Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κατοχύρωση θέσεων στις τράπεζες

Ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο μετά τα ισχυρά κέρδη που σημείωσε χθες. Έως τις 390,9 αντέδρασε ο FTSE-20. Πτώση για Εθνική (5,57%), Alpha (7,58%), Eurobank (3%). Κέρδη για 3Ε, Folli.

Σε μερική κατοχύρωση θέσεων και περιμένοντας τις άμεσες εξελίξεις προχωρούν αρκετοί παίκτες στο Χ.Α.

Αυτό δεν παρατηρείται μόνο στο ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά και στα περισσότερα της Ευρώπης, με πρώτα και καλύτερα τα ισχυρά της Φρανκφούρτης και του Παρισιού.

Από χαμηλότερα επίπεδα ξεκίνησε η συνεδρίαση για βασικούς δείκτες και μετοχές, πιέζοντας τον μεν Γ.Δ. προς τις 909,87 μονάδες, τον δε FTSE-20 έως τις 381 μονάδες.

Με τη μετοχή της Εθνικής να ξεκινά από τα 3,39 ευρώ και να διορθώνει έως τα 3,22 ευρώ, τη μετοχή της Alpha Bank να κινείται από το 1,94 έως το 1,82 ευρώ και τη Eurobank από το 1,36 έως το 1,29 ευρώ.

Από τη μέχρι τώρα εξέλιξη της βραχυπρόθεσμης τάσης, είναι εμφανής η κατοχύρωση μέρους των τελευταίων θέσεων, με τον τζίρο να προσεγγίζει τα 12,5 εκατ. ευρώ, λίγο μετά τις 11:20, και τη στιγμή όπου οι τραπεζικές μετοχές κρατούν ένα σημαντικό μέρος από τη χθεσινή ακραία απόδοσή τους.

Είναι λογικό σε ένα τέτοιο περιβάλλον να επιχειρείται να αξιοποιούνται οι όποιες αφορμές δίνονται, να κατοχυρώνεται μέρος κερδοφόρων θέσεων και να τηρείται στάση αναμονής μέχρι το επόμενο βήμα.

Σε αυτήν τη φάση της αγοράς, θα ήταν πολυτέλεια να περιμένουμε πως έπειτα από σημαντική διόρθωση οι όποιες αντιδράσεις δεν θα έχουν ακραία χαρακτηριστικά.

Όπως επίσης την τακτική του… hit and run, καθώς η μεταβλητότητα αρκετών μετοχών κρατά ενεργό το ενδοσυνεδριακό παιχνίδι.

Ανάλογη εικόνα διαμορφώνεται και για τον DAX, που νωρίτερα υποχωρούσε και πάλι κάτω από τις 5.400 μονάδες, προς τις 5.380, ενώ ο CAC συνέχιζε λίγο υψηλότερα, στις 3.085 μονάδες.

Να θυμηθούμε πως περιοχές αναστροφής της πτωτικής τάσης για τον μεν DAX θεωρούνται οι 5.800 μονάδες, για τον δε CAC οι 3.300.

Για τον FTSE-20 ανάλογο σημείο θεωρούνται οι 433 - 443 μονάδες.

Να σημειώσουμε επίσης πως υψηλότερο σημείο μέχρι τώρα για τον 20άρη έχει σημειωθεί στις 390,86 μονάδες.

Εάν στη συνέχεια της συνεδρίασης φανεί πως η χθεσινή αντίδραση δεν μπορεί να οδηγήσει πάνω από τις 400 - 405 μονάδες τον FTSE-20 (πάντα σε ορίζοντα 3 συνεδριάσεων), τότε είναι πιθανόν να ενταθούν οι ρευστοποιήσεις βραχυπρόθεσμων θέσεων.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι 381 και λίγο χαμηλότερα οι 376 μονάδες για τον FTSE-20 είναι σημεία που χρήζουν προσοχής.

Όπως επίσης τα 3,22 και τα 3,15 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής.

Αντιθέτως, καλύτερες τιμές διαμορφώνονται για τις μετοχές της Ελλάκτωρ, των ΕΛΠΕ, της Jumbo, του Τιτάνα, των Folli Follie και της Τράπεζας Κύπρου.

Από τον δε FT MID, για τις μετοχές της Eurobank Properties, της Ιntralot και της ΕΧΑΕ, ενώ λιγοστές συναλλαγές καταγράφονται για τους τίτλους της Lamda Development και της ΕΥΑΘ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v