Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραινάκι του τρόμου η Σοφοκλέους!

Η υποχώρηση του ΧΑ ενδοσυνεδριακά κάτω από τις 900 μονάδες ενεργοποίησε αντανακλαστικά επιβίωσης και έδωσε ευκαιρία για αποδόσεις έως 10%. Ισχυρά κέρδη για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ. Πτώση για Eurobank, Alpha.

"Τραινάκι του τρόμου" ήταν και η σημερινή συνεδρίαση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, όπου για όσους τοποθετήθηκαν στα χαμηλά ημέρας βγήκε ένα αξιοπρόσεκτο “μεροκάματο” και όσοι παρασύρθηκαν από τον ενδοσυνεδριακό “ενθουσιασμό”, μάλλον καταγράφουν τις πρώτες υποαξίες.

Μετά από ένα έντονα αρνητικό ξεκίνημα που έφερε τον Γενικό Δείκτη σημαντικά χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων και επανέφερε στην επιφάνεια και τα πλέον ακραία αρνητικά σενάρια, ενεργοποιήθηκαν αντανακλαστικά επιβίωσης που ξεκίνησαν με μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ), ενώ σταδιακά περιορίστηκαν και οι σημαντικές απώλειες των Τραπεζικών μετοχών, με κάποιες από αυτές να γυρίζουν και σε θετικό πρόσημο.

Κάποιες πρώτες εκτιμήσεις από χρηματιστηριακά γραφεία αναφέρουν ότι στην αλλαγή του κλίματος σημαντικό ρόλο έπαιξε και η σχετικά γρήγορη αποπεράτωση των αναγκαστικών πωλήσεων (λόγω προβλημάτων στα margins), κάτι που έδωσε το δικαίωμα “αναπνοών” σε αρκετές Τραπεζικές μετοχές, με την Εθνική να γυρίζει πρώτη σε θετικό πρόσημο.

Εννοείται ότι και η σημερινή αντίδραση δεν έπεισε τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια που παραμένουν επιδεικτικά εκτός Αγοράς, αφ΄ ενός γιατί τίποτα δεν έχει αλλάξει από όλους τους προβληματισμούς που αναφέρονται στην Ελληνική οικονομία και τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο (αντίθετα η εικόνα σταθερά επιδεινώνεται και οι περισσότερες προκλήσεις είναι μπροστά) αφ΄ ετέρου ο χαμηλός τζίρος υποδηλώνει περισσότερο ανακωχή πωλήσεων και λιγότερο ουσιαστικό αγοραστικό ενδιαφέρον και βέβαια οι ταλαντώσεις που φοβίζουν δείχνουν ότι η νευρικότητα δεν έχει εκλείψει και αυτό αποθαρρύνει τους “νουνεχείς παίκτες”.

Σε αυτά ας προστεθεί και η κακή “ποιότητα” των εκάστοτε αγοραστών, που παρά την εντυπωσιακή αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των χαρτοφυλακίων τους, συνεχίζουν αμετανόητοι το trading της φθοράς.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει όμως να επισημανθεί, ότι η σημερινή συνεδρίαση έδωσε το δικαίωμα του “μεροκάματου του τρόμου” στους τολμηρούς που έσπευσαν να τοποθετηθούν στα χαμηλά ημέρας.

Και βέβαια σε αρκετές περιπτώσεις, οι “intraday” αποδόσεις, μόνο ευκαταφρόνητες δεν ήταν.
Να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης ανέκαμψε από τα χαμηλά των 884,66 μονάδων (-3,42%), ο Τραπεζικός από τα χαμηλά των 528,34 μονάδων (-7,92%), η Εθνική από τα 2,86 ευρώ (-7,44%), η Alpha Bank από τα 2,02 ευρώ (-10,62%), η Eurobank από τα 1,46 ευρώ (-8,75%), το Ταχ. Ταμιευτήριο από τα 1,15 ευρώ (-11,54%) και η Πειραιώς από τα 0,54 ευρώ (16,92% και κίνηση μόνιμα με αρνητικό πρόσημο).

Με αυτά τα δεδομένα, σε αρκετές περιπτώσεις η ημερήσια απόδοση αυτών που τοποθετήθηκαν στα χαμηλά ημέρας και πήραν τα κέρδη τους κοντά στα ενδοσυνεδριακά πλησίασε το 10%, ενώ στην προσπάθεια αντίστασης σημαντικές βοήθειες έδωσαν και οι Ελ. Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Jumbo και Μυτιληναίος, όπου και εδώ σε κάποιες περιπτώσεις η ημερήσιες αποδόσεις ήταν τουλάχιστον αξιοπρόσεκτες.

Από εκεί και πέρα μπορεί η σημερινή συνεδρίαση να έδωσε μία πρώτη εντύπωση ότι η Σοφοκλέους δεν θα ξαναβουλιάξει αμαχητί και να “αγόρασε χρόνο” για το Χ.Α., όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι εν δυνάμει πωλητές τελείωσαν και δεν θα επανέλθουν δριμύτεροι, αφού όλα τα δύσκολα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά.

