Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με πλήρη ενδεκάδα οι πωλητές στο ΧΑ(!)

Ενδέκατη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση στο ΧΑ με τους πωλητές να έχουν για συμμάχους  το αρνητικό διεθνές κλίμα και την κακή εικόνα ορισμένων δεικτοβαρών μετοχών. Απελπιστικός ο τζίρος. Κέρδη για ΕΤΕ. πτώση για ΕFG, OΠΑΠ.

Με πλήρη ενδεκάδα και προσδοκίες ότι από αύριο μπορεί να διαθέτουν και “αναπληρωματικούς”, συμμετέχουν οι πωλητές στο Χ.Α., καθώς παρά και τον σημερινό τζίρο της απελπισίας και της θερινής ραστώνης, συμπλήρωσαν έντεκα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Κατά την σημερινή πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας και ενδέκατης συνεχόμενης πτωτικής, οι πωλητές είχαν για συμμάχους το αρνητικό διεθνές κλίμα και την κακή εικόνα ορισμένων Δεικτοβαρών μετοχών, όπως οι ΟΠΑΠ, Motor Oil, Coca-Cola, Πειραιώς και Eurobank, ενώ σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε ο τίτλος του Ταχ. Ταμιευτηρίου.
Προσπάθησαν οι Εθνική, Ελλάκτωρ, Κύπρου, Alpha Bank και MIG, με τον τίτλο της πρώτης να βρίσκεται ενδοσυνεδριακά υψηλότερα από το κατ΄ αρχήν τεχνικά ζητούμενο που ήταν η επαναφορά υψηλότερα από την μέχρι πρότινος στήριξη των 4,34 ευρώ, όμως τελικά η εν λόγω μετοχή έκλεισε σημαντικά χαμηλότερα.

Οριακά υψηλότερα από την θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 1170 μονάδων έκλεισε ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι ενδοσυνεδριακά δοκίμασε και σχετικά χαμηλότερα επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιωμένα κλεισίματα χαμηλότερα των 1170 μονάδων, θα ανοίξουν τον δρόμο για υποχώρηση προς τις 1100 μονάδες, που μέχρι πρότινος φαινόταν έως και ακραίο σενάριο (!)

Απόλυτα απογοητευμένοι οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, αδυνατούν να προχωρήσουν σε κάθε πρόβλεψη, αφού η βραχυπρόθεσμη πορεία του Χ.Α. εξαρτάται καθαρά από πολιτικές αποφάσεις, όμως τονίζουν ότι παρά την σφοδρή μείωση των τιμών που παρατηρείται σε μακροχρόνια βάση, αν οι τζίροι παραμείνουν σε φάση “λιτότητας” κάθε ανοδική αντίδραση θα είναι κατά κύριο λόγο τεχνικού χαρακτήρα και θα πρέπει να εκλαμβάνεται σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές (!)

Από εκεί και πέρα συνεχίστηκαν οι εκτιμήσεις, όσον αφορά την παγκόσμια κρίση χρέους, αλλά και οι αρνητικές “εισαγόμενες” εκθέσεις.

Έτσι σήμερα ήταν η σειρά της UniCredit να “κουρέψει” τις τιμές-στόχους για τις Ελληνικές Τράπεζες, λαμβάνοντας υπόψη την επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Η Ιταλική Τράπεζα μειώνει την τιμή-στόχο για την Εθνική Τράπεζα στα 4 ευρώ από 5,20 ευρώ, για την Eurobank στα 2,15 ευρώ από 2,60 ευρώ, για την Πειραιώς στα 0,80 ευρώ από 1 ευρώ και για την Alpha Bank στα 2,60 ευρώ από 3,50 ευρώ. Η σύσταση για όλες τις ανωτέρω Ελληνικές Τράπεζες διατηρείται σε “sell”.

Εν τω μεταξύ, όλο και περισσότεροι διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι οι Αγορές εκμεταλλεύονται την αναποφασιστικότητα των Ευρωπαϊκών Ηγεσιών με αποτέλεσμα η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία να υποκύπτουν όπως η Ελλάδα στις κερδοσκοπικές επιθέσεις.

