Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχείρηση προεξόφλησης στο ταμπλό

Στην προεξόφληση εύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης μεταξύ τρόικας - ελληνικής πλευράς αποδίδεται η αντίδραση που φέρνει τον ΓΔ πάνω από τις 920 και τον ΟΠΑΠ να υπεραποδίδει 7,1%, βοηθούμενος από ΕΛΠΕ, MIG, Μυτιληναίο, ΟΤΕ.

Στην προσπάθεια προεξόφλησης όσων θα προκύψουν από τη συνάντηση της τρόικας και της ελληνικής πλευράς αποδίδει μερίδα παικτών την αντίδραση βασικών δεικτών και μετοχών.

Είναι ενδεικτικό πως λίγο πριν από τις 15:25 ο Γ.Δ. αντιδρούσε έως τις 932,96 μονάδες και ο FTSE-20 έως τις 394,007, με υπεραπόδοση κυρίως μη τραπεζικών χαρτιών.

Σύμφωνα με το παρασκήνιο, και από τη μέχρι τώρα εξέλιξη των επαφών - συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, η τρόικα δεν πρόκειται να βγάλει κόκκινη κάρτα στην ελληνική πλευρά.

Πάντα με βάση τις ίδιες πηγές, ισχυρότατες πιέσεις ασκούνται ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κάποια θεαματική κίνηση, πέραν της επίσπευσης των αποκρατικοποιήσεων.

Πρακτικά, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, ο στόχος, βάσει του μνημονίου, απαιτεί τη συγκέντρωση 1,7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Από αυτό το ποσό στο ταμείο έχουν μπει περί τα 400 εκατ. ευρώ μέσω του ΟΤΕ, οπότε απομένει άλλο 1,3 δισ. ευρώ, που θα πρέπει να βρεθεί αφενός από τον διαγωνισμό για τα λαχεία, τον ΟΠΑΠ, κι αφετέρου από την επέκταση της σύμβασης για τη λειτουργία κι εκμετάλλευση του "Ελευθέριος Βενιζέλος".

Με τον ΟΠΑΠ να αντιδρά έως και 6,9%, περνώντας και πάλι τα 9 ευρώ, αυτή η προσέγγιση μπορεί να θεωρηθεί λογικοφανής.

Θα επιμένουμε στο θέμα των ΕΛΠΕ, ειδικότερα μετά την προωθούμενη επίσπευση της διάθεσης επιπλέον 35% για το τέταρτο τρίμηνο του 2011.

Εάν σε αυτά συνεκτιμήσουμε το περιθώριο αντίδρασης του ΟΤΕ στα 4,60 ευρώ και την κίνηση αντίδρασης του σηματωρού Μυτιληναίου πάνω από τα 3,80 ευρώ, μπορούμε να εξηγήσουμε την αντίδραση της αγοράς σταδιακά από τις 14:50 και μετά.

Εκτός αυτών, η Εθνική αντιδρά σχεδόν 2%, προς τα 3,14 ευρώ, σώζοντας την παρτίδα, αφού νωρίτερα είχε διορθώσει μέχρι τα ελάχιστα των 2,86 ευρώ.

Υψηλότερες τιμές για Τ.Τ., Jumbo, MIG, MOH και Βιοχάλκο.

Το ενθαρρυντικό, όπως σημειώναμε και στην προηγούμενη αναφορά μας, είναι πως αντιδρούν στην πλειονότητά τους οι 14 από τις μετοχές του FT MID, με τη ΓΕΚ Τέρνα κατά 6,2%, την J&P ΑΒΑΞ σε ποσοστό 4,3%, το Υγεία κατά 11,1% και τη Μέτκα σε ποσοστό 2,7%.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v