Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εικόνα διάλυσης στη Σοφοκλέους...

Νέος γύρος ρευστοποιήσεων στην ελληνική αγορά, με τα πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα αλλά και την επιδείνωση στις διεθνείς αγορές να επιβαρύνουν το κλίμα. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Με νέο γύρο ρευστοποιήσεων απάντησαν (κυρίως) οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες στην ανακοίνωση της συμφωνίας Alpha- Eurobank. Απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, που υποχώρησε (ενδοσυνεδριακά) έως τις 888,5 και τον Ftse20 που διόρθωσε έως τις 369,4 μονάδες.

Το ΧΑ συνέχισε στη λογική της προεξόφλησης αρνητικών εξελίξεων (από τα πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα της ελληνικής οικονομίας, την αβεβαιότητα στον χώρο των τραπεζών) με τον τραπεζικό κλάδο στην δίνη του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων με τους ξένους παίκτες να παραμένουν πωλητές.

Όλα αυτά σε μία συγκυρία που προκύπτουν οι λίγο ως πολύ γνωστές εξελίξεις στο μέτωπο ελληνικής πλευράς – τρόικας και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βασικοί δείκτες, μετοχές έχουν λάβει ξεκάθαρη κλίση προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Σημαντικές οι απώλειες για τον DAX που εχθές υποχωρούσε έως τα χαμηλά των 5.494 μονάδων ενώ ισχυρές πιέσεις δεχόταν και το ευρώ.

Για στραβό κλήμα που το…έφαγε και η τρόικα έκανε λόγο ο Θανάσης Σταυρόπουλος με τους στόχους του 2011 να αποτελούν «πολιτικό θέμα» σύμφωνα με την Έλενα Λάσκαρη.

Δίνοντας έτσι μία ευρύτερη διάσταση της εικόνας, που λογικά θα αρχίσει να αποσαφηνίζεται κάπως την επόμενη εβδομάδα. Αυτό γιατί αφ΄ ενός θα έχουμε τα πρώτα συμπεράσματα, εκτιμήσεις για τους στόχους του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων αφ΄ ετέρου θα γνωρίζουμε περισσότερα για την περίφημη έκτη δόση του δανείου.

Το, ότι ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Πέτρος Χριστοδούλου, εμφανίζονταν τελευταία συγκρατημένα αισιόδοξος πως εν τέλει θα επιτευχθούν οι στόχοι του PSI είναι μία ένδειξη.

Από την άλλη στο…ταμπλώ επιχειρείται η προεξόφληση των χειρότερων (συμπεριλαμβανόμενης της μη επίτευξης του στόχου συμμετοχής των ιδιωτών κατά 90% στο εν λόγω πρόγραμμα). Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγονται αυτές οι δύο μάλλον διαμετρικά αντίρροπες εκτιμήσεις- θέσεις.

Στα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων (Εθνική 2,84 δισ. ευρώ, Alpha- Eurobank (1,057/0,785 αντίστοιχα ) φαίνεται, πως το μεγαλύτερο μέρος των αρνητικών εξελίξεων θα πρέπει να θεωρείται «ενσωματούμενο», εκτίμηση που εάν επαληθευθεί δίνει πόντους στο ανοδικό σενάριο.

Ωστόσο βραχυπρόθεσμα…

Οι πωλητές, κυρίως ξένοι, επέμειναν για ακόμη μία εβδομάδα σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου ενώ ρευστοποιήσεις θέσεων δεν έλειψαν σε τίτλους των ΤΤ, Πειραιώς, MIG, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος με συνέπεια την υποχώρηση του ποσοστού συμμετοχής τους σε μετοχές του Ftse20.

Η σχεδόν παράλληλη επιδείνωση του κλίματος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε συνδυασμό με την συντήρηση των spreads των ελληνικών ομολόγων κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα βαραίνουν από συνεδρίαση σε συνεδρίαση τη αγορά. Επιμονή, που παραπέμπει σε προεξόφληση…χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας εντός της επόμενης διετίας.

