Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων η Σοφοκλέους

Επανέρχονται, και μάλιστα δριμύτεροι, οι πωλητές σε τράπεζες και FTSE-20. Κινήσεις προεξόφλησης στο ταμπλό. Βουτιά 15% για Πειραιώς, 13% για Eurobank, πτώση για Εθνική (9,5%), Αlpha (9,96%), TT (12%) και Eλλάκτωρ (10%).

Νέα σύννεφα μαζεύονται μαζί με τα… γνώριμά μας τραπεζικά πάνω από το Χ.Α. Οι εξελίξεις, ραγδαίες, αποτυπώνονται, αφομοιώνονται και προεξοφλούνται από το χρηματιστηριακό ταμπλό, με τον Γενικό Δείκτη να διορθώνει έως τις 913,4 μονάδες και τον FTSE-20 έως τις 385,07 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών περά τα 30 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 13:00.

Αφορμή σε μια ούτως ή άλλως μεσοπρόθεσμα πτωτική αγορά οι δηλώσεις για ένταξη της Πειραιώς στο ταμείο έκτακτης χρηματοδοτικής ενίσχυσης (ELA). Έως 10% διορθώνει η μετοχή της Πειραιώς στα χαμηλά του 0,67 ευρώ, ενώ ισχυρές πιέσεις ασκούνται στο σύνολο των μετοχών του κλάδου.

Ξεχωρίζει βεβαίως το -12,9% για τη μετοχή της Eurobank, που πιέζεται προς την ιστορικά ελάχιστη τιμή του 1,62 ευρώ της 26ης Αυγούστου 2011, κάτω δηλαδή από την τιμή που είχε πριν ανακοινωθεί το ντιλ με την Alpha Bank.

Εύλογα, οι τελευταίες αφορμές αναζωπυρώνουν αρνητικά σενάρια και πυροδοτούν αρνητικές φήμες και… καταστροφολογικά ενδεχόμενα, υπό την προειδοποίηση της Morgan Stanley πως το PSI ανοίγει το κουτί της Πανδώρας.

Οι φήμες που κυκλοφορούν όλο και εντονότερα τις τελευταίες ώρες στην τραπεζική και στη χρηματιστηριακή αγορά σχετίζονται και με την εκτίμηση του διοικητή της ΤτΕ πως "έρχονται επιπλέον αλλαγές στον τραπεζικό κλάδο".

Στο ταμπλό επιχειρείται να προεξοφληθούν τόσο αυτές οι αλλαγές όσο και ο χρόνος υλοποίησής τους. Και βεβαίως οι όροι και η πίεση, το πλαίσιο και το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα γίνουν οι επόμενες κινήσεις.

Θα είναι κινήσεις υποχρεωτικές, άνωθεν επιβαλλόμενες, και με πολιτική βούλα, οπότε, κατά συνέπεια, θα πρέπει να βρεθούν και οι απαραίτητοι διασώστες; Θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη μείωση της θέσης τραπεζικών ομίλων, υποχρεωτικής ένταξής τους στον μηχανισμό βοήθειας και πιθανόν νομοτελειακά σε κρατικοποίησή τους; Στην αγορά επιχειρείται η προεξόφληση αυτών αλλά και αρκετών ακόμη εύλογων ερωτημάτων, που γεννώνται από την εκ νέου δραματοποίηση της εικόνας των μετοχών του κλάδου χρηματιστηριακά.

Βέβαια, οι πωλήσεις στις τράπεζες παρασύρουν γενικότερα την αγορά και μετοχές από άλλους κλάδους. Ωστόσο, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως η μετοχή του Τιτάνα διορθώνει 0,52%, στα 13,5 ευρώ, της Βιοχάλκο κατά 1,98%, στα 3,47 ευρώ, της Motor Oil στα 6,97 ευρώ, της Folli Follie στα 9,10 ευρώ, των ΕΛΠΕ στα 5,64 ευρώ και του Μυτιληναίου στα 3,90 ευρώ.

Διόρθωση έως 4,2% για τον Γενικό Δείκτη και 4,8% για τον FTSE-20, τη στιγμή όπου τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επιμένουν ανοδικά. Με τον DAX πάνω από τις 5.700 μονάδες (1,7%) και ανάλογες διακυμάνσεις για τον CAC και τον FTSE 100.


Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v