Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια συγκράτησης με μη τραπεζικά χαρτιά

Συμμαζεύονται οι αρχικά μεγαλύτερες ζημίες, με τον ΓΔ πάνω από τις 910 και τον FTSE-20 πάνω από τις 380 μονάδες. Αντιδρούν μετοχές-σηματωροί όπως Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, ενισχύονται ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, Jumbo.

Συνεχίζεται η διόρθωση, αν και σταδιακά μετά τις 11:40 - 12:15 συμμαζεύεται σχετικά.

Ο Γ.Δ. πριν από λίγο περνούσε πάλι πάνω από τις 900 μονάδες (-0,66%), ο FTSE-20 πάνω από τις 380 (-1,2%), με την αξία των συναλλαγών στα 33 εκατ. ευρώ, λίγο μετά τις 13:25, καθώς αφενός μαζεύονταν οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες για τίτλους του τραπεζικού κλάδου, αφετέρου αντιδρούσαν μετοχές-σηματωροί, όπως ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ.

Η μετοχή της Εθνικής από τα 2,86 έχει μαζευτεί στα 3 ευρώ.

Της Alpha Bank από τα 2,02 στα 2,13, της Πειραιώς από το 0,54 στο 0,60 και της Eurobank από το 1,46 στο 1,53 ευρώ.

Αφήνουμε τελευταία τη μετοχή της Eurobank, η οποία καταγράφει απώλειες της τάξεως του 3,8%, για να την αντιστοιχίσουμε με τα ΕΛΠΕ, που ενισχύονται κατά 3,4%, στα 5,77 ευρώ.

Αποτελεί προσωπική εκτίμηση πως τις τελευταίες ημέρες αποτυπώνονται εμφανέστερα όσο ποτέ οι εξελίξεις που διαδραματίζονται στον ευρύτερο όμιλο EFG - Σπ. Λάτση.

Ειδικότερα των δύο σημαντικότερων συνιστωσών του, δηλαδή του χρηματοπιστωτικού και του πετρελαϊκού.

Την αντίδραση δε των ΕΛΠΕ και την κινητικότητα που παρατηρείται στον συγκεκριμένο τομέα τελευταία δεν τις θεωρούμε εντελώς… τυχαίες, με την πρόθεση της κυβέρνησης να επισπεύσει τη διάθεση του 35% που έχει το Δημόσιο στα ΕΛΠΕ.

Σε τέτοιο χρόνο, μάλιστα, όπου όπως όλα δείχνουν θα προηγηθεί ανάλογη διαδικασία για ΔΕΠΑ - ΔΕΦΑ.

Από εκεί και πέρα, θεωρούμε την αντίδραση του Μυτιληναίου κατά 0,80%, προς τα 3,76 ευρώ, σηματωρό για το μη τραπεζικό κομμάτι του FTSE-20.

Μετοχή τάσης ο Μυτιληναίος, μπορεί να οσμίζεται, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, όσα συμβαίνουν κι έρχονται στο Χ.Α.

Την επιχειρούμενη αντίδραση στο μη τραπεζικό κομμάτι του FTSE-20 θα τη συσχετίσουμε με ανάλογη προσπάθεια που καταβάλλεται για μετοχές του FT MID.

Συγκεκριμένα, με την προσπάθεια αντίδρασης των εταιριών Μέτκα, ΓΕΚ Τέρνα, J&P Άβαξ, Intralot, ΥΓΕΙΑ και ΕΥΑΘ.

Περίπου την ίδια ώρα, τα ξένα χρηματιστήρια συνεχίζουν τη διόρθωσή τους, με τον DAX έως 1,7% χαμηλότερα, προς τις 5.680 μονάδες.

Δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με εκτίμηση έμπειρου χρηματιστηριακού παράγοντα, πως η διόρθωση στα ευρωχρηματιστήρια έρχεται σχεδόν παράλληλα με τη διαμάχη μεταξύ του ΔΝΤ και της Ε.Ε. με αφορμή τις εκτιμώμενες ζημίες των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα κρατικά ομόλογα έξι προβληματικών χωρών-μελών.

Σε αυτή δε τη συγκυρία δεν είναι τυχαίο πως πιέζεται εκ νέου το ευρώ χαμηλότερα του 1,44 δολ.

Ωστόσο, αυτά που κρατάμε από το Χ.Α. είναι η προσπάθεια αντίδρασης μη τραπεζικών μετοχών, το σχετικό συμμάζεμα που επιχειρείται για τραπεζικούς τίτλους αλλά και υπεραπόδοση εισηγμένων-σηματωρών, όπως θεωρούμε σε αυτήν τη φάση κυρίως τον Μυτιληναίο και τα ΕΛΠΕ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v