Η ΕΚΤ δεν μπορεί να δεχθεί χρεοκοπημένα ομόλογα ως εχέγγυα και οι Κυβερνήσεις θα πρέπει να παρέμβουν ώστε να διορθωθεί η κατάσταση στην περίπτωση που τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα αξιολογηθούν ως “default”, δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times Deutscheland ο επικεφαλής της Τράπεζας, κ. Jean-Claude Trichet.

Ιδιαίτερα επιφυλακτική αλλά και απαισιόδοξη εμφανίζεται η Deutsche Bank για την ευρωστία των οικονομιών του Δυτικού Ημισφαιρίου, προβλέποντας ότι "βιώνουμε τα πρώτα στάδια μιας παγκόσμιας κρίσης δημοσιονομικού χρέους". Σύμφωνα με ανάλυση του διεθνούς οίκου, ποτέ στη μέχρι τώρα καταγεγραμμένη οικονομική ιστορία τόσο πολλά Κράτη δεν είχαν ταυτόχρονα και συνδυασμένα τόσο υψηλά δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά χρέη.
 
Η Deutsche Bank προχωρά ένα βήμα παραπέρα παρατηρώντας πως ζούμε μοναδικές στιγμές, για τις οποίες δεν υπάρχει ένας... “μπούσουλας”, ότι παλαιότερα πολλά Κράτη με πολύ χαμηλότερα χρέη πτώχευσαν και πως τελικά θα είναι ελπιδοφόρο αν Χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία ή άλλες "ασφαλείς" διαφύγουν της κρίσης. Η δημοσιονομική κρίση θα οδηγήσει σε ύφεση, η οποία θα εξαϋλώσει πολλές οντότητες και βάσει προηγούμενης εμπειρίας με τους οικονομικούς κύκλους, πρέπει να αναμένεται μάλλον σύντομα. Μέχρι τότε, σημειώνει η Deutsche Bank, όλα βρίσκονται στα χέρια των Αρχών.

Επίσης, από τους 49 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal την περασμένη εβδομάδα με ερώτημα αν η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να κάνει αναδιάρθρωση χρέους, όλοι πλην ενός έδωσαν θετική απάντηση. Μόνο δύο από τους 44 πιστεύουν ότι οι κρίση χρεών της Ευρωζώνης θα περιοριστεί μόνο στην Ελλάδα.

Οι 13 εκτιμούν ότι η κρίση θα επεκταθεί στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, ενώ οι 19 πιστεύουν ότι θα φτάσει την Ιταλία και/ή την Ισπανία. Οι υπόλοιποι 10 εκτιμούν ότι η κρίση θα φτάσει ακόμη βαθύτερα στα εδάφη της Ευρωζώνης. Παράλληλα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, οι 24 από τους 46, πιστεύουν ότι η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει υποστεί πλήγματα εξαιτίας των χειρισμών της κρίσης.

Με αυτά τα δεδομένα επόμενο ήταν να συνεχιστούν οι πιέσεις και στις Αγορές ομολόγων, με τα spreads στα Ιταλικά και Ισπανικά 10ετή ομόλογα να καταγράφουν νέα πολυετή υψηλά.
 
Πέρασε τις 1560 μονάδες το spread στο Ελληνικό 10ετές και τις 3340 μονάδες βάσης στο Ελληνικό 2ετές, ενώ η πρώτη πεντάδα στα CDS 5ετίας διαμορφώθηκε ως εξής: Ελλάδα (2476), Πορτογαλία (1202), Ιρλανδία (1187), Βενεζουέλα (996) και Αργεντινή (637).

Απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα στις διεθνείς Αγορές, με το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ να σχολιάζει ανάλογα: “Η εβδομάδα ξεκινά με τις Αγορές να δυσπιστούν για την τελική κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την Ελληνική κρίση χρέους και σε συνδυασμό με τους φόβους για ενδεχόμενη «πτώχευση» των ΗΠΑ (καταληκτική ημερομηνία η 2α Αυγούστου), παρατηρούμε μια στροφή προς τα ασφαλή καταφύγια.

