Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με μπαλαντέρ τη Σύνοδο, σώθηκε η παρτίδα!

Ανασύρθηκε από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά το ΧΑ, κέρδισαν χρόνο οι αγορές, μετά τις πληροφορίες για Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή. Θετικό γύρισμα για ΕΤΕ, Eurobank, 3Ε, ΟΠΑΠ. Νέα "βουτιά" 15% για ΑΤΕ.

Το Eurogroup, όπως και αναμενόταν, δεν έδωσε κάποια λύση στην διευρυνόμενη κρίση χρέους της Ευρωζώνης και χρειάστηκε να “επιστρατευτεί” ο “μπαλαντέρ” για να σωθεί η παρτίδα και να αποφευχθούν προς στιγμήν τα χειρότερα και αυτός δεν ήταν άλλος από την είδηση του Reuters, σύμφωνα με την οποία οι Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παρευρεθούν, την Παρασκευή, σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με θέμα την κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Αυτό βοήθησε την εν εξελίξει προσπάθεια ανάδυσης από αχαρτογράφητες περιοχές, με την νευρικότητα έκδηλη στον Τραπεζικό κλάδο.

Έτσι σαν τελευταίο “χαρτί” χρησιμοποιήθηκε εκ νέου ο τίτλος της Coca-Cola, προκειμένου να υπάρξουν τα σχετικά εχέγγυα ότι η Αγορά δεν θα επιστρέψει στα πρωινά χαμηλά και ο Γενικός Δείκτης χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1200 μονάδων.

Ευνόητο είναι ότι μέχρι την Παρασκευή που κατά πάσα πιθανότητα θα οριστεί νέα Σύνοδος Κορυφής, ενώ την ίδια μέρα αναμένεται και η ανακοίνωση των stress tests, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο η νευρικότητα και το volatility θα είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά των συνεδριάσεων.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση έδωσε σημαντικά κέρδη στους “θαρραλέους” (ή στους έχοντες άγνοια κινδύνου) που τοποθετήθηκαν στα χαμηλά ημέρας, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Γενικός Δείκτης “ανασύρθηκε” από το χαμηλό των 1166,04 μονάδων (-4,34%), ο Τραπεζικός από το χαμηλό των 808,79 μονάδων (-6,52%), ο τίτλος της Alpha Bank από τα χαμηλά των 2,97 ευρώ (-6,01%), της Eurobank από τα χαμηλά των 2,68 ευρώ (-7,9%) και της Εθνικής από τα χαμηλά των 4,15 ευρώ (-6,11%).

Αντίθετα καμία διάθεση ουσιαστικής αντίδρασης από τον τίτλο του ΟΤΕ που υποχώρησε εκ νέου χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 6,00 ευρώ, ισοφάρισε το χαμηλό τρέχοντος έτους (σε κλείσιμο) και αν συνεχίσει να κινείται “νότια” θεωρείται περίπου βέβαιο ότι θα βάλει σε δοκιμασία την ύστατη στήριξη στα 5,60 ευρώ.

Η ανακοίνωση για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, έδωσε το δικαίωμα στις Αγορές και στο ενιαίο νόμισμα να “αγοράσουν χρόνο”, όμως αν τα αποτελέσματα της Συνόδου δεν κριθούν ικανοποιητικά από τις Αγορές (πράγμα περίπου βέβαιο για τους απαισιόδοξους), οι πιέσεις θα επιστρέψουν δριμύτερες στις Αγορές μετοχών και ομολόγων.

Ευνόητο είναι ότι εν μέσω αυτής της αναταραχής, το “κίτρινο μέταλλο” κοιτάζει με αισιοδοξία το άμεσο μέλλον, ενώ νεό ιστορικό υψηλό σημείωσε σήμερα η τιμή πώλησης της χρυσής λίρας από την Τράπεζα Ελλάδος, διαμορφούμενη στα 304,55 ευρώ (!)

