Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ημέρα Ανεξαρτησίας για τις "ελαφρές ταξιαρχίες"

Με τον ΓΔ πέριξ των 1300 μονάδων, μην έχοντας ουσιαστικές βοήθειες από τα "βαριά χαρτιά", αρκετοί τίτλοι χαμηλότερων στρωμάτων πήραν πρωτοβουλίες. Μόλις στα 53 εκ. ο τζίρος. Ισχυρές απώλειες για ΑΤΕ, ΔΕΗ.

Την “Ημέρα της Ανεξαρτησίας” γιόρτασαν χθες οι ΗΠΑ (με αργία στην Wall Street) και αυτό προσπάθησαν να μιμηθούν οι “Ελαφρές Ταξιαρχίες” σήμερα στο Χ.Α.

“Και με χιόνια και με κρύα, ελαφρά ταξιαρχία” ήταν το σύνθημα που ακουγόταν αρκετά χρόνια πριν στο γήπεδο της Ριζούπολης για την πάλαι ποτέ κραταιά ποδοσφαιρική ομάδα του Απόλλωνα της Αθήνας (νυν Απόλλων Σμύρνης) και η οποία είχε από τους φιλάθλους το προσωνύμιο της “Ελαφράς Ταξιαρχίας (Αγγλική ταξιαρχία ιππικού με σχετικά ελαφρύ οπλισμό).

“Ελαφρές ταξιαρχίες” εθεωρούντο και από τους παλαιότερους επενδυτές και οι “Περιφερειακές δυνάμεις” που παραδοσιακά δραστηριοποιούντο σε τίτλους μεσαίας και πολύ περισσότερο μικρής κεφαλαιοποίησης και μία τέτοια πρώτη γεύση έδωσε και η σημερινή συνεδρίαση.

Με τον Γενικό Δείκτη να κωλυσιεργεί πέριξ των 1300 μονάδων και χαμηλότερα, μην έχοντας ουσιαστικές βοήθειες από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, αρκετοί τίτλοι μεσαίων και χαμηλότερων στρωμάτων πήραν πρωτοβουλίες που θα είναι καλοδεχούμενες αν έχουν συνέχεια και συνέπεια.

Αφ΄ ενός γιατί θα διευρυνθεί το μονότονο ενδιαφέρον που μέχρι στιγμής περιορίζεται στο “ασανσέρ” του Τραπεζικού κλάδου και αφ΄ ετέρου θα αρχίσουν να ανεβάζουν αγοραστική δύναμη πάρα πολλά χαρτοφυλάκια που κυριολεκτικά έχουν αποψιλωθεί, εγκλωβισμένα σε τοποθετήσεις τίτλων χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Euromedica, Axon, Forthnet, Kleeman, ΚΛΜ, Νηρέας, Άβακας, Cyclon και θυγατρικές Βιοχάλκο, ήταν μερικές από τις μετοχές που θέλησαν να πραγματοποιήσουν θετική “αναρχοαυτόνομη” κίνηση και μπορεί να είχαν και καλύτερα αποτελέσματα αν δεν είχαν να αντιμετωπίσουν ένα μάλλον αρνητικό εγχώριο κλίμα και μία διστακτική εικόνα στις διεθνείς Αγορές.

Από χθες η στήλη είχε προϊδεάσει για τις σημερινές “δυσκολίες” που θα είχε η ΔΕΗ μετά και την αποκοπή του μικτού μερίσματος ύψους 0,79 ευρώ, όμως απόλυτα αποκαρδιωτική ήταν η εικόνα τόσο στους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, όσο και στους ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Αντίθετα σχεδόν μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του Ελλάκτωρα, αν και αυτός απέκοψε, σήμερα, μικτό μέρισμα ύψους 0,030795 ευρώ.

Εξαιρετικές “ομορφιές” στην μετοχή της Αγροτικής που αν και αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,96 ευρώ (+8,29%) γύρισε και έκλεισε στα 1,6 ευρώ με απώλειες 11,6% (!)

Πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας έκλεισαν τόσο ο Γενικός όσο και ο Τραπεζικός δείκτης, καθώς μέσω των δημοπρασιών έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας οι Εθνική, Κύπρου, Alpha Bank, Eurobank και MIG.

Απόλυτα διιστάμενες οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου, καθώς οι συγκρατημένα αισιόδοξοι εκτιμούν πως αν η σημερινή συνεδρίαση απορρόφησε τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και από αύριο κιόλας ο Δείκτης επιστρέψει υψηλότερα των 1300 μονάδων, το βραχυπρόθεσμο ανοδικό momentum θα διατηρηθεί και θα επεκταθεί μέχρι το δύσκολο και ισχυρό επίπεδο αντίστασης που αποτελούν οι 1.350 μονάδες.

