Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναμενόμενη κατοχύρωση κερδών σε τράπεζες

Με συνεδρίαση σχετικής υποχώρησης ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, που είχε σαν κυριότερα χαρακτηριστικά την κατοχύρωση σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών στον Τραπεζικό κλάδο. Πτώση 4,5% για ΕΤΕ.

Με συνεδρίαση σχετικής υποχώρησης ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, που είχε σαν κυριότερα χαρακτηριστικά την κατοχύρωση σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών στον Τραπεζικό κλάδο, την αξιοπρόσεκτη υποχώρηση του τζίρου και την έλλειψη “βοηθειών” από τις διεθνείς Αγορές.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας άφησε διττά συμπεράσματα. Στα θετικά, το γεγονός ότι το Χ.Α. δεν επέστρεψε στις γνωστές εικόνες διάλυσης, παρά την νέα υποβάθμιση από την Moody΄s, την μάλλον αρνητική εικόνα των διεθνών Αγορών και βέβαια τις συνέπειες της λήξης του Τ+3.

Να σημειωθεί ότι όσοι “θαρραλέοι” (που κινούνται στα όρια της βραχυπρόθεσμης πίστωσης) είχαν τοποθετηθεί την Τετάρτη ποντάροντας σε θετικές εξελίξεις από την Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, ρευστοποίησαν περίπου την μισή τους θέσης στα υψηλά της Παρασκευής και την υπόλοιπη σήμερα.

Άρα το πρώτο μέλημα των αγοραστών σήμερα ήταν η απορρόφηση της υπόλοιπης προσφοράς.
Από την άλλη πλευρά η εγχώρια Αγορά όταν ξεκινάει για κινήσεις σημαντικού βεληνεκούς δίνει πάντα μια “δεύτερη ευκαιρία” κάνοντας ένα υψηλότερο πυθμένα τιμών. Όπως και να έχει η πρώτη διόρθωση ρευστοποιήσεων θα δώσει ένα καλό στίγμα για το κοντινό μέλλον αφού μια τάση χαρακτηρίζεται για την δύναμη της από τις διορθώσεις της. Ασφαλώς μικρότερο ρόλο έπαιξαν οι συνεχιζόμενες αρνητικές εκθέσεις.

Το νέο πακέτο για την Ελληνική οικονομία είναι ένα βήμα μπροστά αλλά δεν συνιστά μεγάλο άλμα στη προσπάθεια να λυθεί η κρίση χρέους, υποστηρίζει η Morgan Stanley. Σε έκθεση του, ο οίκος σημειώνει πως με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, η Ελλάδα αποκτά μεγαλύτερη ρευστότητα και “αγοράζει χρόνο” για να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα. Εκτιμά, όμως ότι δεν αντιμετωπίζεται σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα το πρόβλημα της ελληνικής φερεγγυότητας.

Ζημιά της τάξης του 30% υφίστανται οι κάτοχοι των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων ως αποτέλεσμα της πρότασης του IIF για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, υπολογίζει η Nomura. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις του IIF, η ζημιά είναι της τάξης του 21%.

Όπως εξηγεί η Nomura, αυτή η επιφυλακτικότητα των επενδυτών είναι δικαιολογημένη, αφού το ρίσκο εφαρμογής του προτεινόμενου προγράμματος είναι μεγάλο. Επιπλέον, ακόμα και εάν το πρόγραμμα υλοποιηθεί όπως προβλέπεται, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η Ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε διατηρήσιμη τροχιά. Στην πραγματικότητα, το νέο πακέτο δεν ελαφραίνει σημαντικά το χρέος που βαραίνει την Ελλάδα, επισημαίνει η Nomura.

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες, σε "CA" από "CAA1" προηγουμένως, προχώρησε η Moody's. Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το πρόγραμμα της Ε.Ε. και η προτεινόμενη ανταλλαγή ομολόγων αυξάνουν την πιθανότητα σταθεροποίησης και μείωσης του χρέους της Ελλάδας. Ωστόσο, εκτιμά πως το "πακέτο" χρηματοδότησης υποδηλώνει σημαντικές οικονομικές απώλειες για τους ιδιώτες πιστωτές.

