Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελαφρύ προβάδισμα στους πωλητές

Στο όριο του αναμενόμενου οι μέχρι τώρα ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές με αφορμή τη Moody's. Στην περιοχή των 1.280 ο ΓΔ, των 570 ο FT20, πάνω από τα 5,20€  η ΕΤΕ. Προβληματίζουν οι εξελίξεις στις ΗΠΑ.

Επανέρχονται οι πωλητές και όπως συμβαίνει συχνά οι κινήσεις των παικτών εντείνονται μετά τις 13-13.30, αυτή τη φορά με περισσότερες ρευστοποιήσεις κυρίως σε τραπεζικές μετοχές.

Ο κλάδος, που απέφερε τις μεγαλύτερες βραχυπρόθεσμες αποδόσεις είναι λογικό να δέχεται το μεγαλύτερο μέρος των κατοχυρούμενων θέσεων. Οριακά χαμηλότερα των 1.280 μονάδων ο Γενικός Δείκτης αλλά με ελάχιστο- μέχρι τώρα- ημέρας στις 1.267,6 μονάδες.

Ανάλογα για τον FTSE 20 οι απώλειες φθάνουν έως το 0,3-0,4% (στις 13.55΄), όπως επίσης για τον τραπεζικό δείκτη με την Εθνική να διορθώνει προς τα 5,26-5,28 ευρώ.

Ωστόσο πρόκειται, όπως φαίνεται από τα σχετικά διαγράμματα για μία απόλυτα τεχνική και εξίσου φυσιολογική κίνηση των βασικών δεικτών, μετοχών μετά την τελευταία έντονα ανοδική αντίδραση.

Προσώρας δεν έχει χρειαστεί δεύτερη επιβεβαίωση των πρώτων, νέων, στηρίξεων ούτε για τον ΓΔ ούτε για τον 20παρη αν και οι περιοχές που θα πρέπει να προσεχθούν έχουν διαμορφωθεί σχετικά χαμηλότερα.

Πρακτικά για τον FTSE 20 η μέχρι τώρα ελάχιστη τιμή ημέρας έχει σημειωθεί στις 564 μονάδες ενώ η πρώτη στήριξη είναι περίπου 1,2% με 1,5% χαμηλότερα.

Από τη μέχρι τώρα σχέση συναλλαγών (εισροών- εκροών) φαίνεται, πως ένα μικρό μόνο μέρος των βραχυπρόθεσμων θέσεων που ελήφθησαν και υπεραπέδωσαν τις προηγούμενες ημέρες έχει ρευστοποιηθεί.

Προφανώς με σημαντικό περιθώριο κέρδους. Παρακολουθώντας το διάγραμμα του τραπεζικού δείκτη αλλά και των ΕΤΕ, Alpha Bank και Eurobank βλέπουμε, πως το δεύτερο χαμηλό ήταν σχετικά πάνω από το πρώτο (το αρχικό ελάχιστο) κάτι που πρακτικά ενισχύει το ενδεχόμενο της επιβεβαίωσης των βραχυπρόθεσμων περιοχών στήριξης.

Όμως ακόμη και εάν οι πωλήσεις συνεχιστούν (μέχρι τα όρια των 550 μονάδων για τον 20άρη) η τάση που έχει διαμορφωθεί από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας παραμένει ενεργή.

Βλέπουμε επίσης, πως σε μία φάση που οι πωλητές υπερισχύουν στις τράπεζες ενισχύονται μετοχές όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ αλλά και Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Motor Oil λειτουργώντας δηλαδή αντίρροπα για τον FTSE 20.

Οι συναλλαγές κυμαίνονται στα 78 εκατ. ευρώ (σ.σ. περί τα 48-50 εκατ. ευρώ είχαν αλλάξει χέρια μέχρι τις 11.30) που σημαίνει, πως η μέχρι τώρα προσφορά και φυσιολογική είναι και ελεγχόμενη.

Υπολογίζεται, πως η σχέση των πωλήσεων που έχουν γίνει από την αρχή της συνεδρίασης μέχρι τις 14.10 έναντι των αγορών στην διάρκεια της ανοδικής αντίδρασης παραμένει σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Μέτριο, φυσιολογικό και χωρίς να γεννά ανησυχίες.

Αλλωστε η διάθεση και οι τάσεις αναμονής είναι εμφανείς και στις περισσότερες ευρωαγορές καθώς οι απώλειες για τους DAX, CAC-40 δεν ξεπερνούν το 0,3-0,5%. Στις αγορές ομολόγων αποτυπώνεται ο προβληματισμός για το εάν η λύση που δόθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας είναι αρκετή για να αποτρέψει τη μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες

Προφανώς στην Ευρώπη το ενδιαφέρον (και τα πονταρίσματα) έχουν μεταφερθεί στην άλλη… πλευρά του Ατλαντικού με τις εξελίξεις στην αμερικανική οικονομία να αποτελούν καλή αφορμή για την επόμενη κίνηση.

Το εάν θα είναι προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός νέου ανοδικού κύκλου ή την αντίθετη, μίας γερής διόρθωσης προφανώς θα εξαρτηθεί από την έκβαση της υπόθεσης.

Προσώρας η ελληνική αγορά, το ΧΑ μένουν σε σχετικά ασφαλέστερο χώρο εκτίμηση που ενισχύεται και από την αντίδραση μετά την υποβάθμιση της Moody’s. Στην κυριολεξία «χλιαρά πράγματα» σε αντίθεση με άλλες φορές, που θα περιμέναμε τα χειρότερα. Αντιθέτως ούτε τα spreads επηρεάστηκαν ιδιαίτερα, ούτε οι τραπεζικές μετοχές, ούτε η διάθεση των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Εκτιμούμε, πως η επιβεβαίωση των τεχνικών περιοχών θα συμβάλλει στην ισχυροποίηση της τάσης, θα ελκύσει περισσότερα κεφάλαια απαραίτητα για τον επόμενο κύκλο της αγοράς. Και προσώρας φαίνεται, πως παρακολουθούμε αυτή την εξέλιξη…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v