Όμως τα προβλήματα των Αγορών δεν τελειώνουν εδώ, καθώς δεν είναι λίγοι οι “υποψιασμένοι” που έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αναμένοντας να έλθει από εκεί η μεγάλη αρνητική έκπληξη και από ότι υποστηρίζουν, ίσως νωρίτερα του αναμενομένου (!)

Επιστρέφοντας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, η σημερινή συνεδρίαση μπορεί να ενεργοποίηση τα “ένστικτα αυτοσυντήρησης”, όμως από την άλλη έπεισε ότι η πτωτική τάση έχει εγκαθιδρυθεί στο Χ.Α. και αν δεν σημειωθεί ένα πραγματικά θετικό σοκ, πολύ δύσκολα θα αναστραφεί.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τους τελευταίους επαγγελματίες του χώρου που έχουν ακόμα την διάθεση να προχωρούν σε εκτιμήσεις – διαπιστώσεις, η αδυναμία λήψης αποφάσεων από πλευράς Ευρωπαίων θα αποδειχθεί καταστροφική, καθώς η κρίση χρέους ολοένα και επεκτείνεται και σε άλλες Χώρες.

Οι τόσο διαφορετικές και αντικρουόμενες φωνές που ακούγονται εδώ και πολύ καιρό οδηγούν σε αδράνεια, με αποτέλεσμα οι κερδοσκόποι να αλωνίζουν ανενόχλητοι.

Έτσι η καθημερινή τάση στις Αγορές θα συνεχίσει να εξαρτάται από ατυχείς δηλώσεις που απλά θα παραπέμπουν για … αργότερα.

Το ΔΝΤ δεν είναι ακόμα έτοιμο να συζητήσει όρους ή προϋποθέσεις για ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, δήλωσε η επικεφαλής του Ταμείου κ. Christine Lagarde, αλλάζοντας πλεύση με την ανάληψη των νέων καθηκόντων της (!)

Οι πολιτικοί της Ευρωζώνης έχουν χρόνο μέχρι τον Σεπτέμβριο να συμφωνήσουν για ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, δήλωσε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschelandfunk ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, όπως μετέδωσε το Reuters.

Σύμφωνα με τον κ. Shaeuble, η Ευρωζώνη είναι ενωμένη, όμως η κατάσταση δεν είναι και τόσο εύκολη, ενώ σημείωσε πως είναι ξεκάθαρο ότι η βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους θα πρέπει να βελτιωθεί.

Επίσης δήλωσε ότι είναι αναπόφευκτη η συμμετοχή του ιδιωτικού κλάδου στην μείωση του δανειακού βάρους της Ελλάδας και ότι η πρόταση που έχει καταθέσει ο CEO της Commerzbank για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους “είναι ενδιαφέρουσα και θα συζητηθεί, όπως όλες οι προτάσεις επί του θέματος”.

Η λέξη αναδιάρθρωση, απαγορευμένη μέχρι πρότινος, τώρα μπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων (!!!)

Να σημειωθεί ότι η πρόταση του κ. Martin Blessing αφορά σε “κούρεμα” 30% στα Ελληνικά ομόλογα, το οποίο θα ακολουθήσει μετακύλιση σε 30ετή ομόλογα με εγγύηση της Ευρωζώνης. Ο αργός ρυθμός με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες για ένα νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα ευθύνεται για το νέο “sell off” στις Αγορές, δήλωσε η Υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Elena Salgado, σε συνέντευξή της σε ραδιοφωνικό σταθμό, όπως μετέδωσε το Reuters.

Εν τω μεταξύ, σε νέο “κούρεμα” των τιμών - στόχων για 12 Ελληνικές, Κυπριακές και Πορτογαλικές τράπεζες προχώρησε με έκθεσή της η Goldman Sachs, προσαρμόζοντας τις τιμές για τους πιστωτικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Πορτογαλία, ενσωματώνοντας τα CDS στις εκτιμήσεις της για το κόστος κεφαλαίου.