Σε ένα τόσο ασφυκτικό περιβάλλον είναι άξιες αναφοράς οι προσπάθειες ορισμένων επιχειρηματιών, βασικών μετόχων να «κρατήσουν» τις εταιρείες τους τη στιγμή που ο τραπεζικός κλάδος λυγίζει και υπό το βάρος πωλήσεων μεμονωμένων θέσεων ασφαλιστικών ταμείων.

Οι αγοραστές παραμένουν …είδος υπό εξαφάνιση στις τράπεζες, οι ξένοι συνεχίζουν να πωλούν και αρκετοί είναι αυτοί, που φοβούνται ότι τα χειρότερα έπονται.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σημειώνουν χρηματιστηριακές πηγές, είναι θέμα χρόνου και αφορμής για να δοκιμασθούν τα ελάχιστα επίπεδα 15-18 ετών και η δημιουργία ακόμη ενός διορθωτικού κύκλου.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν, πως εάν η επιβάρυνση της κατάστασης στις ευρωπαϊκές αγορές ξεπεράσει το λεγόμενο σημείο συναγερμού (υποχώρηση του ευρώ κάτω από τα 1,42$, με διόρθωση του DAX κάτω από τις 5.345 μονάδες) τότε ορατός θα είναι ο κίνδυνος να…τιναχτούν στον αέρα ζωτικά ζητήματα, που αφορούν & ενδιαφέρουν άμεσα την Αθήνα.

Από τεχνικής πλευράς ενδεχόμενη υποχώρηση του 20άρη χαμηλότερα των 355 μονάδων, της Εθνικής κάτω από τα 2,70 ευρώ θα επέτεινε τις εσπευσμένες αναγκαστικές πωλήσεις (sell off) με ό τι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται για την βραχυπρόθεσμη τάση.


------------------ 


Ο Μάνος Χατζηδάκης και το Τμήμα Ανάλυσης της Πήγασος, σημειώνουν στο εβδομαδιαίο report: «Ούτε το deal της Alpha Bank με την Eurobank δεν μπόρεσε να αναστείλει την ισχυρή πίεση που δέχεται η αγορά από τις σταθερή ροή προσφοράς τίτλων. Ο Τραπεζικός κλάδος παρέμεινε στο επίκεντρο της μεταβλητότητας με αυξημένο εύρος ημερήσιων διακυμάνσεων που κάθε άλλο πείθουν για μια άμεση ή προσωρινή ολοκλήρωση της πτώσης.

Η αγορά μετά την ανακοίνωση της συγχώνευσης δεν έδειξε ιδιαίτερα πρόθυμη να αγοράσει άλλα σενάρια τραπεζικών προσεγγίσεων καθώς από ότι φαίνεται προτεραιότητα σε αυτές τις κινήσεις είναι η δημιουργία αξίας για το μέτοχο και η αποφυγή έμμεσης ή άμεσης απομείωσης των μετοχών που βρίσκονται σε κυκλοφορία.

Η επιφύλαξη σχετίζεται αφενός με την ικανότητα άντλησης νέων κεφαλαίων αυτή την περίοδο αφετέρου με την επικείμενη εξέταση των δανειακών χαρτοφυλακίων από την Blackrock εξέλιξη η οποία δημιουργεί νέες επενδυτικές αναστολές αναφορικά με το επαρκές μέγεθος των προβλέψεων που ήδη λαμβάνουν οι τράπεζες για τις χορηγήσεις τους.

Η ολοκλήρωση δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου απλά επιβεβαίωσε την δυσμενή εικόνα που παρουσιάζει η οικονομία στερώντας κάποιο καταλύτη σταθεροποίησης της αγοράς αφού με τις γνωστές εξαιρέσεις η κερδοφορία, ο δανεισμός και η ρευστότητα των εισηγμένων εταιριών έδειξαν μια πολύ έντονη εικόνα επιδείνωσης.