Οι Ελληνικές Τράπεζες θα πρέπει αμέσως να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου. Υπολογίζω ότι θα χρειαστούν συνολικά 8 έως 10 δισ. ευρώ", λέει ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ κ. Στουρνάρας.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α. και στα πιθανά αρνητικά της συνεδρίασης, ένα εξ αυτών είναι ότι ο Δείκτης έκλεισε κοντά στα χαμηλά ημέρας και δεύτερο ότι δεν σημειώθηκε σημαντική μετατόπιση κεφαλαίων από τις Τράπεζες που κατοχυρώθηκαν κέρδη σε άλλους κλάδους του Χ.Α.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σημειώθηκαν αρκετοί ημερήσιοι πρωταγωνιστές εκτός 20αρη, όμως με τα κέρδη που βγήκαν στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις και με δεδομένη την εξαθλίωση των τιμών στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αυτοί θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότεροι, συνδυάζοντας και πειστικότερες συναλλαγές.

Παρά ταύτα αρκετές μετοχές και σήμερα διεκδίκησαν το κάτι παραπάνω και μεταξύ αυτών και οι Fourlis, Mermeren, Μέτκα, Βωβός, Αγροτική, Αττικής, Ελ. Καλώδια (κοντά σε υψηλά 52 εβδομάδων), Σελόντα, Νηρέας, Ιντρακάτ, Σωλ. Κορίνθου κ.λ.π.

Οι τίτλοι του 20αρη απέσπασαν το 90,5% του τζίρου, ενώ Εθνική και Coca-Cola το 47% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Σε αντιστρόφως ανάλογη πορεία τα Ελληνικά spreads και CDS, με τα πρώτα να κινούνται εκ νέου ελαφρώς ανοδικά, ενώ στα δεύτερα συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση των τιμών έστω και με ηπιότερους ρυθμούς.

Απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ επέστρεψαν οι πιέσεις σε Ιταλία και Ισπανία και αυτό κάτι μπορεί να σημαίνει.

Σχολιάζοντας την εικόνα των διεθνών Αγορών ο Αντώνης Τσομπόπουλος, Υπεύθυνος ξένων Αγορών της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, μεταξύ άλλων αναφέρει: “Οι Αγορές παραμένουν εξαρτημένες από τις εξελίξεις στα προβλήματα χρέους των ανεπτυγμένων Χωρών. Αυτή την εβδομάδα το ενδιαφέρον στρέφεται στις ΗΠΑ και στο κατά πόσο είναι πιθανό να οδηγηθούν σε προσωρινή χρεοκοπία αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους.

Ήδη το Σαββατοκύριακο είχαμε την υπέρβαση του ορίου και σε συνδυασμό με την νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από την Moody’s (Ca από Caa1), αποτελούν τις αφορμές για τις πιέσεις που παρατηρούνται στα διεθνή Χρηματιστήρια. Ο DAX έχει σημαντική στήριξη στις 7280 μονάδες όπου και περιμένουμε να εμφανιστεί αγοραστικό ενδιαφέρον.

Ο χρυσός ευνοείται από αυτή τη διαταραχή, καταγράφοντας νέα υψηλά. Στόχος παραμένει βραχυπρόθεσμα το επίπεδο των $1644.

Τα Γερμανικά ομόλογα (10ετίες) υποχώρησαν την Παρασκευή μέχρι τη απόδοση στόχο που είχαμε θέσει (2,90%). Επανερχόμαστε σε “ουδέτερη” αξιολόγηση και θα ήμασταν ξανά πωλητές σε περίπτωση που η απόδοσή τους προσεγγίσει εκ νέου επίπεδα χαμηλότερα του 2,70%”.

Εν τω μεταξύ με αξιοπρόσεκτες απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, καθώς τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία το Σαββατοκύριακο για το ζήτημα του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού και της μείωσης του ελλείμματος των ΗΠΑ και αντ' αυτού συνέχιζαν να προωθούν ανταγωνιστικά νομοσχέδια, κλιμακώνοντας την ένταση και αυξάνοντας τις πιθανότητες η Ουάσινγκτον να κηρύξει στάση πληρωμών.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και ο ισχυρός άνδρας της Αγοράς ομολόγων, ο Mohammed El-Erian, διευθύνων σύμβουλος της Pacific Investment Management Company, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στις ΗΠΑ “εξαιρετικά ευάλωτη”. Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα The Huffington Post, ο El-Erian τόνισε πως είναι “ακόμα πολύ πιθανό” οι ΗΠΑ να αποφύγουν τη χρεοκοπία.

