Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Joker από την τρόικα

Η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι ο νέος joker στο παιχνίδι. Ραγδαίες οι εξελίξεις σε πολλά μέτωπα, με το ΧΑ να «αφουγκράζεται» τη στάση των insiders. Κλειδί οι χαμηλές στηρίξεις του διημέρου 25-26/8.

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα χθες η σύσκεψη ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και στην τρόικα, καθώς η ελληνική πλευρά δεν έκανε δεκτή την απαίτηση της τρόικας να ληφθούν νέα μέτρα με σκοπό να καλυφθεί η δημοσιονομική απόκλιση κάτω από το 1% του ΑΕΠ.

Ραγδαίες και σε πολλά μέτωπα πλέον οι εξελίξεις, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα.

Μετά τη χθεσινή αντίδραση -κόντρα στη διόρθωση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων- το Χ.Α. βρίσκεται ξανά στο σημείο εκκίνησης, που θα μπορούσε να οδηγήσει αλυσιδωτά σε εξελίξεις πρωτίστως στην οικονομία, κατ' επέκταση στην πολιτική και συνακόλουθα στην κοινωνία.

Αναμφίβολα, η τροπή που λαμβάνει πλέον η διελκυστίνδα μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής πλευράς έχει -πίσω από τα εμφανή- πολλές διαφορετικές, ενδεχομένως και αντίθετες εικόνες.

Στις 928,8 ο Γενικός Δείκτης, στις 390,5 μονάδες ο FTSE 20, με τις μη τραπεζικές μετοχές να συγχρονίζονται και να κινούνται ικανοποιητικά στο ταμπλό.

Παράγοντες της αγοράς ενισχύουν την εκτίμησή μας για σχετικά συντονισμένη κίνηση ισχυρών επιχειρηματικών, επενδυτικών και χρηματιστηριακών κύκλων προκειμένου να διαφοροποιηθεί η εικόνα των εταιριών και εν όψει της παρουσίασής τους στη διημερίδα της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο.

Σε αυτήν την εκτίμηση θα πρέπει βέβαια να προσθέσουμε τους λόγους που επικαλείται ο Θανάσης Σταυρόπουλος στο χθεσινό χρηματιστηριακό σχόλιό του. Όπως επίσης τις… έντεχνες διαρροές από την πλατεία Συντάγματος πως η τρόικα δεν θα βγάλει... κόκκινη κάρτα στην Αθήνα, αλλά θα επιδιώξει με μία "απρόβλεπτη" κίνηση να πιέσει (εκβιάσει) τα πράγματα.

Μένει να δούμε εάν αυτό το… παιχνίδι μπορεί να οδηγήσει (και μέχρι ποίου σημείου) σε συναινετικές κινήσεις στον χώρο της πολιτικής ή σε διέξοδο μέσω εκλογών.

Στο… ταμπλό, πάντως, η προσπάθεια των μη τραπεζικών απέφερε καρπούς τόσο στο μέτωπο των "κρατικών" επιχειρήσεων (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ) όσο και στους ιδιώτες που για διάφορους λόγους ποντάρουν στη συνέχεια. Ενδεικτική η περίπτωση των Ελληνικών Πετρελαίων (στα 5,90 ευρώ), των σηματωρών μετοχών Μυτιληναίου (3,79 ευρώ), Ελλάκτωρ (1,81 ευρώ) αλλά και η ανάλογη κίνηση των Motor Oil, MIG, Τιτάν.

Προφανώς οι τελευταίες εξελίξεις από το… μέτωπο της τρόικας αλλάζουν το σκηνικό - θα φανεί εάν ο νέος joker θα επενεργήσει πιεστικά και κατά πόσον οι insiders προεξοφλούν το ένα ή το άλλο ενδεχόμενο.

Πρωτίστως πρέπει να μετρήσουμε την αντίδραση των τραπεζικών μετοχών, μετά μάλιστα την πληροφορία για τη χθεσινή έκτακτη συνάντηση τραπεζιτών με τον υπουργό Οικονομικών με την παρουσία του διοικητή της ΤτΕ.

Νωρίτερα το πρωί μερίδα παικτών και φίλων επιχειρούσε να διερευνήσει κατά πόσον η εμπλοκή με την τρόικα θα μπορούσε να είναι η αφορμή για το συμβάν που θα επιδράσει βίαια πτωτικά στο Χ.Α.

Από αυτήν την άποψη, θα πρέπει να περιμένουμε και την αντίδραση των ευρωαγορών, από τη στιγμή όπου τα ξένα ΜΜΕ αναπαράγουν τις εξελίξεις (τρόικας - ελληνικής πλευράς), το ευρώ έχει διολισθήσει χαμηλότερα του 1,44$ και η νευρικότητα είναι εμφανής τουλάχιστον στην ιταλική αγορά ομολόγων (πέραν των γνωστών αδύναμων χωρών).

Είμαστε ξανά σε σημείο εκκίνησης, με όλα τα μέτωπα και όλες τις πιθανές εξελίξεις ανοιχτές. Το πιθανότατο είναι πως η χώρα εισέρχεται στην τελική φάση ξεκαθαρίσματος. Μία περίοδος που, όπως εκτιμούν ειδικοί και γνώστες του παρασκηνίου, μπορεί να τραβήξει έξι έως οκτώ μήνες, με αλυσιδωτές εξελίξεις και καταστάσεις πρωτόγνωρες για τη γενιά μας του '50.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v