Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ορατότης μηδέν σε οικονομία και Χ.Α.

Συνεχίζεται η "διάλυση" των αποτιμήσεων στην ελληνική αγορά, με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει πλέον σωρευτικές απώλειες 93,66% από τα ιστορικά υψηλά του! Νέα "βουτιά" για Alpha - Eurobank.  

Μάταια η Αγορά περιμένει τον καταλύτη που θα βγάλει την οικονομία από την ψυχολογία αδιεξόδου και το Χ.Α. από την μακροχρόνια πτωτική τάση που έχει κυριολεκτικά διαλύσει τις αποτιμήσεις και κάθε διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου.

Οι ελάχιστοι καθημερινοί τζίροι δείχνουν αρκετοί στο να επιτείνουν την ταλαιπωρία των τιμών στην Σοφοκλέους και να διατηρούν τον πρώτο λόγο διαμόρφωσης τιμών και ψυχολογίας στους πωλητές.

Ενδεικτική της απογοήτευσης που επικρατεί στις τάξεις των επαγγελματιών του χώρου, η σημερινή δήλωση παλαιού παράγοντα της Αγοράς στην ερώτηση αν “βλέπει φως στο τούνελ”, η απάντηση ήταν πως “είναι το τρένο της χρεοκοπίας που έρχεται να μας πατήσει” (!)

Από εκεί και πέρα η απαισιοδοξία δείχνει να περισσεύει τοσο στις τάξεις των επενδυτών, όσο και στις τάξεις των αναλυτών (όσων έχουν απομείνει ενεργοί στην εγχώρια Αγορά), με τους τελευταίους να επισημαίνουν ότι οι φόβοι για νέα ύφεση ολοένα και εντείνονται με αποτέλεσμα οι ανά τον κόσμο επενδυτές να αυξάνουν τις “short” θέσεις αντισταθμίζοντας τον κίνδυνο.

Η ανοδική αναλαμπή της προηγούμενης εβδομάδας λόγω του πρόσφατου Τραπεζικού deal, δημιούργησε νέους εγκλωβισμούς επενδυτών ακόμα και στις 1000 μονάδες, ενώ όλο και περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς (μεταξύ αυτών και οι τελευταίοι τυχόν εναπομείναντες αισιόδοξοι) εκτιμούν ότι η Ελληνική οικονομία οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε μια κατάσταση μη αναστρέψιμη, κάτι που θα οδηγήσει το Χ.Α. σε ακόμα πιο επικίνδυνα μονοπάτια και απόλυτα αχαρτογράφητες περιοχές.

Ο μήνας που διανύουμε αποτελεί την τελευταία ευκαιρία της κυβέρνησης για να δείξει έργο, αλλιώς οι συνέπειες μιας ακόμα αδυναμίας της μπορεί να αποδειχτούν απρόβλεπτες.

Εν τω μεταξύ, είναι γεγονός ότι σήμερα το μπαράζ των αρνητικών ειδήσεων – εκτιμήσεων ήταν τουλάχιστον εντυπωσιακό, με τίποτα “γκρίζο” να μην διαφαίνεται στον επενδυτικό ορίζοντα, ενώ νέα στοιχεία δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή και η Αμερικανική οικονομία απειλούνται σοβαρά με νέα ύφεση.

*Υπό αρνητική παρακολούθηση παραμένει η πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου εν αναμονή των αποτελεσμάτων των διαβουλεύσεων ενός δεύτερου πακέτου λιτότητας στη χώρα, ανακοίνωσε η S&P.

*Στη Γερμανία η ήττα της κ. Μέρκελ στο κρατίδιο Mecklenburg-Vorpommern, συνεχίζει να ερμηνεύεται ως αποστροφή των ψηφοφόρων στην έως τώρα πολιτική της απέναντι στα προβλήματα της Ευρωζώνης.

*Στην Ιταλία παραμένει ο προβληματισμός για το εάν ο κ. Σ. Μπερλουσκόνι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει και να ψηφίσει χωρίς καθυστέρηση τα μέτρα λιτότητας που εξήγγειλε. Ταυτόχρονα, εκφράζονται φόβοι για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Χώρας.

*Στην Ελλάδα συνεχίζονται οι εκτιμήσεις των αναλυτών ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πτώχευσης.

*Και βέβαια προέκυψαν οι μηνύσεις στις οποίες προχώρησαν οι ΗΠΑ εναντίον 17 Τραπεζών, καθώς θεωρούν ότι πούλησαν επισφαλή στεγαστικά δάνεια αξίας 196 δισ. δολαρίων στη Fannie Mae και στη Freddie Mac χωρίς να αποκαλύψουν τους πραγματικούς κινδύνους, δημιουργώντας επιπλέον πιέσεις στον Τραπεζικό κλάδο.

*Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα κατανοεί την κρισιμότητα της κατάστασης και πως θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα εξέφρασε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean Claude Trichet, προειδοποιώντας ωστόσο, πως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

*Εξαιρετικά εύθραυστη χαρακτήρισε την κατάσταση σε Ελλάδα και Ιταλία η Γερμανίδα Καγκελάριος μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός της.

*Μιλώντας ενώπιον του Γερμανικού Κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2012, ο κ. Wolfgang Schaeuble διευκρίνισε πως μόνο με “πράσινο φως” από την τρόικα θα μπορέσει η Ελλάδα να πάρει την επόμενη δόση του δανείου.

*Σε "underweight" υποβάθμισε τη σύσταση για τις μετοχές παγκοσμίως η UBS, τονίζοντας τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ και την αυξανόμενη κρίση χρέους στην Ε.Ε. Η αναποφασιστικότητα αλλά και η αδυναμία των Αρχών να διαμορφώσουν ικανοποιητική πολιτική απέναντι στην Ευρωπαϊκή κρίση χρέους προβληματίζει τις Αγορές, αναφέρει ο διεθνής οίκος, σύμφωνα με το Reuters.

*Στα πλαίσια του επόμενου ελέγχου της τρόικας, περί τα μέσα Δεκεμβρίου “βλέπει” Ελληνικό Default η Royal Bank of Scotland, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα αποφευχθεί για “τακτικούς λόγους” στην παρούσα φάση. Κατά την εκτίμηση του αναλυτή της τράπεζας, Harvinder Sian, μια “χρεοκοπία” της Ελλάδας πρέπει να θεωρείται αναπόφευκτη κι ως εκ τούτου, οποιαδήποτε Ευρωπαϊκά ομόλογα, πλην των Γερμανικών, σε αυτή τη φάση θα πρέπει να εξετάζονται μόνο για κερδοσκοπικούς (και όχι για μεσο-μακροπρόθεσμα επενδυτικούς) λόγους.
 
Κατά την ίδια ανάλυση, το “credit event” της Ελλάδας, θα δημιουργήσει σφοδρή αναταραχή, καθώς ενδέχεται να πυροδοτήσει και προσδοκίες για την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ. Ωστόσο, εφόσον κάτι τέτοιο δεν συμβεί, αναμένει ότι το “κούρεμα” θα είναι της τάξεως του 50-60%, για τους κατόχους Ελληνικών ομολόγων.

Αφήνοντας το “μαύρο κρεσέντο” ειδήσεων και εκτιμήσεων, αξίζει να αναφερθεί ότι το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε σήμερα 1,3 δισ. ευρώ από έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας. To επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,8%, από 4,85% στην προηγούμενη δημοπρασία, ενώ ο δείκτης κάλυψης ανήλθε στο 3,02 από 3,06 πριν, την ίδια ώρα που Ελληνικά spreads και CDS συνεχίζουν να κινούνται “βόρεια” και μάλιστα με επιθετικές διαθέσεις.

Το spread στο Ελληνικό 10ετές ξεπέρασε τις 1890 μ.β. και στο 12ετές τις 5049 μ.β., ενώ τα CDS 5ετίας κινούνται υψηλότερα των 2550 μονάδων (!)

Και να σκεφτεί κανείς ότι τόσο τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, όσο και το Ελληνικό, ξεκίνησαν με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης για να υποχωρήσουν στην συνέχεια.

Ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. έφθασε μέχρι τις 883,67 μονάδες (+2,29%) και ο Τραπεζικός δείκτης μέχρι τις 514,05 μονάδες (+2,6%), όμως μετά τις 15.35 οι πωλητές ανέλαβαν σχετικές πρωτοβουλίες και ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη παραπέμπει σε τιμές Νοεμβρίου 1995, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 21/11/1995 (852,44 μονάδες).

Από τα ιστορικά υψηλά των 6355,04 μονάδων (17/9/1999) οι απώλειες φθάνουν στο 86,46%.
Σημαντικά χειρότερα τα πράγματα για τον Τραπεζικό δείκτη, καθώς το σημερινό κλείσιμο παραπέμπει σε τιμές Δεκεμβρίου 1992, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 10/12/1992 (490,59 μονάδες).

Από το ιστορικό υψηλό των 7758,07 μονάδων (6/11/2007) οι απώλειες φθάνουν στο 93,66%, ενώ σαν επόμενη θεωρητική στήριξη δείχνουν οι 395 μονάδες.

