Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το χαρτί του... εκβιασμού

Ριψοκίνδυνο το… ποντάρισμα του Ευ. Βενιζέλου, στα άκρα η ΕΕ, στα όριά τους οι αγορές. Πολιτική λύση στην ελληνική εκτροπή ή ανεξέλεγκτες καταστάσεις στο ευρώ. Δοκιμάζονται οι ελάχιστες τιμές 16-18ετίας για τράπεζες, δείκτες.

Για εικόνα διάλυσης στη Σοφοκλέους γινόταν λόγος στο τελευταίο σχόλιο, με τους "Financial Times" (Kerin Hope) να αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην αυριανή δημοπρασία εντόκων γραμματίων ύψους ενός δισ. ευρώ

Με τον Γενικό Δείκτη στις 891,9, τον Ftse 20 στις 372,6 μονάδες, τις τράπεζες σε κάθετη διόρθωση, την ΕΤΕ στα 2,97 ευρώ, το σίγουρο είναι πως και αυτή η εβδομάδα θα χρειαστεί… γερό στομάχι, ισχυρά νεύρα και αντοχές.

Και είμαστε ακόμη στα πρώτα βήματα της τελικής (τελειωτικής) φάσης που οδηγεί την οικονομία και την κοινωνία σε ιστορικές εξελίξεις, ανατροπές.

Στο σχόλιο της Kerin Hope σημειώνεται ωστόσο πως "…αρκετές κρατικά ελεγχόμενες ελληνικές τράπεζες ακόμη δεν έχουν αποσαφηνίσει εάν θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) που περιλαμβάνεται στο δεύτερο πακέτο στήριξης από το ΔΝΤ και την Ε.Ε., αλλά και το γεγονός ότι "η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει πως, εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος για συμμετοχή του 90% των ιδιωτών επενδυτών, τότε το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων ενδέχεται να ακυρωθεί στο σύνολό του. Οι ιδιωτικές τράπεζες στην Ελλάδα, πάντως, έχουν ήδη αποδεχτεί haircut μεταξύ του 14% και του 21% σε ομόλογα λήξεως μέχρι το 2020 που περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα".

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως τις τελευταίες εβδομάδες επιχειρείται να προεξοφληθούν, να απορροφηθούν και στον βαθμό του εφικτού να αφομοιωθούν αρνητικά έως ακραία αρνητικά σενάρια και επιβαρύνσεις. Στα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης έχει ενσωματωθεί το μεγαλύτερο μέρος από αυτό το έως 21% που αναφέρεται (και συνεκτιμάται) συχνά.

Μέχρις εδώ καλά, όμως, γιατί από την Πέμπτη το βράδυ έχουν προστεθεί και νέες… ασκήσεις επί χάρτου, που φτάνουν πέρα και από τα άκρα. "Η Ευρώπη τινάζει το δικό της σχέδιο", σημειώνεται με πρωτοσέλιδο της σημερινής "Ελευθεροτυπίας", δημοσίευμα της "Real News" (αποδίδεται σε ιδιωτικές συνομιλίες του Γάλλου υπουργού Οικονομιών) κάνει λόγο για "…απειλή εξόδου από το ευρώ εάν δεν συμμορφωθεί η Ελλάδα".

Όλη αυτή η αβεβαιότητα, η ρευστότητα, οι αλληλοσυγκρουόμενες ενέργειες και τα τεράστια συμφέροντα αποτυπώνονται σε χρηματιστηριακούς και ειδικούς δείκτες. Κοκκίνισε λόγω της απασχόλησης η Wall, στις 5.536 έχει υποχωρήσει ο DAX με 3,36% και με την Άγκελα Μέρκελ να δοκιμάζεται σε τρεις τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις (σε διάστημα δύο εβδομάδων).

Να θεωρήσουμε πως οι αγορές, το Χ.Α. έχουν ξεκινήσει τον κύκλο διόρθωσής τους, πως οδηγούμεθα σε αυτό το… βίαιο γεγονός (όπως συχνότατα υπενθυμίζει η ομάδα ανάλυσης της eZMarket).

Αρκετά θα κριθούν και αυτήν την εβδομάδα, καθώς ο Γ.Δ. απέχει ελάχιστα από το χαμηλότατο σημείο των 866,6, ο 20άρης από τις 358,2 μονάδες, η ΕΤΕ από τα 2,72 ευρώ, η Alpha Bank από το 1,80, η Eurobank από το 1,39 (νέο ιστορικό χαμηλό), η Πειραιώς από το 0,54 ευρώ και πάει λέγοντας.

Να θεωρήσουμε πως η πλέον επώδυνη φάση της διόρθωσης (που ξεκίνησε από τα υψηλά του φθινοπώρου του 2007 και για το Χ.Α. επανασηματοδοτήθηκε από τις τοπικές κορυφές του Οκτωβρίου - Νοεμβρίου του 2009) θα πλήξει… αλύπητα ακόμη και όσους προετοιμάζονται μεθοδικά γι' αυτό το ενδεχόμενο. Βέβαια, αυτοί θα πληγούν λιγότερο (κάτι που αργά, σταδιακά… καταγράφεται και χρηματιστηριακά στο ταμπλό).

Από σημεία πολύ κοντά στα ελάχιστα 16-18ετίας ξεκινά η εβδομάδα και το… ευκολότερο στοίχημα που παίζεται σχετίζεται με την προοπτική να καταγραφούν ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα τιμών ή μια τεχνικής μορφής… ανάσα στις αγορές.

Ωστόσο, (και) από τεχνικής πλευράς η εικόνα λ.χ. του DAX ή του ευρώ μόνο εφησυχασμό δεν προκαλεί, με πολύ πιθανή την περαιτέρω διόρθωση του γερμανικού χρηματιστηρίου προς τη ζώνη των 5.150 - 5.280 μονάδων και του ενιαίου νομίσματος κάτω και από το 1,41$. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v