ΧΑ: Ήταν στραβό το κλήμα, το έφαγε και η τρόικα!

Το αδιέξοδο με την τρόικα προστέθηκε στις ανησυχίες της αγοράς, που υποχώρησε εκ νέου κάτω από τις 900 μονάδες. Νέα "βουτιά" 5,8% για τράπεζες, που έχασαν σχεδόν όλα τα κέρδη από το +29%. Στο "κόκκινο" το σύνολο του FT 20. 

Η είδηση που έκανε τον γύρο της Αγοράς, πριν το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης, σύμφωνα με την οποία σε αδιέξοδο οδηγήθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης η σύσκεψη ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης και την τρόικα (με την τελευταία να αναχωρεί από την Ελλάδα), καθώς η Ελληνική πλευρά δεν έκανε δεκτή την απαίτηση της τρόικας να ληφθούν νέα μέτρα με σκοπό να καλυφθεί η δημοσιονομική απόκλιση κάτω από το 1% του ΑΕΠ, πρόσθεσε αν ακόμα κομμάτι στο συνεχώς αυξανόμενο “παζλ” ανησυχιών της Αγοράς.

Εννοείται ότι η εσπευσμένη και καθ΄ όλα έκτακτη συνέντευξη τύπου του Υπουργού Οικονομίας κ. Βενιζέλου (που διαβεβαίωσε ότι ήταν προγραμματισμένη η διακοπή των συνομιλών και ότι η τρόικα θα επανέλθει σε δέκα ημέρες), ούτε τις ανησυχίες δεν μπόρεσε να διασκεδάσει, ούτε απαντήσεις σε καυτά ερωτήματα έδωσε.

Παραδείγματος χάριν, γιατί οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις Δημόσιων φορέων και Οργανισμών έχουν μείνει ακόμα στα χαρτιά;

Γιατί από τα 5 δισ έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, μέχρι στιγμής έχουν εισπραχθεί μόνο τα 390 εκατ. από το 10% του ΟΤΕ;

Γιατί το ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο θεωρητικά θα ήταν έτοιμο στο τέλος Ιουλίου ακόμα μορφοποιείται, θυμίζοντας γεφύρι της Άρτας, προκειμένου να μην στενοχωρηθούν τα “δικά μας παιδιά”;

Γιατί ενώ η Κυβέρνηση, ενώ είχε δεσμευθεί με το Μνημόνιο και εν συνεχεία με το Μεσοπρόθεσμο, ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου θα είναι μηδέν, αντίθετα στο τέλος Ιουλίου ξεπερνούσαν τα 6,6 δισ. ευρώ και εκατοντάδες φορείς του ευρύτερου Δημόσιου τομέα ακόμα δεν στέλνουν στοιχεία για το τι χρωστάνε;

Δυστυχώς ουκ έστι αριθμός αναπάντητων αποριών και ερωτημάτων, την ίδια ώρα που η φοροδιαφυγή στους τουριστικούς προορισμούς, το φετινό καλοκαίρι γνώρισε νέα έξαρση και τα γνωστά φορολογικά υποζύγια καλούνται για πολλοστή φορά να επωμισθούν και νέα έμμεσα και άμεσα φορολογικά βάρη.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου συνεδρίαση του ΔΝΤ, η οποία είχε ως θέμα την Ελλάδα, και να μεταφερθεί για τις 27 Σεπτεμβρίου. Ο λόγος είναι ότι μετά την τροπή που πήραν οι εξελίξεις δεν θα είναι έτοιμη η έκθεση του απεσταλμένου του ταμείου κ. Π. Τόμσεν.

Με αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό με την βαριά εικόνα των διεθνών Αγορών, ήταν περίπου αναμενόμενο η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας να ξεκινήσει με πτωτικό “gap” και οι πωλητές να δείχνουν ότι και στην συνέχεια έχουν τον απόλυτο έλεγχο, παρά τον εξαιρετικά χαμηλό τζίρο.

