Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ξεκίνημα με πτωτική διάθεση

Σε αντίδραση εκτόνωσης ήλπιζαν άνθρωποι της αγοράς, ώστε ο FTSE-20 να κινηθεί προς τις 433-443 μονάδες. Το χρηματιστήριο, όμως, άνοιξε με πτώση σχεδόν 2%. Κλειδιά η ΕΤΕ, οι Alpha-Eurobank και οι διεθνείς αγορές.

Για τραπεζικό "ρεσιτάλ" με άνοδο 17% έκανε λόγο ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με το Χ.Α. να συγχρονίζεται -επιτέλους- και σε ανοδικό βηματισμό με τα ξένα χρηματιστήρια.

Στις 929 ο Γ.Δ., στις 391,5 μονάδες ο Ftse 20 τη στιγμή που ο DAX αντιδρούσε κατά 4%, οριακά πάνω από τις 5.400 μονάδες, και αργότερα το βράδυ στη Wall ο μεν DJIA έπιανε τις 11.414, ο δε S&P 500 τις 1.198 μονάδες.

Στο Χ.Α. η ενεργοποίηση βραχυπρόθεσμων αγοραστών αποδόθηκε στην ύστατη -για πολλοστή όμως φορά- προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου να πείσει τους δανειστές, τις "αγορές" πως επιτέλους κινείται προς την κατεύθυνση που έχει υποδειχθεί.

Κυρίως, όμως, στην απόρριψη των προσφυγών από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας κατά της συμμετοχής στη διάσωση χωρών της ευρωζώνης. Απόφαση που πρωτίστως "παραέκαιγε" την ελληνική πλευρά, ενώ, αν κρίνουμε από την υποδοχή των γερμανικών ηλεκτρονικών ΜΜΕ, η ανακούφιση ήταν πολλαπλάσια του προβλήματος της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο, το πρόβλημα όχι μόνο υφίσταται, παραμένει αλλά και μεγεθύνεται, διογκούται, ωθώντας μάλιστα τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών σε μικρή αναθεώρηση παλαιότερων θέσεών του, πιέζοντας την Αθήνα για μεταρρυθμίσεις προκειμένου να παραμείνει εντός του ευρώ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως στη Γερμανία έχουν προχωρήσει στην εκπόνηση και Σχεδίου 2 και 3, συνεκτιμώντας πλέον όλες τις εξελίξεις, τις δυνατότητες και τις αντοχές της ελληνικής πλευράς.

Κατά την ταπεινή εκτίμησή μας, στη χθεσινή προειδοποίηση του κ. Wolfgang Scheuble θα πρέπει να δοθεί προσοχή - σημασία μεγατόνων και να μην περάσει αψήφιστα από την ελληνική πλευρά, που ακόμη παλινδρομεί στο πώς θα συγκεντρώσει 1,3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, κυρίως όμως 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Να συνεκτιμηθεί πως η προειδοποίηση του Γερμανού υπουργού γίνεται μόλις λίγες ώρες μετά την επικύρωση του "ελληνικού πακέτου" από το γαλλικό κοινοβούλιο και τη στιγμή που η Morgan Stanley εμφανίζεται επιφυλακτική για τα "ΑΑΑ" της Γαλλίας.

Πλατειάζουμε λίγο περισσότερο, καθώς η συγκυρία είναι εκρηκτική και η χθεσινή ακραία -καλοδεχούμενη- αντίδραση δεν θα πρέπει να δημιουργεί ψευδαισθήσεις.

Βραχυπρόθεσμα συνεχίζουμε το μέτρημα, ακολουθώντας τον φίλο (calculator-analysis.blogspot.com) που εκτιμά πως "με το υψηλό των 392,73 μον. ο δείκτης φτάνει τρεις μονάδες χαμηλότερα από τις 396, τιμή του πρώτου ανοδικού βήματος. Το επόμενο βρίσκεται στην περιοχή των 433 - 443 μον., ανάλογα με τη δυναμική που θα δείξει ο δείκτης. Ενδεχομένως να δούμε και ελαφρά υψηλότερες τιμές".

Αυτό στη λογική της καθαρά βραχυπρόθεσμης κίνησης με ορίζοντα το Τ+3 και ασχέτως του γεγονότος πως οι δείκτες κάλυψαν το πρώτο μέρος της απόστασης σε μόλις μία συνεδρίαση.

Συνεκτιμούμε επίσης το ότι άλλες δύο φορές οι ακραίες αντιδράσεις των δεικτών (με αφορμή τη συμφωνία της 21ης/7 και την ανακοίνωση της συμφωνίας Alpha - Eurobank) ακολουθήθηκαν από "βαθιές βουτιές", που έδωσαν χαμηλότερες τιμές (τουλάχιστον για μετοχές τις οποίες παρακολουθούμε) και τοπικά ελάχιστα που ειδικά για τον 20άρη καλύπτουν πλήρως τη ζώνη των 351 - 360 μονάδων.

Όσον αφορά στη μετοχή-"χειραγωγό" της τάσης, την ΕΤΕ, θα πρέπει να προσεχθεί πως δύο φορές σημειώθηκαν τοπικές κορυφές (η πρώτη ήταν υψηλότερη από αυτήν της προηγούμενης εβδομάδας) και ισάριθμες διόρθωσε με πολλαπλές τιμές πάνω από τα 2,70 ευρώ.

Προσώρας ακολουθούμε -όσο γίνεται- την εξέλιξη της κίνησης, κατοχυρώνουμε θέσεις σε τιμές που κρίνουμε καλές, μαζεύουμε και πάλι ρευστότητα περιμένοντας την επόμενη "βύθιση".

Το αν θα μας παρασύρει και πάλι προς τα χαμηλά των 350 για τον 20άρη και των 2,72 ευρώ για την ΕΤΕ θα το εξετάσουμε στο επόμενο "γύρισμα" της αγοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v