Από την άλλη αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή προσπάθεια αντίδρασης συνετελέσθη με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια να κινούνται με αρνητικό πρόσημο, έστω και αν και αυτά μείωσαν σημαντικά τις ενδοσυνεδριακές τους απώλειες.

Απόλυτα επιφυλακτικοί οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου και απογοητευμένοι από τους ημερήσιους τζίρους απελπισίας, περιορίζονται στο να επισημάνουν ότι η συνεχής καταρράκωση των αποτιμήσεων δείχνει ότι κάτι πολύ σοβαρό προβληματίζει την Αγορά, ενώ η απόλυτα απαξιωτική εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση αντικατοπτρίζει τα σημαντικά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν πολλές εισηγμένες.

Σύμφωνα με την άποψη πολλών χρηματιστών, η Αγορά θα αναμένει με αγωνία αποφάσεις ή πρωτοβουλίες οι οποίες θα δίνουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Χώρα δεν πρόκειται να βρεθεί αντιμέτωπη με “πιστωτικό γεγονός”.

Από εκεί και πέρα φαίνεται ότι διατηρείται η απόλυτη επιφυλακτικότητα των περισσότερων ξένων οίκων, για τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο.

Σήμερα ήταν η σειρά της Nomura να επισημάνει ότι οι Ελληνικές Τράπεζες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις τεράστιες απομειώσεις στα χαρτοφυλάκια Ελληνικών Κρατικών ομολόγων που επισκίασαν τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου. “Ωστόσο, η κατάσταση της ποιότητας των παγίων συνέχισε να επιδεινώνεται και το outlook παραμένει δύσκολο, δεδομένων των αδύναμων οικονομικών εξελίξεων”, προσθέτει ο οίκος και συμπληρώνει “οι διοικήσεις των Τραπεζών έχουν δώσει σχετικά αρνητικά outlook και πλέον βλέπουν κορύφωση της επιδείνωσης μέσα στο 2012”.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α. και λίγο πριν τις 16.10, οι πωλητές έδειξαν ότι είναι εδώ και παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλό, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα σε σχετικά λίγα λεπτά ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει σημαντικά από το ενδυοσυνεδριακό και λίγα λεπτά πριν τις 17.00 να φθάσει να “παίζει” και το τελικό πρόσημο, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε αναρριχηθεί μέχρι τις 940,95 μονάδες (+2,73%), ο ΟΠΑΠ είχε φθάσει μέχρι τα 9,19 ευρώ (+8,12%), ΟΤΕ μέχρι τα 4,54 ευρώ (+5,58%) και η Εθνική μέχρι τα 3,24 ευρώ (+3,24%).
Έτσι μία τελευταία συστράτευση δυνάμεων μαζί με τις τελικές δημοπρασίες κατόρθωσαν να δώσουν στον Γενικό Δείκτη ένα “πειστικό” θετικό κλείσιμο, κάτι που δεν έγινε στον Τραπεζικό δείκτη που έκλεισε με απώλειες 0,32%.

Όπως προαναφέρθηκε, επιφυλακτική η εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ με αλλαγές προσήμων ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Συρρίκνωση για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια καταγράφηκε τον Αύγουστο στις δραστηριότητες του κλάδου μεταποίησης της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον κλάδο μεταποίησης υποχώρησε στο 49 τον Αύγουστο από 50,4 τον Ιούλιο. Οι αναλυτές - βάσει δημοσκόπησης του Reuters - προέβλεπαν υποχώρηση στο 49,7. Ανησυχητικό κρίθηκε το γεγονός πως ο Γερμανικός μεταποιητικός κλάδος φαίνεται πως "φρενάρει" ενώ συρρίκνωση δραστηριοτήτων καταγράφεται και στην Γαλλία.
 
Με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 23 μηνών αυξήθηκε ο Γερμανικός μεταποιητικός κλάδος τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, ο δείκτης PMI υποχώρησε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα στις 50,9 μονάδες –στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2009- από 52 μονάδες τον Ιούλιο. Οι αναλυτές εκτιμούσαν πως τον Αύγουστο θα διαμορφωθεί στις 52 μονάδες.

"Τα τελικά στοιχεία για τον ΡΜΙ σηματοδοτούν το τέλος της πορείας ανάκαμψης που είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2009" αναφέρει ο Chris Williamson της Markit.

Εξαιρετικά δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του κ. Juergen Stark, μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος υποστηρίζει πως οδεύουμε σε νέο κύκλο κρίσης, διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται μόνο στην Ευρώπη αλλά στη διεθνή οικονομία. Ο Κεντρικός Τραπεζίτης χαρακτηρίζει τεράστιο το πρόβλημα χρέους της Αμερικανικής οικονομίας, υποστηρίζοντας παράλληλα πως οι ΗΠΑ δεν έχουν την απαιτούμενη δομή για να το λύσουν.