“Στο ταμπλό, αποτυπώνεται πρωτίστως η έλλειψη εμπιστοσύνης σε αυτό καθ΄αυτό το πολιτικό σύστημα, εν προκειμένω στις δηλώσεις, αντιδηλώσεις και στις προ ολίγου καθησυχαστικές νέες δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου”, τονίζει στο αμέσως προηγούμενο σχόλιο ο “ομόσταβλος” Μιχαήλ Γελαντάλις και έχει απόλυτα δίκιο, καθώς αποτυπώνει τόσο το αίσθημα απογοήτευσης της Αγοράς, όσο και τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των επαγγελματιών του χώρου.

Κινητικότητα και στην Αγορά ομολόγων, όπου προς νέα ιστορικά υψηλά κινήθηκαν τα spreads στο Ελληνικό 10ετές (1619) και 2ετές (4648), ενώ με ανηφορικές διαθέσεις και τα CDS 5ετίας (2329) και όλα αυτά την ώρα που ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα επιδιώξει να αντλήσει 1 δισ. ευρώ σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων την επόμενη Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου.

"Η Κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει αμέσως μία ΔΕΚΟ, για παράδειγμα τον ΟΣΕ, να απολύσει άχρηστους υπαλλήλους και να επιδείξει σοβαρότητα στο ζήτημα των βαρέων και ανθυγιεινών χωρίς να περιμένει το 2013", δήλωσε μιλώντας στο ΣΚΑΪ το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ κ. Μιράντα Ξαφά. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Ξαφά "με τη φορολογία η Χώρα βυθίζεται πιο βαθιά στην ύφεση, το ρευστό τελειώνει στα τέλη Σεπτεμβρίου και εάν τελικά δεν δοθεί η 6η δόση, τότε πάμε για στάση πληρωμών".

"Όσο η Κυβέρνηση αδυνατεί να τα βάλει με τα σπλάχνα της, να κλείσει άχρηστους Κρατικούς οργανισμούς και να λάβει μέτρα, είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε σε χρεοκοπία και σε έξοδο από την ευρωζώνη", υπογράμμισε η κ. Ξαφά.

Ένα "κούρεμα" ύψους τουλάχιστον 65% προβλέπουν οι οικονομολόγοι της Citi για το Ελληνικό χρέος, τονίζοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση, οι Τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια ύψους 24 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρει ο οίκος, οι πρόσθετες απομειώσεις για τις Τράπεζες θα ήταν στα 24 δισ. ευρώ εάν το Ελληνικό Δημόσιο προχωρούσε σε "κούρεμα" 65% στο χρέος, που είναι το χαμηλό όριο στις εκτιμήσεις των οικονομολογων της Citi. (θεωρούν ότι απαιτείται haircut της τάξεως του 65-77%).

Η Citi υπογραμμίζει ότι για να κρατήσουν οι έξι Τράπεζες (ΕΤΕ, Alpha, EFG, Πειραιώς, ΑΤΕ, Τ.Τ., Κύπρου και MPB) τον βασικό δείκτη κεφαλαίων στο 8%, έπειτα από κούρεμα 50% και την εφαρμογή των κανόνων της Βασιλεία ΙΙΙ, θα χρειαστούν νέα κεφάλαια ύψους 16 δισ. ευρώ (τα 2 δισ. αφορούν στις Κυπριακές), ενώ ο ίδιος οίκος φρόντισε με σημερινή έκθεσή του να “κουρέψει” εκ νέου τις τιμές στόχους των Ελληνικών Τραπεζών.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στο Τραπεζικό ταμπλό, το -5,82% του Τραπεζικού δείκτη δεν αφήνει αμφιβολίες για το που επικέντρωσαν και σήμερα τις βολές τους οι εν δυνάμει πωλητές.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 538,66 μονάδες, όταν την αμέσως προηγούμενη Παρασκευή είχε κλείσει στις 522,89 μονάδες. Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ, αν συνεχιστεί η έντονα καθοδική κίνηση, πιθανόν στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση να έχει ακυρωθεί το εντυπωσιακό +29,12% της περασμένης Δευτέρας, όταν και είχε ανακοινωθεί το deal Alpha BankEurobank (!)

