Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bαρομετρικό χαμηλό ξανά στη Σοφοκλέους

Οι γνωστές επιφυλάξεις - ανησυχίες επανήλθαν μετά τη χθεσινή… λιακάδα. Το ίδιο γνώριμο γκρίζο σκηνικό πιέζει προς τις 900 τον Γ.Δ., προς τις 375 τον FTSE-20 και χάνει σχεδόν το 1/3 των χθεσινών κερδών για ΕΤΕ, Alpha.

Μετά το χθεσινό διάλειμμα, στο Χ.Α. επανέρχονται τα λίγο έως πολύ γνώριμά μας νέφη.

Συνέπεια η διόρθωση του Γ.Δ. έως τα χαμηλά ημέρας των 897,5 μονάδων και του FTSE-20 έως τις 374,54 μονάδες.

Με τις τράπεζες και πάλι στο επίκεντρο ρευστοποιήσεων και πιέσεων, με την Εθνική και την Alpha Bank να χάνουν σχεδόν το 1/3 της χθεσινής ακραίας απόδοσής τους.

Οι πιέσεις στις τράπεζες και στο Χ.Α. επανέρχονται και εντείνονται, καθώς οι δηλώσεις κι εκτιμήσεις ξένων παραγόντων και οίκων παραμένουν σε βαθμό… ψύξης για τη χώρα μας.

Σε αυτήν τη συγκυρία και οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, που τα βλέπει μαύρα για τη διεθνή οικονομία, εντείνουν την επιφυλακτικότητα.

Πριν από λίγο, η μετοχή της Εθνικής υποχωρούσε 7,9%, στα 3,14 ευρώ, και της Alpha Bank 8,6%, στο 1,81 ευρώ.

Η αξία των συναλλαγών μόνο σε αυτές τις δύο τραπεζικές μετοχές κάλυπτε σχεδόν το μισό του συνολικού τζίρου, ο οποίος έφτανε τα 30 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 14:10.

Λιγότερος σήμερα ο τζίρος στη Eurobank, που υποχωρεί κατά 3,8%, ενώ κατά 4,8 διορθώνει η Πειραιώς σε αντίθεση με το Τ.Τ., το οποίο χάνει 6,5%, προς το 1,15 ευρώ.

Οι μόνες μετοχές που κρατούν συγκριτικά είναι η Ελλάκτωρ, η Κύπρου, η ΜΟΗ, η Jumbo και η Folli Follie.

Την ίδια στιγμή, η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι διαφορετική, καθώς ο DAX και ο CAC ενισχύονται έως 0,7%.

Παραμένουν, ωστόσο, αρκετά χαμηλότερα από τις κρίσιμες αντιστάσεις.

Μέσα στον γενικότερο χαμό και την αμφισβήτηση, την πληθώρα σεναρίων για… χρεοκοπία ή ακόμη και για έξοδο από το ευρώ, η Κομισιόν διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει καμία συζήτηση σε αυτό το θέμα.

Είναι, όμως, σε αντίθετο μήκος κύματος και λογική η τελευταία προειδοποίηση του κ. Wolfgang Schaeuble, ο οποίος ζητά υλοποίηση των δεσμεύσεων της Αθήνας και επίσπευση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να μη συμβεί το απευκταίο.

Γαϊτανάκι πιέσεων και συχνά διιστάμενων δηλώσεων προφανώς στο πλαίσιο μιας εντεινόμενης κι ασφυκτικότερης πίεσης προς την ελληνική πλευρά να κάνει επιτέλους κάτι.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ξεκίνησε νωρίτερα και συνεχίζεται αύριο η διήμερη εκδήλωση των Ελληνικών Χρηματιστηρίων στο Λονδίνο για τις κυριότερες εισηγμένες επιχειρήσεις.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚΤέρνα κ. Γ. Περιστέρη στο Bloomberg μοιάζουν περισσότερο να θέλουν να καθησυχάσουν τους ίδιους τους επιχειρηματίες, παρά να πείσουν πως πράγματι κάτι μπορεί να γίνει επί της ουσίας από την πλευρά της Ελλάδας.

Άλλωστε, ο πήχης για τα πιθανά οφέλη από την παρουσίαση της ΕΧΑΕ έχει τεθεί πολύ χαμηλά από τους επιχειρηματίες και αυτό ίσως αποδειχθεί υπέρ τους στη συνέχεια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v