Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Αγόρασε χρόνο" η Σοφοκλέους

Η ανάδυση του ΓΔ από τα "τάρταρα" των 1.244 μονάδων μπορεί να κέρδισε χρόνο αλλά δεν έδωσε πόντους στην ταλαιπωρημένη αγορά. Θετικό γύρισμα για τράπεζες, υπεραπόδοση για Ελλάκτωρ, βουτιά 26% για ΑΤΕ.

Ο Τιτανικός αναδύθηκε, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι είναι αξιόπλοος (!)

Η προσπάθεια αντίδρασης που ξεκίνησε στις 15.14 και ενώ ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στο χαμηλό ημέρας των 1244,9 μονάδων (-1,65%), με επιλεκτικές αγορές σε λίγους Δεικτοβαρείς τίτλους (κατά κύριο λόγο εκτός Τραπεζικού κλάδου), τράβηξε τον Γενικό Δείκτη από την διακεκαυμένη ζώνη στήριξης 1250 – 1240, όμως δεν κατόρθωσε να αποτρέψει το τέταρτο συνεχόμενο αρνητικό πρόσημο και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν έπεισε ότι σύντομα δεν θα επανέλθουν δριμύτεροι οι πωλητές στο Τραπεζικό ταμπλό, αφού εκτονώθηκε στις 16.19 και στις 1266,55 μονάδες.

Έτσι χρειάστηκαν και τα “μαγικά” των τελικών δημοπρασιών που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας τους Eurobank, MIG και ΟΤΕ και βελτίωσαν σημαντικά την τελική εικόνα των Alpha Bank και Εθνικής, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης που στις 17.00 βρισκόταν στις 1258,88 μονάδες να κλείσει τελικά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα ψηλότερα.

Η σημερινή κίνηση ανάδυσης από τα χαμηλά ημέρας, μπορεί να “αγόρασε” λίγο χρόνο για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., όμως σε καμία περίπτωση δεν κατόρθωσε να δώσει πόντους στην κατακερματισμένη ψυχολογία των λίγων εμπλεκόμενων που έχει επιστρέψει “τρίτο υπόγειο ρετιρέ” (!)

Με δεδομένο ότι στο Χ.Α. ανακυκλώνεται το ίδιο και το ίδιο χρήμα και δραστηριοποιούνται οι ίδιοι (ποιοτικά) “παίκτες”, προσπαθώντας ο ένας να “φορτώσει χαρτιά” στον άλλον, η μόνη πιθανότητα να αλλάξει άμεσα η τάση, είναι τα γρήγορα χαρτοφυλάκια αντί να συνεχίσουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις, να αναγκαστούν να “κυνηγήσουν” τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα.

Σε κάθε άλλη περίπτωση το σκληρό Τραπεζικό trading και η ταλαιπωρία στην Τραπεζοβαρή Αγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου θα συνεχιστεί.

Γκρίζα και τα τεχνικά μηνύματα για επιμέρους δείκτες και μετοχές, ενώ επέστρεψε η απόλυτη απαξίωση σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, επαναπογοητεύοντας όσους προσδοκούσαν κάτι καλύτερο και εγκλωβίζοντας όσους “άφρονες” ακολούθησαν στην πρόσφατη κίνηση αντίδρασης που σημειώθηκε σε λίγους τίτλων χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Ο Γενικός Δείκτης, μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, κατόρθωσε να επιδεινώσει εκ νέου την τεχνική του εικόνα. Η αδυναμία κίνησης υψηλότερα των 1320 μονάδων, που θα έφερνε προβληματισμό στους διατηρούντες θέσεις “short” απέτυχε και τώρα καλείται να κρατήσει η ζώνη 1250 – 1240 προκειμένου να μην επιστρέψουν τα σενάρια που “βλέπουν” υποχώρηση προς τις 1170 μονάδες

Ανησυχητικά μηνύματα από την τεχνική εικόνα και του FTSE που βρέθηκε σημαντικά χαμηλότερα των 579 μονάδων ενεργοποιώντας κινήσεις “stop loss” από τα γρήγορα χαρτοφυλάκια που επιμένουν να κινούνται με “πλοηγό” τις τεχνικές ενδείξεις και είχαν εμφανίσει συγκρατημένα αισιόδοξες προβλέψεις.

Το τεχνικά ζητούμενο που ήταν τα συνεχή κλεισίματα υψηλότερα των 615 μονάδων απομακρύνθηκε επικίνδυνα και αν δεν αντέξουν οι 550 μονάδες δεν αποκλείεται να ξαναμπούν σε δοκιμασία οι 535 και σε ακρότητα οι 510 μονάδες.