Ωστόσο, η εμπειρία αυτή θα προκαλέσει “πραγματική και μακράς διάρκειας” ζημιά στην Αμερικανική φήμη. “Με το να δείχνουμε σε όλο τον κόσμο από τι πάσχουν οι ΗΠΑ και με τους πολιτικούς θεατρινισμούς αυτούς του Σαββατοκύριακου, θα πρέπει όλοι να ανησυχούμε ακόμη περισσότερο για την μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη” καταλήγει ο El Erian.

Γυρίζοντας εκ νέου στο Χ.Α. και στην τεχνική του εικόνα, η όποια διόρθωση των τιμών, δεν θα πρέπει να φέρει κλείσιμο για την Εθνική χαμηλότερα των 4,90 ευρώ, για τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα των 1250 – 1240 μονάδων και για τον FTSE χαμηλότερα των 550 – 545 μονάδων.

Σαφώς περισσότεροι οι “κόκκινοι” τίτλοι στο ταμπλό του 20αρη, όπου με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι Motor Oil (+0,25%), Μυτιληναίος (+1,01%), ΟΠΑΠ (+1,10%), ΟΤΕ (+1,71%) και Ταχ.. Ταμιευτήριο (+1,45%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Alpha Bank (-6,11% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 4% και επίσης κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας ακολούθησαν οι Εθνική και Κύπρου.

Απώλειες μεγαλύτερες τω ν τριών ποσοστιαίων μονάδων για Ελλάκτωρα και MIG, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 26 μονάδων με χαμηλό ημέρας τις 1267,64 (10.45) και υψηλό τις 1293,16 μονάδες (12.25) και μετά τις 13.04 μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, για να κλείσει τελικά στις 1269,04 με απώλειες 1,33%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 106 εκατ. από τα οποία τα 4,8 αφορούσαν “πακέτα”.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 89 ανοδικές μετοχές έναντι 66 πτωτικών και 32 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 5 έως 19,83%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το πρώτο βήμα έγινε στις Βρυξέλλες και πλέον τον λόγο τον έχει η Ελλάδα η οποία θα πρέπει να κάνει πράξη όσα δεσμεύθηκε με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προχώρησε στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, επισημαίνει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος.

Θα πρέπει η Κυβέρνηση να δείξει αποφασιστικότητα στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και των αποκρατικοποιήσεων και να μην υποκύψει υπό το βάρος του πολιτικού κόστους, αφού από το φθινόπωρο θα αρχίσουν και πάλι τα τεστ εν' όψει της καταβολής της 6ης δόσης.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ, αν εφαρμοστούν αυτά που έχουν συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές, η τάση στο Χ.Α. θα μετατραπεί σε πλαγιοανοδική, με μικρά διαλείμματα διορθώσεων και στόχο σημαντικά υψηλότερες μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.

Η ανάπτυξη της οικονομίας θα στηρίξει την ανοδική τάση στο Χ.Α., τονίσει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Ως φυσιολογική αντίδραση μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την ανοδική αντίδραση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο πλαίσιο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής για την επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας. Τα βασικά θετικά σημεία που ξεχωρίζουν είναι η διασφάλιση της παροχής ρευστότητας στις Τράπεζες (η ΕΚΤ μετακινήθηκε από τη θέση της δεχόμενη ομόλογα που θα έχουν την εγγύηση του EFSF ακόμα και αν η αξιολόγηση περιλαμβάνει κάποιου είδους “default”), η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων και η μείωση του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων, το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 3,5%.

Επίσης πρέπει να αναγνωρισθεί και η πολιτική βούληση των Ευρωπαίων να δοθεί μια λύση έστω και την τελευταία στιγμή. Στα αρνητικά ωστόσο μπορεί να αναφέρει κανείς ότι οι Ευρωπαίοι, για μια ακόμα φορά, δεν παρείχαν μια συνολική λύση στην κρίση χρέους που ταλανίζει την Ευρωζώνη του τελευταίους 15 μήνες περίπου (ανέφεραν βέβαια ότι Πορτογαλία και Ιρλανδία θα μπορούν να εξυπηρετηθούν όπως και η Ελλάδα από το EFSF χωρίς ωστόσο να υπάρχει η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών) δηλώνοντας μάλιστα ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι μοναδική.

Το ενδιαφέρον πλέον φαίνεται να μεταστρέφεται, αναφορικά με τα τεκταινόμενα της Ευρωζώνης, στη στάση που θα τηρήσουν οι οίκοι αξιολόγησης και γενικότερα οι Αγορές έναντι των υπολοίπων Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου και ιδιαίτερα των Ισπανίας και Ιταλίας.