Το δολάριο ενισχύεται έναντι όλων των κυριοτέρων νομισμάτων.

Ενίσχυση των πιέσεων έναντι του ευρώ, μπορεί να φέρει την ισοτιμία προς το $1,3950.
Ο χρυσός συνεχίζει να καταγράφει νέα υψηλά. Διάσπαση του ψυχολογικού ορίου των $1600 ανοίγει το δρόμο για τα $1644.

Πτωτικό ξεκίνημα και στην Wall Street, παρά την βεβαιότητα που εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Timothy Geithner, σε τηλεοπτική συνέντευξη στο CNBC, ότι οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί θα έρθουν σε συμφωνία για το όριο του χρέους.

Από την άλλη, στην υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη των ΗΠΑ προχώρησε η Goldman Sachs, κάνοντας παράλληλα λόγο για αυξημένη πιθανότητα νέας ύφεσης “double-dip”.
Στην έκθεση ο οίκος μειώνει την πρόβλεψη για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ στο 1,5% έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 2,5%.

Για το τρέχον τρίμηνο, η Goldman “βλέπει” ανάπτυξη με ρυθμό 2%, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 3,25%.

”Αν η οικονομία επιστρέψει σε ύφεση – κάτι που δεν προβλέπουμε, όμως αποτελεί σαφέστατα πιθανότητα δεδομένων των πρόσφατων οικονομικών στοιχείων – οι αξιωματούχοι της Fed αναμφίβολα θα προχωρήσουν σε νέα χαλάρωση αν και ο πληθωρισμός είναι κοντά στο στόχο τους”, επισημαίνει η Goldman Sachs και σημειώνει ότι “αυτό που τρομάζει είναι ότι δεν είμαστε ακόμη σίγουροι για τους ακριβείς λόγους της επιβράδυνσης μέχρι στιγμής μέσα στο 2011, που είναι εντελώς αντίθετη με την εκτίμησή μας στο τέλος του περασμένου έτους ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνόταν το 2011”.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, από το ταμπλό του 20αρη, τα μεγαλύτερα κέρδη για την MIG (+4%), ενώ ακολούθησαν με κέρδη μεγαλύτερα του 3% οι Ελλάκτωρ και Κύπριυ και του 1% οι Εθνική, και Alpha Bank.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΟΤΕ (μέσω των δημοπρασιών εξασφάλισε το θετικό πρόσημο) και Folli Follie Group και αμετάβλητοι οι τίτλοι των MPB, Jumbo.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Eurobank (-4,07%), Πειραιώς (-3,45%), ΟΠΑΠ (-2,61%) και Τιτάνα (-2,44%).

Μικρότερες ημερήσιες απώλειες για ΔΕΗ, Coca-Cola, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίο και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 26 μονάδων με υψηλό ημέρας τις 1193,17 (11.41) και χαμηλό τις 1167,57 (14.30) για να κλείσει τελικά στις 1171,7 μονάδες με απώλειες 0,44%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 62,6 εκατ. από τα οποία τα 6,2 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή η τελική εικόνα με 52 ανοδικές μετοχές έναντι 87 πτωτικών και 30 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 4 έως 11,11%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Απαιτείται άμεση και συνολική λύση για την κρίση χρέους, καθώς κάθε άλλη εξέλιξη θα δημιουργήσει “ψευτοπροσδοκίες” και θα “τιμωρηθεί” από τις Αγορές, τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Για πρώτη φορά ίσως τα τελευταία δύο χρόνια τα εταιρικά αποτελέσματα του β΄ 3μηνου φαίνονται να τίθενται στο περιθώριο εξαιτίας των τουλάχιστον σημαντικών εξελίξεων στις Αγορές Κρατικού χρέους παγκοσμίως.

