιστροφή στη διετία 1992-1993 για την ελληνική αγορά, μετά από νέο πτωτικό σερί οκτώ συνεδριάσεων. Αιχμή οι τράπεζες που έχασαν 25% με τις αποτιμήσεις να βουλιάζουν στα τάρταρα. Τι βλέπει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

Με ένα σερί οκτώ πτωτικών συνεδριάσεων το ΧΑ συνέχισε την…επιστροφή του στην 10ετία του 1990. Αυτή τη φορά με εβδομαδιαίες απώλειες ο Γενικός Δείκτης διόρθωσε κατά 13,08% με βαρίδι τις τράπεζες (απώλειες 24,92%) γυρνώντας στην διετία 1992-1993.

Μάλιστα στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις (κυρίως όμως στις 26/8) ενεργοποιήθηκαν υποχρεωτικά εντολές πώλησης, καθώς κωδικοί χρηματοδότησης (margins) φέρεται να «έσπασαν» καθώς αρκετοί χρηματιστές έσπευσαν να καλύψουν ανοιχτές θέσεις πελατών τους. Περισσότερα στοιχεία αναφέρονται στο σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου με τον εύγλωττο τίτλο Διαλυτήριο αποτιμήσεων η…Σοφοκλέους.

Σε αυτή την εξαιρετικά δυσχερή συγκυρία για το ΧΑ και τις τράπεζες η National Securities εκτιμά, πως η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI ) και η έγκριση των αποφάσεων, που έλαβε η ΕΕ στις 21/9 θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αναστροφή του κλίματος. Μέχρι τότε υποστηρίζει η χρηματιστηριακή, οι τραπεζικές μετοχές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα, παρά το τελευταίο «ξεπούλημα». Προσθέτει δε, πως θα προχωρήσει σε αλλαγή των εκτιμήσεων της μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΧΕΠΕΥ) από τεχνικής πλευράς ο Γενικός Δείκτης αν και συμπλήρωσε όγδοη μέρα διόρθωσης ο ταλαντωτής MACD προσέγγισε μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα τη γραμμή, που ορίζει τα βραχυπρόθεσμα σήματα εισόδου. Στο ενδεχόμενο διάσπασης της το ΧΑ θα μπορούσε να οδηγηθεί σε μία βραχυπρόθεσμη- τεχνικής μορφής- αντίδραση.

Σε αντίθετη περίπτωση οι 870 μονάδες παραμένουν ικανή περιοχή στήριξης, ενώ για τον Ftse20 μερίδα αναλυτών εκτιμά πως από την ζώνη των 345-355 μονάδων θα μπορούσε να σημειωθεί μία αντίδραση για μετοχές εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Σε κάθε περίπτωση όμως το ΧΑ παραμένει εγκλωβισμένο σε ένα καθοδικό σπιράλ, που φαίνεται να έχει ξεκινήσει από τα υψηλά 52 εβδομάδων. Συγκεκριμένα για τον ΓΔ από τις τοπικές κορυφές των 1.747 και για τον 20άρη από τις 829,9 μονάδες.

Με απώλειες 25% μόνο την τελευταία εβδομάδα ο τραπεζικός κλάδος δοκιμάζεται από την σοβαρότερη κρίση των τελευταίων δύο 10ετιών. Με την αποτίμηση των τριών μεγαλύτερων ομίλων (Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank ) να μην ξεπερνά τα 4,7 δις. ευρώ και τις φήμες για ενεργοποίηση του μηχανισμού έκτακτης στήριξης να κάνουν τον γύρο της αγοράς από το μεσημέρι της προηγούμενης Δευτέρας οι πωλητές δεν είχαν ενδοιασμούς να συνεχίσουν την ρευστοποίηση θέσεων τους αδιαφορώντας για το μέγεθος της ζημιάς (υποαξιών) που γράφουν πλέον σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα.

Επιπρόσθετα η επικείμενη έξοδος από τον διεθνή δείκτη Stoxx 600 ελληνικών εταιρειών σε συνδυασμό με την ομοβροντία αρνητικών εκθέσεων από τους ξένους οίκους επέτειναν το βεβαρημένο κλίμα. Μέσα στην εβδομάδα αρχικά η Deutsche Bank και στη συνέχεια η UBS φρόντισαν να «τσεκουρώσουν» την τιμή – στόχο για τους εγχώριους ομίλους.