Από την άλλη οι πρόσφατες “δοκιμαστικές πτήσεις” των Alpha Bank, Eurobank και Εθνικής υψηλότερα των 3,70, 3,50 και 5,30 ευρώ αντίστοιχα, προσέκρουσαν σε αυξημένη προσφορά και έφεραν άτακτη υποχώρηση.

Αν δεν υπερκεραστούν αυτά τα επίπεδα στους τρεις Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, όσοι επιμένουν να διατηρούν “short” θέσεις δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν.

Τουλάχιστον εντυπωσιακά πράγματα στον τίτλο της Αγροτικής Τρ. Τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη πλαγιοανοδική αντίδραση που ξεκίνησε από τα 1,18 ευρώ (κλείσιμο 23/6), για να φθάσει μέχρι το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 4 και 5/7 στα 1,96 ευρώ.

Ακόμα εντυπωσιακότερο το “ξεφούσκωμα” του τίτλου που ακολούθησε και το οποίο οδήγησε σήμερα την μετοχή χαμηλότερα και από την τιμή της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου (!)
Υπενθυμίζεται ότι μετά και την πρόσφατη ΑΜΚ, το ποσοστό του Δημοσίου διαμορφώθηκε πλέον στο 89%.

Επίσης στους εγγυητές κάλυψης Alpha Bank, Eurobank , Εθνική, Πειραιώς και MPB διατέθηκαν συνολικά 42.712.012 Νέες Μετοχές, ήτοι ποσοστό 3,63% της Αύξησης, λαμβάνοντας έκαστος τον αριθμό μετοχών που αντιστοιχεί στο ποσοστό κάλυψης που είχε αναληφθεί από τον καθένα, δυνάμει της Σύμβασης Εγγύησης Κάλυψης.

Απόλυτα προβληματισμένοι οι επαγγελματίες του χώρου, από τη μία βλέπουν την συνεχιζόμενη πολυγλωσσία από τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης και από την άλλη τα συνεχιζόμενα χτυπήματα – απειλές που υφίστανται όλο και περισσότερες Χώρες από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η νέα υποχώρηση του Χ.Α., που δείχνει να ακυρώνει τα κέρδη και τις προσδοκίες που δημιούργησε η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και η αναστολή του πολιτικού κινδύνου, έφερε ακόμα ένα χτύπημα στην ψυχολογία όσων έχουν το κουράγιο και ασχολούνται με τα δρώμενα στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

Αν δεν υπάρξουν άμεσα ειδήσεις που θα αναστρέψουν καταλυτικά το αρνητικό κλίμα, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμη βάση, θεωρείται από πολλούς βέβαιο ότι το Χ.Α. θα βρεθεί αντιμέτωπο με νέο γύρο ρευστοποιήσεων.

Είναι μη ρεαλιστικό να αναμένει κανείς εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη νέα διάσωση της Ελλάδας και ίσως εξαναγκαστεί να συμμετάσχει, ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Het Financieele Dagblad ο Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Jan Kees de Jager. “Νομίζω πως πρέπει να παραδεχτούμε ότι η εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δεν είναι ρεαλιστική. Εάν η αναγκαστική συμμετοχή των Τραπεζών καταλήξει σε ένα σύντομο και μεμονωμένο πιστωτικό γεγονός, τότε αυτό δεν θα είναι και η καταστροφή. Η Ελλάδα, έτσι κι αλλιώς, δεν είναι στις Αγορές την τρέχουσα περίοδο και ούτε πρόκειται να επιστρέψει στο άμεσο μέλλον”, φέρεται να δήλωσε ο De Jager.

Βέβαια υπάρχουν και οι πιο απαισιόδοξο που σπεύδουν να επισημάνουν πως αν στην παρούσα κρίση, Ιταλία και Ισπανία γίνουν μέρος του προβλήματος χρέους, προφανές είναι ότι η Ευρωζώνη θα βρεθεί ένα βήμα πριν τη διάλυση, καθώς τα μεγέθη της οικονομίας της και του χρέους είναι απαγορευτικά για οποιαδήποτε σκέψη περί διάσωσης.

Είναι σαφές ότι η διαχείριση της Ευρωπαϊκής κρίσης χρέους οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερα προβλήματα, που είναι όλο και πιο δύσκολο να αντιμετωπισθούν από τις πολιτικές ηγεσίες με το ίδιο εσφαλμένο μοντέλο που επέλεξαν εξαρχής, δηλαδή ρίχνοντας συνεχώς νέα κεφάλαια των φορολογουμένων σε χρέη που είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν και ζητώντας όλο και μεγαλύτερες δόσεις λιτότητας από τις υπερχρεωμένες οικονομίες. Σύντομα ίσως να μην μπορούν πλέον να “κλωτσήσουν μακριά” τους “κουβάδες” των υπερχρεωμένων οικονομιών (!)