Επίσης μένει να αξιολογηθεί και ποιο θα είναι το συνολικό κόστος για τους ιδιώτες επενδυτές και δη για τις Τράπεζες προκειμένου να μπορέσουν αφενός να διατηρήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια και αφετέρου να μπορέσουν να έχουν ενεργό ρόλο στις επικείμενες εξελίξεις του κλάδου.

Το παράδειγμα της Alpha Bank για κεφαλαιακή ενίσχυση έως και €2,5 δισ. είναι τουλάχιστον χαρακτηριστικό σε σχέση με τα παραπάνω, τη στιγμή μάλιστα που οι Τράπεζες θα έχουν καταλυτικό ρόλο στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Προκειμένου να βελτιωθεί περαιτέρω το κλίμα στην εγχώρια Αγορά θα πρέπει τα μακροοικονομικά στοιχεία να εμφανίσουν βελτίωση, όχι μόνο όμως στο σκέλος των φορολογικών εσόδων και των εισπράξεων γενικότερα, αλλά και στο σκέλος της ανάπτυξης. Με την κρίση χρέους στην Ευρώπη να εμφανίζει ύφεση, το ενδιαφέρον μεταστρέφεται την τρέχουσα εβδομάδα στις εξελίξεις στις ΗΠΑ, καθώς ακόμα δεν έχει υπάρξει συμφωνία για αύξηση του ορίου χρέους των €14,3 δισ.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec, δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη στο Χ.Α. η οποία μπορεί να τον φέρει μέχρι την ζώνη 1459 – 1490, αν υποστηριχθεί και από την ανάλογη ειδησεογραφία.

Το ανοδικό “ηλεκτροσόκ”, που είχαμε επιζητήσει στην περασμένη ανάλυση ήρθε στις τελευταίες δύο μέρες της προηγούμενης εβδομάδας φέρνοντας τα πάνω κάτω στις πολύ βραχυχρόνιες ενδείξεις των γραμμικών chart μετατρέποντας έτσι το φόντο σε έντονο ανοδικό, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Με πρωτεργάτες τους Τραπεζικούς τίτλους η Ελληνική Αγορά ξεκόλλησε από την “άμμο του βυθού” αναπτερώνοντας μερικώς την επενδυτική ψυχολογία. Ζητούμενο για την εβδομάδα, που ξεκίνησε είναι η ανοδική διαπέραση των ισχυρών περιοχών αντίστασης των 580 με 610 μονάδων και των 1300 με 1350 μονάδων για το FTSE 20 και το Γενικό Δείκτη αντίστοιχα.

Διαπέραση η οποία εάν επιτευχθεί με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάπτυξης ενός μεσοπρόθεσμου έντονου ανοδικού στροφέα, όπου μπορεί να οδηγήσει τους δείκτες FTSE 20 και Γενικό Δείκτη στα επίπεδα Vwap του περασμένου Απριλίου δηλ. στις 675 και 1450 μονάδες αντίστοιχα.

‘Εντονο γύρισμα των ωριαίων διαγραμμάτων σε “long” κατάσταση επέβαλε η τελευταία συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδος προκαλώντας όμως ανοδική “θέρμανση” και σε αρκετά ημερήσια. Χαρακτηριστικά είναι τα charts: της Εθνικής Τράπεζας όπου έδωσε αγοραστικό signal στα 5,22 ευρώ, ο Μυτηλιναίος με signal στα 4,8 ευρώ ενώ μεταστροφή από “short” σε “long” ετοιμάζονται να δώσουν οι διαγραμματικοί δείκτες στον FTSE 20, την Alpha και τη Κύπρου με σημεία αλλαγής τάσης στις 568 μονάδες, στα 3,6 ευρώ και στα 2 ευρώ αντίστοιχα.

Όλα τα ωριαία διαγράμματα των διεθνών δεικτών έχουν δώσει “long” αλλά προσοχή η ένδειξη είναι πολύ “fragile”, καθώς η ασυμφωνία γύρω από το αμερικανικό χρέος είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει νέες χρηματιστηριακές αναταραχές με υψηλή μεταβλητότητα έως τη καταληκτική ημερομηνία της 2ας Αυγούστου.

Μέσα σε αυτό το διαμορφωθέν περιβάλλον ο χρυσός θα γνωρίσει νέες ανοδικές “συγκινήσεις”.