Από την άλλη, με επιτόκιο 4,9% το Ελληνικό Δημόσιο πώλησε σήμερα Έντοκα Γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας ύψους 1,625 δισ. ευρώ. Το προηγούμενο επιτόκιο σε δημοπράτηση 6μηνων Εντόκων διαμορφώθηκε στο 4,96%.

Την ίδια ώρα που όλα δείχνουν κυριολεκτικά ρευστά, τόσο τα νέα όσο και η στάση της Κυβέρνησης και των Κυβερνητικών στελεχών, κάνουν ότι μπορούν για να επιδεινώσουν την εικόνα της Χώρας προς τα έξω (!)

Σαν να μην έφτανε η χθεσινή ψυχρολουσία από το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού και την σημαντική υστέρηση των εσόδων, άρχισαν ήδη οι νέες εκτιμήσεις για νέα πιθανά φορολογικά μέτρα που θα απευθύνονται στα γνωστά φορολογικά υποζύγια και θα έχουν ως απώτερο στόχο να μην “στενοχωρηθούν” ιδιαίτερα οι πολιτικοί φίλοι του τερατώδους Δημόσιου τομέα.

Σε αυτό το μήκος κύματος και οι πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού κ. Π. Οικονόμου που φρόντισε να καθησυχάσει τους κομματικούς φίλους που τυχαία εργάζονται στο Δημόσιο τομέα, σύμφωνα με τις οποίες πιθανότατα να μην χρειαστεί να γίνουν όλες οι αποκρατικοποιήσεις που αναγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο και για τις οποίες έχει δεσμευτεί στους Ευρωπαίους εταίρους η Κυβέρνηση (!)

Ακόμα μία σημαντική ένδειξη που επιβεβαιώνει την ακινησία (στο χρηματιστηριακό ταμπλό) των τίτλων που εμπλέκονται στις αποκρατικοποιήσεις και οι οποίοι επιμένουν στην συναλλακτική απαξίωση και στην πλαγιοκαθοδική πορεία.

Μία ματιά στα διαγράμματα των ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΠΑΠ, ΕΥΑΘ και Ταχ. Ταμιευτηρίου, θα πείσει και τους τελευταίους τυχόν εναπομείναντες αισιόδοξους (!) Προφανώς υπάρχει πρόβλημα και προφανώς οι ξένοι όλο και περισσότερο βεβαιώνονται για τις ουσιώδεις δυσκολίες άσκησης της πολιτικής που έχουν επιβάλλει στην Αθήνα, όπως σωστά επισημαίνει ο “ομόσταυλος” Μιχαήλ Γελαντάλις.

Σαφώς πιο επιφυλακτική η εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια (που και αυτά μάζεψαν μέρος των ενδοσυνεδριακών απωλειών, ενώ με εναλλαγές προσήμου ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street).

Σχολιάζοντας την εικόνα των διεθνών Αγορών, το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει: “Οι επενδυτές ανήσυχοι με τις εξελίξεις στη Ευρωζώνη και την φανερή αδυναμία να βρεθεί μια ολοκληρωμένη λύση, εγκαταλείπουν τις μετοχικές αξίες και κατευθύνονται στην ασφάλεια του δολαρίου, των ομολόγων και του χρυσού.

Το ευρώ συνεχίζει να διολισθαίνει, πλέον χαμηλότερα του $1,40, έχοντας χάσει σχεδόν τα μισά κέρδη της ανοδικής κίνησης από την αρχή του χρόνου (στήριξη στο $1,3910). Ο χρυσός φλερτάρει με τα υψηλά του Ιουνίου ($1559,3) και ενδεχόμενη διάσπαση ανοίγει τον δρόμο για τα ιστορικά υψηλά ($1577,4).

Τα Γερμανικά 10ετή ομόλογα συνεχίζουν να προσελκύουν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, με την απόδοσή τους να φτάνει μόλις το 2,67%, επωφελούμενα των εκροών που παρατηρούνται στα ομόλογα των Χωρών που πλήττονται από την κρίση χρέους. Πλέον βρίσκονται σε υπεραγορασμένη ζώνη τιμών και θεωρούμε ότι σύντομα θα δούμε διόρθωση των τιμών τους. Είμαστε αρνητικοί για τη βραχυπρόθεσμη πορεία των τιμών τους, με στόχο να ξαναδούμε αποδόσεις της τάξης του 2,90%.

