Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεδρίαση με τα όλα της...

Τέστ κόπωσης των τραπεζών, εξελίξεις για το χρέος των ΗΠΑ, δείκτες-μετοχές σε σημεία αναφοράς και πονταρίσματα για την αναμενόμενη Σύνοδο Κορυφής στο μενού της συνεδρίασης. Κλειδί οι 505 μ. για τον FT20, τα 4,15€ για την ΕΤΕ.

Εννέα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και αρνητικό ρεκόρ τριετίας μετρούσε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος με τον Γενικό Δείκτη να "κλείνει" στις 1.188,2, τον FTSE 20 στις 515,9 μονάδες, τις τράπεζες να παραμένουν σε κλοιό και την αβεβαιότητα στα ύψη.

Ωστόσο θα σταθούμε στην παρατήρηση του συν- Παγκρατιώτη και φίλου πως "…αφορμή για την σημερινή ανάδυση του Δείκτη από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, οι εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η περιώνυμη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, όμως οι συντηρητικοί επιμένουν ότι οι Αγορές θα πρέπει να κρατάνε “μικρό καλάθι”, αφού οι υπερχρεωμένοι “ενδιαφερόμενοι” δείχνουν να πολλαπλασιάζονται μέσω στην Ευρωζώνη και δείχνει εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί μία λύση που να “εφαρμόζει” σε όλους.".

Πράγματι διογκούμενο το πρόβλημα, μεγεθύνεται η απειλή του χρέους, εξαπλώνεται η "φωτιά" κάτι που ανεβάζει τα πονταρίσματα, τον κίνδυνο αλλά την ανάγκη να εξευρεθεί λύση.

Κατά την εκτίμηση μας, πάντα, από τη στιγμή που οι γερμανοί έκαναν…μισό βηματάκι πίσω και συγκατένευσαν στην σύγκληση της έκτακτης Συνόδου το ποντάρισμα όντως αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Ριψοκίνδυνο αναμφίβολα καθώς οι πιθανότητες είναι 49%-51% να μην προκύψει τελικά λύση πειστική για τις αγορές, τους οίκους αξιολόγησης, το Σύστημα που έχει σορτάρει ομόλογα ευρωπαικών χωρών και περιμένει να κάνει ταμείο από τα CDS, κοντά στα 30 δισ. $ όπως τα υπολογίζουν οι ίδιοι.

Το άξιον αναφοράς έγκειται στο ό τι το "ελληνικό πρόβλημα" δεν είναι μόνο του στο προσκήνιο θα λέγαμε, πως έχει παρακαμφθεί από την απειλή της Ιταλίας με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών να παραδέχεται πως πράγματι "η ελληνική κρίση θέτει σε κίνδυνο το concept του ευρώ".

Τεντωμένα τα νεύρα και οι αντοχές από Αθήνα μέχρι Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτων με ενδεικτική την κίνηση των ΗΠΑ να αναβάλλουν για σήμερα τις διαπραγματεύσεις για το χρέος. Ενδιαφέρον συγχρονισμός του αμερικανού προέδρου (στην κόντρα του με την αντιπολίτευση του) με την εξέλιξη του "ευρωπαικού προβλήματος". Σήμερα μάλιστα, που η Τραπεζική Αρχή θα ανακοινώσει νωρίς το βράδυ (για εμάς) τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής.

Αναμφίβολα η σημερινή συνεδρίαση απαιτεί γερότερο στομάχι και ισχυρότερα νεύρα απ΄ ότι η χθεσινή με τις αγορές, το ΧΑ να επιχειρούν να προεξοφλήσουν τις εξελίξεις. Στις 12.437 μονάδες ο DJIA (με μικρές απώλειες), σε επίπεδα αναμονής ο Volatility Index, στα ύψη ο χρυσός, χαμηλότερα κατά 0,73% στις 7.214 μονάδες ο DAX εχθές και στο ΧΑ οι βραχυπρόθεσμοι χωρίζονται σε κυρίως δύο "στρατόπεδα".

Αυτοί, που ποντάρουν σε λύση πειστική και οι αντίθετοι που δεν περιμένουν και πολλά πράγματα. Το δίλημμα επί της ουσίας θα μπορούσε να τεθεί απλά …λύση ή διάλυση αρχής γενόμενης από την επόμενη εβδομάδα για την ενιαία νομισματική ένωση και την επιτάχυνση των φυγόκεντρων τάσεων στο εσωτερικό της ευρωζώνης και της ΕΚΤ.

Διαλέγουμε και παίρνουμε και αναφέρομαι πάντα στους βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Η τεχνική προσέγγιση θα έπρεπε να μας καθιστά εξαιρετικά επιφυλακτικούς καθώς το ενδοσυνεδριακό χαμηλό του 20άρη στις 507,63 μονάδες δεν αποκλείει το ενδεχόμενο περαιτέρω διόρθωσης προς τις 480 μονάδες (ορισμένοι αναλυτές βλέπουν χαμηλότερα προς τις 450 μον.) αλλά η συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών (ΕΤΕ, Alpha Bank, Eurobank ) αλλά και συγκεκριμένων μη τραπεζικών τίτλων σηματωρών μας κρατά σε εγρήγορση.

Εν προκειμένω για την ΕΤΕ ελάχιστη τιμή εχθές σημειώθηκε στα 4,19 ευρώ δηλαδή οριακά πάνω από την ελάχιστη τιμή των 4,15 στις 12 του μήνα.

Ανάλογες …μικρολεπτομέρειες παρατηρούνται αυτές τις ημέρες και σε Alpha Bank Eurobank αλλά και στην αυτονομούμενη πορεία μη τραπεζικών τίτλων.

Θα πείτε δεν έκανε νέο ελάχιστο εχθές λ.χ η ΕΤΕ μόλις 0,04 πάνω από τον πυθμένα και κάτι έγινε. Ενδεχομένως να είναι σωστή αυτή η προσέγγιση θα μας βόλευε άλλωστε να βρούμε Εθνικές στα 3,80, στα 3,50 ή όπου αλλού εκτιμά ο καθείς.

Παρατηρούμε όμως τις πολύ προσεκτικές κινήσεις συγκεκριμένων παικτών & κύκλων τόσο σε τραπεζικές μετοχές όσο σε τίτλους άλλων κατηγοριών που μας κάνει δύο φορές προσεκτικούς.

Ενδεχομένως να σχετίζεται με την προσέγγιση αρκετών φίλων, αναλυτών και ανθρώπων της αγοράς πως κάπου εδώ υπάρχουν καλές τιμές και ισχυρά ελάχιστα σημεία στήριξης.

Για χαμηλά 173 μηνών μιλούσε προχθές ο Θάνος και η αγορά μας πηγαίνει όλο και περισσότερο στον Μάρτη του 2003. Για να δούμε…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v