Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: "Βουβή" πτώση με τη ΔΕΗ σε ιστορικό χαμηλό

Συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα η σημερινή στο ΧΑ με συχνές εναλλαγές προσήμων εν αναμονή και των εξελίξεων. Πολύ χαμηλός ο τζίρος. Κέρδη για ΕΤΕ. Πτώση για ΔΕΗ (-1,69%), 3Ε, Εurobank.

Συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα και “βουβής” υποχώρησης εν αναμονή εξελίξεων, θύμιζε η γενικότερη εικόνα στο ταμπλό της Σοφοκλέους με τον τζίρο να παραμένει στους “διαδρόμους της απελπισίας” (ο χαμηλότερος των τελευταίων 60 συενδριάσεων) και τους λίγους αγοραστές να δείχνουν τουλάχιστον επιφυλακτικοί.

Μάλιστα τις εναλλαγές προσήμων για τον Γενικό Δείκτη, μετά τις 15.50 τις διαδέχθηκε το μονότονο “κόκκινο”, καθώς ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σταθερά με αρνητικό πρόσημο, κλείνοντας τελικά κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Η επιφυλακτικότητα αργά αλλά σταθερά “διάβρωσε” τα αρχικά κέρδη των Εθνικής, Κύπρου και Alpha Bank, αντίθετα μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν Τιτάνας και Coca-Cola, ενώ ο τίτλος της ΔΕΗ δεν παρέλειψε να προβληματίσει εκ νέου συμπληρώνοντας τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, απειλώντας άμεσα την ύστατη, θεωρητικά, στήριξη των 8,70 ευρώ και ισοφαρίζοντας το ιστορικό χαμηλό σε κλείσιμο των 8,75 ευρώ που έχει σημειωθεί στην συνεδρίαση της 13/7/2011 (!)

Πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά (σε κλείσιμο) και η μετοχή του Ταχ. Ταμιευτηρίου, που έχει μία τελευταία θεωρητική στήριξη στα 2,18 ευρώ πριν εισέλθει σε απόλυτα “αχαρτογράφητες” περιοχές.

Και ενώ ο Δείκτης στις 16.47 βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας και με σαφές αρνητικό πρόσημο, ενεργοποιήθηκαν “πυροσβεστικές” αγορές σε Εθνική, Κύπρου και ΟΠΑΠ για την άμβλυνση των αρνητικών εντυπώσεων και ίσως για μην δοθεί η εντύπωση ότι το Χ.Α. προεξοφλεί αρνητικές εξελίξεις εν όψει της Συνόδου Κορυφής.

Η Σύνοδος Κορυφής της 21ης Ιουλίου είναι ζωτικής σημασίας για την τύχη της Χώρας και της Αγοράς, σύμφωνα με το σύνολο των αναλυτών. Αν η λύση είναι βιώσιμη συνολική και αποτελεσματική και οι Αγορές πειστούν, το σκηνικό σε ομόλογα και μετοχές θα αλλάξει άρδην και επί το θετικότερον.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν η λύση δεν κριθεί βιώσιμη και δεν ικανοποιήσει τις Αγορές τότε θεωρείται βέβαιο ότι η αρνητική αντίδραση θα είναι άμεση και δεν αποκλείεται οι υπόλοιπες Αγορές του Ευρωπαϊκού Νότου να αισθανθούν πιεστικότερες τις συνέπειες από ότι η Σοφοκλέους που έχει κατά κάποιο τρόπο “αναισθητοποιηθεί” από το μακροχρόνιο “ξύλο”.

Δυστυχώς μετά από ένα χρόνο και πλέον Μνημόνιο και ένα περίπου μήνα Μεσοπρόθεσμο, η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι εκεί από όπου ξεκίνησε. Δηλαδή στο μηδέν, με τους Κυβερνητικούς παράγοντες να αναπαραγάγουν εκ νέου την απειλή πως το Δημόσιο θα “κατεβάσει τα ρολά” (επισήμως, γιατί εδώ και πολύ καιρό το Ελληνικό Δημόσιο έχει προχωρήσει σε ανεπίσημη στάση πληρωμών).

