Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αναζητώντας νέες στηρίξεις

Χαμηλότερα βραχυπρόθεσμων στηρίξεων οι ΓΔ, FTSE 20 και η ΕΤΕ με την δυστοκία για τον τρόπο εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους να παραμένει. Υπό προϋποθέσεις η συνέχεια επιλεκτικών τοποθετήσεων σε μη τραπεζικές μετοχές.

Κάτω από τις 1.300 μονάδες το κατά Θανάση Σταυρόπουλο…Γεφύρι της Αρτας καθώς η δυστοκία στην εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης για το πρόβλημα εξυπηρέτησης του "ελληνικού χρέους" φυσιολογικά και αναμενόμενα επηρεάζει αρνητικά κυρίως τον τραπεζικό κλάδο.

Με τον ΓΔ στις 1.265,8, τον FTSE 20 στις 566,2 μονάδες, την Εθνική στα 4,82 ευρώ δηλαδή χαμηλότερα των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων η βραχυπρόθεσμη τάση προοιωνίζεται δοκιμασία των αμέσως επόμενων τεχνικών περιοχών.

Θυμίζουμε, πως οι ελάχιστες τιμές (12-14 ετών) είναι για τον ΓΔ οι 1.197,28, για τον 20άρη οι 532,21 μονάδες και για την Εθνική τα 4,34 ευρώ στις 16 του προηγούμενου μήνα.

Η μετοχή της ΕΤΕ με εμφανώς πιο βεβαρημένη- τεχνικά- εικόνα κατά πάσα πιθανότητα θα δοκιμαστεί και χαμηλότερα, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσπάθεια των Alpha Bank & Eurobank να κρατήσουν σημαντικές- μακροπρόθεσμες στηρίξεις.

Σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης eZMarket "…για αμφότερες τις μετοχές έχουν δημιουργηθεί σχηματισμοί τοπικών πυθμένων κοντά στις στηρίξεις τους, σε μία προσπάθεια να αποτραπεί η καθοδική κίνηση- σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα τιμών- . Δεδομένου, ότι στην τελευταία ανοδική αντίδραση και οι δύο μετοχές δεν υπερέβησαν τις πρώτες αντιστάσεις το ενδεχόμενο δοκιμασίας των χαμηλών είναιπιθανό".

Αδύναμη η μετοχή της Πειραιώς, ενώ για την Αγροτική (που θα πρέπει να θεωρείται ιδιαίτερη περίπτωση) να συνεκτιμηθεί πως σήμερα μπαίνουν τα κομμάτια της α.μ.κ (1,170 δισ. μετοχές) ανεβάζοντας σε 1,267 δισ. το σύνολο των τραπεζικών τίτλων. Με τιμή συμμετοχής στην α.μ.κ 1,07 ευρώ, με το Δημόσιο να ελέγχει σχεδόν το 90% και τους αναδόχους το 3,63% της έκδοσης (42,7 εκατ. μετοχές) η εν εξελίξει σημαντική πίεση θεωρείται αναμενόμενη.

Σημειωτέον, πως εχθές η μετοχή της ΑΤΕ υποχώρησε κατά 15,6% στα 1,35 ευρώ με συναλλαγές 566.828 τεμαχίων. Συνεκτιμούμε, πως η α.μ.κ του ομίλου ήταν ξεκάθαρα σε βάρος των μικρομετόχων και περιμένουμε την ολοκλήρωση της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Για τον κλάδο η Αναστασία Παπαιωάννου θίγει ένα πολύ "ζεστό" θέμα- πρόβλημα, αυτό των επισφαλειών σε μεγέθη ρεκόρ και χωρίς (κατά την εκτίμηση μας) να έχει γίνει ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα ολοκληρωτική αποτίμηση των χαρτοφυλακίων υποαξιών. Με ό τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Βέβαια χωρίς αντίδραση των τραπεζών, ανοδική κίνηση δεν νοείται στο ΧΑ και από αυτή την άποψη θεωρούμε ενδιαφέρουσα την στήριξη των τραπεζιτών στο σχέδιο Dallara. Για να δούμε, καθώς την εκδήλωση αυτής της κίνησης την μετράμε από εχθές μέχρι κ α ι αύριο, με γνώμονα πάντα το Τ + 3.

Σύμφωνοι… προκοπή για τους δείκτες χωρίς τις τράπεζες δεν βλέπουμε ωστόσο δεν μπορούμε να μην σταθούμε στην τάση αυτονόμησης επί μέρους εισηγμένων από αρκετούς κλάδους, δραστηριότητες. Εμφανέστερη στους τομείς όπου το έξυπνο χρήμα και οι insidres προεξοφλούν, πως θα υπάρξει και "επόμενη ημέρα".

Με αυτή την προσέγγιση θεωρούνται λογικές οι τοποθετήσεις σε μετοχές εταιρειών όπως Coca Cola 3E, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Τιτάν (από τον 20άρη) ή αγορών από τα τελευταία χαμηλά με ενδεικτικότερη περίπτωση του Ελλάκτορα και των J&P Αβαξ, ΓΕΚ Τέρνα (για τον κατασκευαστικό κλάδο από τον FtMid) αν και για την ΓΕΚ Τέρνα το χθεσινό άδειασμα (-7,35% με 122 χιλιάδες κομμάτια ) ήταν λίγο…άγριο.

Με χρονικό ορίζοντα μέχρι και την αυριανή συνεδρίαση θεωρούμε πολύ πιθανό, πως οι βασικοί δείκτες και συγκεκριμένες μετοχές- κλειδιά θα λειτουργήσουν τεχνικά αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας προσπάθειας αντίδρασης.

Το ότι οι αρνητικές ειδήσεις δεν πτόησαν την Wall, όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα του euro2day, είναι μία κατ΄αρχήν ενθαρρυντική ένδειξη. Το οτι ο DAX δεν έχει υποχωρήσει χαμηλότερα των 7.400 μονάδων είναι μία δεύτερη. Η αδυναμία του ευρώ και – τεχνικά- αναμενόμενη όπως επίσης η θεαματική εκτίναξη του χρυσού σε υψηλές τιμές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v