XA: Μαζική άμυνα εδώ και τώρα

Δεν έπιασε η… πολιτική κίνηση της Αθήνας και τώρα η κυβέρνηση το γυρίζει σε άμυνα. Στις 335 μονάδες βλέπουν οι παίκτες τον Ftse20 εάν χαθούν τα 2,72 ευρώ της Εθνικής. Επιχειρείται αντεπίθεση με τη βοήθεια των ευρωαγορών.

Δεν έπιασε η… πολιτική κίνηση της Αθήνας και τώρα η κυβέρνηση το γυρίζει σε απεγνωσμένη άμυνα. Στις 335 μονάδες βλέπουν βραχυπρόθεσμοι παίκτες τον Ftse20 εάν χαθούν τα 2,72 ευρώ για την Εθνική και δεν μετριαστούν οι πωλήσεις σε Alpha - Eurobank.

Εκτελείται το τελεσίγραφο… είναι το πρωτοσέλιδο της "Ελευθεροτυπίας", ενδεικτικό του ευρύτερου κλίματος που έχει διαμορφωθεί σε Ευρώπη και Αθήνα. Για την τελευταία ζαριά της κυβέρνησης κάνει λόγο η Έλενα Λάσκαρη, στην απαίτηση των δανειστών για μέτρα ΕΔΩ και ΤΩΡΑ αναφέρεται η Αγγελική Παπαμιλτιάδου. Εν μέσω ασταθούς, ευμετάβλητου και καθοδικού περιβάλλοντος από τη Wall μέχρι τη Φρανκφούρτη, το Παρίσι και τη Ρώμη, τη Μαδρίτη, κυρίως όμως την Αθήνα.

Με το Χ.Α. να μετρά απώλειες 39,12% για τον Γενικό Δείκτη (από την αρχή του έτους), τον Ftse20 περίπου 46%, με τον τραπεζικό κλάδο μόνιμο βαρίδι. Διόρθωση 54,05% σημειώνει η μετοχή της Εθνικής -την ίδια περίοδο-, κατά 56,84% η Alpha Bank, κατά 69,07%(!) η Eurobank, με την τελευταία να μην έχει… σταυρώσει ανοδική συνεδρίαση μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με την Alpha Bank.

Ασφυκτικός ο κλοιός και όπως όλα δείχνουν θα γίνει ασφυκτικότερος, πιεστικότερος, ώστε σε πρώτη φάση η Αθήνα να υποχρεωθεί να (ξε)πουλήσει αξίες σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές.
Στα μόλις 2,7 δισ. ευρώ η αποτίμηση του ΟΠΑΠ, στο 1,3 της ΔΕΗ, για την οποία το Βερολίνο έχει… μεγάλα σχέδια, ενώ πρέπει να πιεστούν οι χρηματιστηριακές αξίες επιχειρήσεων που θα ακολουθήσουν. Στα 118,7 εκατ. ευρώ η αποτίμηση της ΕΥΑΘ, στα 348 της ΕΥΔΑΠ, με το Παρίσι να θεωρεί «δικά του τα νερά».

Βέβαια η κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο (ο προηγούμενος ή ο νυν ή ο επόμενος, δεν έχει και τόση σημασία…) μπορεί να επιδίδονται τακτικά σε ασκήσεις λεονταρισμού και… πράξεις αντίστασης, καθίσταται όμως προφανές σε όλο και περισσότερους πως με την Ελλάδα στα… σχοινιά δεν μπορούν να πετύχουν τίποτε περισσότερο από το να υλοποιήσουν στο ακέραιο το «τελεσίγραφο» των δανειστών.

Σε αυτό το περιβάλλον γενικευμένης εκποίησης αξιών (δυστυχώς, όχι μόνο χρηματιστηριακών…), οι πωλητές εξακολουθούν να έχουν το πάνω χέρι. Στις 353,4 μονάδες σημειώθηκε χθες η ενδοσυνεδριακά νέα ελάχιστη τιμή για τον Ftse20, με την πλειονότητα των παικτών να επιμένει για συνέχεια της διόρθωσης προς τις 335 μονάδες.

Με ή χωρίς αντίδραση τεχνικής μορφής δεν τους ενδιαφέρει, καθώς το πτωτικό ποντάρισμα είναι -όπως εκτιμούν- νομοτελειακά αναπόφευκτο, διεθνώς.

Επιπλέον, η υπερθέρμανση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου δεν μπορεί να προοιωνίζεται εξελίξεις προς το θετικότερο, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση και μέχρις ότου δοκιμαστούν οι αντοχές των εμπλεκομένων από Τελ Αβίβ, Λευκωσία, Αθήνα μέχρι Άγκυρα και Δαμασκό. Είναι γνωστό πως αρκετοί ξένοι παίκτες παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς αυτήν την πλευρά της εικόνας, περιμένουν τις εξελίξεις όσο πλησιάζουμε προς το τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου (οπότε έχει προγραμματιστεί το «τρύπημα» της Noble Energy στο λεγόμενο Οικόπεδο 12/Αφροδίτη) και τις συσχετίζουν με όσα «τρέχουν» την ίδια περίοδο σε Βρυξέλλες, Βερολίνο - Παρίσι και Αθήνα.

Σε… δουλειά να βρισκόμαστε -όπως μας έλεγε χαρακτηριστικά έμπειρος παράγοντας-, υπομονή να έχουμε και τη δυνατότητα να παρακολουθούμε όσο πιο ενδελεχώς και ευρύτερα μπορούμε τις εξελίξεις. Αναμφίβολα, η πίεση των δανειστών για ΕΔΩ και ΤΩΡΑ εκποίηση δεν είναι άμοιρη του… εκβιασμού τους με την καταβολή ή όχι της έκτης δόσης. Παιχνίδι που όμως εντάσσεται σε έναν ακόμη πιο ευρύ σχεδιασμό, που προφανώς δεν περιορίζεται στην Ελλάδα.

Βραχυπρόθεσμα το κάτω όριο του εύρους διακύμανσης του Ftse20 παραμένουν οι 335 μονάδες, που τουλάχιστον όσο δεν γράφει νέο ελάχιστο η Εθνική μπορεί να διασωθεί. Με τη δυναμική που έχουν οι πωλητές κυρίως σε Eurobank και δευτερευόντως σε Alpha Bank η Εθνική δεν θα πρέπει να χάσει και τα 2,72 ευρώ. Ειδάλλως, ούτε με Coca Cola 3E ή ΟΤΕ, ΟΠΑΠ διασώζεται ο 20άρης.

Θα πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί η απόκλιση μεταξύ Γ.Δ. και Ftse20 καθώς ο πρώτος χάνει 39,12% έναντι μεγαλύτερου ποσοστού (46,34%) του δεύτερου, που αποτυπώνει ακριβώς αυτήν την προσπάθεια διαφοροποίησης μη τραπεζικών από τραπεζικές εισηγμένες, μετοχές.

Απόκλιση και τάση που θα πρέπει να συνυπολογίζουμε τουλάχιστον όσο διαρκεί η αβεβαιότητα και παραμένει σε αμφισβήτηση ο κλάδος των τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v