Στα εταιρικά νέα, η Alcoa ανακοίνωσε κέρδη 2ου τριμήνου 0,32c ανά μετοχή, λίγο χαμηλότερα των εκτιμήσεων, με τις πωλήσεις ελαφρά αυξημένες. Η εταιρεία επιβεβαίωσε την πρόβλεψή της για ανάπτυξη κατά 12% στην ζήτηση του αλουμινίου για φέτος”.

Επίσης ίσως αξίζει υποσημείωσης η ανακοίνωση της Cisco Systems Inc., σύμφωνα με την οποία μπορεί να περικόψει έως 10.000 θέσεις εργασίας ή 14% του εργατικού δυναμικού της, για να αποκαταστήσει την ανάπτυξη της κερδοφορίας της, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες.
Από την άλλη, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ αυξήθηκε 15,1% τον Μάιο και διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα τριών ετών, στα 50,2 δισ. δολάρια, κατά κύριο λόγο εξαιτίας του υψηλότερου κόστους πετρελαϊκών εισαγωγών, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε το υπουργείο Εμπορίου. Οι αναλυτές περίμεναν ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στα 44,5 δισ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. αξίζει να αναφερθεί ότι σημαντικό ρόλο στο τελικό κλείσιμο του Δείκτη έπαιξαν και οι τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας τους Εθνική, ΟΠΑΠ, Τιτάν και Eurobank, ενώ οι τίτλοι του 20αρη απέσπασαν το 91% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Το κλείσιμο βρήκε λίγα “πράσινα σημάδια” στο “κόκκινο” ταμπλό του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (+1,19%), Alpha Bank (+0,32%), Eurobank (+2,41%), ΟΠΑΠ (+0,92%), Τιτάν (+1,11%) και Εθνική (+1,58%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες και νέο ιστορικό χαμηλό για την Αγροτική (-14,77%). Απώλειες μεγαλύτερες του 4% για Κύπρου και Motor Oil και του 3% για Ελ. Πετρέλαια, Ταχ. Ταμιευτήριο, MIG, MPB, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε στο υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 1216,51 μονάδες με απώλειες 0,19%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 100 εκατ. από τα οποία τα 4,9 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή η τελική εικόνα, καθώς συνεχίστηκε η “σφαγή των νηπίων” σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με 37 ανοδικές μετοχές έναντι 116 πτωτικών και 30 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 6 έως 20%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το Χ.Α. παραμένει “δέσμιο” των γρήγορων “παικτών”, επισημαίνει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος. Δεν μπόρεσε για άλλη μια φορά η Ελληνική Αγορά να κρατήσει την βραχύβια ανοδική διάθεση που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα με αφορμή την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου.

Μια ανοδική διάθεση που έφερε το Γενικό Δείκτη για πρώτη φορά μετά τον περασμένο Μάρτιο, πάνω από τον Κινητό Μέσο Όρο των 30 τελευταίων ημερών και έδωσε ελπίδες για μια έστω βραχυχρόνια ανοδική αντίδραση προς τις 1.400 μονάδες.

Αλλά η ταχύτητα με την οποία κινούνται όσοι εξακολουθούν να ασχολούνται με το Χ.Α. δεν επιτρέπουν, προς το παρόν, μεγαλύτερης διάρκειας ή μεγαλύτερου εύρους διακυμάνσεις, αφού σπεύδουν να “κλειδώσουν” τα όποια κέρδη αποκομίζουν.
 
Με δεδομένο ότι το Χρηματιστήριο προεξοφλεί τις εξελίξεις για να αλλάξει το κλίμα πρέπει να διαφανεί στον ορίζοντα μία κάποια βελτίωση στα μικροοικονομικά ή στα μακροοικονομικά στοιχεία της Χώρας.