Μάταια περικόπηκαν (όπου περικόπηκαν και δεν αναπληρώθηκαν με “παραμυθιαστές” υπερωρίες) μισθοί και συντάξεις και απ΄ ότι φαίνεται μάταια χάθηκαν από τον ιδιωτικό τομέα εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Η Ελλάδα και πάλι εκλιπαρεί για “εισαγόμενη” βοήθεια, κραδαίνοντας το επιχείρημα ότι το πρόβλημα δεν είναι Ελληνικό αλλά αφορά ολόκληρο το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, έχοντας μαζί της την Αμερικανική συμπαράσταση, με την Αμερική να κάνει ότι μπορεί προκειμένου οι “προβολείς” των Αγορών να περάσουν ξώφαλτσα από το δικό της δυσθεόρατο χρέος που ξεπερνά τα 14 τρισ δολάρια και προσπαθεί να περάσει νόμο να το αυξήσει κι άλλο (!)

Άλλωστε, όταν ο Ben Bernanke ανέλαβε το πόστο του στην Fed είχε πει το εντυπωσιακό: “το νόμισμά μας, πρόβλημά σας” (!)

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και τουλάχιστον όσον αφορά τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια που κινούνται με αργά αντανακλαστικά, συνιστάται απόλυτη αποχή τουλάχιστον μέχρι το πρωί της Παρασκευής, όπου και θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και αν και κατά πόσο θα υπάρχουν άμεσες λύσεις στο πρόβλημα της Ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο προς την Ελλάδα αποτελεί ένα καθοριστικό παράγοντα για την Γερμανική Κυβέρνηση, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ, Steffen Seibert και δήλωσε ακόμα ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης μπορεί να επιτευχθεί ένα σημαντικό βήμα προς την επίλυση της κρίσης χρέους, αλλά θα χρειαστούν και άλλα βήματα στη συνέχεια. Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι θα βρεθεί μια ικανοποιητική λύση, τονίζοντας ότι η Γερμανία θα φανεί πρόθυμη να βοηθήσει την Ελλάδα. Πρόσθεσε επίσης ότι η κ Μέρκελ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, κατά την οποία συζήτησαν τις προτάσεις για την Ελλάδα και αποφάσισαν να υιοθετήσουν μια κοινή γραμμή.

Με αυτά τα δεδομένα κάθε πρόβλεψη δείχνει απόλυτα επισφαλής και παρά το γεγονός ότι σήμερα σημειώθηκε αξιοπρόσεκτη αποκλιμάκωση στα spreads (90μβ από το πρωί) και CDS (18μβ από το πρωί), οι traders στο Χ.Α. (έχοντας πληρώσει ακριβά προηγούμενα “φροντιστήρια” και υπεραισιόδοξα πονταρίσματα) αποφάσισαν να ακολουθήσουν συντηρητικότερη στρατηγική.

“Παγκόσμια Πρωταθλήτρια” στις πιθανότητες χρεοκοπίας (ή καλύτερα στις πιθανότητες “αθέτησης όρων πληρωμής”) παραμένει η Ελλάδα, με ποσοστό που πλέον έχει φτάσει στο… 88% (!)

Σύμφωνα με την εταιρεία Credit Market Analysis, που δημοσιοποιεί αυτά τα ποσοστά, με βάση ένα μοντέλο αποτίμησης της αξίας των CDSs, το οποίο και υπολογίζει σε ημερήσια βάση, τη δεύτερη θέση κατέχει η Πορτογαλία με πιθανότητες default 64% και την τρίτη –οριακά χαμηλότερα- η Ιρλανδία με ποσοστό 63,1%. Ωστόσο, στη δεκάδα βρίσκονται πλέον, άλλες δύο Ευρωπαϊκές Χώρες, η Ισπανία με ποσοστό χρεοκοπίας 27,1% και η Ιταλία με 23,48%!

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, περίπου μοιρασμένη η εικόνα στο ταμπλό του 20αρη.

Με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας οι ΟΠΑΠ, Εθνική, Κύπρου και Πειραιώς.
 
Μικρότερα κέρδη για Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Ταχ. Ταμιευτήριο, Jumbo και αμετάβλητοι έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, MPB, Folli Follie Group.
 
Αντίθετα με απώλειες μεγαλύτερες του 2% οι Τιτάν και Coca-Cola και του 1% οι ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Alpha Bank, Eurobank, MIG. Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Μυτιληναίος και Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα στενό εύρος μόλις 12 μονάδων με υψηλό ημέρας τις 1192,6 (14.39) και χαμηλό τις 1180,04 (16.47) για να κλείσει τελικά στις 1184,35 μονάδες με απώλειες 0,29%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 50,8 εκατ.

