Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αντίδραση με κέρδη πάνω από 3%

Η έκτη διημερίδα της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο φαίνεται να αποτελεί αφορμή για βραχυπρόθεσμη "μόχλευση". Βοηθούν η προσπάθεια αντίδρασης στην Ευρώπη και το "ναι" για άμεσες αποκρατικοποιήσεις. Άνοδος 7% στις τράπεζες.

Αύριο και μεθαύριο πραγματοποιείται η έκτη παρουσίαση ελληνικών επιχειρήσεων στο Λονδίνο, που διοργανώνεται από τα Ελληνικά Χρηματιστήρια.

Στο σχετικό θέμα του euro2day.gr διαβάζουμε πως "οι αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των 160 διαχειριστών χαρτοφυλακίων από 115 εταιρίες οι οποίες προς το παρόν έχουν δηλώσει συμμετοχή στη διημερίδα της ΕΧΑΕ".

Αφορμή ικανή για ένα βραχυπρόθεσμο παιχνίδι προεξόφλησης, από τη στιγμή όπου οι δανειστές πιέζουν ασφυκτικά για την παραχώρηση οργανισμών και επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Το χρηματιστήριο ανεβαίνει πάνω από 3%, μετά και την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας που απορρίπτει την προσφυγή που  ζητούσε να κηρυχθεί αντισυνταγματική η βοήθεια της χώρας προς την Ελλάδα.

Στην ισχυρή αντίδραση του Γ.Δ. προς τις 886 μονάδες (2,9%) και του FTSE-20 στις 370 (3,6%) αποτυπώνεται μέρος αυτής της προσδοκίας, δεδομένου ότι οι αγορές θέλουν τέτοιες κινήσεις, αδιαφορώντας φυσικά για το εάν το τίμημα είναι χαμηλό και για το κατά πόσον το ελληνικό δημόσιο ζημιώνεται πουλώντας σε αυτά τα χαμηλότατα επίπεδα.

Οι αγορές θέλουν να… γίνονται δουλειές, να χρεώνονται προμήθειες και να καλλιεργείται προσδοκία για την αποκόμιση υπεραξιών.

Το ευτυχές για το Χ.Α. σε αυτήν τη συγκυρία είναι η ισχυρή αντίδραση νωρίτερα των ασιατικών αγορών και η σταδιακή επαναφορά του DAX πάνω από τις 5.300 μονάδες.

Για την Εθνική δεν χρειάστηκε να επιβεβαιωθούν καν τα 2,72 ευρώ, αφού η συνεδρίαση ξεκίνησε από τα 2,92 για να αντιδράσει έως πριν από λίγο στα 2,98 ευρώ.

Έως το 1,25 ευρώ αντέδρασε η Eurobank, έως το 1,75 η Alpha Bank, και υψηλότερες τιμές για την Πειραιώς στο 0,58 ευρώ, για την Κύπρου στο 1,21, για το Τ.Τ. στο 1,13 και για την ΜΡΒ στο 0,31 ευρώ.

Ανάλογη προσπάθεια σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ αλλά και σε Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο, ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, MIG και Τιτάν.

Όπως σημείωνε χρηματιστηριακός παράγοντας, πρόκειται για μία καθαρά τεχνικής μορφής και εξαιρετικά συγκυριακή αντίδραση, η οποία ωστόσο θα μπορούσε να φέρει σε ορίζοντα 2 - 3 συνεδριάσεων τον Γ.Δ. προς τις 920 - 935 μονάδες.

Ανάλογης έκτασης αντίδραση θα μπορούσε να φέρει τον FTSE-20 μέχρι τις 385 μονάδες.

Θα πρέπει να συνεκτιμηθούν η τεχνική εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, η διάρκεια της παρουσίασης της ΕΧΑΕ (ολοκληρώνεται την Παρασκευή) και η πιεστικότερη απαίτηση των δανειστών για ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ διάθεση μετοχικών ποσοστών φορέων του Δημοσίου σε ιδιώτες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v