Τέτοια στοιχεία μπορεί να είναι η αλλαγή των αποτελεσμάτων περισσότερων εισηγμένων εταιριεών από ζημιογόνα σε κερδοφόρα, το τέλος της ύφεσης της Ελληνικής οικονομίας και η επιστροφή της ανάπτυξης ή ο μηδενισμός του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Προς το παρόν σε κανένα από αυτά τα πεδία δεν φαίνεται “φως” κι έτσι η αποχή των επενδυτικών κεφαλαίων από τις Ελληνικές μετοχές και από τα Ελληνικά ομόλογα συνεχίζεται με αποτέλεσμα οι τιμές των Ελληνικών μετοχών να έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα του 1997, ενώ οι τιμές των Ελληνικών ομολόγων καταγράφουν το χαμηλότερο ρεκόρ που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία για ανεπτυγμένη Χώρα.

Τα μακροοικονομικά προβλήματα της Ελλάδας εξακολουθούν να παραμένουν αμετάβλητα. Το δημοσιονομικό έλλειμμα παραμένει στο 10% του ΑΕΠ (24 δισ. περίπου), η ύφεση κοντά στο 4% του ΑΕΠ και το Δημόσιο χρέος κοντά στο 150% του ΑΕΠ.
 
Έτσι, πλέον, είναι παραδεκτό από όλους ότι το μνημόνιο Νο 1 δεν επαρκεί για την βελτίωση της κατάστασης και προετοιμάζεται το μνημόνιο Νο 2. Το νέο αυτό μνημόνιο, όμως, προαπαιτεί τη συμμετοχή στην ενίσχυση της Ελλάδας και των Τραπεζών και των Ταμείων που κατέχουν Ελληνικά ομόλογα, καθώς και την πραγματοποίηση εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, ενώ μόνο το υπόλοιπο 40% θα συνιστά νέο δάνειο από τα Κράτη Μέλη της Ε.Ε.

Έτσι έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο πρόβλημα, τη λύση του οποίου αναζητούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, ο καθένας εκ των οποίων έχει τις αντιρρήσεις του. Η Ε.Κ.Τ δεν θέλει να δημιουργηθεί πιστωτικό γεγονός και απειλεί να μη δέχεται Ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση δανείων προς τις Ελληνικές Τράπεζες.

Οι Τράπεζες δε θέλουν να υποστούν λογιστικές ή πραγματικές ζημίες από την μετακύληση των Ελληνικών ομολόγων. Η Ελλάδα δε θέλει τα νέα ομόλογα να έχουν υψηλό επιτόκιο και το Δ.Ν.Τ. θέλει μέχρι τη σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου να έχει οριστικοποιηθεί το Μνημόνιο Νο 2, ώστε να μπορεί να πληρώνει κανονικά τη συμμετοχή του στις δόσεις του παλαιού και του νέου δανείου. Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust, η τάση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένει πτωτική και συνεχίζει να εξαρτάται καθαρά από πολιτικές αποφάσεις.

Έτσι καλείται η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Παρασκευή να δώσει τις απαιτούμενες και εσπευσμένες (για τις Αγορές) λύσεις, καθώς σε όποια άλλη περίπτωση οι πιέσεις σε μετοχές και ομόλογα του Νότου θα επιστρέψουν δριμύτερες.

Σε συνεδρίαση για “γερά νεύρα”, αναφέρεται ο Μάνος Χατζηδάκης, καθώς το αρχικό “sell off” ακολούθησε σημαντικός περιορισμός των αρχικών απωλειών, γεγονός το οποίο οφείλεται στην έκτακτη σύνοδο των Ευρωπαίων Ηγετών την Παρασκευή, εξέλιξη η οποία βελτίωσε την ψυχολογία της επενδυτικής κοινότητας ενεργοποιώντας την προσδοκία για οριστική λύση.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αν και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης κατέγραψε νέα χαμηλά έτους στις 1.166 μονάδες, κατάφερε να περιορίσει τις αρχικές τους απώλειες, επιστρέφοντας εκ νέου πάνω από την ψυχολογική στήριξη των 1.200.