Ένα άλλο στοιχείο τέλος το οποίο τεκμαίρεται από την συμπεριφορά της αγοράς στις τελευταίες συνεδριάσεις είναι η ποιότητα των κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται αυτή την περίοδο για τα οποία ο επενδυτικός ορίζοντας περιορίζεται σε λίγες ώρες ή σε μερικές ημέρες.

Τεχνικά η αγορά μετά την βίαιη εκτόνωση της περασμένης Δευτέρας επανέφερε πρόσκαιρα το Γενικό Δείκτη πάνω από την περιοχή των 1000 μονάδων. Η γρήγορη άνοδος απαντήθηκε άμεσα με μια πολύ έντονη πτώση με τους πωλητές να κάνουν επίδειξη ισχύος μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γενικός Δείκτης απώλεσε σχεδόν το σύνολο των εντυπωσιακών κερδών της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας με μεγάλη ευκολία ενώ οι τράπεζες γύρισαν ακόμα και σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών σε σχέση με τα κλεισίματα της περασμένης Παρασκευής.

Αν και οι μεσοπρόθεσμοι ταλαντωτές παραμένουν σε υποτιμημένες περιοχές τίποτα δεν δείχνει ότι η εικόνα της αγοράς έχει αποφορτισθεί από την πτωτική δυναμική αυξάνοντας την πιθανότητα καταγραφής νεότερων χαμηλών κατά τις προσεχείς συνεδριάσεις.

Η στάση αναμονής σε ότι αφορά τις τοποθετήσεις παραμένει κύρια και βασική προτεραιότητα στην διαχειριστική μας τακτική. Παράλληλα κοντινά περιθώρια περικοπής ζημιών θα πρέπει να διέπουν κάθε βραχυπρόθεσμη κίνηση καθώς η αυξημένη μεταβλητότητα ενεργοποιεί διαρκώς συστημικές πωλήσεις επιτείνοντας την υποχώρηση των αποτιμήσεων.

Κλείνοντας αυτό το σημείωμα θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την συνεργασία και την εποικοδομητική επικοινωνία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια μέσα από διαφορετικούς φορείς και μέσα ενημέρωσης.

Το τμήμα Ανάλυσης της Πήγασος αναστέλλει από σήμερα την λειτουργία του μετά από έξι χρόνια δραστηριότητας. Σας ευχόμαστε καλή συνέχεια και καλή δύναμη».

---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 891,93 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 1,35% και ετήσιες απώλειες 36,92%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε υψηλότερα 1,95%, ο Mid 30 με κέρδη 3,04% και ο Small Cap 80 με άνοδο 4,89%.

Από τους επιμέρους κλάδους εβδομαδιαία κέρδη μεταξύ άλλων σημείωσαν: ο κλάδος της Υγείας 23,12%, οι Ασφάλειες 10,26%, η Τεχνολογία 10,26%, το Εμπόριο 9,1% και οι τράπεζες 3,02%.

Εβδομαδιαίες απώλειες για τους κλάδους: των Χημικών 7,61%, των Τροφίμων & Ποτών 4,09% και 0,67% στα Ταξίδια & Αναψυχή.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Rilken 51.56%, Υγεία 44%, Imperio 41,67%, Aττικές Εκδόσεις 40,3%, Intrakat 34,78%, Αλκο Ελλας 33,33%, Παρνασσός 31,03%, Κορδέλλου 26,32%, AS Company 21,74%, Χατζηιωάννου 20%

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Μοτοδυναμική (-35%), Eurodrip (-23%), Δρομέας (-21,05%), Eurobank (-17,92%), Ελβέ Ενδυμάτων (-17,14%), Βαρβαρέσος (-16,67%), Χαιδεμένος (-14,42%), Σάνυο Ελλάς (-14,29%), Μπουτάρης (-12,5%) και Κλ./για Ναυπάκτου (-11,63%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v