Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταβλητότητα που τρομάζει στο Χ.Α.

Απώλειες 4,82% στο ΧΑ με τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 26 συνεδριάσεων. Εντυπωσιακό volatility με τον 20αρη να αποσπά το 95% της συνολικής αξίας των συναλλαγών. Πτώση 19,3% για Κύπρου και 6,13% για ΕΤΕ.

Απόλυτα προβλέψιμο το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης, κάτι για το οποίο συνηγορούσαν τόσο το εντυπωσιακό ανεκτέλεστο αγορών για τους περισσότερους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, όσο και το premium με το οποίο είχε κλείσει χθες ο πρώτος μήνας στα συμβόλαια του 20αρη που έφθανε το 7,54% (!!!)

Έτσι ελάχιστα λεπτά μετά το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης και συγκεκριμένα στις 10.35 και αφού είχαν ενεργοποιηθεί αλλεπάλληλα ΑΜΕΜ στους Τραπεζικούς τίτλους, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 1032,62 μονάδες (+2,59%), ο Τραπεζικός στις 735,7 μονάδες (+8,97%), ο τίτλος της Alpha Bank στα 3,00 ευρώ (+21,46%), της Εθνικής στα 4,00 ευρώ (+11,42%), του Ταχ. Ταμιευτηρίου στα 1,53 ευρώ (+12,5%), της Πειραιώς στα 0,85 ευρώ (+18,06%) και μόνο ο τίτλος της Eurobank δεν άφησε μεγάλα περιθώρια στους χθεσινούς και πρωινούς αγοραστές (οι λόγοι αναλύθηκαν στο χθεσινό σχόλιο), καθώς το υψηλό ημέρας της εν λόγω μετοχής ήταν στα 2,28 ευρώ (+1,79%).

Όμως ο τζίρος του πρώτου ημιώρου που ξεπερνούσε τα 36 εκατ. ευρώ, έδωσε τις πρώτες ενδείξεις στους “υποψιασμένους” ότι είχε ξεκινήσει σημαντική προσφορά, σε συνδυασμό με τις κινήσεις κατοχύρωσης γρήγορων κερδών.

Έτσι 62 λεπτά αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 11.37, ο Γενικός Δείκτης “έβλεπε” το πρώτο χαμηλό ημέρας των 956,19 μονάδων, (-5%), ο Τραπεζικός των 622,1 μονάδων (-7,86%), η Alpha Bank των 2,40 ευρώ (-2,83%), η Εθνική των 3,35 ευρώ (-6,68%), το Ταχ. Ταμιευτήριο των 1,32 ευρώ (-2,94%), η Πειραιώς γύριζε στα 0,72 ευρώ αμετάβλητη και η Eurobank με “βαθειά κλίση” υποχωρούσε στα 1,81 ευρώ (-19,2%).

Από εκεί και πέρα και παρά το γεγονός ότι ο Δείκτης μάζεψε τις πρώτες απώλειες και προς στιγμήν ξαναγύρισε και με θετικό πρόσημο, η νευρικότητα ήταν έκδηλη και στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα υπήρχε η αίσθηση ότι οι εν δυνάμει πωλητές θα ξανακάνουν αισθητή την παρουσία τους, κάτι που επιβεβαιώθηκε λίγο μετά τις 15.50.

Αν δεχτούμε ότι η σημερινή νευρική συνεδρίαση ήταν απόλυτα λογική εξέλιξη, μετά την ιστορική χθεσινή άνοδο, τότε η αυριανή συνεδρίαση θα δείξει κατά σημαντικότατο ποσοστό των “ποιότητα” των τελευταίων αγοραστών και αν η Σοφοκλέους μπορεί να ελπίζει σε κάτι καλύτερο, ή αν θα γυρίσει ταχύτατα στην εσωστρέφεια που την διακρίνει εδώ και πολλούς μήνες.

Ασφαλώς και οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου διίστανται και διαφέρουν σημαντικά, τόσο για το deal Alpha BankEurobank, όσο και για το διαφαινόμενο deal Vodafone – Wind.
Οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν ανοιχτά, ότι η Τραπεζική συμφωνία δημιουργεί σημαντικές προϋποθέσεις αλλαγής του υπάρχοντος Τραπεζικού σκηνικού και αναμένεται να αποτελέσει σταθμό για τις μελλοντικές εξελίξεις όχι μόνο στις Τράπεζες, αλλά και στο σύνολο της Ελληνικής οικονομίας.

