Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητείται επιβεβαίωση της αντίδρασης

Αναμέτρηση αγοραστών-πωλητών στα υψηλά της βραχυπρόθεσμης τάσης. Κλειδί οι Alpha-Eurobank, τα 4,1-4,2 ευρώ για την ΕΤΕ και η στάση μεγαλομετόχων που αγόραζαν στα ελάχιστα των τελευταίων ημερών.

Αχτίδα φωτός στο τούνελ της κρίσης… είναι το «πρωτοσέλιδο» του euro2day απηχώντας περισσότερο ενδόμυχες προσδοκίες ανθρώπων της αγοράς. Και όχι μόνο από τη στιγμή που οι χώροι οικονομίας- κοινωνίας- πολιτικών εξελίξεων είναι αλληλένδετοι και αλληλοεπηρεαζόμενοι.

Αναμφίβολα καλοδεχούμενο το χθεσινό ξέσπασμα, με την…Σοφοκλέους να σπάει τα κοντέρ (σύμφωνα με τον Θανάση Σταυρόπουλο) στην εκρηκτικότερη αντίδραση της 20ετίας.

Καλοδεχούμενο το…ξέσπασμα – και δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι αλλιώς από την πλευρά κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών και όσων πόνταραν στην εμφάνιση ενός ισχυρού…joker. Λόγω βαρύτητας, στάθμισης και σπουδαιότητας δεν θα μπορούσε να προέρχεται από άλλον κλάδο πέραν του τραπεζικού.

Τα…30άρια των τραπεζικών μετοχών εκτίναξαν τον FTSE 20 στις 430,4 μονάδες διασπώντας με χαρακτηριστική άνεση την ζώνη τιμών- αντίστασης (405-410) που είχαμε θέσει εξ΄ αρχής ως απαραίτητη προυπόθεση για τη δημιουργία μόχλευσης.

Η αλήθεια είναι, πως όταν στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιο θέταμε- από τεχνικής πλευράς- τον πήχη προς τις 405-410 δεν φανταζόμασταν, πως θα διαψευδόμασταν πανηγυρικά. Ευχάριστη όμως διάψευση, καθώς η επαναπροσέγγιση των 440-450 μονάδων για τον 20άρη ενδέχεται να ενεργοποιήσει αγοραστικά αντανακλαστικά από πλευράς και άλλων βραχυπρόθεσμων παικτών και όσων ποντάρουν στην τάση.

Στα 86,7 εκατ. ευρώ εχθές ο τζίρος αλλά με τις Alpha- Eurobank να ρίχνονται στο…παιχνίδι λίγο μετά τις 14.30 και για μόλις λίγα λεπτά προτού "κλειδώσουν" στο 30άρι τους.

Όμως οι βραχυπρόθεσμοι πόνταραν και σε άλλες δύο παραμέτρους από τη μία στην έκτακτη σύνοδο των ευρωπαίων από την άλλη (κυρίως) στην προοπτική υπεραπόδοσης της Wall.

Μερίδα αμερικανών αναλυτών έγραφε από νωρίς εχθές πως στο ενδεχόμενο καταγραφής ζημιών μικρότερων απ΄ ότι αρχικά προέβλεπαν (για τον Αιρίν…) θα μπορούσε να αποτυπωθεί ανοδικά στους χρηματιστηριακούς δείκτες. Παράμετρο, που συμπεριλάβαμε στις χθεσινές αναφορές μας, καθώς οι αμερικανοί είναι…μανούλες στο στήσιμο ανάλογων παιχνιδιών.

Πάνω από τις 1.200 μονάδες και πάλι ο S&P 500, αντίδραση του DJIA προς τις 11.550 μονάδες μικρή υποχώρηση του χρυσού στα 1.788 $ και προσπάθεια επαναφοράς κύριων χρηματιστηριακών δεικτών σε επίπεδα σημαντικών αντιστάσεων. Το σημαντικότερο, όπως μας θύμιζε έμπειρος παίκτης, είναι πως η προσπάθεια αντίδρασης από Wall μέχρι Φρανκφούρτη επιχειρείται χωρίς η Fed να έχει ανακοινώσει ένα τρίτο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης αλλά με τον κεντρικό τραπεζίτη των ΗΠΑ να αφήνει αυτόν τον…άσο για ευθετότερο χρόνο.

Μπορούμε να μιλήσουμε για ολοκλήρωση ακόμη ενός πτωτικού κυματισμού στα ξένα χρηματιστήρια, κατά την εκτίμηση μας όχι προτού βεβαιωθούμε για την φορά βασικών δεικτών και κυρίως των DAX και CAC 40 σε επίπεδα, που αναφέρονται αναλυτικά στο σχόλιο…αχτίδα φωτός στο τούνελ της κρίσης.

Από τεχνικής πλευράς ζητούμενη είναι για σήμερα η επιβεβαίωση – ή όχι- της ουράς των αγοραστών σε Alpha-Eurobank, οι αντοχές των βραχυπρόθεσμων στις μετοχές των Εθνικής Τράπεζας αλλά και Τράπεζας Πειραιώς, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και βεβαίως η στάση όσων επιχειρηματιών, μεγαλομετόχων στήριζαν τις εταιρείες τους τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες.

Όπως παρατηρούσε φίλος της στήλης στο τελευταίο διάστημα έγιναν σημαντικές αγορές μετοχών από επιχειρηματίες, βασικούς μετόχους και μεγαλομετόχους σε αισθητά κατώτερες τιμές. Κάτι που ισχύει όχι μόνο για τίτλους των FTSE 20 και FTMid αλλά και για χαρτιά του Small Cap.

Να δούμε πως θα αντιδράσουν και αυτοί στην περίπτωση, που οι βασικοί δείκτες "κορυφώσουν" στα πρώτα 30-45 της συνεδρίασης καλύπτοντας το πρώτο μέρος της δικαιολογούμενης αντίδρασης από τις ελάχιστες τιμές της 25-26 Αυγούστου.

Να μετρήσουμε πωλητές- αγοραστές, να δούμε εάν και σε ποιο βαθμό αλλάζει η σχέση εκροών- εισροών σε τραπεζικές μετοχές, να βεβαιωθούμε πως τοποθετούνται βραχυπρόθεσμα κεφάλαια που ποντάρουν στην εξέλιξη της τάσης.

Εάν ικανοποιηθούν αυτές οι προυποθέσεις τότε θα μπορούμε να περάσουμε στο δεύτερο στάδιο της τεχνικής αντίδρασης, που θα αφήνει περιθώριο συνολικής ανοδικής κίνησης της τάξης του 60-65% από τα τελευταία χαμηλά.

Πρακτικά για τον FTSE 20 θα πρόκειται για το ενδεχόμενο συνολικής κίνησης από τα χαμηλά των 358 προς τις 550-570 μονάδες. Θα δούμε όμως, καθώς σήμερα- αύριο κρίνονται πολλά για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v