Στο ταμπλώ του 20αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω δείκτης απώλεσε και την τελευταία απόλυτα θεωρητική στήριξη των 358,57 μονάδων και από εδώ και χαμηλότερα οδηγείται στο … πουθενά (!)

Από τις μετοχές που τον απαρτίζουν, σήμερα με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόλις έξι και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (+1,23%), ΔΕΗ (+3,15%), ΟΤΕ (+0,49%), Τιτάν (+0,39%), Coca-Cola (+3,50% και κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο) και MPB (+3,45%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Eurobank (-9,38%), Alpha Bank (-6,29%), Ελλάκτωρα (-5,81%), ΟΠΑΠ (-3,76%), ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 883,67 (11.08) και 854,78 (15.58) μονάδων και έκλεισε στις 860,74 μονάδες με απώλειες 0,37%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 48 εκατ. από τα οποία τα 5,5 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή η τελική εικόνα με 52 ανοδικές μετοχές έναντι 85 πτωτικών και 34 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 4 έως 15,48%.

Με σημαντικές απώλειες και το ξεκίνημα στην Wall Street, με τον δείκτη Dow Jones να υποχωρεί εκ νέου χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 11000 μονάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Απόλυτα απογοητευμένος δηλώνει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ), παρά ταύτα προσπαθεί να ανιχνεύσει και να μεταφέρει στην στήλη αρκετές τεχνικές ενδείξεις:

Στην “κινούμενη άμμο” επανήλθε ο Γενικός Δείκτης καθώς το “σκοινί”, που πέταξε το deal Alpha-Eurobank αποδείχτηκε πολύ γρήγορα “σαθρό”. Έτσι η προσπάθεια διαφυγής από τον “καθοδικό λάκκο” ήταν ευκαιριακή προκαλώντας στη πορεία το ροκάνισμα του τεράστιου σε ποσοστό ανοδικού candlestick της περασμένης Δευτέρας.

Διαγραμματικά το γέμισμα του εν λόγω candlestick σε συνδυασμό με τη καταγραφή νέων χαμηλών θα ανοίξει το δρόμο για τη περαιτέρω βύθιση του Γενικού Δείκτη προς τα χαμηλά του Χειμώνα του 1995, στις 782 μονάδες, με ένα ενδιάμεσο πιθανό stop στο κάτω όριο της μεγάλης πλαγιοσταθεροποιητικής κίνησης του 1996, στις 841 μονάδες.

Αν και όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενη ανάλυση η καταγραφή στοιχείων ως προς τα επόμενα γραμμικά επίπεδα στήριξης οδηγεί σε μη ουσιώδη συμπεράσματα λόγω τις τεράστιας απόστασης μεταξύ των δύο Αγορών (της τωρινής και του 1995) παρόλα αυτά μπορεί να δώσει ένα πιθανό στίγμα κατάληξης της εν εξέλιξή μεσομακροπρόθεσμης καθοδικής κυματικής πορείας.

Σημαντική αλλαγή στην υπάρχουσα κατάσταση θα δοθεί πλέον μόνο με την ανακοίνωση ισχυρών θετικών μακροοικονομικών νέων από την πλευρά της Ελληνικής οικονομίας, κάτι, που μέχρι στιγμής δε διαφαίνεται.

Ανησυχητικά σημάδια πιθανής εκδήλωσης ενός νέου καθοδικού κύματος αναδύει ο Ιταλικός δείκτης FTSE MIB 40 με τα 4ωρα και τα 8ωρα διαγράμματα να παρουσιάζουν εμφανή πλέον την αδυναμία ανοδικής κατάκτησης του επιπέδου αντίστασης των 16000 μονάδων.

Περιοχή, όπου έχει αντισταθεί σθεναρά στις retracement ανοδικές ορμές του δείκτη στις 12 και 17 Αυγούστου μετά το έντονο “κατέβασμα”, που προκλήθηκε από τις 22 Ιουλίου όταν και ο δείκτης βρισκόταν στις 19922 μονάδες.
 
Το trigger signal της νέας καθοδικής κίνησης δόθηκε με την επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπαση του τριγωνικού σχηματισμού, που έχει διαμορφωθεί στο 4ωρο διάγραμμα, στις 14480 με 14550 μονάδες.

Αρνητικές είναι μέχρι στιγμής και οι ενδείξεις των τεχνικών δεικτών ορμής, καθώς μέρα με τη μέρα παρουσιάζουν σημαντικές καθοδικές αποκλίσεις με τις ανοδικές κινήσεις του δείκτη MIB 40, γεγονός, που ενδυναμώνει το σενάριο συνέχισης της υπάρχουσας καθοδικής τάσης.