Για να ξεπεραστούν τα παραπάνω επίπεδα η Αγορά θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από γενικόλογες δεσμεύσεις εκ μέρους Ε.Ε. σχετικά με το νέο δάνειο προς την Ελλάδα, ενώ από πλευράς Κυβέρνησης θα απαιτηθούν άμεσα και ακριβή χρονοδιαγράμματα για τις αποκρατικοποιήσεις, που προς το παρόν δεν δείχνει να πιστεύει η Αγορά, διατηρώντας την ακινησία των εμπλεκόμενων τίτλων στο Χρηματιστηριακό ταμπλό.

Αν όλα αυτά συγκλίνουν και ταυτόχρονα δείξει να απομακρύνεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο, δεν αποκλείεται το καλοκαίρι να εμπεριέχει χρηματιστηριακές “συγκινήσεις”.

Ασφαλώς όλα αυτά δεν εμποδίζουν τους επιδεικτικά απαισιόδοξους να έχουν τα δικά τους ισχυρά επιχειρήματα.

Σύμφωνα με την απαισιόδοξη σχολή σκέψης, η Ελλάδα απέφυγε την κατάρρευση, αλλά τα μεγάλα προβλήματα είναι μπροστά και μετά την πρώτη διεθνή ανακούφιση, όλοι προετοιμάζονται για το επόμενο “θρίλερ” (!)

Το δυστύχημα είναι ότι το Μεσοπρόθεσμο περιγράφει μια τιτάνια προσπάθεια της Ελληνικής κοινωνίας, η οποία όμως φαίνεται ότι δε θα είναι αρκετή για να αποτινάξει το “βραχνά” του δυσθεώρητου χρέους.

Το 2015 το Ελληνικό χρέος θα είναι αρκετά υψηλότερο από αυτό που είναι σήμερα.
“Εν τέλει, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι στην πραγματικότητα υπάρχει Ελληνική χρεοκοπία και να αναλάβουμε από δω και πέρα”, σημειώνει ο cir Howard Davies, πρώην διευθυντής του London School of Economics και πρώην πρόεδρος της FSA, της Βρετανικής Αρχής Τραπεζικής εποπτείας. “Χορεύουμε πάνω στο κεφάλι της καρφίτσας, προσπαθώντας να υποκριθούμε ότι η χρεοκοπία δεν είναι χρεοκοπία, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι κανένας δεν θα δάνειζε την Ελλάδα αυτή τη στιγμή στην ελεύθερη Αγορά”

Η Moody’s δεν θα συμμετέχει στις συζητήσεις για την αξιολόγηση του σχεδίου περί μετακύλησης του Ελληνικού χρέους και θα καταστήσει γνωστές τις θέσεις της μόνο μετά την επίσημη απόφαση της Ευρωζώνης ως προς το νέο Ελληνικό πακέτο και την συμμετοχή των ιδιωτών σε αυτό, τονίζει ο οίκος.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να δέχεται ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ως collateral για την παροχή ρευστότητας στις Ελληνικές Τράπεζες, εκτός εάν υπάρξει υποβάθμιση στην κατηγορία "χρεοκοπία" από όλους τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, επικαλούμενο πηγή του Χρηματοοικονομικού κλάδου.
 
Επισημαίνεται ότι η ΕΚΤ τις τελευταίες εβδομάδες έχει εμμέσως πλην σαφώς απειλήσει με διακοπή ρευστότητας προς τις Ελληνικές Τράπεζες, εάν το όποιο σχέδιο εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στον νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα είναι τέτοιο που θα μπορεί να δημιουργεί πιστωτικό γεγονός.

Βάσει των FT, αρκεί μόνο ένας οίκος να μην προχωρήσει σε σχετική υποβάθμιση ώστε να συνεχίσει η ΕΚΤ να παρέχει ρευστότητα στις Ελληνικές Τράπεζες.

Απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, αλλά και στο ξεκίνημα της Wall Street (μετά την τριήμερη αργία), εν μέσω μάλλον αποθαρρυντικών μακροοικονομικών μηνυμάτων.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 8 μηνών επιβραδύνθηκαν οι δραστηριότητες στον κλάδο υπηρεσιών της Ευρωζώνης τον Ιούνιο, σύμφωνα με την τελική αναθεώρηση του δείκτη ΡΜΙ της Markit. Συγκεκριμένα, ο δείκτης αναθεωρήθηκε για τον Ιούνιο στο 53,7 έναντι αρχικής εκτίμησης στο 54,2. Η υποχώρηση από τον προηγούμενο μήνα είναι σημαντική, καθώς τον Μάιο ο ΡΜΙ υπηρεσιών βρισκόταν στο 56.

