Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπό ...κρατικό έλεγχο το πρόσημο του δείκτη

ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες στήριξης του δείκτη, ενώ από το τραπεζικό ταμπλό ξεχωρίζουν Αγροτική και Εθνική. Αγρανάπαυση σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Παραμένει σε θετικό πρόσημο ο Γ.Δ., όμως αργά αλλά σταθερά το ενδιαφέρον δείχνει να μεταφέρεται σε εισηγμένες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, κάτι που επιβεβαιώνεται όχι τόσο από τον όγκο συναλλαγών όσο από τη μέχρι στιγμής ποσοστιαία μεταβολή.

ΔΕΗ (+3,43%), ΟΠΑΠ (+3,77%) και ΟΤΕ (+1,94%) φαίνεται ότι αναλαμβάνουν να διατηρήσουν τον δείκτη σε θετικό πρόσημο, ενώ από τον τραπεζικό κλάδο ξεχωρίζει το +6,45% της Αγροτικής και το +2,9% της ΕΤΕ, με όγκο συναλλαγών που ξεπερνά τα 2.200.000 τεμάχια.

Εξαιρετικά πενιχρός ο τζίρος, μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 37 εκατ., εκ των οποίων το 1,25 αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές αφού έχουν αλλάξει χέρια 100.000 τεμάχια της Eurobank στα 3,26 ευρώ και 50.000 τεμάχια της Coca Cola στα 18,5 ευρώ.

Στο ταμπλό του 20άρη με αρνητικό πρόσημο κινούνται MIG και Coca Cola, ενώ αμετάβλητοι προς το παρόν Πειραιώς και ΤΤ.

Εξαιρετικά διστακτική έως και ελαφρώς απαισιόδοξη η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Έχει γίνει η αιτία η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών να κλείνει υπέρ των πρώτων με δυσδιάκριτη διαφορά, απόλυτα επιφυλακτικοί οι πρωταγωνιστές των προηγούμενων ημερών, ενώ από τους μέχρι τώρα ημερήσιους πρωταγωνιστές, μόνο ο τίτλος της εβζ κατορθώνει να συνδυάσει σημαντικά κέρδη και ανεκτό όγκο συναλλαγών.

Υποτονική συνεδρίαση και στην αγορά Παραγώγων, όπου μόλις και μετά βίας τα Συμβόλαια του 20άρη ξεπερνούν τα 4.400 κομμάτια και τα οποία ακολουθούν σε σχετική απόσταση την κίνηση του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη.

Ζητούμενο για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, ασφαλώς και είναι το θετικό πρόσημο του δείκτη και το κλείσιμο υψηλότερα των 1.275 μονάδων, όμως, αν η τελική εικόνα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό παραμείνει ίδια με την τρέχουσα, ασφαλώς και κανένας δεν θα πειστεί ότι η σημερινή συνεδρίαση δεν ήταν ανακωχή πωλήσεων, αλλά πραγματικό αγοραστικό ενδιαφέρον.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι «υποψιασμένοι» ότι θα επιχειρηθεί στοιχειώδες “window dressing» κατά την τελευταία μέρα του χρηματιστηριακού εξαμήνου.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v