Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αγώνας για να σπάσει το πτωτικό σερί

Ακολουθώντας τον θετικό βηματισμό των ευρωπαϊκών αγορών, η Σοφοκλέους προσπαθεί να βάλει φρένο στο εντυπωσιακό σερί των πωλητών, με επικεφαλής της κίνησης τον τραπεζικό κλάδο. Δεύτερη μέρα σημαντικών κερδών για Τρ. Κύπρου.

Ξεκίνησαν θετικά και συνεχίζουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ σε θετικό βηματισμό βρίσκεται από την αρχή της συνεδρίασης και το Χ.Α., έχοντας σημαντικές βοήθειες από δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ τα κέρδη του τραπεζικού δείκτη, που ξεπερνούν τις 2 ποσοστιαίες μονάδες, μέχρι στιγμής δείχνουν τους πρωταγωνιστές της ημέρας.

Ξεκινώντας από τα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό, αξίζει να αναφερθεί ότι εκεί η εικόνα είναι απόλυτα επιφυλακτική, καθώς ελάχιστοι τίτλοι δείχνουν διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, και μεταξύ αυτών οι Intracom, Βωβός, Intralot, ΕΧΑΕ, Μέτκα.

Ενώ σχετική κινητικότητα παρουσιάζουν επίσης οι Τρ. Αττικής, Proton Bank, Αγροτική.

Η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών υπερβαίνει το 2 προς 1, όμως οι περισσότεροι από τους μέχρι στιγμής θετικούς πρωταγωνιστές δεν κατορθώνουν να συνδυάσουν τα αξιοπρόσεκτα κέρδη τους με πειστικό όγκο συναλλαγών.

Από εκεί και πέρα, και όσον αφορά στο ταμπλό του 20άρη, είναι σαφές ότι υπερτερούν οι τίτλοι με θετικό πρόσημο.

Αρνητικά κινούνται μόνο οι ΟΤΕ, ΔΕΗ, Jumbo, FF Group, όμως σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις ο όγκος συναλλαγών δεν μπορεί να κριθεί ανησυχητικός και να υποδηλώσει επιθετικές πωλήσεις.

Αντίθετα, όλοι οι άλλοι θεωρούμενοι δεικτοβαρείς τίτλοι κινούνται με μικρά ή μεγαλύτερα κέρδη και βεβαίως για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ξεχωρίζει η μετοχή της Τρ. Κύπρου, με κέρδη που ξεπερνούν τις 6 ποσοστιαίες μονάδες.

Κέρδη μεγαλύτερα του 2% για Μυτιληναίο και ΜΡΒ, ενώ με μικρότερα κέρδη κινούνται οι υπόλοιπες μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από πλευράς όγκου συναλλαγών μόνο ο τίτλος της Τρ. Πειραιώς ξεπερνά το 1 εκατ. τεμάχια, ενώ με σαφώς μικρότερες συναλλαγές κινούνται όλα τα άλλα blue chips.

Επιστρέφοντας στο τραπεζικό ταμπλό, που για πολλοστή φορά θα διαμορφώσει κλίμα και διαθέσεις, και παρά το θετικό πρόσημο, οι μέχρι στιγμής τεχνικές ενδείξεις δεν κρίνονται ικανοποιητικές, αφού ο τίτλος της Alpha Bank κινείται χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 3,00 ευρώ, ενώ σημαντικές «μάχες» δίνει η μετοχή της ΕΤΕ με τη μέχρι πρότινος ισχυρή στήριξη των 4,34 ευρώ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, περίπου 15 λεπτά μετά τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας συνεδρίασης, ο τζίρος μόλις και ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τους τζίρους λιτότητας των τελευταίων ημερών, και βέβαια αυτό από μόνο του αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τη συνέχεια.

Σημειωτέον ότι ο Γ.Δ. βρίσκεται στις 1.183,07 μονάδες με κέρδη 0,97% και σχετικά κοντά στο μέχρι στιγμής ενδοσυνεδριακό υψηλό.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v