Αρνητικά στην ψυχολογία των αγοραστών έδρασε η εκτίμηση του ΔΝΤ σύμφωνα με την οποία κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 200 δισ. ευρώ ενδέχεται να έχουν οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες, αλλά και η είδηση σύμφωνα με την οποία οι μετοχές των Ευρωπαϊκών Τραπεζών Societe Generale, UniCredit και Intesa Sanpaolo αφαιρούνται από το δείκτη των Ευρωπαϊκών blue chips STOXX Europe 50, λόγω των σημαντικών απωλειών που σημείωσαν τον Αύγουστο.

Επίσης, διαγράφεται από το δείκτη η μετοχή της Nokia, η οποία έχασε πάνω από το 40% της αξίας της από την αρχή του έτους. Οι μετοχές θα αντικατασταθούν από τις Unilever, LVMH, National Grid και Air Liquide.

Οι αλλαγές θα ισχύσουν από τις 19 Σεπτεμβρίου.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, παρά την αρχική ψυχρολουσία, τελικά μόλις 6 τίτλοι έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο στο ταμπλώ του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ (-0,17%), Πειραιώς (-3,08%), Ταχ. Ταμιευτήριο (-1,54%), Folli Follie Group (-2,39%), Alpha Bank (-4,42%), Eurobank (-4,38%).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Ελ. Πετρέλαια (+5,73%), ΟΤΕ (+4,13%), ενώ ακολούθησαν με κέρδη μεγαλύτερα του 3% οι ΟΠΑΠ και MIG και του 2% οι Βιοχάλκο, Τιτάν και Εθνική.

Μικρότερα κέρδη για τους υπόλοιπους τίτλους του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εντυπωσιακό εύρος περίπου 56 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 884,66 (10.58) και υψηλό τις 940,95 (15.56) για να κλείσει τελικά στις 928,86 μονάδες με κέρδη 1,41%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 66 εκατ. από τα οποία τα 1,8 αφορούσαν “πακέτα”.

Σαφώς καλύτερη της αρχικής η τελική εικόνα με 89 ανοδικές μετοχές έναντι 55 πτωτικών, 25 τίτλοι με κέρδη από 6 έως 29,63%, ενώ μεταξύ των τίτλων που ξεχώρισαν και οι Υγεία, Ικτίνος, Ιμπέριο, Σαράντης, Ιατρικό, Intralot κ.λ.π.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά συνεχίζει να αμφιταλαντεύεται προσπαθώντας να αξιολογήσει τις προεκτάσεις του deal Alpha BankEurobank, αλλά και τις επιπτώσεις του σχεδίου ανταλλαγής των Ελληνικών ομολόγων που βρίσκεται σε εξέλιξη, επισημαίνει ο Θεόδωρος Κρίντας.

Καθημερινά στο Χ.Α., διαπιστώνεται τόσο η έλλειψη συγκεκριμένης θέσης στα παραπάνω ζητήματα, από την πλευρά της Αγοράς, όσο και η ισχύ της εγκατεστημένης πτωτικής τάσης.

Με αυτά τα δεδομένα το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει ανάγκη από μία σειρά θετικών εκπλήξεων που θα λειτουργήσουν καταλυτικά στην αντιστροφή του αρνητικού κλίματος που επικρατεί.

Ο όγκος συναλλαγών παραμένει χαμηλός και συγκεντρωμένος, όπως και η συναλλακτική απαξίωση σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, που διατηρεί την αποψίλωση των αποτιμήσεων, με ελάχιστες εντολές πώλησης, σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Attica Wealth Management.

------- ΧΠΑ

Συνεδρίαση δύο όψεων και σημαντικής μεταβλητότητας που αύξησε σημαντικά τις συναλλαγές.
Σχετικά μικρότερη πίεση στο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, με αποτέλεσμα ο πρώτος μήνας να μειώσει την υποτίμηση 0,94%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 16210, τιμή εκκαθάρισης 387) κινήθηκαν μεταξύ 368 και 399,5 μονάδων. Μικτές κινήσεις με περισσότερες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 στο 65%, ενώ εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της ημερήσιας δραστηριότητα αφού άλλαξαν χέρια 2.070 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (1.710 δικαιώματα αγοράς και 360 δικαιώματα πώλησης).

Αυξήθηκε ελαφρά ο δανεισμός τίτλων (60000 ΟΤΕ, 41900 Ταχ. Ταμιευτήριο, 10000 ΓΕΚ, 15300 ΔΕΗ, 190000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (12886), Alpha Bank (4064), Πειραιώς (2126), Eurobank (3620), ΟΤΕ (663), Αγροτική (333), ΔΕΗ (615), Κύπρου (639), Μυτιληναίο (634), ΟΠΑΠ (612), Ταχ. Ταμιευτήριο (786), Intralot (967), MPB (434), MIG (466), Ελλάκτωρα (121), ΕΧΑΕ (270), ΓΕΚ (257), Μέτκα (145), Ελ. Πετρέλαια (130).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 1/9 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (15606 τεμ.), ΕΧΑΕ (5000 τεμ.), Τιτάνα (25870 τεμ.)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8242698 τεμ.), Εθνική (14156637 τεμ.), Πειραιώς (18312664 τεμ.), ΟΤΕ (5385461 τεμ.), MIG (4364413 τεμ.), MPB (5330087 τεμ.), Eurobank (18109765 τεμ.) Κύπρου (8491431 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v