Ζητούμενο πλέον για την εδραίωση ενός κλίματος σταθερότητας στο Χ.Α. αποτελεί η εκτέλεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος καθώς και η βελτίωση της εικόνας του ελλείμματος το οποίο κινείται εκτός στόχων από την αρχή του έτους, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η θετική ροή νέων εκτιμάται ότι θα έχει συνέχεια και παρά την υποβάθμιση από την Moody’s η αλλαγή της ψυχολογίας που έχει συντελεσθεί είναι τέτοια που μπορεί να αυτονομήσει θετικά την εγχώρια Αγορά απέναντι σε ένα διορθωτικό ή αδιάφορο διεθνές κλίμα.

Τεχνικά η Αγορά βρίσκεται σε μεσοπρόθεσμο ανοδικό σήμα με στόχο την περιοχή των 1.400 μονάδων. Ωστόσο επειδή τα βραχυπρόθεσμα κέρδη σε πληθώρα τίτλων κινούνται σε διψήφια ποσοστά αναμένεται αύξηση της προσφοράς και τζίρους πάνω από 100 εκ. ευρώ.

Με την ένταση της διόρθωσης να αυξάνεται όσο βαδίζαμε προς την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Γενικός δείκτης υποχώρησε σε επίπεδα ώστε να διακρατήσει οριακά την ανοδική δυναμική του, απορροφώντας μέχρι τότε με σχετική ευκολία την αναμενόμενη πίεση που άσκησε στους Τραπεζικούς τίτλους η καταγραφή ιδιαίτερα σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών. Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης προχώρησε σε μία αναμενόμενη διόρθωση υποχωρώντας μόνο μέχρι το σημείο μέγιστης πιθανοφάνειας (pinot point: 1265 μονάδες), κίνηση η οποία διατηρεί το ανοδικό momentum της Ελληνικής Αγοράς σε πλήρη ισχύ.

Ως εκ τούτου, επιλέγουμε διαχειριστικά να παραμείνουμε τοποθετημένοι σε αρκετά μεγάλο ποσοστό του χαρτοφυλακίου μας, έχοντας πάντως μειώσει σημαντικά τις μοχλευμένες θέσεις μας και επανεξετάζοντας την άποψή μας στο επίπεδο της επόμενης ισχυρής αντίστασης (ζώνη 1.380 – 1.400 μονάδων), εκτιμά ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση σχετικής υποχώρησης που συνδυάστηκε με σαφώς χαμηλότερες συναλλαγές.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με σχετικά καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη έκλεισαν με υπερτίμηση 0,20%.

Λίγες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5858, τιμή εκκαθάρισης 566,55) κινήθηκαν μεταξύ 564,25 και 579 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (5000 Alpha Bank, 5500 Motor Oil), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (8287), Alpha Bank (2838), Πειραιώς (5977), Eurobank (2931), ΟΤΕ (930), Κύπρου (420), Ταχ. Ταμιευτήριο (569), ΔΕΗ (308), MPB (209), Αγροτική (6103), Μυτιληναίος (633), ΓΕΚ (300), Motor Oil (117), MIG (768), Ελλάκτωρα (570), Τιτάνα (478), ΕΧΑΕ (159), ΟΠΑΠ (149), Intralot (242), Μέτκα (370).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 25/6 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Coca-Cola (5000 τεμ.), Εθνική (301210 τεμ.), Eurobank (101914 τεμ.), MIG (20000 τεμ.), Ελλάκτωρα (16939 τεμ.), Πειραιώς (108006 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (80000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (230000 τεμ.).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (9415434 τεμ.), Eurobank (19305434 τεμ.), Εθνική (13606001 τεμ.), Κύπρου (6173931 τεμ.), Πειραιώς (20946447 τεμ.), MPB (5368687 τεμ.), MIG (4309913 τεμ.), ΟΤΕ (6447093 τεμ.).
Ας σημειωθούν τα 200 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 6,00 ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η διαχειρίστρια εταιρεία MARSHALL WACE LLP γνωστοποιεί ότι την 22/07/2011 κατείχε καθαρή ανοικτή θέση μεγαλύτερη του 0,10% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΑΕ: Επενδυτής: Marshall Wace LLP. Εκδότης: Εθνική Τράπεζα Α.Ε. Αριθμός μετοχών (22/07/2011): -1.562.060. % ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου (22/07/2011): - 0,163%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v