Αναθεώρηση στο αναφερόμενο αρνητικό σενάριο θα προκληθεί με την επιτυχή διαφυγή του δείκτη από τη ζώνη, που δημιουργούν η άνω πλευρά του τριγωνικού σχηματισμού (15720 μον.) και η αντίσταση των 16000 μονάδων.

Στην ισοτιμία ευρώ / δολαρίου η προσοχή μας θα πρέπει να εστιαστεί στην καθοδική διάσπαση του μακροπρόθεσμου απλού κινητού μέσου των 222 ημερών, στο 1,4197.

Πτωτική αρπαγή του εν λόγω κινητού θα πρέπει να μας θέσει σε επενδυτική εγρήγορση όχι μόνο για το σενάριο καθοδικής προσέγγισης του 1,4050 αλλά και για το σενάριο πιθανής αστάθειας λόγω μιας εκ νέου αναζωπύρωσης της κρίσης χρέους στις Χώρες του Νότου, όπου και φαίνεται ότι παρά τις όποιες “πυροσβεστικές” προσπάθειες, που προκάλεσε η τελευταία Σύνοδο Κορυφής συνεχίζει να “σιγοκαίει”.

Από απόψεως τεχνικών δεικτών η συνεχιζόμενη αδυναμία– από τις αρχές Ιουλίου – να “αναπνεύσει” πάνω από το 1,4550 με 1,46 έχει προσθέσει “βάρος” στην ανοδική προσπάθεια της αναλογίας “φωτίζοντας” ακόμα πιο πολύ το πτωτικό σενάριο.

Η έντονη κερδοφόρος πορεία του μελλοντικού συμβολαίου του χρυσού, που ξεκίνησε από τις αρχές Ιουλίου, στα $1500 και “κατέληξε” στα τέλη Αυγούστου, στα $1915, απελευθέρωσε –ως όφειλε- τη βαλβίδα ασφαλείας του ανοδικού ατμού επιφέροντας μια γρήγορη καθοδική “εξαέρωση” $200, φτάνοντας έτσι καθοδικά έως και το απλό κινητό μέσο των 200 τετραώρων στα $1705 περίπου.

Από εκεί και έπειτα το συμβόλαιο επανήλθε σταδιακά πάνω από το όριο των $1810 και επιταχύνοντας έδωσε σήμερα νέο ιστορικό υψηλό, το οποίο αν επιβεβαιωθεί και σε κλείσιμο θα δημιουργήσει βίαιο ανοδικό “τίναγμα”, όπου όχι μόνο θα οδηγήσει τον χρυσό πάνω από το ψυχολογικό όριο των $2000 αλλά θα βάλει και ως στόχο το Fibo retracement των $2055.

Ζητούμενο πάντως για την εκδήλωση των όποιων διαθέσεων είναι η συμπεριφορά του χρυσού στις επόμενες δυο με τρεις συνεδριάσεις.

---- ΧΠΑ

Συνεδρίαση δύο όψεων, που ξεκίνησε με διαθέσεις αντίδρασης και ολοκληρώθηκε με σημαντικές πιέσεις, ενώ αξιοπρόσεκτη άνοδο παρουσίασαν οι συναλλαγές.

Περίπου αντίστοιχη πίεση στο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, με αποτέλεσμα ο πρώτος μήνας να κλείσει με οριακή υποτίμηση 0,05%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11042, τιμή εκκαθάρισης 355,92) κινήθηκαν μεταξύ 352,75 και 367,75 μονάδων. Λίγες αγορές στην αρχή της συνεδρίασης και περισσότερες πωλήσεις προς το τέλος από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE-20 κινήθηκε ανοδικά στα επίπεδα του 69% ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα διατηρήθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, στα 350 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (180 δικαιώματα αγοράς και 170 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (75700 Εθνική, 15000 ΔΕΗ, 6500 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (8356), Alpha Bank (3968), Πειραιώς (839), Eurobank (1981), ΟΤΕ (1510), Αγροτική (272), ΔΕΗ (424), Κύπρου (1597), Μυτιληναίο (873), ΟΠΑΠ (454), Ταχ. Ταμιευτήριο (330), MIG (264), ΓΕΚ (878), Ελ. Πετρέλαια (120), Ιντρακόμ (775), Τιτάνα (132), Motor Oil (146), MPB (123), Coca-Cola (104), Intralot (513).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 6/9 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Eurobank (112388 τεμ.), Τιτάνα (5993 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8433698 τεμ.), Εθνική (14157137 τεμ.), Πειραιώς (18310664 τεμ.), ΟΤΕ (5413523 τεμ.), MIG (4364413 τεμ.), MPB (5317417 τεμ.), Eurobank (18120291 τεμ.) Κύπρου (8479431 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v