Από τη μια έχουμε τις ΗΠΑ όπου έως τις 2 Αυγούστου θα πρέπει να έχει εγκριθεί η αύξηση του ορίου του χρέους πάνω από τα 14,3 τρισ, διαφορετικά θα υπάρξει μια “στάση πληρωμών”, με τους Αμερικανικούς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης να θέτουν τις ΗΠΑ υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση.
 
Ενώ από την άλλη έχουμε μια διχασμένη Ε.Ε., η οποία δείχνει να πνίγεται όχι μόνο από την πολυφωνία των Χωρών αλλά και από αυτή των Κυβερνητικών σχηματισμών. Από την κρίση των subprimes και την ταχεία αναμόρφωση του Αμερικανικού Τραπεζικού συστήματος καταλήξαμε στην κρίση χρέους Κρατών στην Ευρωζώνη.

Κοινή παραδοχή είναι ότι όλο αυτό το χρέος που δημιουργήθηκε από την άνευ προηγούμενου μόχλευση των περασμένων ετών θα πρέπει κάποια στιγμή να αναδιαρθρωθεί με τον “καλό” η τον “κακό” τρόπο.

Και δυστυχώς οι πιθανότητες του καλού τρόπου είναι περιορισμένες λόγω του μεγάλου αριθμού των εμπλεκομένων και των αντικρουόμενων συμφερόντων. Μέσα σε όλα αυτά η Ελλάδα προβάλλει σαν ο “αποδιοπομπαίος τράγος”, το “πειραματόζωο” της Ευρωζώνης και ο εύκολος στόχος των απανταχού ΜΜΕ.

Είναι όμως κάτι που η Ελλάδα με την στάση της επέτρεψε να γίνει παραδίδοντας τα “κλειδιά του πυροσβεστικού οχήματος” σε ξένους όταν το “σπίτι της έπιασε φωτιά”.

Η ανάγκη εξεύρεσης μιας συνολικής λύσης για τη διευθέτηση του παγκόσμιου χρέους γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική και πιο επίκαιρη και οι εύρωστες οικονομικά Χώρες θα πρέπει να καταλάβουν ότι μόνο με την σύμπνοια απόψεων, ελέω πολιτικού κόστους, μπορούν να παρθούν ρηξικέλευθες αποφάσεις που θα προσδώσουν πραγματικά αναπτυξιακές προοπτικές στις Χώρες που πνίγονται όχι μόνο από το ύψος αλλά και από το κόστος εξυπηρέτησης του δανείου. Αυτό που θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει η Ε.Ε. είναι το “η ισχύς εν τη πραγματική ενώσει και όχι να καταρρεύσει σαν άλλη “Βαβέλ”, επισημαίνει ο αναλυτής της Solidus Sec.

Η εφαρμογή των γραμμικών τεχνικών αναλύσεων (στηρίξεις – αντιστάσεις) σε συνδυασμό με τους απλούς κινητούς μέσους όρους 21, 55 και 200 ημερών σε επιλεγμένους τίτλους φανερώνει τη καθοδική “γύμνια” του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με τα τελευταία μεσοπρόθεσμα διαγραμματικά προπύργια (ΒΙΟΧΚ, ΕΕΕΚ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΤΙΤΚ) να “πέφτουν” σταδιακά από πλαγιοσταθεροποιητικά σε καθοδικά, τονίζει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Χαρακτηριστικοί είναι οι τελευταίοι τρεις τίτλοι: του ΟΤΕ, του ΜΥΤΙΛ και του ΤΙΤΚ, όπου ήδη έχουν “κυλήσει” πτωτικά. Άκρως τρομακτικά δείχνουν τα Τραπεζικά charts, καθώς εμφανίζουν “απύθμενο” χαρακτήρα. Ενδεικτικότατη είναι η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς με το Τ.Τ να την ακολουθεί επικίνδυνα.