Επίσης κατά 1,1% μειώθηκαν οι λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης των Μάιο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Eurostat, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν τον Μάιο σε ετήσια βάση κατά 1,9%. Οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters – προέβλεπαν σε μηνιαία βάση υποχώρηση κατά 1% και σε ετήσια βάση μείωση της τάξεως του 0,5%.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα υψηλά χρέη των τοπικών Κυβερνήσεων της Κίνας αλλά και για τον Χρηματοοικονομικό κλάδο της Χώρας έκρουσε η Moody’s προειδοποιώντας μάλιστα με πτωτική αναθεώρηση του outlook για τις Κινεζικές Τράπεζες.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση, εκτός από την αρνητική εικόνα που επικράτησε στο Τραπεζικό ταμπλό, σαν κυριότερο χαρακτηριστικό προβάλει ο εξαιρετικά χαμηλός τζίρος, που ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων 49 συνεδριάσεων, με τους τίτλους του 20αρη να αποσπούν το 93% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Σαφώς λιγότεροι οι τίτλοι με θετικό πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη, όπου ξεχώρισαν οι Βιοχάλκο (+3,19%) και Μυτιληναίος (+1,03%).

Μικρότερα κέρδη για Ελλάκτωρα, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, Motor Oil και Jumbo.
Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Αγροτική (-11,6%), ΔΕΗ (-6,57%) και Alpha Bank (-4,32%).

Απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Εθνική και Κύπρου, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 23 μονάδων με υψηλό ημέρας τις 1309,02 (13.08) και χαμηλό τις 1286,11 (17.00), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις 13.28 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και τελικά έκλεισε στις 1288,32 μονάδες με απώλειες 1,39%.

Με το τζίρο να πλησιάζει τα 54 εκατ. η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “συμπαθητική”, καθώς 68 ανοδικές μετοχές “αντικρίζουν” 72 πτωτικές και η σχετική κινητικότητα που σημειώθηκε επέτρεψε σε 26 τίτλους να κλείσουν με ημερήσια κέρδη από 5 έως 20%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Μετά την ψήφιση από τη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθεροποίησης της Ελληνικής οικονομίας και του εφαρμοστικού νόμου οι Αγορές ανάσαναν.

Η διάθεση ανάληψης κινδύνου επανήλθε σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού ο κίνδυνος πτώχευσης της Ελλάδας και με ότι θα επακολουθούσε πήρε προσωρινή αναβολή, τονίζει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Η Αγορά διατήρησε τη στήριξή της στις 1200 μονάδες –χαμηλό της 6ης Ιουνίου-, ενώ πρώτο επίπεδο αντίστασης προς τα πάνω είναι οι 1350 μονάδες. Στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου οι Εταίροι μας άναψαν το πράσινο φως για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Το τμήμα της δόσης που αναλογεί στην ΕΕ και την ΕΚΤ είναι της τάξεως των 8,7 δισ. ευρώ και το θέμα τώρα είναι να πεισθεί και το Διεθνές Νομισματικό ταμείο να εκταμιεύσει τα 3,3 δισ. ευρώ που του αναλογούν.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει με κάποιον τρόπο που ακόμη μελετάται η Ε.Ε. να εγγυηθεί στο ΔΝΤ, ότι για τους επόμενους 12 μήνες η Ελλάδα θα εξυπηρετεί κανονικά τα χρέη της, αλλιώς το καταστατικό του ΔΝΤ δεν επιτρέπει την εκταμίευση.

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει λήξη ομολόγου στις 20 Αυγούστου ύψους 6,6 δισ. ευρώ, χωρίς τη δόση του ΔΝΤ θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα ρευστότητας μέχρι την επόμενη, την 6η δόση.

Όλοι, πλέον, έχουν πειστεί για την άμεση ανάγκη δεύτερου δανειακού πακέτου για την Ελλάδα κι έτσι μετρά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου άρχισε η συζήτηση των Κυβερνήσεων με τους θεσμικούς ιδιώτες για τη συμμετοχή τους, καθώς και οι συζητήσεις στο Eurogroup, που θα επαναληφθούν και το επόμενο Σαββατοκύριακο, οπότε αναμένεται να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις.

Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος της Ελλάδας πρόσφερε μεγάλη ανακούφιση στις διεθνείς Αγορές. Οι προβλέψεις για το 2ο τρίμηνο του έτους κάνουν λόγο για ελαφρά υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης των οικονομιών.

Αντίθετα στις Αγορές ομολόγων παρατηρείται πτωτική τάση και επιστροφή κεφαλαίων στις μετοχές. Στα εμπορεύματα παρατηρείται μια αποκλιμάκωση των τιμών λόγω της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης και κατά συνέπεια μείωση της ζήτησης πρώτων υλών.

Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust εκτιμά ότι η Σοφοκλέους, σε βραχυχρόνια βάση, δείχνει κάποια σημάδια αναστροφής, όμως για να κινηθεί ο Δείκτης υψηλότερα των 1350 μονάδων απαιτείται καταλυτική ειδησεογραφία.

Σε πτωτικό κανάλι βρέθηκε η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, ως απόρροια της συνέχειας των κινήσεων κατοχύρωσης κερδών καθώς και των πτωτικών τάσεων που επικρατούσαν στις υπόλοιπες διεθνείς Χρηματαγορές, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης. Με ήπιους πτωτικούς ρυθμούς κινήθηκε ο μεσαίος χώρος με το μεγαλύτερο αριθμό τίτλων να κινείται
σταθεροποιητικά χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις.

Στον αντίποδα, ανοδική πορεία ακολούθησε η Περιφέρεια. Στο τεχνικό κομμάτι, η αδυναμία του Γενικού Δείκτη να κινηθεί προς τον κινητό μέσο των 50 ημερών (1320 μονάδες) ενεργοποίησε σήματα πωλήσεων σε έναν αριθμό χαρτοφυλακίων με αποτέλεσμα να αντιστραφεί το αρχικό θετικό κλίμα.

Πλέον η επόμενη στήριξη τοποθετείται στις 1.270 μονάδες (χρονοσειρά 30 ημερών) επίπεδα τα οποία απαιτείται να διακρατηθούν προκείμενου να παραμείνει σε ισχύ το ανοδικό σενάριο.

Σε μία τέτοια περίπτωση και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, δεν αποκλείεται η σημερινή συνεδρίαση να δημιούργησε “ευκαιρίες” αγορών.

Μετά από αρκετές εβδομάδες ταλαιπωρίας η Αγορά δείχνει περισσότερο ικανή να απορροφήσει τις πιέσεις που εκδηλώνονται κυρίως στον Τραπεζικό κλάδο ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει μερική θετική διαφοροποίηση σε άλλους Δεικτοβαρείς τίτλους του Εμποροβιομηχανικού κλάδου οι οποίοι έχουν λόγους για να καλύψουν το χαμένο έδαφος λόγω των αντανακλαστικών πιέσεων που υπέστησαν από το συνεχές “λιώσιμο” των αποτιμήσεων στο Χρηματοοικονομικό κλάδο.

Αντίθετα αποθαρρυντική είναι η συμπεριφορά των μετοχών εταιρειών που εμπλέκονται στις πρώτες αποκρατικοποιήσεις ή σε σχέδια μείωσης της συμμετοχής του Δημοσίου.

Από την άλλη πλευρά το πρώτο σημείο αντίστασης εντοπίζεται στις 1320 μονάδες όπου ενδεχομένως η αύξηση της προσφοράς να απαιτήσει συναλλαγές άνω των 100 εκατ. ευρώ προκειμένου να υπάρξει επιτυχής υπέρβαση της εν λόγω ζώνης, εκτιμά ο κ. Χατζηδάκης.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση μικρής υποχώρησης, που συνδυάστηκε με νέα αύξηση των συναλλαγών. Σχετικά καλύτερη εικόνα για το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, με αποτέλεσμα ο πρώτος μήνας να κλείσει κοντά στην θεωρητική του τιμή.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9640, τιμή εκκαθάρισης 584,19) κινήθηκαν μεταξύ 582,25 και 593,5 μονάδων.

Επιλεκτικές αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Αυξήθηκε σχετικά ο δανεισμός τίτλων (367400 Eurobank, 87500 Alpha Bank, 72500 Coca-Cola, 117000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4195), Alpha Bank (1506), Πειραιώς (799), Eurobank (1613), ΟΤΕ (156), Αγροτική (2316), ΟΠΑΠ (242), Ταχ. Ταμιευτήριο (534), ΔΕΗ (367), Μυτιληναίο (446), Κύπρου (1491), MPB (212), MIG (112), ΓΕΚ (136), Σιδενόρ (165).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 5/7 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (315485 τεμ.), Alpha Bank (45000 τεμ.), Αγροτική (46111 τεμ.). Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων, σε Eurobank (62714 τεμ.), Εθνική (20000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8216034 τεμ.), Eurobank (18111879 τεμ.), Εθνική (8523822 τεμ.), Πειραιώς (12284471 τεμ.), ΟΤΕ (6156289 τεμ.), MIG (4871818 τεμ.), MPB (5754867 τεμ.).

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η διαχειρίστρια εταιρεία MARSHALL WACE LLP γνωστοποιεί ότι την 04/07/2011 κατείχε καθαρή ανοικτή θέση μεγαλύτερη του 0,10% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΑΕ: Επενδυτής: Marshall Wace LLP. Εκδότης: Εθνική Τράπεζα ΑΕ. Αριθμός μετοχών (04/07/2011): -965.316. % ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου (04/07/2011): -0,101%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v