Στην τραπεζική αγορά εντύπωση έκανε το γεγονός, πως δύο μεγάλοι ξένοι οίκοι με σημαντικές θέσεις (παλιότερα) στην ελληνική αγορά και μετοχές του κλάδου δεν περίμεναν καν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου προτού προχωρήσουν στην υποβάθμιση των τραπεζών.

Συνέπεια του πτωτικού σπιράλ είναι η διόρθωση για τη μετοχή της Εθνικής να φτάνει πλέον το 43,04% μόνο τον τελευταίο μήνα και συνολικά το 54,05% από την αρχή του χρόνου. Οι απώλειες φτάνουν το 67,7% από τα δε υψηλά 52 εβδομάδων δηλαδή τα 9,53 ευρώ που είχαν σημειωθεί στις 6/9/2010.

Για την Alpha Bank οι απώλειες ανέρχονται σε 39,1% τον τελευταίο μήνα και 50% από την αρχή του έτους. Από τα υψηλά 52 εβδομάδων ( 5,87 ευρώ στις 6/9/2010) η διόρθωση φτάνει στο 63,6% για την Alpha Bank ενώ κατά 38,6% έχει υποχωρήσει η Eurobank μέσα σε μόλις ένα μήνα. Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες σε αυτή την συγκυρία είναι αμφίβολο κατά πόσον θα βοηθούσε ακόμη και μία ηχηρή συμφωνία συνεργασίας μεταξύ δυνάμεων του κλάδου.

Οι ίδιοι σημειώνουν, πως σε κάθε περίπτωση οι πιέσεις και η άτακτη υποχώρηση των αποτιμήσεων καθιστούν όλο και πιο δύσκολη την πραγματοποίηση μεγάλων αυξήσεων κεφαλαίου. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενδεχομένως κάποιες τράπεζες να οδηγηθούν- στραφούν προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να ενισχυθεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Υπό αυτές τις συνθήκες εύλογο είναι το ερώτημα σε πόσο χαμηλότερα επίπεδα τιμών θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά των εν δυνάμει αγοραστών, καθώς μέχρι και την συνεδρίαση της 26/8 η σχέση πωλητών- αγοραστών παρέμενε σταθερά πάνω από το πέντε προς ένα.

-----------------------

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Μια κατακόκκινη εβδομάδα κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης τρέχοντας ένα σερί 8 συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεων και αθροιστικές απώλειες άνω του 15%.

Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει ο αδύναμος κρίκος της αγοράς αφού η πίεση που εκδηλώνεται προέρχεται σε σταθερή βάση από τις τραπεζικές μετοχές. Από τα «υψηλά» της 21ής Ιουλίου οι απώλειες στους τραπεζικούς τίτλους προσεγγίζουν το 50% ενισχυμένες και από την συστημική πίεση που επιδεινώνεται καθημερινά από την έλλειψη των καλυμμάτων σο λογαριασμούς μόχλευσης.

Ωστόσο η βασική αιτία δεν είναι η συστημική προσφορά, ούτε φυσικά το short selling αλλά η έλλειψη ορατότητας στο πόσα τελικά θα πρέπει να διαγράψουν οι τράπεζες από τα κεφάλαια τους μετά την αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων και τον έλεγχο απομειώσεων της Blackrock.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την διατήρηση της μεταβλητότητας στο εξωτερικό έχουν δημιουργήσει μια νέα γενιά εγκλωβισμένων οι οποίοι τοποθετήθηκαν λίγο μετά την σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου σε επίπεδα κοντά στις 1.000 μονάδες και οι οποίοι «καταφέρνουν» να χάσουν σε λιγότερο από ένα μήνα το 30% με 50% των κεφαλαίων τους.

Στα αρνητικά όσων καταγράφονται αυτές τις ημέρες στην εγχώρια αγορά είναι η αποχώρηση ξένων θεσμικών τελικών επενδυτών οι οποίοι δίνουν τον τόνο στην ένταση και την δυναμική των πωλήσεων.