Παρά ταύτα δεν πρέπει να μην σημειωθεί ότι στο γενικότερα αρνητικό κλίμα, λίγοι τίτλοι προσπάθησαν και πέτυχαν να κινηθούν “contrarian” και να συνδυάσουν αξιοπρόσεκτα ημερήσια κέρδη με σχετικά πειστικές συναλλαγές. Μεταξύ αυτών και AS Company, Intralot, Intrakat, Υγεία, Ελ. Καλώδια, Imperio κ.λ.π.

Άξια παρατήρησης και η εμφάνιση εντολών αγοράς, υψηλότερα της τιμής της δημόσιας πρότασης (3,40 ευρώ) στην Rilken που μπορεί να σημαίνει πολλά και τίποτα, αναλόγως με την συνέχεια.

Απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και στο άνοιγμα της Wall Street, με όλο και περισσότερους “σοφούς” να δηλώνουν ανήσυχοι για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Τα προβλήματα ρευστότητας και εμπιστοσύνης στην Ευρώπη δεν είναι τόσο σοβαρά όσο ήταν κατά την μετά-Lehman περίοδο, όμως οδεύουν προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Luc Coene.

Οι ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου βρίσκονται παγιδευμένες στη χαμηλή ανάπτυξη και πρέπει να έχουν μεγαλύτερα δημοσιονομικά κίνητρα και λιγότερη λιτότητα για να μπορέσουν να επανεκκινήσουν την ανάπτυξη, δήλωσε στο CNBC ο κ. Nouriel Roubini. Μιλώντας σε forum στην Ιταλία, ο κ. Roubini τόνισε: "Βρισκόμαστε σε χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι το 2008. Αυτήν τη φορά έχουμε τη δημοσιονομική λιτότητα και την επιφυλακτικότητα των Τραπεζών". Επίσης, θεωρεί ότι υπάρχει πιθανότητα 60% για δεύτερη ύφεση σύντομα. Ερωτηθείς εάν εξακολουθεί να υπάρχει πιθανότητα οι ανεπτυγμένες οικονομίες να αποφύγουν την ύφεση, ο κ. Roubini τόνισε ότι κάτι τέτοιο "είναι πολύ αισιόδοξο αν εξετάσετε τα (οικονομικά) στοιχεία".

Μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βλέπει ο διευθύνων σύμβουλος της Pimco, κ. Mohamed Εl-Erian, τονίζοντας ότι οι πιθανότητες να εισέλθει η Ευρωζώνη σε νέα ύφεση αγγίζουν το 50%. Ο κ. Εl-Erian, όμως, θεωρεί πλέον πως ο κίνδυνος για ύφεση είναι μεγαλύτερος όχι μόνο για την Ευρωζώνη αλλά και για τις ΗΠΑ, όπου βλέπει πιθανότητες 33% - 50%.

Όμως προαναφέρθηκε, με σημαντικές απώλειες ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street, καθώς τα νέφη ανησυχιών δείχνουν να πληθαίνουν και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού (!)
Ο Λευκός Οίκος υποβάθμισε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Αμερικανικής οικονομίας για το 2011 και το 2012, σε έκθεση για τον ετήσιο προϋπολογισμό. Σύμφωνα με την έκθεση, η ανάπτυξη το 2011 και το 2012 θα διαμορφωθεί στο 1,7% και το 2,6% αντίστοιχα. Το Φεβρουάριο οι αντίστοιχες προβλέψεις ήταν στο 2,7% και 3,6%.