Ισορροπημένη η τελική εικόνα με 63 ανοδικές μετοχές έναντι 62 πτωτικών, 25 τίτλοι με κέρδη από 4 έως 20% και άλλοι 17 με απώλειες από 4 έως 12,5%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Υψηλή αβεβαιότητα, πολύ μεγάλη συγκέντρωση του όγκου συναλλαγών σε ελάχιστους τίτλους και σχεδόν ανύπαρκτο αγοραστικό ενδιαφέρον από μεσοπρόθεσμους επενδυτές είναι τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν την εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων, σε συνδυασμό την εικόνα “νεκρής φύσης” σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, σύμφωνα με τον Θεόδωρο Κρίντα.

Η εικόνα αυτή έχει γίνει καθεστώς στο Χ.Α. και η οποία απωθεί όλα τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια.

Δύο κρίσιμα στοιχεία που συνεχίζουν να προβληματίζουν την εγχώρια Χρηματιστηριακά Αγορά είναι τα υψηλά spreads και η επιζητούμενη ουσιαστική μεσοπρόθεσμη λύση που θα αφορά την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Οι Αγορές περιμένουν οι πολιτικοί να αναγνωρίσουν αυτό που για τις ίδιες είναι ήδη γνωστό, δηλαδή ότι το πρόβλημα χρέους είναι παγκόσμιο και απαιτούν ρηξικέλευθες αποφάσεις, διαφορετικά θα δημιουργηθούν σημαντικές αρνητικές ευκαιρίες προς εκμετάλλευση, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Wealth Management.

Λογικό ήταν η Αγορά να κινηθεί επιφυλακτικά καθώς η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής αύριο Πέμπτη δεν φαίνεται να δίνει κάποιες αισιόδοξες ενδείξεις προς την κατεύθυνση μιας οριστικής λύσης στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ενδεχομένως η σημερινή συνεδρίαση να μην προσφέρθηκε για κινήσεις μεγάλου βεληνεκούς και η προτεινόμενη τακτική είναι αυτή της αναμονής. Στο τεχνικό κομμάτι, ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε για 5η συνεχόμενη ημέρα πέριξ των 1.180 μονάδων, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα.

Επιπλέον σταθεροποιητική εικόνα εμφανίζουν και οι ταλαντωτές, ακολουθώντας τροχιά παράλληλη στις γραμμές που ορίζουν βραχυπρόθεσμα σήματα τοποθετήσεων.

Για να αντιστραφεί πλέον το πτωτικό momentum της ελληνικής κεφαλαιαγοράς απαιτούνται τόσο η αύξηση του συναλλακτικού όγκου όσο και η διάσπαση των 1.245 μονάδων (κινητός μέσος 30 ημερών), με τη διάσπαση της τελευταίας περιοχής να ενεργοποιεί σήματα εισόδου σε μεγάλο αριθμό χαρτοφυλακίων τα οποία κινούνται με βάση τεχνικά χαρακτηριστικά, εκτιμά ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Περίπου σταθεροποιητική συνεδρίαση, με κυριότερα χαρακτηριστικά τον χαμηλό όγκο συναλλαγών και το μικρό εύρος διακύμανσης.

Σχετικά καλύτερη συμπεριφορά από το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, με αποτέλεσμα ο πρώτος μήνας να μειώσει την υποτίμηση στο 0,80%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4568, τιμή εκκαθάρισης 512,07) κινήθηκαν μεταξύ 510,5 και 517,25 μονάδων. Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (50000 Πειραιώς, 6600 Coca-Cola, 50000 Εθνική, 75000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3717), Alpha Bank (986), Πειραιώς (1248), Eurobank (689), ΟΤΕ (124), Αγροτική (599), ΔΕΗ (262), Κύπρου (337), Μυτιληναίος (721).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 20/7 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (264751 τεμ.), Eurobank (308427 τεμ.), Πειραιώς (622766 τεμ.), Alpha Bank (282938 τεμ.), ΔΕΗ (14442 τεμ.), ΟΤΕ (31209 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (10000 τεμ.). Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων, σε Alpha Bank (114583 τεμ.), Eurobank (13538 τεμ.), Αγροτική (16742 τεμ.), Εθνική (169377 τεμ.), ΟΤΕ (109109 τεμ.), Πειραιώς (351932 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (9532271 τεμ.), Eurobank (19918871 τεμ.), Εθνική (12617001 τεμ.), Πειραιώς (18916879 τεμ.), ΟΤΕ (5889003 τεμ.), MIG (4289913 τεμ.), MPB (5373687 τεμ.), Κύπρου (6180355 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 250 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 5,00 ευρώ και άλλα 200 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΠΑΠ, ίδιας λήξης, με τιμή εξάσκησης τα 16,00 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v