Αμετάβλητα όπως αναμενόταν άφησε η Τράπεζα της Αγγλίας τα επιτόκιά της, στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,5%. Η ανακοίνωση της ΒοΕ ήταν σύμφωνη με τις προβλέψεις των αναλυτών. Επιπλέον, η Τράπεζα της Αγγλίας διατηρεί αμετάβλητο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ύψους 200 δισ. στερλινών.

Αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα και με τις προβλέψεις των αναλυτών. Το βασικό επιτόκιο του ευρώ, μετά και από αυτή την δεύτερη για το 2011 αύξηση, διαμορφώνεται πλέον στο 1,50%.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Ελλάδας, ο Trichet είπε: "Αυτό που επαναλαμβάνουμε είναι ότι απορρίπτουμε την επιλεκτική χρεοκοπία". Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του Ολλανδού Υπουργού Οικονομικών, ότι η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών δεν είναι εφικτή, ο Trichet τόνισε ότι η θέση της ΕΚΤ δεν αλλάζει, υπογραμμίζοντας ότι η συμμετοχή των ιδιωτών πρέπει να είναι εθελοντική, ενώ πρέπει να αποφευχθεί ένα πιστωτικό γεγονός.

Επίσης η ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να συνεχίσει να δέχεται Πορτογαλικά ομόλογα ως ενέχυρα στις πράξεις χρηματοδότησης, όπως είχε κάνει με τα Ελληνικά και τα Ιρλανδικά ομόλογα.
Ανοδικό ξεκίνημα στην συνεδρίαση της Wall Street, μετά τις θετικές ενδείξεις από την Αγορά εργασίας.

Την αύξηση των νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ κατά 157.000 τον Ιούνιο ανακοίνωσε το ινστιτούτο ADP. Η πρόβλεψη των αναλυτών έκανε λόγο για 68.000 νέες θέσεις εργασίας ενώ τα επίσημα στοιχεία αναμένεται να δημοσιευθούν την Παρασκευή.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση συνοδεύτηκε από αξιοπρόσεκτη αύξηση του τζίρου, (ο μεγαλύτερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων), έστω και αν οι συναλλαγές τη πρώτης ώρας άφησαν υποσχέσεις για κάτι ακόμα καλύτερο.

Από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, “τραγική φιγούρα” η μετοχή της ΔΕΗ που συμπλήρωσε τρεις έντονα πτωτικές συνεδριάσεις, έχασε όλο τα μέρισμα που απέκοψε πρόσφατα, όπως και την στήριξη των 9,70 ευρώ, με τις αμέσως επόμενες να οριοθετούνται στα 9,00 και 8,70 ευρώ.
 
Περισσότεροι οι “πράσινοι” τίτλοι στην τελική εικόνα του 20αρη, όπου ξεχώρισαν οι Ελλάκτωρ (+5,58%) και Βιοχάλκο (+2,8%).

Στην περίπτωση του πρώτου, σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι αναμενόμενες εξελίξεις όσον αφορά την αδειοδότηση της European Goldfields, ενώ τεχνικά αν ο τίτλος κατορθώσει κλείσιμο υψηλότερα των 2,75 ευρώ θα μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 3,00 ευρώ.

Κέρδη μεγαλύτερα του 1% για Jumbo, Eurobank, MIG, ΟΤΕ, Τιτάνα και απλά θετική ημερήσια μεταβολή για Μυτιληναίο, Εθνική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Alpha Bank. Αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Πειραιώς και Coca-Cola.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Αγροτική (-25,93%) και ΔΕΗ (-3,33%). Απώλειες μεγαλύτερες του 2% για Ελ. Πετρέλαια, Κύπρου, Motor Oil, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι ΟΠΑΠ και MPB.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 25 μονάδων με υψηλό ημέρας τις 1269,1 (10.29) και χαμηλό τις 1244,9 μονάδες (15.14) και έκλεισε τελικά στις 1264,23 μονάδες με απώλειες 0,12%, ενώ ο ενισχυμένος τζίρος έφθασε τα 102 εκατ. από τα οποία τα 4,7 αφορούσαν “πακέτα”.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 68 ανοδικές μετοχές έναντι 63 πτωτικών, 19 τίτλοι με κέρδη από 4 έως 20%, αλλά και άλλοι 24 με απώλειες από 4 έως 25,93%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Σε κατάσταση αναμονής η Αγορά περιμένει τον θετικό καταλύτη που θα αναστρέψει το έντονα αρνητικό κλίμα, εκτιμά ο Δημήτρης Παπαριστείδης.

