Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πιέσεις (και) από Ρώμη…

Στο στόχαστρο τώρα και η ιταλική οικονομία, με ακόμη μία σύνοδο κορυφής να αναδεικνύει τις διαφορές στους κόλπους ΕΕ-ΕΚΤ, δανειστών. Παραμένουν σε πίεση οι ελληνικές τράπεζες, με τον ΓΔ στην περιοχή των 1.250.

Σε κρίσιμη καμπή η Σοφοκλέους με το θρίλερ- σήριαλ του "ελληνικού χρέους" να μοιάζει ατελείωτο. Με ακόμη έναν γύρο διόρθωσης στο ΧΑ, με βαρίδι τις τράπεζες, τον Γενικό Δείκτη στις 1.251, τον FTSE 20 στις 556,03 μονάδες, σε βραχυπρόθεσμα διορθωτική φορά ο τραπεζικός κλάδος αλλά με μεμονωμένες μη τραπεζικές εισηγμένες να επιμένουν κόντρα στη λογική γενικευμένης απαξίωσης.

Η κρισιμότητα της κατάστασης αναφέρεται εύγλωττα και στο σχετικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου περί νέων προειδοποιήσεων του προέδρου της ΕΚΤ. Ο Ζ.Κ.Τρισέ αναφέρεται σε νέο πακέτο δανεισμού προς την ελληνική οικονομία- κάτω από την ασφυκτική πίεση των αμερικανικών οίκων αξιολόγησης, των κάθε λογής παικτών, των ίδιων των δανειστών αλλά και των εγγενών αδυναμιών διαχείρισης από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε μία συγκυρία, που οι αγορές προεξοφλούν "επίθεση" και σε αγορές- χώρες (τάξης μεγέθους πάνω από ένα τρισ. ευρώ σε όρους ΑΕΠ) το επενδυτικό παιχνίδι δείχνει εξαιρετικά ριψοκίνδυνο ιδιαίτερα το βραχυπρόθεσμο.

Στα 4,68 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, στα 3,26 ευρώ της Alpha Bank, στα 3,16 της Eurobank αλλά και με άλλες δυνάμεις του 20άρη να ταλαιπωρούνται όπως ενδεικτικά συμβαίνει και με τον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ ή την ΔΕΗ.

Γερμανικό μοντέλο στον ΟΤΕ, σύμφωνα με σχετικό θέμα της Μάρως Τσαντήλα με την αποτίμηση του Οργανισμού χαμηλότερα και των τριών δισ. ευρώ και συγκεκριμένα στα 2,99 δισ. ευρώ.

Με ίσως το χειρότερο χρηματιστηριακό τρίμηνο του ο ΟΠΑΠ προφανώς και δεν έχει την επενδυτική αίγλη, που είχε πάλαι ποτέ για τα ξένα σπίτια, ενώ για τη ΔΕΗ η συρρίκνωση της αποτίμησης της σε 2,18 δισ. ευρώ(!) τα λέει όλα. Απαξίωση σε σημείο που όσο και αν διαβάζεται περίεργο φέρνει την Επιχείρηση σε τροχιά αμφισβήτησης από τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Θα επιμείνουμε στην ολονέν και μικρότερη διαφορά μεταξύ των δύο εισηγμένων (από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας) με τα ΕΛΠΕ στα 1,94 δισ. ευρώ και σε μία σχέση, που κατά την εκτίμηση μερικών φίλων παικτών αξίζει ένα ποντάρισμα, βραχυπρόθεσμα. Για να δούμε, εάν τα ΕΛΠΕ μπορούν να εκτοπίσουν την Επιχείρηση από την Πέμπτη θέση της σχετικής κατάταξης.

Η στοχοθέτηση πλέον και της ιταλικής οικονομίας, το σημερινό κρίσιμο νέο συμβούλιο και τα…αδιέξοδα που παρατηρούνται ανεβάζουν στο κόκκινο το θερμόμετρο σεπανευρωπαικό επίπεδο.

Κατά την εκτίμηση μας έχουν δίκιο όσοι φίλοι αναφέρονται στην διαρκή κρισιμότητα των τελευταίων μηνών (φίλε nik/salonik ακόμη είμαστε- δεν είμαστε στη…μέση του προβλήματος) με το πρόβλημα να οξύνεται, να μεγεθύνεται αντί να ελέγχεται, να περιορίζεται.

Σε ένα τόσο ασφυκτικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά τολμηρό να προεξοφλήσει κάποιος τα "χαμηλά της αγοράς" και να ποντάρει στο αν τα ελάχιστα των 1.197 για τον ΓΔ, οι 532 για τον FTSE 20 ή τα 4,34 της ΕΤΕ θα είναι και οι μακροπρόθεσμοι πυθμένες, που αναζητούνται εδώ και εβδομάδες.

Ωστόσο είναι εμφανές, πως όσο στενεύουν τα περιθώρια, όσο αυξάνεται ο βαθμός επικνδυνότητας τόσο- από τεχνικής πλευράς- η λύση "εκβιάζεται" και δείχνει πως θα είναι συνολικότερη. Ειδάλλως…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v