Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με νέους… joker η παρτίδα

Η υποβάθμιση της Ιρλανδίας, η εμφάνιση στο τραπέζι του χαρτιού της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» και από την ελληνική κυβέρνηση, η προεξόφληση εν όψει της έκτακτης Συνόδου της Παρασκευής θα κρίνουν τις αντοχές των νέων ελάχιστων.

Με μπαλαντέρ τη Σύνοδο, σώθηκε η παρτίδα σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος ωστόσο η συνέχεια προοιωνίζεται εξαιρετικά κρίσιμη.

Η ανάσυρση βασικών δεικτών, μετοχών που σημειώθηκε σε πανευρωπαικό επίπεδο, το εξαντλητικό και υψηλού κινδύνου βραχυπρόθεσμο παιχνίδι από Φρανκφούρτη μέχρι Παρίσι και από Μιλάνο μέχρι Αθήνα αναδεικνύει την "άγρια ομορφιά" των αγορών συνάμα όμως τις λεπτότατες ισορροπίες, που έχουν διαμορφωθεί σε ευρύτερο πεδίο.

Στο ΧΑ σώθηκαν, σε κάποιο βαθμό, τα προσχήματα, καθώς η αντίδραση που εκδηλώθηκε μετά τις 14:30 (και σε δύο φάσεις) απέδωσε σημαντικές υπεραξίες σε ριψοκίνδυνους βραχυπρόθεσμους παίκτες. Στις 533,8 μονάδες ο FTSE 20 που ενδοσυνεδριακά είχε υποχωρήσει έως τις 508,5 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης στις 1.216,5, οι τραπεζικές μετοχές κυρίως οι ΕΤΕ και Alpha Bank- Eurobank με διάγραμμα…γιο-γιό διαμορφώθηκαν τελικά στα 4,49 και 3,17-2,98 ευρώ αντίστοιχα με τα ελάχιστα ημέρας έως 5-7% χαμηλότερα από τα επίπεδα κλεισίματος.

Ακολούθησε όμως η υποβάθμιση σε "junk" της ιρλανδικής οικονομίας από τη Moody's για να επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες των επενδυτών για την ευρωπαική κρίση χρέους, οδηγώντας σε νέες απώλειες τη Wall Street. Με τον DJIA 12.446 μονάδες το διήμερο 13-14/7 θεωρείται ιδιαίτερα "πονηρό" από ορισμένους γνώστες της αμερικανικής αγοράς, καθώς και από τεχνικής πλευράς οι βασικοί δείκτες "κρύβουν" τον κίνδυνο διόρθωσης.

Η υποβάθμιση της Ιρλανδίας εντείνει τις πιέσεις προς την πολιτική ηγεσία των ισχυρών της ΕΕ εν όψει της έκτακτης Συνόδου της Παρασκευής, ημέρα που θα γίνονται γνωστά και τα αποτελέσματα των τραπεζικών stress tests.

Για "τριήμερο φωτιά" έχουν ετοιμαστεί αρκετοί με τις χθεσινές πιο ξεκάθαρες θέσεις του υπουργού Οικονομικών να βάζουν στο παιχνίδι έναν…ακατανόμαστο μέχρι και τελευταία joker, που μένει να φανεί πως μπορεί να επηρεάσει πρωτίστως τον κλάδο αλλά και ευρύτερα συγκεκριμένους ευπαθείς τομείς.

Σε σχετικό θέμα του euro2day διαβάζουμε, πως "…ανοικτή σε όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και την «επιλεκτική χρεοκοπία» και την αποδοχή των «εμπράγματων εγγυήσεων», δηλώνει η κυβέρνηση, θέλοντας να πετύχει μια οριστική λύση για το νέο μηχανισμό στήριξης της χώρας έως τις 15 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία εκταμίευσης της 6ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ".

Αναμφίβολα παρακολουθούμε μία διελκυστίνδα πολλών εμπλεκόμενων με την ελληνική πλευρά να επιχειρεί να εμφανίσει μία στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαπραγματευτική θέση. Μόνη της είτε σε συνεννόηση και συγχρονισμό με άλλους εμπλεκόμενους θα ξεκαθαρίσει άμεσα, από τη στιγμή που το κυριότερο βραχυπρόθεσμο ποντάρισμα αφορά στην Σύνοδο της Παρασκευής- τα αποτελέσματα των stresstests και την θέση, που θα τηρήσουν από Δευτέρα και μετά κυρίως το Βερολίνο, οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτων.

Με τις τράπεζες μεταξύ σφύρας και άκμονος δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη η για πολλοστή συνεδρίαση προσπάθεια λίγων μη τραπεζικών δυνάμεων να διατηρηθούν σε λογικά επίπεδα.

Η Coca Cola 3E επιβεβαίωσε την ισχύ της, πόσω δε μάλλον που είχε προηγηθεί ικανή διόρθωση έως τα 17,63 ευρώ, ο Τιτάνας επιβεβαίωσε τους πιστούς του επενδυτές πως παραμένει διαχρονικά αξιοπρεπής παίκτης, ενώ η αντίδραση του ΟΠΑΠ θα πρέπει να αποδοθεί περισσότερο σε προσπάθεια υποστήριξης του FTSE 20 και συγκεκριμένων "ανοιχτών" παικτών της αγοράς Παραγώγων.

Με σημείο αναφοράς τα χθεσινά ενδοσυνεδριακά νέα ελάχιστα η συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει με γνώμονα το "άνοιγμα" του DAX (από τις 7.173 μονάδες) την εικόνα (αρνητική κατ΄αρχήν) της αγοράς ομολόγων της ευρωπεριφέρειας και των αντοχών που έχουν συγκεκριμένοι επενδυτικοί κύκλοι, οι οποίοι "ανοίχτηκαν" εχθές στις τρεις τραπεζικές μετοχές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v