Η πρόσφατη αιφνίδια σημαντική υποβάθμιση της Πορτογαλίας κατά τέσσερις βαθμίδες, επανέφερε σύννεφα ανησυχιών στην Ευρωζώνη και όπως αναμενόταν επηρέασε αρνητικ΄ς τις Αγορές μετοχών της Ευρωπεριφέρειας και πολλαπλάσια το Χ.Α.

Πρέπει να βρεθεί άμεσα αντίδοτο στην κρίση και αυτό μπορεί να λάβει τη μορφή είτε κάποιας απόφασης στους κόλπους της Ευρωζώνης, είτε την Επιχειρηματική κίνηση στο εσωτερικό της Χώρας, όπως αποκρατικοποιήσεις ή σημαντικές εξαγορές – συγχωνεύσεις εισηγμένων.

Πρέπει, επίσης, να γίνει κατανοητό ότι η Ευρωπαϊκή λύση που θα αφορά το Ελληνικό χρέος θα είναι καταλυτική, μόνο αν στοχεύει στην μείωση του χρέους σε απόλυτα μεγέθη και όχι απλά στην χρονική του επιμήκυνση.

Τέλος, ο σύμβουλος διοίκησης της Fortius Finance, σχολιάζοντας της εικόνα της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, τόνισε τις ιδιαίτερα αλγεινές εντυπώσεις που δημιούργησε η συμπεριφορά (κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις) του τίτλου της Αγροτικής και η οποία μάλλον θα είχε κινητοποιήσει τις ελεγκτικές αρχές αν ο τίτλος ανήκε στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Με κυρίαρχο στοιχείο την έντονη μεταβλητότητα κινήθηκε η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, καθώς λίγο πριν το πέρας της ημέρας κατάφερε να περιορίσει τις αρχικές της απώλειες, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Θετικούς παράγοντες αποτέλεσαν οι διεθνείς Χρηματαγορές, επηρεασμένες θετικά από τα καλύτερα των εκτιμήσεων μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην Αμερική.

Στο τεχνικό κομμάτι, ο Γενικός Δείκτης αφού προσέγγισε τη στήριξη των 1.240 μονάδων, εν συνεχεία ακολούθησε ανοδική πορεία, τοποθετώντας πλέον ως στόχο τη διάσπαση του κινητού μέσου των 30 ημερών (1.270 μονάδες) σενάριο το οποίο εφόσον επαληθευθεί αναμένεται να προσεγγίσει εκ νέου χαρτοφυλάκια τα οποία κινούνται βάση τεχνικών χαρακτηριστικών.

Ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελεί και ο σχηματισμός “inverted hammer” του candlestick, ο οποίος στατιστικά σηματοδοτεί και την αντιστροφή της επικρατούσας τάσης.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, η σημερινή τελική αντίδραση προσδίδει ενδιαφέρον στην αυριανή συνεδρίαση και δεν αποκλείεται να εσωκλείει κάποια είδηση που θα μπορούσε να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση νέων πιέσεων, με τις συναλλαγές να διατηρούνται σε σταθερά επίπεδα.

Σαφώς χειρότερη εικόνα για το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, με αποτέλεσμα ο πρώτος μήνας να αυξήσει την υποτίμηση στο 1%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9381, τιμή εκκαθάρισης 559,84) κινήθηκαν μεταξύ 553,5 και 569,5 μονάδων. Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 οριακά υψηλότερα, στο 54%, με τον όγκο συναλλαγών βελτιωμένο στα 2553 δικαιώματα (1108 δικαιώματα αγοράς και 1445 δικαιώματα πώλησης).

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (8356), Alpha Bank (2619), Πειραιώς (1121), Eurobank (3901), ΟΤΕ (330), Αγροτική (17651), ΟΠΑΠ (179), Ταχ. Ταμιευτήριο (225), ΔΕΗ (836), Μυτιληναίο (275), Κύπρου (343), MPB (680), MIG (108), ΓΕΚ (160), Ελλάκτωρα (212), Intralot (1354).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 7/7 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (2492081 τεμ.), Eurobank (472532 τεμ.), ΟΤΕ (50000 τεμ.), Πειραιώς (982201 τεμ.), Αγροτική (10000 τεμ.), Alpha Bank (695810 τεμ.), MPB (525000 τεμ.), Intralot (75000 τεμ.). Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων, σε Πειραιώς (18052 τεμ.), Εθνική (240000 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (10000 τεμ.), ΟΠΑΠ (17688 τεμ.), ΟΤΕ (20000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7926974 τεμ.), Eurobank (18411145 τεμ.), Εθνική (8794715 τεμ.), Πειραιώς (13381171 τεμ.), ΟΤΕ (6159943 τεμ.), MIG (4871818 τεμ.), MPB (5754867 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v