Ακόμα και η ισχυρότατη βάση, που φαινόταν ότι είχε διαμορφώσει στα 4.38€ η ΕΤΕ “κόπηκε” καθοδικά ανοίγοντας το δρόμο για τη καταγραφή τιμών χαμηλότερα των 4€. Το σύστημα δείχνει χρειάζεται επειγόντως ένα “ανοδικό ηλεκτροσόκ”, τονίζει προβληματισμένος ο κ. Μάνθος.

Η Αγορά παραμένει σε πτωτική αναμονή, σύμφωνα με την γνώμη του Μάνου Χατζηδάκη.

Η αναποφασιστικότητα των Ευρωπαίων Αξιωματούχων στη λήψη αποφάσεων για ουσιαστική λύση στο πρόβλημα του χρέους, διατήρησε τις πτωτικές τάσεις για 11η συνεχόμενη συνεδρίαση. Επιπλέον επιβαρυντικά στην εικόνα του Γενικού Δείκτη επέδρασε και το αρνητικό κλίμα των υπολοίπων διεθνών Χρηματαγορών.

Στο τεχνικό κομμάτι, η αδυναμία της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα τιμών, είχε ως συνέπεια την αύξηση του αριθμού των χαρτοφυλακίων τα οποία προχωρούν σε κατοχύρωση ρευστότητας ακόμη και κοντά στα χαμηλά έτους των 1168 μονάδων. Η τελευταία περιοχή θα αποτελέσει και την τελευταία ισχυρή στήριξη του Γενικού Δείκτη σε μία ενδεχόμενη διατήρηση του σε καθοδική τροχιά.

Από τεχνικής άποψης ο βαθμός πίεσης είναι υψηλός και θα μπορούσε η παρούσα κατάσταση να προσομοιάσει με ένα αντεστραμμένο 1999 όπου η επικρατούσα τάση δημιουργούσε “αυτοεκπληρούμενες προφητείες” χωρίς να υποτιμάται η βαρύτητα των εξελίξεων και των γεγονότων.

Αρνητικές αποδόσεις της τάξεως του 20% – 30% σε διάστημα δύο εβδομάδων ενδεχομένως να εξομαλυνθούν μερικώς στην πρώτη ανοδική ευκαιρία. Η ζώνη των 1.200 μονάδων αφορά την πρώτη βραχυπρόθεσμη αντίσταση του Γενικού Δείκτη, κατά την εκτίμηση του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Με απώλειες ξεκίνησε και η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, που συνοδεύτηκαν με μικρή αύξηση των συναλλαγών.

Ελαφρώς μεγαλύτερες πιέσεις στο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, με αποτέλεσμα ο πρώτος μήνας να αυξήσει την υποτίμηση στο 0,50%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6052, τιμή εκκαθάρισης 506,94) κινήθηκαν μεταξύ 503,5 και 519 μονάδων. Λίγες αγορές στην αρχή της συνεδρίασης από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 50% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 1.477 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (1.142 δικαιώματα αγοράς και 335 δικαιώματα πώλησης).

Επέστρεψε δριμύτερος ο δανεισμός τίτλων (13000 Alpha Bank, 1273200 Eurobank, 5000 MPB, 7100 ΟΤΕ, 200000 Εθνική, 300000 Πειραιώς, 26900 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4748), Alpha Bank (1624), Πειραιώς (551), Eurobank (2486), ΟΤΕ (131), Αγροτική (785), ΔΕΗ (273), Κύπρου (1080), MIG (200), Ταχ. Ταμιευτήριο (159), ΓΕΚ (119), Ελλάκτωρα (103), ΟΠΑΠ (162), Intralot (180).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 18/7 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (636267 τεμ.), Eurobank (301728 τεμ.), Πειραιώς (927610 τεμ.), Alpha Bank (340494 τεμ.), MPB (198162 τεμ.). Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων, σε Coca-Cola (20000 τεμ.), Πειραιώς (50000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (9525350 τεμ.), Eurobank (18667994 τεμ.), Εθνική (12587601 τεμ.), Πειραιώς (16936879 τεμ.), ΟΤΕ (6045943 τεμ.), MIG (4289913 τεμ.), MPB (5533687 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v