Αντίθετα η απαισιόδοξη σχολή σκέψης υποστηρίζει ότι η καταρράκωση των Τραπεζικών αποτιμήσεων έδωσε την ευκαιρία στο Κατάρ να κάνει ένα πάμφθηνο “μουαγέν” αυξάνοντας σημαντικά την θέση του, ενώ και οι δύο επιχειρηματικές κινήσεις (αν ευοδωθεί και το Τηλεπικοινωνιακό deal) έρχονται όχι ως αποτέλεσμα σχεδίων που αφορούν επεκτατικές πολιτικές των εμπλεκόμενων μερών, αλλά ως ενέργειες τους προκειμένου να μειώσουν τις συνέπειες που υφίστανται από την κρίση και προπάντων τα λειτουργικά και μισθολογικά τους κόστη.

Απόλυτα επιφυλακτικοί και οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές. Merrill Lynch και Deutsche Bank θεωρούν ότι οι Αγορές είναι δύσκολο να πειστούν ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας και η προκλήσεις από την εντεινόμενη ύφεση μπορούν να αντιμετωπιστούν από το Τραπεζικό deal και να βάλουν ένα τέλος στις ανησυχίες για τις Τράπεζες, λόγω των διευρυμένων αβεβαιοτήτων που παραμένουν.

Στο ίδιο μήκος κύματος η Nomura, προσθέτει πως η κίνηση αυτή δεν επιλύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Τραπεζικός κλάδος. “Δεν αναμένουμε ότι αυτή η συμφωνία θα δράσει σαν μια άμεση θεραπεία για την επίλυση των δομικών ανησυχιών σχετικά με τη χρηματοδότηση από τις Αγορές, τη σταθεροποίηση στις εκροές καταθέσεων ή τη βελτίωση της ποιότητας των assets”, επισημαίνει ο οίκος.

Κάπου εδώ, έκαναν εκ νέου αισθητή την επανεμφάνισή τους και οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης.
“Άπιαστη” παραμένει για την Ελλάδα η εμπιστοσύνη των Αγορών, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Fitch Ratings για την Ευρωζώνη, που υπενθυμίζει ότι η πρόταση του IIF για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ενίσχυσης της Ελλάδας, θα συνιστά συμβάν “restricted default”.

Επίσης, τονίζει ότι όπως έχει δηλώσει από τις 6 Ιουνίου, η ανακοίνωση για μια ανταλλαγή ομολόγων θα προκαλέσει υποβάθμιση του Ελληνικού IDR από το CCC σε C, το οποίο σημαίνει ότι μια χρεοκοπία είναι πολύ πιθανή βραχυπρόθεσμα. Όπως επισημαίνει, η μείωση των επιτοκίων και η παράταση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων, δίνει στην Ελλάδα ένα παράθυρο ευκαιρίας για να ανακτήσει τη φερεγγυότητά της. Ωστόσο, οι προκλήσεις θα συνεχιστούν για το νέο πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ. Οι νέες αξιολογήσεις πιθανότατα θα είναι “low non-investment grade”.

Από την άλλη, στην έκθεσή της για την οικονομία της Ευρωζώνης, η Standard & Poor’s δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ύφεσης “double dip” και προχωρά σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για τον ρυθμό ανάπτυξης. Παράλληλα, προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα βάλει φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων μέχρι την άνοιξη του 2012.

Σε αυτό δεν φάνηκε να διαφωνεί ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, ο οποίος μίλησε για επαναξιολόγηση των πληθωριστικών ρίσκων λόγω της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάκαμψης. Η δήλωση αυτή παραπέμπει σε “κλείσιμο” του κύκλου αύξησης των επιτοκίων που είχε ανοίξει πριν μερικούς μήνες η Τράπεζα και πίεσε το ενιαίο νόμισμα.

Τη διάσπαση της Ευρωζώνης και τη δημιουργία μίας νέας Νομισματικής Ένωσης που θα αποτελείται από τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία, προτείνει ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Χανς-Όλαφ Χένκελ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ευρώ, με άρθρο του που δημοσιεύεται την Τρίτη στην εφημερίδα Financial Times. Στο άρθρο, με τίτλο: “η λύση ενός σκεπτικιστή - ένα αποσχισμένο νόμισμα”, ο κ. Χένκελ, ο οποίος είναι μεταξύ των 50 Γερμανών επιχειρηματιών που προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Χώρας κατά του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, σημειώνει ότι οι τέσσερις Βορειοευρωπαϊκές Χώρες θα έχουν το δικό τους νόμισμα, αφήνοντας τις άλλες χώρες στο ευρώ.

Αν αυτή η διάσπαση σχεδιασθεί και εκτελεσθεί προσεκτικά, σημειώνει, το ευρώ θα υποτιμηθεί σε σχέση με το νέο νόμισμα και έτσι θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των Χωρών που θα παραμείνουν σε αυτό και θα ενισχυθεί η ανάπτυξή τους.

