Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στους επενδυτές αρέσουν τα μέτρα…

Οσο πιο αντικοινωνικά τα μέτρα τόσο πιο αρεστά φαίνονται σε δανειστές και «αγορές». Κλειδί οι 605 για τον FT20, η επιβεβαίωση των 5,20€ για την ΕΤΕ και η εισροή χρήματος σε τίτλους κλειδιά, όπως η ΔΕΗ.

Με…γερμανικούς όρους πολέμου "έκλεινε" το Σαββατιάτικο σχόλιο του ο Θανάσης Σταυρόπουλος και εκ του αποτελέσματος δεν έχει άδικο. Λόγος για… Blitzkrieg, τη στιγμή που ο επικεφαλής της Ευρωζώνης προειδοποιεί πως η "…κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί", αρχής γενόμενης από τους ευρωπαίους τοποτηρητές, οι οποίοι θα αναλάβουν ισάριθμους τομείς της οικονομίας.

Το ΧΑ, σαν καθαρός μηχανισμός προεξόφλησης και πεδίον δράσης των κάθε λογής insiders δεν δείχνει να έχει ιδιαίτερες αντιρρήσεις ή συναισθηματισμούς κάτι που επιβεβαιώθηκε στο ταμπλώμε την αντίδραση των δεικτοβαρών μετοχών.

Πάνω από το ψυχολογικό (κυρίως) όριο των 1.300 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, στις 593,3 μονάδες ο FTSE 20 και με την τεχνική εικόνα των δύο κύριων δεικτών να έχει βελτιωθεί αισθητά. Εστω τεχνητά, έστω μέσω συγκεκριμένων δεικτοβαρών τίτλων (αφού εν πάσει περιπτώσει εκεί κυρίως παίζεται το παιχνίδι) την Εθνική ακριβώς στο όριο των 5,20 ευρώ και τις Alpha Bank, Eurobank να υπεραποδίδουν κατά 5,19 και 7,43 % αντίστοιχα. Με ελάχιστες τιμές στα 2,91 και 2,81 ευρώ αντίστοιχα και στα 5,68 και 5,29 μέγιστα έτους.

Το ενδιαφέρον είναι, πως και για τη μετοχή της ΕΤΕ (με ελάχιστο έτους τα 4,34 και μέγιστο τα 8,10 ευρώ) η εικόνα αρχίζει και φτιάχνει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο επί της ουσίας δεν έχουν αλλάξει και πολλά τις προηγούμενες δύο εβδομάδες με την ΕΤΕ να χρειάζεται – από τεχνικής πλευράς- την επιβεβαίωση της δυνατότητας υπέρβασης αυτής της περιοχής αντίστασης και της ενδεχόμενης επαναπροσέγγισης των 5,80-6,20 ευρώ.

Οι "αγορές" προεξοφλούν, πως η Αθήνα θα ικανοποιήσει όλους τους όρους που θέτουν οι Βρυξέλλες, οι δανειστές ενώ η κίνηση της κυβέρνησης να περάσει (πέραν των όσων ψηφίστηκαν στη Βουλή) και νέες δέσμες επαχθέστερων μέτρων φαίνεται πως αρέσει στους παίκτες.

Πλέον στο παιχνίδι τίθεται και άλλη μία παράμετρος, που αφορά στη δέσμευση της Ελλάδας να ψηφιστεί έως τις 15 Αυγούστου ο περιβόητος "εφαρμοστικός νόμος ΙΙ" προκειμένου να εγκριθεί κατ΄αρχήν η επόμενη δόση.

Τουλάχιστον η πλευρά των "αγορών" δείχνει προς τα πού θέλει να πάει η κατάσταση, η ελληνική πλευρά σε μία άνευ όρων παράδοση δεν δείχνει να έχει ή και να θέλει να επιδείξει αντιστάσεις που πρακτικά ενδέχεται να ενισχύσει το ενδιαφέρον των παικτών για επιλεγμένες εισηγμένες ενδεχομένως και κλάδους.

Για διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με την EDF για επενδύσεις της τάξης των 500 εκατ. ευρώ κάνει λόγο ο Μιχάλης Καϊταντζίδης με τη μετοχή της Επιχείρησης να αντιδρά κατά 4,66% προς τα 10,34 ευρώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Μένει να φανεί εάν αυτή η προδιαγεγραμμένη πορεία της ελληνικής οικονομίας (και κοινωνίας…) θα αξιολογηθεί θετικά από τους δανειστές- εντολοδόχους.

Από τεχνικής πλευράς κάτι τέτοιο θα αποτυπώνονταν με την κατ΄αρχήν υπέρβαση των 605 μονάδων για τον 20άρη, την προσέγγιση των 5,80 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής, την εισροή χρήματος insiders κα αύξηση των συναλλαγών σε μετοχές κλειδιά, όπως θεωρείται η ΔΕΗ σε αυτή την συγκυρία της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v