Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πυκνώνουν ξανά τα σύννεφα πάνω από το ΧΑ

Στα όρια της στήριξης των 405 (και 395 μ.) ο FΤ20, προβληματίζουν η αδυναμία της ΕΤΕ (κρίσιμα τα 3,2-3,3 €) και ο… φόρτος του χαρτοφυλακίου ομολόγων. Σε προετοιμασία διόρθωσης τα ξένα χρηματιστήρια εκός εάν κρατήσει η Wall.

Για μεταβλητότητα που τρομάζει στο Χ.Α. έκανε λόγο χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος μετά το "γύρισμα" βασικών δεικτών, μετοχών προς τις πρώτες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις.

Στις 958 ο Γενικός Δείκτης, στις 406,78 μονάδες ο Ftse20 (έχει σημασία το ότι δεν έκλεισε χαμηλότερα των 405 μον.), με τις τραπεζικές μετοχές να ξεπουλιούνται από τα τοπικά υψηλά της βραχυπρόθεσμης αντίδρασης.

Οριακά κάτω από τις 450 μονάδες για τον 20άρη, με την Εθνική να "σκοντάφτει" στα 4,00 (αδυνατώντας να περάσει στο εύρος των 4,10 - 4,20 ευρώ) και τη Eurobank να βυθίζεται από την τοπική κορυφή των 2,28 έως το 1,81 ευρώ κυρίως λόγω της σχέσης ανταλλαγής με την Alpha Bank.

Το παρήγορο σε αυτήν τη συγκυρία, όπου το Χ.Α. συνεχίζει να σκιάζεται από την αβεβαιότητα που επικρατεί γύρω από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και σε δεύτερη φάση από τους φόβους των ελέγχων της BRS, είναι πως και η Wall μέτρησε χθες τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση (όμως με τον DJIA κάτω από τις 11.650-80 μονάδες, αλλά με τον S&P 500 έστω δώδεκα μονάδες πάνω από τις 1.200).

Παραμένουν ωστόσο χαμηλότερα κρίσιμων περιοχών τόσο ο DAX (των 5.800) όσο και ο CAC 40 (των 3.300 μον.), που πρακτικά κρατά ενεργό το πτωτικό κανάλι με ανοιχτό το ενδεχόμενο διόρθωσης ανά πάσα στιγμή.

Με αυτό το κλίμα πορεύεται το Χ.Α., που επιπρόσθετα έχει να αντιπαρέλθει τις δυσχέρειες που παρουσιάζονται στο πρόγραμμα δανεισμού - χρηματοδοτικής στήριξης.

Στο σχετικό θέμα του euro2day σημειώνεται μεταξύ άλλων πως "…είναι δε εύλογο ότι σε διαφορετική περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος νέου κύκλου διαπραγματεύσεων στους κόλπους της ευρωζώνης, αφού το πακέτο στηρίζεται στην ιδιωτική συμμετοχή και θα απαιτηθεί πρόσθετη αύξηση της χρηματοδότησης από το EFSF".

Με την Εθνική στα 3,37 ευρώ, με εμφανή την αδυναμία να υπερβεί τα 4,00 ευρώ (περιοχή απ' όπου βγήκαν… καραβιές πωλήσεων), η βραχυπρόθεσμη αντίδραση μπορεί να παραμένει από τεχνικής πλευράς "ζωντανή", ωστόσο θα χρειαστούν ουσιώδεις κινήσεις και αρκετή… τύχη για να μην κυλήσουν οι τράπεζες στα τελευταία χαμηλά τους.

Σημειώνουμε πως για την ΕΤΕ ελάχιστη τιμή είναι τα 2,72 ευρώ στις 26/8, ωστόσο οι πωλητές επιμένουν -και θα επιμένουν- όσο το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και η συμμετοχή των ιδιωτών παρουσιάζουν κενά και αρρυθμίες.

Η ΕΤΕ αναπόφευκτα -λόγω της μεγαλύτερης έκθεσής της- παραμένει υπό πίεση, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου (όπου λίγα πράγματα αποσαφηνίστηκαν όσον αφορά στις προθέσεις του ομίλου λ.χ. στο θέμα της Finansbank), και θα εξακολουθήσει να επηρεάζει τη διακύμανση του Ftse20 και του Γ.Δ.

Αν και η χθεσινή εικόνα της συνεδρίασης δεν θα έπρεπε να μας ανησυχεί ακόμη (από τεχνικής πλευράς), και όσο ο Ftse20 μένει πάνω από τις 395 - 405 μονάδες, ωστόσο ο χρηματιστηριακός χρόνος είναι μακρύς και οι δοκιμασίες και τα εμπόδια εξαιρετικά δύσκολα.

Χαμηλώνουμε τον πήχη για τον 20άρη στην περίπτωση όπου χαθούν -χωρίς αντίσταση- οι 405 και στη συνέχεια οι 395 μονάδες, κρατάμε χαμηλά τις προσδοκίες μας για την ΕΤΕ με τιμή-κλειδί τα 3,2 - 3,3 ευρώ και αναμένουμε τη συνέχεια…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v