Το momentum παραμένει πτωτικό και μόνο μία ενδεχόμενη διάσπαση των 1.265 μονάδων είναι ικανή να αντιστρέψει το τρέχον κλίμα.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την γνώμη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ο σημαντικός περιορισμός των αρχικών απωλειών, μπορεί να θεωρηθεί σαν θετικό μήνυμα, αν συνεχιστεί και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις (καθώς σήμερα απορροφήθηκε σημαντική προσφορά) και δεν “προδώσει” όπως επανειλημμένως έχει συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν.

Απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή καθώς τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς αυξάνοντας το βαθμό μεταβλητότητας της Αγοράς. Σε κάθε περίπτωση η καλή στιγμή για την μείωση θέσεων δεν είναι μια συνεδρίαση πανικού αλλά μια τεχνική διόρθωση η οποία ενδεχομένως λόγω της μεγάλης πίεσης που παρατηρείται να δώσει ευκαιρίες αύξησης της ρευστότητας στην λογική του περιορισμού του ρίσκου.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Εκ νέου πτωτική συνεδρίαση με σαφώς μεγαλύτερη μεταβλητότητα, που είχε σαν αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση των συναλλαγών.

Σαφώς χειρότερη η εικόνα για το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, με αποτέλεσμα ο πρώτος μήνας να αυξήσει την υποτίμηση στο 2,07%, ενώ μετά τις 17.00 οι υποτιμήσεις μειώθηκαν μέχρι το 1,5%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 13252, τιμή εκκαθάρισης 524,18) κινήθηκαν μεταξύ 507 και 528,5 μονάδων. Μικτές κινήσεις με πολύ περισσότερες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 σκαρφάλωσε στο 53%, με την ημερήσια δραστηριότητα να υποχωρεί στα 2.314 δικαιώματα (1.361 δικαιώματα αγοράς και 953 δικαιώματα πώλησης).

Σχετικά μικρός ο δανεισμός τίτλων (5500 Ελλάκτωρ, 6700 Βιοχάλκο, 7300 Μυτιληναίος, 53000 Κύπρου, 81500 Πειραιώς, 12700 Αγροτική, 33000 ΔΕΗ, 23400 Τιτάν, 63600 ΟΤΕ, 5000 ΑΔΑΚ 20, 8800 Ταχ. Ταμιευτήριο, 15700 Eurobank, 36100 MIG, 11100 Coca-Cola, 60200 MPB), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (10297), Alpha Bank (3205), Πειραιώς (4052), Eurobank (5182), ΟΤΕ (510), Αγροτική (12782), ΟΠΑΠ (385), ΔΕΗ (446), Κύπρου (1125), MPB (1220), MIG (945), Ελλάκτωρα (133), Μυτιληναίο (264), Ταχ. Ταμιευτήριο (569), Ελ. Πετρέλαια (103), ΓΕΚ (115).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 12/7 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (248736 τεμ.), Eurobank (187667 τεμ.), ΟΤΕ (47940 τεμ.), Πειραιώς (278703 τεμ.), Alpha Bank (297156 τεμ.), MPB (219224 τεμ.). Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων, σε Αγροτική (125000 τεμ.), Εθνική (76488 τεμ.), Πειραιώς (30000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8609773 τεμ.), Eurobank (18436505 τεμ.), Εθνική (11850120 τεμ.), Πειραιώς (13935379 τεμ.), ΟΤΕ (6154350 τεμ.), MIG (4871818 τεμ.), MPB (5473487 τεμ.).

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η διαχειρίστρια εταιρεία MARSHALL WACE LLP γνωστοποιεί ότι την 08/07/2011 κατείχε καθαρή ανοικτή θέση μεγαλύτερη του 0,10% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΕ: Επενδυτής: Marshall Wace LLP. Εκδότης: Εθνική Τράπεζα ΑΕ. Αριθμός μετοχών (08/07/2011): -1.105.889. % ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου (08/07/2011): -0,116%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v