Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Βουτιά" 24% για το ΧΑ τον Αύγουστο

Επέστρεψε ταχύτατα στην εσωστρέφεια το ΧΑ, με τον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει απώλειες 15,02% σε διάστημα μόλις 2 συνεδριάσεων και 32,53% τον Αύγουστο. Πτώση για ΕΤΕ (8,3%), ΕFG (17%), ΠΕΙΡ (14,4%).

Το σκηνικό “μια χαρά και δέκα λύπες” δείχνει να έχει εγκατασταθεί μόνιμα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που μετά την εκρηκτική άνοδο της Δευτέρας, στον απόηχο του deal Alpha BankEurobank και την ανοδική “ουρά” της Τρίτης, όπου στην πρώτη ώρα της χθεσινής συνεδρίασης “ξεφόρτωσαν” και οι τελευταίοι γρήγοροι, ο τζίρος επέστρεψε στα γνωστά απαξιωτικά του επίπεδα και το “βαθύ κόκκινο” στο Τραπεζικό ταμπλό.

Ο Τραπεζικός δείκτης μετά το εντυπωσιακό +29,12% της περασμένης Δευτέρας και μέσα σε μόλις δύο συνεδριάσεις σημειώνει αθροιστικές απώλειες 15,02%, ενώ οι περισσότεροι Τραπεζικοί τίτλοι δείχνουν να επιστρέφουν ταχύτατα σε τιμές προ της ανακοίνωσης του deal (ήδη ο τίτλος της Eurobank βρίσκεται σε ακόμα χαμηλότερο κλείσιμο).

Και όλα αυτά παρά την θετική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών και το θετικό ξεκίνημα στην συνεδρίαση της Wall Street.

Εντυπωσιακά χειρότερα τα πράγματα για μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς το ταμπλό της Σοφοκλέους έχει κυριολεκτικά κατακλυσθεί από “penny stocks” (!)

Να σημειωθεί ότι 117 εισηγμένες εταιρείες διαπραγματεύονται με κεφαλαιοποίηση χαμηλότερη των 10 εκατ. ευρώ, από τις οποίες οι 69 με κεφαλαιοποίηση χαμηλότερη των 5 εκατ. ευρώ (!!!)

Αν αυτό δεν είναι εικόνα απόλυτης εγκατάλειψης από την Αγορά, αλλά και τους βασικούς μετόχους, τότε τι είναι;

Από εκεί και πέρα και αφού κόπασαν οι πανηγυρισμοί από το πρόσφατο Τραπεζικό deal και “κατακάθισε η σκόνη” από τους “επελαύνοντες” αγοραστές, φαίνεται η Αγορά να οδηγείται σε δεύτερες σκέψεις, αλλά ταυτόχρονα να δικαιώνει τους συντηρητικούς που αρνήθηκαν επιδεικτικά να συμμετάσχουν στο εξαιρετικά βραχύβιο Τραπεζικό πάρτι, που δημιούργησε νέο κύμα εγκλωβισμένων, ακόμα και στην περιοχή των 1000 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη.

Ευνόητο είναι ότι η επιστροφή της επιφυλακτικότητας και των ανησυχιών, “έκαψαν” και τα λίγα καλά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν ελάχιστες εισηγμένες.

Ασφαλώς και οι σημερινοί επιθετικοί πωλητές δείχνουν να έχουν λογικοφανή επιχειρήματα.
Κατ΄ αρχήν πληθαίνουν οι αμφιβολίες για την επιτυχία του PSI και για το κατά πόσο η συμμετοχή των ιδιωτών θα φθάσει το προαπαιτούμενο 90%, μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου και το “roll over” το ποσό των 135 δισ ευρώ. Από την άλλη, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα βγει ο λογαριασμός της BlackRock.

Επισήμως το χρονοδιάγραμμα του ελέγχου της BlackRock ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 30 Δεκεμβρίου 2011.

Οι Τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι τα τεστ της BlackRock θα επιβαρύνουν έτι περαιτέρω την κεφαλαιακή θέση των Τραπεζών και η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη δεδομένου ότι ο βασικός δείκτης εποπτικών κεφαλαίων (core Τier I) πρέπει στο τέλος του έτους να βρίσκεται στο 10% για όλες τις Τράπεζες.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι "ζημίες" που θα καταγραφούν από τα τεστ της BlackRock στα ελληνικά δανειακά χαρτοφυλάκια, δεδομένης της βαθιάς ύφεσης που πλήττει την ελληνική οικονομία, δεν θα είναι διόλου ευκαταφρόνητα ποσά και δεν αποκλείεται να οδηγήσουν κάποιες Τράπεζες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και εν τέλει στην Κρατικοποίηση, αν δεν υπάρξουν μετοχικές εξελίξεις άλλο τύπου.

