Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ:Σεπτέμβριος με διαθέσεις... Αυγούστου

Καλό μήνα για το Σεπτέμβριο, που όμως ξεκίνησε σε διαθέσεις... "Μαύρου Αυγούστου" εν μέσω περιβάλλοντος γενικευμένης απογοήτευσης και αναποτελεσματικών κυβερνητικών ενεργειών. Φλερτάρει με τα πολυετή ελάχιστα η Σοφοκλέους.

Μετά από έναν…μαύρο Αύγουστο που χρηματιστηριακά απέφερε ζημιές 24% (!) για το ΧΑ- όπως σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος- τι άλλο να ευχηθείς για τον Σεπτέμβριο, που ξεκινά σήμερα παρά….ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ…με ΥΓΕΙΑ και ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΤΟΧΕΣ για τη συνέχεια.

Στις 915,9 ο Γενικός Δείκτης, στις 385,9 μονάδες ο Ftse20 μετά την άμεση επαναφορά των τραπεζικών μετοχών στο μεσοπρόθεσμο καθοδικό κανάλι τους.

Με την έκταση της διόρθωσης όχι μόνο να εξανεμίζει την θεαματική απόδοση της Δευτέρας αλλά να οδηγεί σε νέα ιστορικά χαμηλά λ.χ. την Eurobank και την Πειραιώς να επισημοποιεί την προσφυγή της στον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Εξελίξεις και νέα δεδομένα, που ενισχύουν την εκτίμηση όσων παρέμεναν εξαιρετικά επιφυλακτικοί για την πραγματική κατάσταση των ομίλων ακόμη και μέσα στην ευωχία της 29/8 . Το…ταμπλό παραμένει- κατά την ταπεινή εκτίμηση μας- αδιάψευστος μάρτυς των όσων πραγματικά και συνολικά διαδραματίζονται όχι μόνο στον χρηματοπιστωτικό κλάδο αλλά ευρύτερα στην οικονομία, την κοινωνία.

Αυτοί, που πυροβολούν ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα αποτίμησης (και δεν αναφερόμαστε μόνο στις τράπεζες) γνωρίζουν πολύ καλά, που η κυβέρνηση είτε δεν θέλει να δει είτε αδυνατεί να συνειδητοποιήσει.

Ομολογουμένως σκληρός ο τίτλος της Ελένας Λάσκαρη για Κυβέρνηση εκτός στόχου και χρόνου- συνάμα εύγλωττος και απόλυτα ουσιαστικός. Σε τραγικό 6μηνο και μεγάλες ευθύνες ( μόνο μεγαααάλες…) αναφέρονται οι Γ.. Παπανικολάου- Στ. Κοτζαμάνης και οι συνάδελφοι θα έλεγα, πως είναι αρκετά κομψοί και ευγενικοί σε σχέση με τα όσα διεκτραγωδούνται στην οικονομία, την κοινωνία.

Αδιέξοδα και στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, όπως σημείωνε χαρακτηριστικά έμπειρος παράγοντας ο οποίος δεν εκπλήσσεται από την απαξίωση ακόμη και ισχυρών βιομηχανικών επιχειρήσεων, μεγάλων εταιρειών, κατασκευαστικών ομίλων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα 55 εκατ. ευρώ χρηματιστηριακή αξία της J&P Αβαξ, τα 112 της ΓΕΚ/Τέρνα, τα 166 του Φουρλή και πόσων άλλων εισηγμένων όχι κατ΄ ανάγκη από τον τραπεζοβαρή 20άρη ή τον FtMid.

Η νέα βουτιά- κυρίως- των τραπεζών επανέφερε τους λίγο ως πολύ γνωστούς μας εφιάλτες, τις επιφυλάξεις και τις δικαιολογημένες ανησυχίες καθώς η δυσχερής θέση των ιδρυμάτων απειλεί πλέον ακόμη και ισχυρές- υγιείς επιχειρήσεις ( για πόσο ακόμη είναι το ερώτημα…).

Σε αυτή την δυσχερέστατη συγκυρία η αγορά, η κοινωνία αναζητεί έναν…joker ικανό να συνταράξει συθέμελα την οικονομία, την παραγωγή. Προσώρας μένουμε με τα χαρτιά στο…χέρι, πάμε πάσο καθώς οι βασικοί δείκτες ΄΄ρισκάρουν΄΄ με μία τελική- τελειωτική ίσως- ΄΄βουτιά΄΄ προεξοφλώντας ένα ΄΄βίαιο΄΄ γεγονός, που θα λειτουργήσει καταλυτικά για τη συνέχεια.

Αυτό γιατί και από τεχνικής πλευράς τα ελάχιστα 15-17ετών για τους βασικούς δείκτες, μετοχές δεν φαίνονται ασφαλή με τον ΓΔ να έχει για πυθμένα- μέχρι τώρα- τις 866,6, τον 20άρη τις 358,24 μονάδες, την ΕΤΕ τα 2,72 ευρώ.

Σύμφωνα με την (σωστή μέχρι τώρα) μέτρηση του φίλου (calculator-analysis. blogspot.com) να θεωρεί από εχθές την κάτω ζώνη των 383-388 μονάδων εξαιρετικά κρίσιμη για το αν ο 20άρης θα κινηθεί προς τα ελάχιστα των 358 ή ενδεχομένως για την καταγραφή ακόμη πιο χαμηλής τιμής.

Το ΧΑ προεξοφλώντας τις εξελίξεις από όλα τα μέτωπα βρίσκεται εδώ και καιρό σε διαδικασία δημιουργίας ιστορικού πυθμένα (όπως συχνότατα σημειώνει η ομάδα ανάλυσης της eZMarket) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους παίκτες.

Κυρίως για όσους καταφέρνουν και διατηρούν ακόμη την ψυχραιμία τους, τα νεύρα τους και τις αντοχές τους. Κυρίως για αυτούς η διάθεση ρευστότητας φαίνεται πως θα αποβεί μέσο για το χτίσιμο θέσεων σε ελάχιστες τιμές, σε εξευτελιστικά επίπεδα χρηματιστηριακής αξίας για εταιρείες μικρές ή μεγαλύτερες που ακόμη και σε αυτό το περιβάλλον χρήζουν προσοχής και συχνότερης αναφοράς.

Ενδεικτική η προσέγγιση του Γιώργου Α. Σαββάκη για 13 εισηγμένες με αξιολόγηση ΑΑΑ κατηγορία μετοχών, που με βάση την προσέγγιση του καθενός μας μπορεί να έχει περισσότερες ενδιαφέρουσες περιπτώσεις.

Όμως εξακολουθούμε να συγχρονίζουμε την πορεία του ΧΑ με γνώμονα τις ενέργειες και τα συμφέροντα των δανειστών μας και κυρίως των γερμανών.

Το ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομιών αναφέρεται όλο και συχνότερα για τομείς της ελληνικής οικονομίας, που εν δυνάμει θα μπορούσαν να ενδιαφέρον το ΄΄μεγάλο κεφάλαιο΄΄ της χώρας του- εκτιμούμε- πως τόσο πλησιάζουμε στο χαμηλότατο σημείο αυτού του ΄΄ιστορικού πυθμένα΄΄.

Σύμφωνα με το σχετικό θέμα της Αλεξάνδρας Γκίτση αρχές Οκτωβρίου θα επισκεφθεί την Αθήνα η πολυμελής ομάδα του γερμανού υπουργού Οικονομίας και περισσότερων από εκατό επιχειρηματιών. Με το Βερολίνο να έχει ξεκαθαρίσει βέβαια, πως εννοεί τις γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v