Εν τω μεταξύ, αμετάβλητη στο 9,1% η ανεργία στις ΗΠΑ τον Αύγουστο. Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, κατά τον Αύγουστο δεν δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας. Πρόκειται για την χειρότερη ένδειξη για την απασχόληση στις ΗΠΑ από τον Σεπτέμβριο του 2010, όταν ο αριθμός των θέσεων εργασίας είχε μειωθεί κατά 29.000. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Marketwatch οι οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν δημιουργία 53.000 θέσεων εργασίας τον Αύγουστο.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά δεν μπορεί να ξεπεράσει τις εκκρεμότητες του Τραπεζικού κλάδου οι οποίες τείνουν να γίνουν “βαρίδια” του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Κάποιες από τις υπόλοιπες μετοχές μπορεί να δίνουν προσδοκίες αλλά δεν είναι ικανές να αντικαταστήσουν τον Τραπεζικό κλάδο που παραμένει ζωτικής τασικής σημασίας για την Αγορά.

Το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι οι χαμηλές αποτιμήσεις των εισηγμένων δεν μπορούν να προσελκύσουν ρευστότητα και πολύ περισσότερο “φρέσκο χρήμα”.

Οι επενδυτές αλλά και γενικότερα οι μεγάλοι “παίχτες” δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αναλάβουν επενδυτικό ρίσκο εξαιτίας των προβλημάτων χρέους που αντιμετωπίζει η Χώρα.

Από εκεί και πέρα ο κ. Χατζηδάκης τονίζει ότι η Αγορά με ταχύτατους ρυθμούς επιστρέφει στις προ του πρόσφατου Τραπεζικού deal αποτιμήσεις ή και ακόμα χαμηλότερα, κάτι που φανερώνει την έντονη δυσπιστία – επιφυλακτικότητα που έχει γίνει καθεστώς στο Χ.Α. και την κακή “ποιότητα” κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και πολύ μοχλευμένες θέσεις (!)

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια, ενώ οι συναλλαγές παρέμειναν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Σχετικά μικρότερη πίεση στο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, με αποτέλεσμα ο πρώτος μήνας να μειώσει την υποτίμηση 0,74%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 13117, τιμή εκκαθάρισης 369,93) κινήθηκαν μεταξύ 366 και 385 μονάδων.

Μικτές κινήσεις με περισσότερες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 μειώθηκε στο 63%, ενώ υποχώρηση κατέγραψε και η ημερήσια δραστηριότητα με συνολικά 1.236 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης να συναλλάσσονται (985 δικαιώματα αγοράς και 251 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (5000 Μέτκα, 7600 ΟΠΑΠ, 40000 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (9789), Alpha Bank (5870), Πειραιώς (2130), Eurobank (3129), ΟΤΕ (309), Αγροτική (199), ΔΕΗ (256), Κύπρου (351), Μυτιληναίο (338), ΟΠΑΠ (213), Ταχ. Ταμιευτήριο (946), Intralot (674), MIG (459), ΓΕΚ (212), Ελ. Πετρέλαια (105), Ιντρακόμ (2214).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 2/9 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Eurobank (88200 τεμ.), ΟΤΕ (10000 τεμ.), Τιτάνα (17111 τεμ.)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8432698 τεμ.), Εθνική (14211637 τεμ.), Πειραιώς (18312664 τεμ.), ΟΤΕ (5446341 τεμ.), MIG (4364413 τεμ.), MPB (5330087 τεμ.), Eurobank (18115291 τεμ.) Κύπρου (8491431 τεμ.).


ΥΓ: Από βάθους καρδιάς, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον φίλο, συναγωνιστή και πολύτιμο συνεργάτη Μάνο Χατζηδάκη, για την πολυετή και αψεγάδιαστη συνεργασία.

Ευχές για σύντομη επαγγελματική αποκατάσταση, όπου σε ένα καινούργιο μετερίζι θα συνεχίσει να μεταλαμπαδεύει τις πολύτιμες γνώσεις του σε φίλους και επενδυτές.

Άλλωστε οι υγιείς δυνάμεις, στην παρούσα φάση, δεν περισσεύουν στην Αγορά (!!!)

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v