Επιβαρυντικά για την ψυχολογία των ελάχιστων αγοραστών, επέδρασε και η επιβεβαίωση σύμφωνα με την οποία η Τρ. Πειραιώς προσέφυγε πρόσφατα στον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τίτλους τέλους στην σεναριολογία, τουλάχιστον όσον αφορά την πλευρά της Εθνικής, έβαλε η δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΤΕ κ. Απ. Ταμβακάκη, ο οποίος οριοθέτησε προς το τέλος του χρόνου τις περαιτέρω ανακατατάξεις στο Πιστωτικό σύστημα και αφού πρώτα ολοκληρωθούν το PSI και ο έλεγχος της BlackRock.

Επίσης, η ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα εξαμήνου το Ταχ. Ταμιευτήριο, η Αγροτική Τρ. και η T Bank., αξιοποιώντας την σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, μάλλον έδωσε τροφή σε επιπλέον αρνητικά σενάρια – εκτιμήσεις.

Σε αυτά ας προστεθούν τα αποκαρδιωτικά αποτελέσματα εξαμήνου για τους περισσότερους του Τραπεζικού κλάδου, αλλά και τις υπόλοιπες εισηγμένες.

Από κοντά και η Morgan Stanley που εκτιμά πως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους ήταν, ένα σημαντικό λάθος πολιτικής, η οποία έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το Δημόσιο χρέος στις προηγμένες οικονομίες και τον μηδενικό κίνδυνο και ως εκ τούτου ως ασφαλές καταφύγιο, επισημαίνει.

Η επιλογή αυτή ουσιαστικά έχει διευρύνει τα κανάλια μετάδοσης της κρίσης σε όλη την Ευρώπη. Η αποδυνάμωση στην ποιότητα της πίστωσης των Κυβερνήσεων σημαίνει αποδυνάμωση και για τις Τράπεζες και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο επιτάχυνσης της απομόχλευσης στους Τραπεζικούς ισολογισμούς, με εξίσου σοβαρές οικονομικές συνέπειες.
”Πλέον το κουτί της Πανδώρας έχει ανοίξει”, τονίζει η Morgan Stanley.

“Φωτεινή” εξαίρεση στο σημερινό “κατακόκκινο” εγχώριο Χρηματιστηριακό ταμπλό, ο τίτλος της Rilken (+62,68), μετά την υποβολή δημόσιας πρότασης από τον βασικό μέτοχο, Henkel, στην τιμή των 3,40 ευρώ.

Άλλος ένα τίτλος που αφού εξαθλιώνεται η αποτίμησή του, έχοντας βασικό μέτοχο ξένο, οδηγείται προς την πόρτα εξόδου του Χ.Α.

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με στατιστικά, ο καταστροφικός Αύγουστος αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 23,93% (η δεύτερη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση της τελευταίας τριετίας, με την μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί τον Οκτώβριο του 2008, όταν ο Δείκτης έχασε 27,87%) και από τον Τραπεζικό δείκτη 32,53%.

Το οκτάμηνο ολοκληρώθηκε με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει απώλειες 35,22% και τον Τραπεζικό απώλειες 54,14% (!!!)

Από το ταμπλώ του 20αρη, μόνος διασωθείς τίτλος αυτός της Folli Follie Group (+1,32%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της Τρ. Κύπρου.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Eurobank (-17,1%), Alpha Bank (-9,96%), Πειραιώς (-14,47%) και Ελλάκτωρα (-11,5%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 8% για Εθνική, Ταχ. Ταμιευτήριο, MIG, του 6% για Μυτιληναίο και MPB, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 904,75 μονάδες (15.16), στις 17.00 βρέθηκε στις 906,94 μονάδες και με την βοήθεια των δημοπρασιών έκλεισε στις 915,98 με απώλειες 4,4%, ενώ ο τζίρος προσγειώθηκε στα 74 εκατ. Κάκιστη η τελική εικόνα με 29 ανοδικές μετοχές έναντι 129 πτωτικών και 25 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 9 έως 20,79%.

Επίσης ίσως αξίζει υποσημείωσης η είδηση που κυκλοφόρησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης και η οποία δεν αποκλείεται να δημιουργήσει αρνητικές παρακαταθήκες για αύριο.
 
Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίου από τους επιτελείς του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους αναφέρεται ότι “η δυναμική του Δημόσιου χρέους είναι εκτός ελέγχου”, καθώς “η σημαντική περαιτέρω αύξηση του χρέους, το υψηλό πρωτογενές έλλειμμα το οποίο στο επτάμηνο έχει ήδη υπερβεί σημαντικά τον ετήσιο στόχο και η βαθύτερη ύφεση, έχουν ενισχύσει στο έπακρο την δυναμική του χρέους.

Οι εξελίξεις αυτές φαίνεται να αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις θετικές επιπτώσεις στη δυναμική του χρέους από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου”.

