Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Μια ανάσα από τον πάτο των 358 μον. ο FTSE

Εικόνα διάλυσης από Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα. Όσο περισσότερο μιλούν και νουθετούν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί τόσο καταρρέουν μετοχές και ευρώ. Kυρίαρχοι οι πωλητές σε ΧΑ και τράπεζες. Στα 1.920 δολάρια ο χρυσός.

Πανικός σε Χ.Α. και ευρωαγορές, σημείωνε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος έπειτα από ακόμη μία αποκαρδιωτική συνεδρίαση.

Με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίζει με απώλειες 3,14% στα χαμηλά των 863,9 μονάδων, με τον Ftse20 έπειτα από νέα βουτιά στις 358,6 και την απαξίωση στον τραπεζικό κλάδο (κυρίως) να μην έχει τελειωμό, θα συμφωνήσουμε κατά τα 9/10 με την προσέγγιση του φίλου συν-Παγκρατιώτη.

Επιφυλασσόμαστε, ωστόσο, για το αν με συναλλαγές 37,2 εκατ. ευρώ μπορούμε να αναφερόμαστε σε πανικό, κάτι που ακόμη -κατά την εκτίμησή μας- δεν έχουμε βιώσει σε όλη τη διάρκεια της πτώσης.

Πάντα κατά την ταπεινή εκτίμησή μας, πανικό δεν έχουμε δει ακόμη, ή τουλάχιστον όχι με τα χαρακτηριστικά που θα μας επιβεβαίωναν ένα γενικευμένο ξεπούλημα.

Επιφυλασσόμαστε, καθώς έχουμε την αίσθηση πως αυτή η φάση της αγοράς (και των ευρωαγορών) είναι μπροστά μας. Εικόνα διάλυσης στις τράπεζες σαφώς και έχουμε, έλλειψη ψυχραιμίας και διάθεση αυτοκριτικής από μεγαλοπαράγοντες και βασικούς μετόχους δεν έχουμε δει ακόμη, παρά τη μακρά περίοδο διόρθωσης του κλάδου.

Προσώρας μόνο μεμονωμένες κινήσεις αρκετών, είναι αλήθεια, επιχειρηματιών βλέπουμε, οι οποίοι προχωρούν σε αγορές μετοχών των εταιριών τους, σε κάποιες στοιχειώδεις στηρίξεις αξιοπρέπειας και δήλωσης εμπιστοσύνης προς τις εισηγμένες. Θα επιμείνουμε πως πανικό και γενικευμένο ξεπούλημα δεν έχουμε δει και για ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να προνοεί ο καθένας μας.

Ακόμη, παρακολουθούμε τις δηλώσεις και τις ατελέσφορες κινήσεις των ισχυρών, που για πάνω από δύο χρόνια το μόνο που έχουν καταφέρει επί της ουσίας είναι η ανάπτυξη εξαιρετικά φυγόκεντρων τάσεων στο εσωτερικό της Ε.Ε. Την ίδια στιγμή, η ανασφάλεια στέλνει στα ύψη την τιμή του χρυσού, στα 1.920 δολάρια η ουγκιά.

Μπορούμε να λύσουμε την κρίση, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Κομισιόν, μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θέλουν Ρομπάι - Μέρκελ, τη στιγμή που το ευρω-οικοδόμημα διαλύεται σαν… χωμάτινος πύργος της Βαβέλ και το Βερολίνο οραματίζεται την pax-germanica.

Υπάρχει δρόμος (…κατηφόρα θα λέγαμε καλύτερα) και για τα ευρωχρηματιστήρια και για το Χ.Α. και για τις αποτιμήσεις των τραπεζών. Ακόμη και εάν οι αγορές δώσουν μία τεχνικής μορφής αντίδραση -λογικό είναι αυτό-, οι μετοχές παραμένουν εγκλωβισμένες στο καθοδικό κανάλι τους.

Πρακτικά για τον Ftse20 μπορεί ορισμένοι αναλυτές - παίκτες να ποντάρουν στο ενδεχόμενο αντίδρασης από τη χαμηλότερη περιοχή των 335 - 340 μονάδων, όμως η τελική στόχευσή τους παραμένει αρκετά χαμηλότερα. Τη βραχυ-μεσοπρόθεσμη εικόνα την παρακολουθούμε συνολικότερα, ωστόσο είμαστε υποχρεωμένοι να κινούμαστε σε φάσεις το πολύ τριών συνεδριάσεων ποντάροντας -όποτε δίνονται αφορμές- στην υψηλή μεταβλητότητα συγκεκριμένων μετοχών.

Από τη στιγμή που οι DAX και CΑC 40 μας επιβεβαίωσαν την αδυναμία τους να υπερβούν τις απαραίτητες αντιστάσεις των 5.800 και 3.300 μονάδων αντίστοιχα, ήταν θέμα συγκυρίας και αφορμής για να κοιτάξουμε χαμηλότερα.

Κατ' αρχάς προς τις 5.150 - 5.280 για τον DAX (όπως επαναλαμβάναμε και χθες), ενώ τους Γάλλους από τη στιγμή που χάνουν το 3χίλιαρό τους θα πρέπει να τους ζώνουν… μαύρα φίδια. Από αυτήν την άποψη, καλό θα είναι να παρακολουθούμε παράλληλα τα spreads των 5ετών ομολόγων τους και τα ασφάλιστρα κινδύνου, καθώς προοιωνίζονται νέα εκτίναξη και νέο γύρο έντονων ανησυχιών.

Στο Χ.Α., η πλειονότητα ενδείξεων, τεχνικών παρατηρήσεων και ροών - εκροών παραμένει υπέρ των πωλητών. Όπως σημειώνει ενδεικτικά ο φίλος μετρητής (calculator-analysis.blogspot.com), με την κλίση που έχουν λάβει οι δείκτες, ανοδική αντίδραση μόνο με μαζικές αγορές μπορούμε να δούμε και ποσοστά ισχυρής ανόδου (της τάξης του 2% - 4% ή και του 8%).

Με τον χθεσινό τζίρο στα 37,2 εκατ. ευρώ, τις συναλλαγές στο μείον 10% της Alpha Bank να φτάνουν τα 3,3 εκατ. ευρώ, τα 2,5 στο μείον 9,8% της Eurobank και άλλα 9,1 εκατ. ευρώ στο μείον 5,7% της Εθνικής, θα χρειαστεί ισχυρότατο και θεαματικά θετικό "χαρτί" για να πάει σε τεχνική αντίδραση το Χ.Α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v