Τεχνικά η αγορά παρέμεινε σε υποτιμητική υπερβολή με διατηρώντας την ορμή της καθοδικής τάσης καθώς η αγορά έκλεισε κοντά στο εβδομαδιαίο χαμηλό και με υψηλό όγκο συναλλαγών σε αριθμό τεμαχίων. Οι περισσότεροι τραπεζικοί τίτλοι καταγράφουν νέες ιστορικές χαμηλές τιμές στους τεχνικούς δείκτες φαινόμενο το οποίο αρχίζει να εμφανίζεται και σε μεσοπρόθεσμα διαγράμματα.

Σημείο στήριξης δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υφίσταται καθώς το τελευταίο ιστορικό προπύργιο των 870 μονάδων διασπάστηκε στέλνοντας τον Γενικό Δείκτη σε τιμές διαπραγμάτευσης του 1996. Η εικόνα της Ελληνικής αγοράς δεν εμπνέει εμπιστοσύνη καθώς οι πωλήσεις δεν φαίνεται να εκτονώνονται ή να παρουσιάζουν κάποια συναλλακτική κόπωση διατηρώντας την αρνητική ψυχολογία ακόμα και σε ημέρες που οι ξένες αγορές βρίσκονται σε θετικό έδαφος.

Όλα τα παραπάνω μας βρίσκουν σκεπτικούς ως προς το τι ακριβώς έχει προεξοφλήσει σε αυτά τα επίπεδα το Ελληνικό χρηματιστήριο. Η Εθνική έχασε και την δεύτερη θέση των αποτιμήσεων, η Αlpha και η Eurobank διαπραγματεύονται κάτω από το 40% της καθαρής θέσης, οι εμποροβιομηχανικοί τίτλοι ανεξαρτήτως μεγεθών βρίσκονται στο 50% της λογιστικής τους αξίας και η Ελληνική αγορά κοντεύει να αντιπροσωπεύει το 15% του ΑΕΠ. Η ανακοίνωση του όποιου αρνητικού γεγονότος ενδέχεται πάντως να λειτουργήσει λυτρωτικά για την αγορά καθώς θα αποτελέσει κάποιο μέτρο των ήδη υφιστάμενων απωλειών σε σχέση με την επίδραση των πραγματικών συνεπειών που απορρέουν από αυτό.

Η έλλειψη κάποιου θετικού καταλύτη στον ορίζοντα έχει βάλει σε δεύτερη μοίρα τα εταιρικά αποτελέσματα που ολοκληρώνονται ως την προσεχή Τετάρτη με κύριο ίσως στοιχείο ενδιαφέροντος τις απομειώσεις των ομολόγων που πιθανόν να περάσουν στους ισολογισμούς οι τράπεζες στο β’ τρίμηνο".


---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 880,08 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 8,51% και ετήσιες απώλειες 37,76%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε χαμηλότερα 11,08%, ο Mid 30 με απώλειες 5,45% και ο Small Cap 80 με πτώση 9,86%.

Από τους επιμέρους κλάδους εβδομαδιαίες απώλειες μεταξύ άλλων σημείωσαν: οι Τράπεζες 20,02%, ο κλάδος της Υγείας 12,69%, η Τεχνολογία 10,92% και οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας 9,5%.

Εβδομαδιαία κέρδη μόνο για τον κλάδο του Εμπορίου κατά 4,19%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Paperpack 61,54%, Αττικές Εκδόσεις 31,37%, Φιερατέξ 20%, Ελβέ Ενδυμάτων 18,64%, ΕΚΤΕΡ 16,67%, Βιοκαρπέτ 13,79%, Ακρίτας 13,33%, Τηλέτυπος 12,78%, Kleeman Hellas 8,79%, Jumbo 8,06%

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: ΓΕ Δημητρίου (-47,62%), Audiovisual (-44,74%), Χατζηιωάννου(-37,50%), Logismos (-34,62%), Μοχλός (-33,04%), ΤΤ (-32,26%), Proton Bank (-30,77%), Βωβός (-30,65%), Παρνασσός (-27,50%) και Alpha Bank(-26,36%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v