Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από τις 1.200 με τραπεζική αρωγή

Με κίνηση πάνω από τις 1.200 μονάδες αντιδρά η Σοφοκλέους στις πρώτες πληροφορίες που διαρρέουν από τις Βρυξέλλες. Κέρδη για Εθνική, Εurobank, MPB. Υποχωρούν σταθερά τα spreads. Ενισχύεται πάνω από το 1,43 το ευρώ.

Από τη επιβεβαίωση της στήλης η οποία στο μεν προσυνεδριακό σχόλιο παρουσίασε σαν επικρατέστερο σενάριο τη μεταβλητότητα και τις εναλλαγές προσήμων, προειδοποιώντας ότι η ημερήσια τάση θα διαμορφώνεται από τις εκτιμήσεις – διαρροές που θα έρχονται από τις Βρυξέλλες, αλλά και από το αμέσως επόμενο σχόλιο, όπου εντόπισε ότι στον αρχικό ενθουσιασμό που σημειώθηκε αρκετά χαρτοφυλάκια ρευστοποιούσαν ευχάριστα θέσεις.

Απόλυτα ενδεικτικό της νευρικότητας – μεταβλητότητας που επικρατεί στο ΧΑ είναι το γεγονός ότι ενώ ο Γ.Δ. στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης αναρριχήθηκε μέχρι τις 1.205,75 μονάδες, λίγο μετά τις 12:25 είχε χάσει όλα τα αρχικά κέρδη και είχε γυρίσει σε οριακά αρνητικό πρόσημο και στις 1.183,05 μονάδες για να αντιδράσει εκ νέου αργότερα.

Έτσι, λίγο πριν συμπληρωθούν 4 ώρες συνεδρίασης, βρίσκεται στις 1.193,23 μονάδες, με κέρδη 0,75% ενώ ο τζίρος προσεγγίζει τα 61 εκατ. από τα οποία όμως τα 8 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα 430.000 τεμαχίων της Coca Cola, σε τμές από 18,65-18,70 ευρώ.

Σε θετικό πρόσημο γύρισαν και οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Επέστρεψε ανοδικά το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, υψηλότερα του 1,42 όσον αφορά την ισοτιμία με το δολαρίο, ενώ για μικρά κέρδη στο ξεκίνημα προϊδεάζουν και τα futures στη Wall Street.

Από κει και πέρα και εκτός 20άρη η εικόνα παραμένει απόλυτα επιφυλακτική, ενώ στο ταμπλό του 20άρη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται αρκετές μετοχές με αρνητικό πρόσημο όπως Βιοχάλκο, Coca Cola, Motor Oil, FF Group, Τιτάνας.

Ακόμη μία συνεδρίαση απωλειών και για τον ΟΤΕ.

Με τις μέχρι στιγμής απώλειες να προσεγγίζουν το 1,5%, αλλά με σχετικά λίγες συναλλαγές που μόλις και μετά βίας, ξεπερνούν τις 200.000 τεμάχια.

Αντίθετα, το σύνολο των δεικτοβαρών τραπεζικών τίτλων κινείται με θετικό πρόσημο, έχοντας διακινήσει πολλά κομμάτια (για τα δεδομένα της εποχής) και όπου ξεχωρίζει η Εθνική με κέρδη μεγαλύτερα του 4% ακολουθούμενη από την ΜΡΒ.

Ενώ με μικρότερα κέρδη κινούνται Alpha Bank, Eurobank, Κύπρου, Πειραιώς και ΤΤ.

Με δεδομένη την εικόνα μεταβλητότητας που επικρατεί κάθε πρόβλεψη για το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης θεωρείται απόλυτα επισφαλής.

Αντίθετα, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι τα «στοιχήματα» μεταξύ αγοραστών – πωλητών θα συνεχιστούν μέχρι τέλους, ενώ ανάλογα των εκτιμώμενων εξελίξεων, θα αντιδράσει και η αγορά Παραγώγων, η οποία μέχρι στιγμής κινείται με μάλλον ήπιους τόνους, αφού τα Συμβόλαια του 20άρη μόλις και μετά βίας ξεπερνούν τις 4.800 τεμάχια.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v