Αντίθετα, οι εξαγωγές των Χωρών του Βορρά θα επηρεασθούν αρνητικά, αλλά θα έχουν το πλεονέκτημα του χαμηλότερου πληθωρισμού. Ο κ. Χένκελ τονίζει ότι δεν υπάρχει εύκολη λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ευρωζώνης, αλλά θεωρεί ανεύθυνο τον ισχυρισμό ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από τη διατήρηση της Ευρωζώνης με κάθε κόστος. Σύντομα, προσθέτει, οι Έλληνες θα πρέπει να πάνε και πάλι στον "κουρέα". “Σε κάθε περίπτωση”, συνεχίζει, “τώρα μιλάμε και για την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και, φοβάμαι, σύντομα και για τη Γαλλία”. Τόσο για το Βορρά όσο και για τον Νότο, καταλήγει, ένα τέλος με δυσκολίες είναι καλύτερο από δυσκολίες χωρίς τέλος.

Μικτή εικόνα από τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και σχετικό μούδιασμα, μετά την νέα έκθεση της Fitch για την Κίνα.

Πιο συγκεκριμένα, αντιμέτωπη με μια νέα πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης σε εγχώριο νόμισμα είναι η Κίνα, λόγω των αυξανόμενων χρεοκοπιών και του υψηλού πληθωρισμού, σύμφωνα με τη Fitch Ratings. Ο οίκος προειδοποίησε τους Κινέζους πολιτικούς ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με άλλη μια παγκόσμια ύφεση, καθώς οι αυξανόμενες τιμές καταναλωτή και τα αυξανόμενα επισφαλή δάνεια ίσως εμποδίσουν την επανάληψη ενός μεγάλου μεγέθους πακέτου στήριξης της οικονομίας, όπως αυτό που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια.

Αρνητικό ξεκίνημα στην Wall Street, καθώς η “βιομηχανία παραγωγής δεικτών” στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σήμερα απογοήτευσε τους αγοραστές με τα νέα από την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ κατέγραψε σημαντική πτώση τον Αύγουστο, στις 44.5 μονάδες από 59.2 μονάδες τον Ιούλιο, αρκετά χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών που προέβλεπαν ότι ο δείκτης τον Αύγουστο θα διαμορφωθεί στις 52 μονάδες.

Η Federal Reserve πρέπει να κάνει περισσότερα για να στηρίξει μία οικονομία που κινείται “στραβά”, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Federal Reserve του Chicago, Charles Evans. “Τάσσομαι αναμφισβήτητα υπέρ των μέτρων στήριξης σε αυτή τη φάση και θα ήθελα ακόμη περισσότερα μέτρα στήριξης”, τόνισε ο Evans.

”Όταν η ανεργία διαμορφώνεται στο 9,1% τότε είναι συμβατή με την ύφεση, ενώ ο πληθωρισμός δεν αποτελεί ανησυχία”, τόνισε ο Evans, ενώ παράλληλα αμύνθηκε τόσο τις προηγούμενες αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας για την ενίσχυση της οικονομίας, όσο και τη δική του άποψη ότι ίσως χρειαστούν περαιτέρω μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης.

Όπως μεταδίδει το CNBC, κατά την εκτίμησή του, η ποσοτική χαλάρωση πρέπει να διατηρηθεί έως ότου η ανεργία υποχωρήσει στο 7% ή ο πληθωρισμός ξεπεράσει το 3%.

Δεν ήθελε να “ακούσει” τίποτα άλλο ο χρυσός προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη του πλέον του 2%, κινούμενος εκ νέου απειλητικά προς τα 1830 δολάρια.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό εντυπωσιακό volatility εκτόξευσε τον τζίρο προς τα 127 εκατ. που είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων 26 συνεδριάσεων.Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το ταμπλώ του FTSE διακινήθηκαν περισσότερα από 57 εκατ. μετοχές, ενώ πεδίον δόξης λαμπρόν γνώρισε ο συγκεντρωτισμός, καθώς οι τίτλοι που απαρτίζουν τον 20αρη απέσπασαν το 95% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Παρά το εντυπωσιακό ξεκίνημα, μόλις πέντε τίτλοι του 20αρη διασώθηκαν τελικά με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Alpha Banκ (+1,62%), Folli Follie Group (+1,68% και με την πλέον πειστικότερη συμπεριφορά κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις), Πειραιώς (+5,56%), Ταχ. Ταμιευτήριο (+4,41%) και Ελ. Πετρέλαια (+0,17%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Κύπρου (-19,33%), Eurobank (-13,84%), MIG (-12,82%), ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 958,12 μονάδες με απώλειες 4,82%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 127 εκατ. από τα οποία τα 1,7 αφορούσαν “πακέτα”.