Επιπροσθέτως, οι συντάκτες της έκθεσης αμφισβητούν το στοιχείο της έκθεσης του ΔΝΤ που αναφέρει ότι “ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα φτάσει το 172% του ΑΕΠ το 2012” λέγοντας ότι “μετά τις νέες εξελίξεις θεωρείται απίθανο να σταθεροποιηθεί ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ το 2012, ενισχύοντας έτσι τις αμφιβολίες των Αγορών για την επιτυχία του Μεσοπρόθεσμου και την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας”.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Παροδική ήταν τελικά η ανοδική ένδειξη, που έδωσαν τα περισσότερα ωριαία διαγράμματα των Ελληνικών τίτλων, καθώς στη συνέχεια δεν μπόρεσαν να δώσουν την απαραίτητη επιβεβαίωση διάσπασης και διαφυγής, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Μάλιστα η πολύ γρήγορη επιστροφή από τα πρόσφατα υψηλά δημιουργεί έντονο προβληματισμό για τη μετέπειτα πορεία.

Σε “μέγγενη” καθοδικής πίεσης μπορεί να εξελιχθεί και ο ισχυρότατος όγκος συναλλαγών, που πραγματοποιήθηκε στις προηγούμενες συνεδριάσεις, ειδικότερα εάν ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης διασπάσει καθοδικά τη ζώνη στήριξης των 400 με 380 μονάδων.

Από τους διεθνείς δείκτες “long” ενδείξεις λαμβάνουμε από τον S&P 500 και τον IBEX 35 και σε “short” κατάσταση παραμένει περιέργως ο Γερμανικός δείκτης DAX 30, καθώς δεν έχει μπορέσει μέχρι στιγμής να υπερκεράσει (με φίλτρο τριών συνεδριάσεων) το επίπεδο των 5800 μονάδων δημιουργώντας έτσι αμφιβολίες για τη δυναμική του υπάρχοντος βραχυχρόνιου ανοδικού κυματισμού.

Η αρνητική εικόνα του συνόλου των οικονομικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν οι εταιρείες για το 1ο 6μηνο του 2011 διατηρήσαν τις πτωτικές τάσεις, με την Ελληνική Κεφαλαιαγορά να αυτονομείται έναντι των υπολοίπων διεθνών Χρηματαγορών, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος με το FTSE κινήθηκαν τόσο ο Μεσαίος χώρος όσο και η Περιφέρεια με τον αριθμό των “χαρτιών” που πραγματοποίησαν έντονες αρνητικές διακυμάνσεις να παραμένει αυξημένος.

Στο τεχνικό κομμάτι, η αδυναμία του Γενικού Δείκτη να βρεθεί εκ νέου σε ανοδικό κανάλι επιτάχυνε τους ρυθμούς της διόρθωσης, με συνέπεια να προσεγγίσει τη στήριξη των 900 μονάδων.

Ενδεχόμενη διάσπαση της προαναφερθείσας περιοχής θα ανοίξει το δρόμο για τη στήριξη των χαμηλών έτους των 866 μονάδων, εκτιμά ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικών πιέσεων, με χαμηλότερο όγκο συναλλαγών.

Σαφώς μεγαλύτερη πίεση στο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, με αποτέλεσμα ο πρώτος μήνας να γυρίσει σε σημαντική υποτίμηση 1,43%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 10400, τιμή εκκαθάρισης 380,61) κινήθηκαν μεταξύ 379 και 404,75 μονάδων. Μικτές κινήσεις με περισσότερες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ανέβηκε στο 63% με τους επενδυτές ακόμη μια φορά να αγνοούν την παρούσα αγορά καθώς καταγράφηκαν μόνο 687 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (212 δικαιώματα αγοράς και 475 δικαιώματα πώλησης).

Μειωμένος ο δανεισμός τίτλων (35000 Εθνική, 15000 ΟΤΕ, 34700 Ταχ. Ταμιευτήριο, 144200 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (11587), Alpha Bank (3890), Πειραιώς (2508), Eurobank (3371), ΟΤΕ (1053), Αγροτική (596), ΔΕΗ (777), Κύπρου (1211), Μυτιληναίο (392), ΟΠΑΠ (607), Ταχ. Ταμιευτήριο (2025), Intralot (831), MPB (839), MIG (2901), Ελλάκτωρα (350), ΕΧΑΕ (156), ΓΕΚ (138), Μέτκα (203), Coca-Cola (117), Motor Oil (109).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 31/8 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: ΟΤΕ (16790 τεμ.)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8242998 τεμ.), Εθνική (14096637 τεμ.), Πειραιώς (18160591 τεμ.), ΟΤΕ (5400461 τεμ.), MIG (4364413 τεμ.), MPB (5329987 τεμ.), Eurobank (18109765 τεμ.) Κύπρου (8536431 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v