Καμία σχέση με την χθεσινή η τελική εικόνα με 47 ανοδικές μετοχές έναντι 117 πτωτικών και 29 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 7 έως 19,33%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Εξορθολογισμός και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, μετά την χθεσινή ιστορική άνοδο, χαρακτήρισαν την σημερινή συνεδρίαση, σύμφωνα με την άποψη του Βαγγέλη Χαρατσή.

Από εκεί και πέρα, η προσοχή της Αγοράς θα εστιαστεί στις λεπτομέρειες του deal Alpha BankEurobank και πιθανόν σε σενάρια που θα αναφέρονται και σε νέες ανακατατάξεις στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο, αλλά και στα τελευταία αποτελέσματα εξαμήνου που αναμένονται από τις εισηγμένες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Sec. παραμένει επιφυλακτικός έως συγκρατημένα αισιόδοξος, καθώς μένει να φανεί πως θα κινηθούν οι υπόλοιπες Τράπεζες, τι θα βγάλει ο έλεγχος της BlackRock, τι θα γίνει στην Ευρώπη όσον αφορά την κρίση χρέους και κατά πόσο μπορεί να επιβραδύνει περαιτέρω η ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

Η εκ νέου φημολογία αναφορικά με την μη καταβολή της 6ης δόσης από το ΔΝΤ σε συνδυασμό με τις αυξημένες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών από μοχλευμένες κυρίως θέσεις στάθηκαν ισχυρά εμπόδια στη διατήρηση του θετικού κλίματος, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Επιπλέον αρνητικό παράγοντα αποτέλεσαν οι πτωτικές συνεδριάσεις των υπολοίπων διεθνών Χρηματαγορών, επηρεασμένες αρνητικά από τα χειρότερα των εκτιμήσεων μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην Ευρωζώνη και στην Αμερική.

Τεχνικά, η αδυναμία του Γενικού Δείκτη να διακρατήσει το ανοδικό momentum ενεργοποίησε σήματα πωλήσεων σε μεγάλο αριθμό χαρτοφυλακίων, με συνέπεια στη συνέχεια να ακολουθήσει πτωτική πορεία διασπώντας και τη στήριξη των 1000 μονάδων.
 
Εφόσον οι πτωτικές τάσεις παραμείνουν και αύριο, επόμενη στήριξη θα αποτελέσουν οι 866 μονάδες.

Επισημαίνεται ακόμα ότι οι βασικοί κίνδυνοι (υποβαθμίσεις, ρευστότητα, ύφεση) που επηρεάζουν την Ελληνική οικονομία δεν έχουν εξαλειφθεί ή περιοριστεί και ο βαθμός επιφυλακής θα πρέπει να παραμένει αυξημένος, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

--------- ΧΠΑ

Συνεδρίαση δύο όψεων, που ξεκίνησε με ανοδική “ουρά” και τελείωσε με σημαντικές απώλειες, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την εκτόξευση των συναλλαγών.

Σαφώς μεγαλύτερη πίεση στο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, με αποτέλεσμα ο πρώτος μήνας να μειώσει το premium στο 0,62%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 24605, τιμή εκκαθάρισης 409,46) κινήθηκαν μεταξύ 402,5 και 473 μονάδων. Μικτές κινήσεις με περισσότερες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ανέβηκε στο 62% ενώ δεν ικανοποίησε η ημερήσια δραστηριότητα που παρέμεινε στα 986 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (696 δικαιώματα αγοράς και 290 δικαιώματα πώλησης).

Μειωμένος ο δανεισμός τίτλων (6800 Κύπρου, 75000 Εθνική, 10000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (14888), Alpha Bank (14103), Πειραιώς (3396), Eurobank (5444), ΟΤΕ (815), Αγροτική (3088), ΔΕΗ (1326), Κύπρου (1425), Μυτιληναίο (668), ΟΠΑΠ (468), Ταχ. Ταμιευτήριο (2530), Intralot (331), MPB (541), MIG (1027), Ελ. Πετρέλαια (139), Ελλάκτωρα (207), ΕΧΑΕ (347), ΓΕΚ (1333).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 30/8 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: ΟΤΕ (100000 τεμ.)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8212998 τεμ.), Εθνική (13991637 τεμ.), Πειραιώς (18330591 τεμ.), ΟΤΕ (5400518 τεμ.), MIG (4364413 τεμ.), MPB (5329987 τεμ.), Eurobank (18099765 τεμ.) Κύπρου (8529631 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v